26 září 2008

26.září: Co se děje

Co se děje:
• V dalším kroku konsolidace bankovnictví v USA, JPMorgan Chase se rozhodla získat Washington Mutual za 1.9 mld. USD, a tak se stane největší bankou v USA podle vkladů. Poté, co zařila výběry vkladů v hodnotě 16.7 mld. USD poté, co utrpěla velké ztráty spojené s hypotékami, WaMu se stala další obětí probíhající finanční krize.

• Nejasnosti o podrobnostech záchranného balíku Ministerstva financí (TARA) pokračují, čtvrteční optimismus z obchodování v USAS tak přes noc při obchodování v Asii vyprchal. Jsou vydávána protichůdná prohlášení demokratického předsedy bankovního výboru Senátu a republikánských členů sněmovny, což vzbuzuje pochybnosti, zda bude balík projednán v doporučeném, a kdy bude schválen zákon.

• McCain, z důvodu neuspokojivého stavu finančního systému poklesl v průzkumech za Obamu po předchozím růstu na republikánském sjezdu. Snaha zpochybnit plán TARA bude trvat další den nebo dva. Pak se pravděpodobně najde dostatečnou podporu, aby plán prošel. Poté se znovu obnoví kampaň a Obama bude na každé zastávce prohlašovat, že se „zachraňuje Wall Street na náklady normálních lidí”, atd., to si lze jen představit.

25 září 2008

25.září: Co se děje

Co se děje:
• V tom, co odráží skutečnost, že bankovní problémy nejsou omezeny pouze na americké banky se nyní Bank of East Asia z Hong Kongu dostala pod napětí ze zpráv z runu na bank, i když byly tyto zprávy popřeny úřady i managementem banky. V Hong Kongu nedošlo k žádným runům na banku od roku 1993, kdy došlo k vytvoření úřadu Hong Kong Monetary Authority.

• Jako znamení dalších problémů s globální likviditou se šíří zprávy, že čínští bankovní regulátoři budou blokovat čínským domácím bankám půjčovat finančním institucím USA na mezibankovních trzích. To však bylo popřeno čínskými úřady.

• Ministr financí Paulson, který čelí nesouhlasu veřejnosti a odporu Kongresu, uvedl, že je ochoten přijmout změny záchranného balíku, které by zajistily , že vedoucí pracovníci nedostanou nepřiměřené náhrady v rámci balíku a že vláda bude moci přímo koupit akciové podíly ve firmách, kterým se pomáhá.

• Při včerejším kongresovém slyšení předseda Fedu Bernanke opakoval svoje varování ohledně závažných hrozeb finančnímu systému a zdůraznil, že účinky přelévání úvěrové krizi na domácnosti a podniky již jsou vidět.

• President Bush později ve svém projevu potvrdil zprávu Bernankeho /Paulsona. Projev byl překvapivě neradostný a přirovnal v něm současnou krizi velké depresi z 30. let.

24 září 2008

24 september: Emerging trhy

Pretrvávajúce turbulencie na trhoch dostávajú Islandskú ekonomiku do stále vážnejších problémov najmä z dôvodu nedostatku kapitálu a zväčšujúceho sa deficitu bežného účtu. EURISK dosahuje nové rekordy, JPMorgan zvýšil ich predikciu na 150.