27 ledna 2011

Komodity díky čínským a americkým akciím ztrácí půdu pod nohama

Ole S Hansen, Senior Manager, www.saxobank.cz
Některé komodity reagovaly na další silná ekonomická data z Číny poklesem. První malou korekci v roce 2011 má za sebou také index S&P500.
Vzácné a průmyslové kovy klesaly nejvíce. Na trhu rostou obavy z přehřátí Číny poté, co oznámila pro konec roku 2010 lepší data, než očekávali analytici, přičemž inflace zůstává nad stanoveným cílem a vypadá to na její další růst.
Americký akciový trh má za sebou první pokles za dva měsíce. Jestli technicky překoupený index zamíří do hlubší korekce, to je velká otázka. Odpověď na ni nalezneme v příštích šesti měsících, kdy uvidíme, jestli trh ukáže svoji sílu. Zřejmá je ale silná korelace mezi výkonem indexu S&P500 a ostatními trhy. Pokud by se úvodní zaváhání proměnilo v hlubší korekci, zamířily by do ní pravděpodobně, navzdory silným fundamentům, i komodity.
Na měnovém trhu zaznamenal ztrátu dolar, zejména proti euru, které proti němu za uplynulých pár týdnů posílilo o 5 procent. Inflace v eurozóně se pohybuje nad úrovní dvou procent a prezident ECB přišel s jestřábím komentářem. Díky tomu vyrostl výnos dvouletých německých státních dluhopisů o 68 bazických bodů nad americké dluhopisy stejné splatnosti a dosáhl dvouletého maxima, když je euro podporováno vizemi carry obchodů.
Oslabení dolaru mělo negativní vliv na komodity. Index Reuters Jeffries CRB zůstal za celý týden beze změny. Hlavní ztrátu si připsalo stříbro, hvězda v roce 2010, ztratilo 6 procent, když krátkodobí investoři stahovali peníze z ETF fondů.
Investice do zlatých ETF se vrátily na srpnové úrovně, od prosincových maxim poklesly o 48 tun. Celkové investice nadále přesahuji 2000 tun, ale mírně se snížily s tím, jak investoři uzavírali pozice na stříbře. Trh se zlatem je velmi likvidní a umožňuje investorům rychle proměnit investici na hotovost.


Hlavní úrovně podpory jsou nyní na říjnových a listopadových minimech, na 1330 a 1315 USD, na úrovni 1280 USD je klíčový 200 denní klouzavý průměr. Stříbro aktuálně vypadá náchylné ke korekci. Došlo k prolomení rostoucího trendu na úrovni 28 dolarů. Podporu lze nalézt na 26,35 USD 25 USD.
Průmyslové kovy jako je měď ztrácely na základě obav z pokračujícího omezovaní ekonomického růstu v Číně, což snížilo poptávku. Na začátku minulého týdne ovšem měď LME dosáhla nového maxima po té, co vyšlo najevo, že v roce 2011 překoná poptávka nabídku o 500 - 600 tun. Díky tomu leze čekat, že korekce nebude mít dlouhého trvání.
Světový trh s ropou se nyní nachází v nejistotě kolem růstu dvou hlavních benchmarků. Cena ropy WTI se zdála příliš levná, když nabídka v Cuhsing Oklahoma překonala nabídku, a vyvolala tak otázky ohledně schopnosti reagovat na globální poptávku. Severomořská ropa Brent dosáhla 99,2 dolarů a obchodovala se o sedm dolarů výše než ropa WTI. Díky tomu se taká dostala pod drobnohled. Vyšlo najevo, Američané kontrolují zhruba třetinu carga pro únorovou dodávku. To nadále podpořilo cenu ropy Brent v růstu a nastolilo otázku, kolik je obecně férová cena ropy. Mezinárodní agentura pro energii předpovídá, že poptávka v roce 2011 poroste o 1,4 milionů barelů denně, na 89,1 milionů barelů, po té, co v roce 2010 rostla o 2,75 milionu barelů, nejsilněji za 30 let. Zároveň varovala, že současné vysoká cena může zabrzdit ekonomické oživení. Vypadá to, že Saúdská Arábie souhlasí s tímto tvrzením, když začali zvolna zvyšovat produkci, aby udrželi cenu ropy pod psychologickou hladinou 100 dolarů. Produkce mimo země OPEC by měla vzrůst o 0,6 milionů barelů denně, přičemž OPEC nadále zůstane “Centrální ropnou bankou”, kterou čeká v následujících letech důležité rozhodnutí, zda při případném nedostatku zvednou produkci. WTI se nyní obchoduje v pásmu mezi 87 a 92,50 dolary a hlavní riziko pro případný pokles skrývá vývoj akciového trhu a také dlouhé spekulativní pozice, které stále zůstávají na 169 milionech barelů. Na poli zemědělských komodit začal boj o výměry. Vypadá to, že rýže ztrácí s tím, jak se farmáři orientují na více ziskové komodity jako je kukuřice a pšenice. Cena americká rýže rostla minulý týden v důsledku o 5 procent a ještě může růst, jak roste nervozita ohledně potravinové bezpečnosti.
La NIna, který způsobil ničivé záplavy v Austrálii a jihovýchodní Asii, se blíží svému vrcholu, ale trvat bude ještě následující dva měsíce. To může mít vliv na potravinovou inflaci, kterou způsobilo celosvětově nepřízniví počasí v loňském roce. Při pohledu na výkonnost jednotlivých sektorů definovaných v indexu Dow Jones UBS je zřejmé, že obiloviny pokračují v růstu, zatímco dvě skupiny kovů hledají dno.

FX Update: Nevýrazné zasedání FOMC odsoudilo měny k obchodování v pásmech

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz
Reakce na zápis ze zasedání FOMC byla slabá. Počáteční výprodej dolaru brzy obrátil směr a trhy s dluhopisy se vydaly přesně opačným směrem, takže asijská seance nakonec uzavírala obchodování s měnami na známých úrovních. Všichni členové FOMC tentokrát poprvé od prosince 2009 hlasovali stejně.
Hned vzápětí po nevýrazné Obamově zprávě o stavu unie (alespoň tak ji vnímaly trhy) následovalo první letošní zasedání Fedu. Opozičník Hoenig v rámci rotace hlasovacích práv o své hlasovací právo přišel a na jeho místo doposud nenastoupil žádný z nových členů. Ve srovnání s předchozím měsícem žádné zásadní rozdíly v prohlášení Fedu nenastaly a změny byly pouze kosmetické: výdaje domácností se zdají být o něco více povzbuzující, Fed je stále připraven nakupovat do konce druhého čtvrtletí dluhopisy v hodnotě 600 mld. USD a úrokové sazby zůstanou po dlouhou dobu výjimečně nízko.
Větší aktivita trhy ovládla po zveřejnění zápisu z jednání Bank of England, neboť člen Výboru pro měnovou politiku M. Weale se připojil k jestřábovi A. Sentanceovi a hlasoval proti nedávnému rozhodnutí, takže ve výboru jsou nyní dva jestřábi. A. Posen je i nadále zastáncem opačného přístupu a vyzývá k navýšení cílové hodnoty nákupu aktiv. Po zveřejnění výsledků zasedání se GBP podařilo umazat další velkou část ze ztrát, které vůči dolaru utrpěla minulé úterý po zveřejnění tragických údajů o HDP za 4. čtvrtletí.
Z Velké Británie přišly dnes ještě další špatné zprávy, když ceny domů podle průzkumu Hometrack v lednu opět poklesly, takže klesají již sedm měsíců. Ceny poklesly meziměsíčně o 0,5 % a meziročně o 2,2 %, což v obou případech představuje zrychlení oproti -0,4 %, resp. -1,6 % z minulého měsíce. V průvodní zprávě společnost uvedla, že vzhledem k nejisté ekonomické situaci, míře zaměstnanosti a dopadu škrtů ve veřejných výdajích budou ceny pravděpodobně pod tlakem.
Mezitím v listu Telegraph varoval George Soros britského premiéra Camerona, že kombinace zvyšování daní a výdajových škrtů není udržitelná a že úsporná opatření mohou uvrhnout Velkou Británii zpět do recese. GBP byla však před těmito zprávami poněkud chráněná díky americkému dolaru, který se v průběhu seance choval celkově defenzívně.
Co se týče dat z USA, prodeje nových domů pozitivně překvapily silným odrazem o 17,5 % oproti hodnotě z předchozího měsíce, která byla revidována směrem dolů. Wall Street si nevšiml žádných negativních implikací prezidentovy zprávy o stavu Unie a prohlášení Fedu – index S&P uzavřel blízko 29měsíčního maxima.
Na začátku asijské seance byla zveřejněna sazba RBNZ a banka podle očekávání již počtvrté v řadě nenaznačila žádnou změnu sazeb, když uvedla, že sazby zůstanou nízko, dokud nenastane přesvědčivý ekonomický růst. RBNZ nezměnila prognózu od svého prosincového prohlášení o měnové politice. NZD po prohlášení lehce posílil.
V Evropě můžeme očekávat průzkumy důvěry a index cen výrobců ve Švédsku, index spotřebitelských cen v různých spolkových zemích Německa a vykázané tržby CBI ve Velké Británii. V USA začíná nabitý kalendář indexem aktivity chicagského Fedu, následují objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a rozjednané prodeje domů.

Equity Kickoff: Růst na pozadí údajů z amerického trhu s bydlením a hospodářských výsledků firem

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy otevřely ve čtvrtek výše pod vlivem údajů z amerického trhu s bydlením a pokračujícího přílivu velmi dobrých hospodářských výsledků firem.
Společnost H&M svými dnes zveřejněnými výsledky zklamala, když nesplnila očekávání. Věnujme ale pozornost společnostem Nokia, P&G, Eli Lilly, Caterpillar a AT&T. Pokud jde o makroekonomické ukazatele, zveřejněna bude série údajů o důvěře spotřebitelů v eurozóně a v USA pak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby.
Včerejší prodeje nových domů v USA překvapily směrem nahoru, když meziměsíčně vzrostly oproti očekávaným 3,5 % o 17,5 %. To spolu s pokračujícím programem QEII z dílny Fedu povzbudilo důvěru na asijských akciových trzích a přispěje také k posílení akciových trhů v Evropě. Výsledková sezóna však stále trvá a na zveřejnění ještě čekají výsledky spousty velmi významných nadnárodních společností.
V 11:00 GMT to bude Nokia a trh očekává EPS na úrovni 0,555 EUR oproti předchozím 0,660 EUR na akcii. Tržby by měly vzrůst ze 40,986 mld. EUR na 42,174 mld. EUR, což znamená, že došlo ke snížení marží. V případě společnosti Nokia jsou problémy dobře známé a zde jsme v našich očekáváních s trhem zajedno. Překvapení směrem nahoru by však akciové trhy výrazně povzbudilo.
V 11:30 GMT oznámí výsledky společnost Eli Lilly, jeden z hlavních konkurentů dánské firmy Novo Nordisk. U Eli Lilly se předpokládá pokles EPS z předchozích 1,210 USD na 1,096 USD na akcii. Očekáváme ovšem, že tržby vzrostou z 5,654 mld. USD na 6,003 mld. USD, což stejně jako v případě společnosti Nokia ukazuje na pokles marží. Uvedená očekávání se odvíjejí od skutečnosti, že na marže budou mít v tomto čtvrtletí zřejmě negativní dopad ztráty z expirace. Léčiva, u kterých se předpokládá další pozitivní přínos v oblasti příjmů, jsou Altima (ve 3. čtvrtletí nárůst o 21 %), Humulin (ve 3. čtvrtletí nárůst o 75 %) a Zyprexa (ve 3. čtvrtletí pokles o 1 %).
Dalším gigantem je Caterpillar, který má v plánu zveřejnit své hospodářské výsledky dnes ve 12:30 GMT. Všeobecně očekávaný výsledek, co se týče EPS, je 1.284 USD na akcii oproti předchozí hodnotě 1,220 USD na akcii. Také tržby podle očekávání zaznamenají mírný vzestup, a to z 11,134 mld. USD na 11,548 mld. USD. Ve třetím čtvrtletí dokázalo vedení společnosti zvýšit tržby i zisky. Jak tvrdí, zásluhu na tom má ekonomický růst v rozvíjejících se zemích, zejména v Číně. Od toho okamžiku vzrostla cena akcií společnosti Caterpillar o 18 % a vzhledem k tomu, že by do ní v tuto chvíli měla být započítána většina předpokladů vedení společnosti, znamená to, že výsledky za 4. čtvrtletí by musely být mimořádně dobré, aby to ospravedlnilo další růst cen akcí. S ohledem na to, co bylo řečeno, bychom se měli zaměřit na regionální strukturu růstu tržeb, neboť ta nám velmi dobře napoví, kde lze očekávat ekonomický růst.
U všech tří společností se, máte-li tu možnost, připojte k jejich konferenčním hovorům. Jejich očekávání týkající se růstu tržeb v jednotlivých regionech jsou velmi silným ukazatelem očekávaného růstu EPS v roce 2011.

26 ledna 2011

FX Update: GBP zůstává před zasedáním BoE v propadu

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz
Ve světlech reflektorů se včera ocitla GBP, když naprosté zklamání ohledně vývoje HDP způsobilo propad této měny oproti americkému dolaru o přibližně 250 bodů. Velká Británie vykázala ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletní propad HDP o 0,5 %, což je výrazně pod očekáváným nárůstem +0,5 % a pod +0,7 % dosaženými v předchozím čtvrtletí. I když přihlédneme k velkým mrazům, které se na ekonomice podepsaly v závěru čtvrtletí, je to tristní výsledek. Jedinou útěchou může být míra ročního růstu, která stále meziročně dosahuje +1,7 %. Trhy rychle zchladily očekávání na zvýšení úrokových sazeb BoE, která se již po projevu A. Posena před pár dny nesla ve více holubičím duchu.
Posun GBP měl dopad i na jiné měnové páry a i obchodování EURUSD se vyznačovalo zvraty, přičemž k počátečnímu oslabování tohoto páru přispěl svým prohlášením E. Nowotny z ECB, který uvedl, že v první polovině roku 2011 nebude ECB uvažovat o žádných změnách úrokových sazeb; ovšem pár nakonec našel pevnou půdu pod nohama poblíž úrovně 1,3570 a vyhnal krátkodobé stop-lossy až k 1,37. Stejným vývojem procházel také AUD, který zpočátku oslaboval za přispění klesajících cen zlata, ovšem později si našel zase cestu zpět a posílil až na úroveň okolo 0,99. Mezitím známý analytik sledující chování RBA Terry McCrann údajně uvedl, že příštím krokem RBA „by možná mohlo být“ snížení úrokových sazeb…..hmmmm.
Pokud jde o data, důvěra spotřebitelů v USA zdravě posílila z 60,6 bodu oproti 53,3 bodu vykázaným minule, ovšem týdenní index spotřebitelské důvěry ABC se vydal opačným směrem a sklouzl zpět na -44 bodů z předchozích -43 bodů. Indexy cen domů se potýkaly s menšími problémy – ceny podle S&P/CaseShiller meziměsíčně klesly o 0,54 %, zatímco index cen domů FHFA zůstal beze změny. Také index výrobní aktivity richmondského Fedu spadl z posledně uvedené hodnoty 25 na 18, a nedosáhl tak ani na předpokládanou úroveň 22.
Australské trhy dnes byly kvůli Australskému dni, což je státní svátek, uzavřeny, takže aktivita na asijských trzích byla opět utlumená. Zveřejněné údaje se omezily na data druhého řádu z Japonska a Nového Zélandu. Americký prezident Barack Obama ve své zprávě o stavu unie požádal pro následujících pět let o zmrazení ročních nemandatorních domácích výdajů, což by během jedné dekády mělo snížit schodek státního rozpočtu o 400 mld. USD. Dále také navrhl zjednodušení daňového systému pro firmy, vyřešení všech mezer v daňových předpisech a vytvoření spravedlivých pravidel pro všechny, díky čemuž by v důsledku dosažených úspor bylo nakonec možné snížit daňové sazby. Kromě výše uvedeného nedošlo k žádným událostem, které by trhy zahýbaly.
Když obrátíme pozornost k Evropě, máme tu německé dovozní ceny a švédskou obchodní bilanci. Co se týká centrálních bank, na pořadu dne je zápis ze zasedání BoE (že by další holubičí vrkání?), zatímco norská centrální banka zasedne, aby projednala měnovou politiku (nečeká se žádná změna od stávajících 2 %, ale že by byl výhled optimističtější?). V rámci americké obchodní seance očekáváme, že ve středu pozornosti budou prodeje nových domů a kanadský index cen domů. Fed pořádá své první letošní zasedání a my se zde můžeme seznámit s Johnovými očekáváními a sledovat je/poslechnout si je.

Equity Kickoff: Momentum podpoří vyšší ceny při otevření navzdory vysoké hodnotě indexu spotřebitelských cen v Německu

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové trhy ve středu otevřou podle očekávání výše na základě pokračujících pozitivních zpráv o firemních hospodářských výsledcích. Dosavadní výsledky aktuální výsledkové sezóny jsou celkově velmi silné, a proto momentum vynese trhy výše.
Z důležitých hospodářských výsledků se dnes očekávají ty od Abbott Laboratories (před otevřením trhů), Boeingu (12:30 GMT) a ConocoPhillips (13:30 GMT). S výjimkou zápisu z jednání BoE v 9:30 GMT dnes neočekáváme žádná převratná makrodata.
Výsledková listina je prozatím velmi silná a v 72 % případů došlo k překvapení směrem nahoru, u firem zahrnutých v S&P500 to bylo průměrně o 6,5%. Všech 99 společností, které zatím své výsledky zveřejnily, vykázalo v průměru silné tržby i zisk na akcii (EPS). To se zcela jasně odráží i na trzích, které aktuálně zaznamenávají silné momentum směrem vzhůru. Desetidenní pohyblivý průměr S&P500 nebyl překonán a zdá se, že trh je velmi silný, protože blue chips tituly jako jsou IBM, GE a Caterpillar zaznamenaly v poslední době relativně výrazné pohyby, které jsou většinou známkou síly trhu.
Společnost SAP dnes ráno pozitivně překvapila ziskem na akcii za rok 2010 ve výši 2,268 EUR oproti 2,577 EUR v roce 2009. Zároveň však došlo k poklesu tržeb z 13 869 mld. EUR v roce 2009 na 12 464 mld. EUR v roce 2010 – to znamená, že společnost musela výrazně zvýšit marže, aby vyrovnala pokles tržeb.
Zápis z jednání BoE, který bude zveřejněn v 09:30, s trhy nejspíše nezahýbá, na rozdíl od výsledků Abbott Laboratories (před otevřením trhu) a Boeing (12:30 GMT). Od obou společností očekáváme vcelku dobré výsledky, které podpoří celou řadu již zveřejněných silných zisků.
Společnosti Boeing a startu jejího stroje 787-Dreamliner budeme věnovat zvláštní pozornost, protože tento nový letoun je hlavní reakcí na iniciativu společnosti Airbus a její letoun A380.

Forexový blog Kena Vekslera: Očekává se zasedání FOMC, které ale zřejmě příliš rozruchu nezpůsobí

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, www.saxobank.cz
Asijská seance proběhla bez většího rozruchu a výrazně se na ní podepsala nepřítomnost Australanů, kteří oslavovali Den Austrálie. Akciové indexy celkově směřovaly nahoru a jedinou skutečnou událostí byla Obamova zpráva o stavu unie, která ovšem trhům dodala pouze malý, pokud vůbec nějaký impuls. Velice podobně to (alespoň podle mého názoru) bude vypadat dnes se zasedáním FOMC. Během včerejšího obchodování se nám na rizikovém radaru nečekaně objevilo jedno varování, když rizikové měnové páry z neznámého důvodu a neopodstatněně na krátkou chvíli vystřelily nahoru, po tomto excesu ale poměrně rychle následovala korekce a po zbytek večera jsme se již pohybovali v úzkém pásmu.
Podařilo se mi nakoupit put opci na AUDUSD s realizační cenou 0,9800 (9. února) za 40 ticků a teď čekám na konsolidaci.
EURUSD je stále rozhodnut dosáhnout úrovně 1,3750. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet potom.
GBPUSD vypadá odolně tváří v tvář k příliš silné reakci na včerejší údaje o HDP a zápisu z jednání výboru pro měnovou politiku, který bude zveřejněn dnes ráno, proto očekávám, že dnešek bude ve znamení prodejů. Přesto doporučuji opatrnost, protože si myslím, že GBPUSD může ještě chvíli posilovat, než začne skutečná konsolidace.
EURGBP vypadá pochopitelně velmi zdravě, ale zanedlouho by mu měla také dojít pára.
Co se týče makrodat, většina dne by měla být klidná. Trhy očekávají se zatajeným dechem jen zápis z jednání FOMC; zejména proto, že se změnilo složení členů s hlasovacími právy a teď by mohl mezi nimi být jeden nebo dva jestřábi.

25 ledna 2011

Forexový blog Kena Vekslera: Situaci před zveřejněním údajů o britském HDP a důvěře spotřebitelů v USA halí závoj nejasností

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, www.saxobank.cz
Pohled z hrany útesu zůstává dnes po ránu přinejlepším zastřený, cítím se jakoby zahalen závojem nejasností.
Stále nemám na tento trh jednoznačný názor a můj celkový pohled na věc se za posledních pár dnů příliš nezměnil.
Stále dávám přednost oslabování GBP, ale trpělivě vyčkávám na správnou příležitost, kdy svůj názor vyjádřit. Po EUR je i nadále poptávka a jednotná měna se dnes dopoledne na své cestě k magické hranici 1,3750 pokouší o pokoření domnělé bariéry na úrovni 1,3700. Je zjevné, že před zítřejším zasedáním FOMC nelze očekávat o moc více než mírnou konsolidaci.
Pár AUDUSD vypadá příznivě a obchodníci by se mohli poohlédnout po příležitostech na opčním trhu, např. po 2-3 týdenních put opcích s realizační cenou 0,9800 25% deltou. Pokud by někomu připadaly příliš drahé, má možnost částečně zafinancovat tento obchod protiprodejem pár call opcí s realizační cenou 1,0200.
Dnešní příval dat bude docela mohutný a vzhledem k číslům o britském HDP a spotřebitelské důvěře v USA se dá očekávat, že nás na dnešní cestě čeká pár výmolů.
Takže přátelé, helmy nasadit, zdá se, že leden bude strastiplný….

Equity Kickoff: Texas Instruments a Siemens tahouny akciových trhů

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy otevřou v úterý výše. Vzhůru je táhnou velmi dobré hospodářské výsledky společností Texas Instruments a Siemens zveřejněné v noci, respektive dnes ráno. Již tak pozitivní náladu ještě povzbudí rozšíření programů zpětného odkupu akcií a vyšší očekávaná výplata dividend.
Akciové trhy důrazně odmítly testování linie desetidenního pohyblivého průměru a uzavřely hodně nad ní, což signalizuje, že nás u indexu S&P500 čeká další útok na hladinu 1300 bodů. Náladu na trhu včera jednoznačně pozvedla zpráva, že společnost Intel rozšiřuje svůj program zpětného odkupu akcií o dalších 10 mld. USD. Toto oznámení společnosti Intel a další podobné zprávy ze včerejška ukazují na klasickou situaci: hotovost nahromaděná v rozvahách firem se vrací akcionářům nebo se nechává aktivovat. Jinými slovy, společnosti jsou v mnohem lepší kondici a jsou znovu připraveny investovat. V konečném důsledku to přispěje k tvorbě nových pracovních míst, takže očekávejme nárůst tržního ocenění, který povede k růstu tržních násobitelů, a tudíž i k vyšším cenám.
Siemens dnes zveřejnil hospodářské výsledky, přičemž zisky i tržby byly velice dobré. Výnos 1,931 EUR na akcii přesáhl očekávanou hodnotu 1,684 EUR, což představuje slušný 15% nárůst. Také tržby ve výši 19,489 mld. EUR předčily očekávání ve výši 18,871 mld. EUR. Siemens pokročil vpřed ve všech třech segmentech svého podnikání. Příjem zakázek šel od minulého čtvrtletí nadále prudce vzhůru, což – jak už jsme uvedli dříve – je jasným dokladem toho, že společnosti se opět pustily do investic.
Na úterý jsou ohlášeny hospodářské výsledky US Steel, 3M Co, Johnson&Johnson a Verizon Communication.
Riziko je opět na koni, a tak můžeme čekat, že výsledky společnosti Siemens podpoří i další společnosti ze stejného odvětví (ThyssenKrupp, Bekaert a Smiths Group), ale sledujme také tradiční prorizikové sektory, jako jsou základní suroviny (BHP Billiton a Rio Tinto) a energetika (Shell, BP, OMV AG). Zdá se, že akciové trhy jeví obnovený zájem o větší exponovanost vůči i těm nejposlednějším výdajům spotřebitelů. Chcete-li se na této vlně svézt, zaměřte se na cestovní ruch a turistiku, tedy společnosti, jako jsou Firstgroup, Thomas Cook a National Express.

Aktuální dění na devizových trzích: Zvěsti o zvyšování úrokových sazeb eurozóny ve 3. čtvrtletí podporují EUR

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz

Zpráva předního amerického think-tanku, podle níž můžeme očekávat komplexní stabilizační balíček pro EU a zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB už ve 3. čtvrtletí, byla pro eurobýky pobídkou, aby vyrazili výše. Pro EUR včerejšek představoval další rozkolísanou seanci, počáteční tlak z vybírání zisků byl brzy zapomenut a obrátil se, když se jednotná měna propracovala na čerstvé dvouměsíční rekordy.
Asijské obchodování se soustředilo kolem údajů australského indexu spotřebitelských cen za 4. čtvrtletí, které v posledním čtvrtletí překvapily směrem dolů. Potraviny, paliva a trh s bydlením měly podle očekávání vyhnat index spotřebitelských cen výše, nakonec se ale celková inflace propadla mezičtvrtletně na +0,4 % a meziročně na +2,7 % oproti očekávaným údajům 0,7 % a 3,0 %. Důležitější pro centrální banku je useknutý průměr (trimmed mean) RBA, který byl také slabší: +0,3 % mezičtvrtletně oproti očekávaným 0,7 % a předchozím 0,6 %; meziroční hodnota klesla na 2,2 %, což je nejnižší výsledek od 4. čtvrtletí roku 1999. Tyto údaje možná jakékoli zpřísnění ze strany RBA odsouvají stranou, dokud nebude možné vyčíslit dopad záplav ve státech Queensland a Victoria. AUD na základě těchto dat rychle spadl o 30 bodů, jistou podporu ale našel na úrovni 0,9930.
Na dalších frontách se měny držely uvnitř úzkého pásma, žádná další makrodata, která by to mohla ovlivnit, zveřejněna nebyla. JPY nijak nezareagoval na skutečnost, že BoJ ponechala cílovou sazbu beze změny na hodnotě 0-0,10 % a setrvala i na svém hodnocení ekonomického vývoje s prognózou růstu 3,3 %, 1,6 % a 2,0 % pro roky 2011, 2012 a 2012 v tomto pořadí.
Pondělní hvězdné odhady indexu nákupních manažerů PMI v eurozóně poněkud zkalilo mírné zklamání z čísel ze zpracovatelského sektoru, které nicméně více než vynahradila silnější čísla za služby. Nakonec to však byla GBP, která opět zaostala před zveřejněním dnešních čísel HDP za 4. čtvrtletí a zítřejšího zápisu ze zasedání BoE. CHF znovu našel pevnou půdu pod nohama poté, co ministr hospodářství Schneider-Amman připustil, že silný CHF bude možná nutné tolerovat.
V USA se včera neobjevila žádná makrodata, která by měla dopad trhy, nicméně Wall Street zažila den výrazného růstu po oznámení Intelu o mohutném zpětném odkupu akcií a po dalších oznámeních o silných hospodářských výsledcích: následkem toho uzavřel DJIA o 0,92 % výše, S&P dosáhl +0,58 % a Nasdaq +1,04 %.
Evropská úterní seance bude věnovat pozornost důvěře spotřebitelů v Německu, indikátoru spotřeby ve Švýcarsku a ve Velké Británii pak veřejným financím a číslům o HDP za 4. čtvrtletí. Dalších dat se dnes dočkáme v rámci americké seance: bude to kanadský index spotřebitelských cen, v USA pak ceny domů, spotřebitelská důvěra a index výrobní aktivity richmondského Fedu. Prezident USA Barack Obama přednese později večer svou zprávu o stavu Unie.

24 ledna 2011

Navzdory zklamání z výsledků Philipsu trhy zřejmě otevřou výše

Evropské akciové indexy zřejmě otevřou v pondělí výše v očekávání silných čísel německého indexu nákupních manažerů (PMI) a průmyslových objednávek v eurozóně. Dnes ráno zveřejněné hospodářské výsledky společnosti Philips přinesly zklamání, což by mohlo hodnoty při otevření mírně oslabit. Sledujte německý index PMI v 8:30 GMT a nové průmyslové objednávky v eurozóně v 10:00 GMT. Další zaznamenáníhodné události zahrnují hospodářské výsledky společností Halliburton a McDonalds – oboje budou zveřejněny před otevřením amerických trhů.
Po slabém závěru obchodování minulý týden, který lze částečně připisovat zklamání z hospodářských výsledků Goldman Sachs, nás tento týden čeká další kolo výsledků velkých korporací v Evropě i v USA. Dnes ráno však věnujte pozornost německému indexu PMI a novým objednávkám v eurozóně. Index nákupních manažerů v Německu se předpokládá na stejné hodnotě jako minule, tedy 60,9, zatímco u nových průmyslových objednávek v eurozóně se očekává meziroční nárůst z předchozích 14,8 % na 17,4 %. Pokud se nárůst takového rozsahu skutečně realizuje, podpoří to trhy.
Philips dnes ráno zveřejnil hospodářské výsledky, které přinesly zklamání. Výnos na akcii (EPS) dosáhl za celý rok 2010 hodnoty 1,54 EUR namísto očekávaných 1,828 EUR. I tak se ale ve srovnání s výsledkem za předchozí rok, kdy výnos na akcii dosahoval 0,443 EUR, jedná o zlepšení. Také tržby vzrostly, očividně ale ne tak rychle jako výnosy, což ukazuje, že i společnosti Philips se podařilo výrazně posílit marže.
Před otevřením amerického akciového trhu budou zveřejněny ještě hospodářské výsledky společnosti Halliburton. Ty by se podle očekávání měly nést v pozitivním duchu, i když by se, na rozdíl od výsledků společnosti Schlumberger zveřejněných minulý pátek, neměly příliš lišit od čísel vykázaných za 4. čtvrtletí 2009. To ale nemění výhled na příznivější výsledky. Sledujte Acergy, Seadrill a Petrofac. Před otevřením akciových trhů v USA očekáváme také zveřejnění výsledků společnosti McDonalds, u které se očekává mírný nárůst jak u výnosů (EPS 1,155 oproti předchozím 1,092) tak u tržeb (6,195 mld. USD oproti 5,859 mld. USD v předchozím čtvrtletí).

Aktuální dění na devizových trzích: EUR se usadilo na dvouměsíčních maximech

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz
Údaje IMM naznačují spíše postupné uzavírání krátkých pozic než otevírání čerstvých dlouhých pozic
Komentáře k dění na trhu:
Závěr minulého obchodního týdne byl volatilní. EUR po velmi dobrém výsledku německého průzkumu IFO posilovalo. Důvěra v Belgii byla také extrémně vysoká (nejvyšší od září 2007) a spekulace o španělském plánu na rekapitalizaci cajas hrály rovněž do karet eurobýků (nebo spíše kleply euromedvědy přes tlapy!). GBP se na druhé straně vedlo hůře, jelikož britské maloobchodní tržby zklamaly (i když hlavním viníkem bylo rozhodně počasí) a A. Posen se vyjadřoval v poněkud holubičím tónu (tj. „to, že trh už do cen započítal zvýšení sazeb v roce 2011, ještě neznamená, že k němu opravdu dojde“). USDCHF se nedokázal protlačit níže, jelikož kupce CHF zastrašily nedávné komentáře představitelů SNB. CAD ignoroval nižší ceny ropy a dostal se na třídenní maxima vůči dolaru, jelikož prudce stouply maloobchodní tržby (+1,3 % m-m oproti očekávaným 0,5 % a revizi údajů z předchozího měsíce směrem nahoru).
V pátek nebyla v USA zveřejněna žádná data, která by trhy jakkoli zahýbala, a Wall Street zakončil obchodování se smíšenými výsledky. Americký dluhopisový trh posílil díky tomu, že Fed nakoupil desetileté dluhopisy v hodnotě 8 mld. USD, a dolarový index v důsledku toho uzavřel na dvouměsíčních minimech, přičemž EUR se poprvé za tu dobu dostalo nad hranici 1,36 a během uplynulého týdne vůči americké měně posílilo o 1,7 %. Údaje IMM sice v průběhu posledního vykazovaného období ukazují silný nákup EUR, naznačují ale, že se jednalo spíše o uzavírání krátkých pozic, než o otevírání čerstvých dlouhých pozic.
Asie zahájila tento týden obchodování relativně poklidně, přináší jen málo údajů, kterým by bylo potřeba věnovat pozornost. Víkendové události měly malý dopad, a tak jsme se většinu seance pohybovali blízko uzavíracích úrovní newyorského obchodování. AUD se na začátku obchodování propadl poté, co ceny výrobců za 4. čtvrtletí vykázaly zpomalení (mezičtvrtletně pouze +0,1 % oproti očekávaným 0,5 % a předchozím 1,3 %), i když ztráty se omezily přibližně na 20 bodů.
Místní čínská média přinesla zprávu o neshodách centrální banky a regulačního orgánu ohledně nastavení úvěrového cíle a způsobu jeho kontroly. Článek naznačuje, že čínská centrální banka chtěla strop ve výši 900 mld. juanů, zatímco čínská komise pro regulaci bankovnictví dávala přednost cíli ve výši 1,0-1,2 bilionů juanů. Kromě toho článek informuje, že centrální banka prosazuje tzv. dynamicky rozlišený systém požadovaného poměru rezerv, s jehož pomocí by mohly být poměry rezerv pravidelně upravovány tak, aby větší věřitelé byli nuceni poměry rezerv zvýšit.
V evropském obchodování je o něco málo rušněji, i když ne příliš. Čeká nás zveřejnění indexu nákupních manažerů v eurozóně a Německu a průmyslová výroba EU. Z USA žádná uveřejnění v plánu nejsou, velké reakce ale ještě v tomto týdnu vyvolá úterní zpráva prezidenta Obamy o stavu unie, první letošní zasedání Fedu ve čtvrtek a páteční údaje o DPH za 4. čtvrtletí.

Komodity díky čínským a americkým akciím ztrácí půdu pod nohama

Ole S Hansen, Senior Manager, www.saxobank.cz
Některé komodity reagovaly na další silná ekonomická data z Číny poklesem. První malou korekci v roce 2011 má za sebou také index S&P500.
Vzácné a průmyslové kovy klesaly nejvíce. Na trhu rostou obavy z přehřátí Číny poté, co oznámila pro konec roku 2010 lepší data, než očekávali analytici, přičemž inflace zůstává nad stanoveným cílem a vypadá to na její další růst.
Americký akciový trh má za sebou první pokles za dva měsíce. Jestli technicky překoupený index zamíří do hlubší korekce, to je velká otázka. Odpověď na ni nalezneme v příštích šesti měsících, kdy uvidíme, jestli trh ukáže svoji sílu. Zřejmá je ale silná korelace mezi výkonem indexu S&P500 a ostatními trhy. Pokud by se úvodní zaváhání proměnilo v hlubší korekci, zamířily by do ní pravděpodobně, navzdory silným fundamentům, i komodity.
Na měnovém trhu zaznamenal ztrátu dolar, zejména proti euru, které proti němu za uplynulých pár týdnů posílilo o 5 procent. Inflace v eurozóně se pohybuje nad úrovní dvou procent a prezident ECB přišel s jestřábím komentářem. Díky tomu vyrostl výnos dvouletých německých státních dluhopisů o 68 bazických bodů nad americké dluhopisy stejné splatnosti a dosáhl dvouletého maxima, když je euro podporováno vizemi carry obchodů.
Oslabení dolaru mělo negativní vliv na komodity. Index Reuters Jeffries CRB zůstal za celý týden beze změny. Hlavní ztrátu si připsalo stříbro, hvězda v roce 2010, ztratilo 6 procent, když krátkodobí investoři stahovali peníze z ETF fondů.
Investice do zlatých ETF se vrátily na srpnové úrovně, od prosincových maxim poklesly o 48 tun. Celkové investice nadále přesahuji 2000 tun, ale mírně se snížily s tím, jak investoři uzavírali pozice na stříbře. Trh se zlatem je velmi likvidní a umožňuje investorům rychle proměnit investici na hotovost.


Hlavní úrovně podpory jsou nyní na říjnových a listopadových minimech, na 1330 a 1315 USD, na úrovni 1280 USD je klíčový 200 denní klouzavý průměr. Stříbro aktuálně vypadá náchylné ke korekci. Došlo k prolomení rostoucího trendu na úrovni 28 dolarů. Podporu lze nalézt na 26,35 USD 25 USD.
Průmyslové kovy jako je měď ztrácely na základě obav z pokračujícího omezovaní ekonomického růstu v Číně, což snížilo poptávku. Na začátku minulého týdne ovšem měď LME dosáhla nového maxima po té, co vyšlo najevo, že v roce 2011 překoná poptávka nabídku o 500 - 600 tun. Díky tomu leze čekat, že korekce nebude mít dlouhého trvání.
Světový trh s ropou se nyní nachází v nejistotě kolem růstu dvou hlavních benchmarků. Cena ropy WTI se zdála příliš levná, když nabídka v Cuhsing Oklahoma překonala nabídku, a vyvolala tak otázky ohledně schopnosti reagovat na globální poptávku. Severomořská ropa Brent dosáhla 99,2 dolarů a obchodovala se o sedm dolarů výše než ropa WTI. Díky tomu se taká dostala pod drobnohled. Vyšlo najevo, Američané kontrolují zhruba třetinu carga pro únorovou dodávku. To nadále podpořilo cenu ropy Brent v růstu a nastolilo otázku, kolik je obecně férová cena ropy. Mezinárodní agentura pro energii předpovídá, že poptávka v roce 2011 poroste o 1,4 milionů barelů denně, na 89,1 milionů barelů, po té, co v roce 2010 rostla o 2,75 milionu barelů, nejsilněji za 30 let. Zároveň varovala, že současné vysoká cena může zabrzdit ekonomické oživení. Vypadá to, že Saúdská Arábie souhlasí s tímto tvrzením, když začali zvolna zvyšovat produkci, aby udrželi cenu ropy pod psychologickou hladinou 100 dolarů. Produkce mimo země OPEC by měla vzrůst o 0,6 milionů barelů denně, přičemž OPEC nadále zůstane “Centrální ropnou bankou”, kterou čeká v následujících letech důležité rozhodnutí, zda při případném nedostatku zvednou produkci. WTI se nyní obchoduje v pásmu mezi 87 a 92,50 dolary a hlavní riziko pro případný pokles skrývá vývoj akciového trhu a také dlouhé spekulativní pozice, které stále zůstávají na 169 milionech barelů. Na poli zemědělských komodit začal boj o výměry. Vypadá to, že rýže ztrácí s tím, jak se farmáři orientují na více ziskové komodity jako je kukuřice a pšenice. Cena americká rýže rostla minulý týden v důsledku o 5 procent a ještě může růst, jak roste nervozita ohledně potravinové bezpečnosti.
La NIna, který způsobil ničivé záplavy v Austrálii a jihovýchodní Asii, se blíží svému vrcholu, ale trvat bude ještě následující dva měsíce. To může mít vliv na potravinovou inflaci, kterou způsobilo celosvětově nepřízniví počasí v loňském roce. Při pohledu na výkonnost jednotlivých sektorů definovaných v indexu Dow Jones UBS je zřejmé, že obiloviny pokračují v růstu, zatímco dvě skupiny kovů hledají dno.