10 března 2011

Všeobecné překvapení z asijských dat

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

Asijská seance byla nabitá daty, první zásah trhům uštědřila RBNZ. Titulky s údaji o australské zaměstnanosti způsobily zděšení, dalším překvapením pak byly únorové údaje o čínské obchodní bilanci.


Oficiální sazba Cash Target banky RBNZ doznala radikálního snížení o 50 bazických bodů na 2,50 %, tedy ještě o malinko více, než předpokládaly nedávné průzkumy, načež se NZD rychle propadl o více než 60 bodů. Průvodní komentář nicméně poněkud tato fakta zmírnil: stávající zásahy do monetární politiky bude třeba zrušit, jakmile bude dokončena fáze obnovy, ačkoli RBNZ přiznala, že „již před zemětřesením byl růst HDP výrazně nižší, než očekávaly prognózy na druhé pololetí roku 2010, neboť domácnosti zachovávaly obezřetnost a objemy maloobchodních výdajů i investice do bydlení nadále klesaly“. Po tomto oznámení se NZD stabilizoval a odrazil ode dna.

Titulky s údaji o zaměstnanosti v Austrálii způsobily zděšení – v únoru ubylo 10,1 tis. pracovních míst namísto očekávaného nárůstu o 20 tis. míst, což vyvolalo rychlý výprodej AUD. Při podrobném pohledu nicméně zaznamenáme mohutný nárůst plných pracovních úvazků o 47,6 tis., což znamená, že k veškerým úbytkům došlo v částečných pracovních úvazcích (-57,7 tis.). Z toho plyne i jistá šance na odražení páru AUDUSD zpět k úrovni 1,01. Míra nezaměstnanosti zůstává beze změny na 5,0 %.

Údaje o čínské obchodní bilanci za únor přinesly další překvapení, když Čína ohlásila první schodek obchodní bilance od března 2010. Obchodní bilance se z přebytku ve výši 6,45 mld. USD z předchozího měsíce propadla na -7,3 mld. USD. Tento deficit byl způsoben masivním poklesem exportu. Povšimněte si však, že oslavy nového lunárního roku letos opět připadly na únor, což může s daty vždy pořádně zamíchat. Optimisté budou bezpochyby poukazovat na to, že čínský dovoz i nadále rostl, byť pomalejším tempem o 19,4 % ročně. Zpočátku byla reakce na tyto údaje jen minimální, ale později dopoledne už bylo zjevné, že nálada riskovat opadá, přičemž hlavní nápor nesly EUR a AUD.

Evropská obchodní seance začíná německými údaji o obchodní bilanci a běžném účtu platební bilance, po nichž budou následovat indexy spotřebitelských cen ze Skandinávie. Velká Británie se zaměří na průmyslovou výrobu/zpracovatelský průmysl, zatímco Bank of England oznámí rozhodnutí svého Výboru pro měnovou politiku (opět neočekáváme žádnou změnu, ale možná že více členů přeběhne do tábora jestřábů). Severoamerická seance má na programu obchodní bilanci v Kanadě, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a týdenní důvěru spotřebitelů v USA. Později také vystoupí řada členů rady ECB: J. M. Gonzalez-Paramo, Y. Mersch a A. Weber.

Napětí v Libyi i nadále omezuje chuť k riziku

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

10.03.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz


Evropské akcie otevřou na nižších úrovních, protože investoři omezují expozici kvůli napětí v Libyi, které nepolevuje a vytlačuje ceny ropy Brent nad 116 USD za barel. S růstem cen ropy se zvětšuje i riziko korekce na akciových trzích.

Futures kontrakty na index FTSE 100 odepsaly před otevřením trhu 0,6 %. Největší pozornost budou dnes trhy věnovat lednové průmyslové a zpracovatelské výrobě ve Velké Británii (09.30 GMT), kde se očekává meziměsíční růst 0,4 a 0,6 % v uvedeném pořadí. V poledne pak guvernér Bank of England Mervyn King oznámí rozhodnutí devítičlenného Výboru pro měnovou politiku (MPC) o hlavní úrokové sazbě. Očekává se, že výbor ponechá hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,5 %, nicméně bude zajímavé zjistit názor MPC na vývoj britské inflace, která v lednu překročila hranici 4 %, přičemž předseda Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet minulý týden prohlásil, že centrální banka zvažuje zvýšení úrokových sazeb, protože se zvýšilo riziko inflace. Takže jak se k inflaci postavíte vy, pane Mervyne Kingu?

Pokud bude i nadále vývoj cen ropy stejný, mohl by se S&P 500 propadnout značně pod hladinu 1 300, o níž všichni hovořili v únoru. Rostoucí ceny ropy jsou normálně spojovány s rostoucí hospodářskou aktivitou, ale takovéto dramatické pohyby v důsledku nabídkového šoku mají na akcie větší dopad. Otázkou pro společnosti zůstává, zda budou schopny přenést rostoucí náklady na energie na spotřebitele dostatečně rychle, aby to nepoškodilo jejich hospodářské výsledky. Domníváme se, že pokud se udrží stávající úroveň cen ropy, hrozí zvýšené nebezpečí revize hospodářských výsledků, což by vyvolalo pokles akcií.

Na sklonku výsledkové sezóny zveřejnila společnost Deutsche Post čistý zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 487 mil. EUR oproti analytiky odhadovaným 336,8 mil. EUR a nárůst dividend v hodnotě 0,65 EUR na akcii. Největší německý výrobce průmyslových plynů, strojírenský koncern Linde, oznámil čistý zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 307 mil. EUR ve srovnání s očekávanými 243,5 mil. EUR, jehož dosáhl díky silné poptávce po plynu v Číně.

Více informací najdete na www.saxobank.cz.

09 března 2011

Pokles ceny surové ropy, ke slovu se hlásí německá průmyslová výroba

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ


Evropské akciové trhy otevřou výše, neboť cena surové ropy o něco poklesla a akcie amerických bank vyletěly nahoru poté, co Bank of America naznačila, že by dividendy mohly být vyšší. K optimismu dnes přispěje také Německo svými skvělými údaji o průmyslové výrobě.


Futures na index FTSE 100 jsou momentálně o 0,1 % výše než při otevření. Dnešním nejsledovanějším evropským ekonomickým údajem je německá průmyslová výroba (11:00 GMT), která by podle očekávání měla dosáhnout nárůstu o 1,7 % meziměsíčně a 11,1 % meziročně. Vzhledem k tomu, že ceny ropy typu Brent poklesly na hodnotu okolo 112 USD za barel, by si dnes více pozornosti mohly získat zveřejňované údaje týkající se německé průmyslové výroby, které by mohly stanovit směr, jímž se vydá dnešní evropská seance.

Agentura S&P naznačila, že v blízké budoucnosti očekává další snižování úvěrového hodnocení evropských zemí. Trhy vládních úvěrů periferních zemí Evropy se stále nacházejí pod obrovským tlakem a výnosy z řeckých 10letých dluhopisů se vyšplhaly na rekordních 12,8 %. To vše ukazuje, že Evropa stále čelí závažným problémům, které by se mohly ještě zhoršit, pokud Evropská centrální banka v dubnu přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Také na amerických úvěrových trzích se objevují malé náznaky hrozícího rizika, neboť množství emitovaných komunálních dluhopisů se dostalo na nejnižší úroveň za 11 let.

08 března 2011

Jsme svědky poklesu EUR?

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ


V úterý přišlo více zpráv z Asie, avšak velký vliv na měny neměly. Z hlediska makrodat byl den klidný i pro eurozónu, ale dolar může těžit z aukce 3letých bondů později během obchodování.


Objem poskytnutých úvěrů v Japonsku zůstal na slabé úrovni a snižoval se ročním tempem o 1,7 % rychleji než v lednu, zatímco údaje ministerstva financí o portfoliových tocích vykazují v únoru nižší odliv, než se očekávalo. Toto pravděpodobně vysvětluje, proč USDJPY nezareagoval na mírné zpevnění výnosů z amerických dluhopisů.

Maloobchodní tržby (LFL) ve Velké Británii podle údajů Britského maloobchodního konsorcia (BRC) klesaly nejrychlejším ročním tempem za posledních 10 měsíců a naznačují tak, že britští spotřebitelé začali po novoročním utrácení v lednu utahovat opasky. Tržby poklesly o 0,4 % r-r a úředníci z BRC oznámili, že únorová data představují realističtější obrázek chování maloobchodníků a spotřebitelů. Přesvědčivé to nebylo, ale GBPUSD nijak výrazně nepoklesl.

Podmínky pro podnikání v Austrálii a důvěra se na druhou stranu i nadále zlepšují. Index podnikatelské důvěry NAB si připsal 10 bodů a jeho aktuální hodnota 14 je nejvyšší za téměř rok. Podmínky pro podnikání se zlepšily o 4 body z hodnoty -2 po silném odrazu, ke kterému došlo v Queenslandu po povodních.

Viceguvernér čínské centrální banky Du údajně prohlásil, že se další zvyšování sazeb rezerv v březnu bude odvíjet od inflace a dalších ekonomických dat. Data za únor budou zveřejněna později v týdnu – obchodní data ve čtvrtek a ostatní data v pátek. Není jisté, zda budou změny následovat okamžitě po zveřejnění – budou-li data nasvědčovat pohybu, ten nastane spíše o týden později.

Kalendář pro Evropu je klidný, dnes čekáme jen údaje o švýcarské nezaměstnanosti, německých podnikových objednávkách a vystoupení E. Nowotnyho a A. Webera (A. Weber představí výroční zprávu německé Bundesbank) z ECB. Severoamerická seance přináší index optimismu malých podniků NFIB, IBD/TIPP index ekonomického optimismu a údaje o započaté výstavbě z Kanady. Všimněte si, že americké ministerstvo financí začíná první aukci dluhopisů tento týden o celkové hodnotě 66 mld. USD s tříletými dluhopisy v hodnotě 32 mld. USD, což byla v aukcích minulého měsíce nejméně oblíbená doba splatnosti.

V první polovině včerejšího evropského obchodování holubičí postoj Fedu a jestřábí názory ECB vytlačily EURUSD opět nad úroveň 1,40. Dolarový index testoval dlouhodobý trend podpory, který pokračuje již od prosince 2009 a zatím to vypadá, že se drží. Snížení ratingu Řecka agenturou Moody’s zabránilo EUR v dalším posilování a protentokrát byla stropem hodnota 1,4036. Ceny ropy poklesly z asijských rekordů, když členové OPEC přispěchaly s navýšením zásob, aby udrželi produkci na úrovních před začátkem nepokojů v Libyi.

Z USA nepřišly žádné údaje, které by měly nějaký dopad. Ch. Evans a D. Lockhart z Fedu sice zaznamenali očividně lepší údaje o zaměstnanosti z minulého týdne, ale vzhledem k tomu, že vysoké ceny ropy mohou ohrozit globální oživení, vidí jen málo důvodů uvolnit stimulační opatření QE2. R. Fisher se naopak vyjádřil, že by mohl hlasovat pro zastavení nákupů dluhopisů před koncem června, pokud by to bylo kontraproduktivní. GBP také zažilo zvrat štěstěny podobný tomu, kterým prošlo EUR, i když pokles byl o něco hlubší. GBP netlačila žádná data, ale skutečnost, že superjestřábímu A. Sentancovi skončilo funkční období ve Výboru pro měnovou politiku BoE, určitý vliv mít mohla. Wall Street sledoval situaci na Blízkém Východě a ceny ropy a zaznamenal druhý den poklesu za sebou.

Equity Kickoff: Trocha úlevy díky mírnějším cenám ropy

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ
Evropské akciové trhy otevřou v úterý o něco výše. Americké indexy našly po uzavření evropských trhů o něco pevnější půdu a vzhledem k nočnímu zmírnění růstu cen surové ropy jsou o něco výše i asijské akcie.


V 6:20 GMT byl futures kontrakt na index S&P 500 s plněním v nejbližším měsíci na úrovni 1 314, tedy asi o 0,4 % výše.

Mírný propad ceny surové ropy akciím pomáhá, avšak geopolitické obavy vyvolané napětím na Blízkém východě nejspíš další zásadnější pokles neumožní – pokud se ovšem nepodaří přimět Kaddáfího, aby se moci v Libyi vzdal. Tento scénář by mohl být průchodnější, pokud se Západ rozhodně skutečně prosadit spornou bezletovou zónu nad Libyí, čímž by zrušil stávající převahu Kaddáfího sil nad rebely. I tak je ovšem otázkou, jak dlouho potrvá, než se na první stránky novin dostane další blízkovýchodní země.

Nepřehlédněte také, že banka Goldman Sachs právě zvýšila svou prognózu ceny surové ropy na druhé čtvrtletí 2011 na 99 USD za barel. Trhy by myslím tuto cenu momentálně více než přivítaly!

Akciovým trhům nepomůže ani včerejší snížení ratingu státního dluhu Řecka, které vystřelilo rozdíl výnosů řeckých státních dluhopisů a německých Bunds do nových maxim. To podle ekonomů Lloyds Bank podnítilo spekulace o dalším záchranném balíku a vyvolalo pozornost o úterní projevy guvernérů Nowotnyho a Webera z ECB. Povšimněte si, že jejich projevy následují poté, co čelní představitelé ECB před klíčovými jednáními o budoucnosti celého bloku 11., 24. a 25. března apelovali na „flexibilní přístup“ k dalším záchranným finančním akcím v budoucnu; a rovněž poté, co podle prohlášení ECB žádnému z členů bloku platební neschopnost nehrozí. Po výbušném prohlášení J.-C. Tricheta minulý týden o nárůstu úrokových sazeb v dubnu se budou v prohlášení guvernérů ECB rovněž hledat další signály snaze dostat inflaci pod kontrolu.

K dalším nočním novinkám patří po schválení příslušné legislativy v Evropském parlamentu krok evropských regulátorů směrem k dalšímu omezení krátkého prodeje cenných papírů, v podstatě včetně zákazu krátkých pozic v CDS navázaných na státní dluhopisy. Příslušné zákonné předpisy nicméně ještě musí schválit jednotlivé členské státy, takže hedgové fondy stále mají jistou naději.

Evropský kalendář ohlašovaných hospodářských výsledků je poměrně nabitý, nicméně s ohledem na geopolitickou situaci zřejmě nemohou výsledky směřování trhu zásadnějším způsobem ovlivnit.

07 března 2011

Akciové trhy se k rostoucím cenám ropy otočily zády

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

Ole S. Hansen, Senior Manager

Krize v Libyi minulý týden eskalovala a více než polovina její ropné produkce je stažena z trhu. Americký akciový trh však předvedl po té, co nedávná data naznačila i přes vyšší ceny ropy a potravin rostoucí ekonomickou aktivitu, opět silný růst.

Evropská centrální banka trhy překvapila náznaky, že by ke zvýšení úrokových sazeb kvůli mohlo dojít již za měsíc, protože potřebuje dostat pod kontrolu rostoucí inflaci. To bylo překvapení, protože Evropa, obdobně jako jiné regiony, se bude potýkat s vyššími cenami ropy, což samo o sobě může mít negativní efekt a v kombinaci s vyššími sazbami by mohlo vést k prohloubení krize. Euro proti dolaru posílilo, příčinnou jsou rozdílné pohledy ECB a FEDu na svět. Spread na výnosech dvouletých německých státních dluhopisů proti americkým vládním dluhopisům se během několika posledních týdnů rozšířil na 50 bazických bodů a podpořil tak rally na euru.

Trh s ropou nadále reagoval na novinové titulky o vývoji situace v Libyi, na Středním Východě a v severní Africe. Objevují se náznaky, že na trh se začala dodávat ropa z dodatečných kapacit, pokud se však situace nezhorší nebo nerozšíří do dalších zemí v regionu, současné zásoby a cena by mohly být dostačující. To tedy znamená, že díky pokračující nejistotě budou nabyté pozice nadále drženy, a jen významná změna by mohla způsobit jejich likvidaci.

Libyjská krize podporuje severomořskou ropu Brent s tím, jak se zužuje trh se středomořskou ropou a evropské rafinerie hledají alternativu ke kvalitní lehké sladké ropě z Libye. Dopad na ceny leteckého benzinu, nafty a benzínu je významný a cena minulý týden poprvé po dvou letech překročila 1000 USD za metrickou tunu. I v USA pokračuje růst cena a průměrná cena benzínu prudce vzrostla na 3,43 USD za galon, což je 23% nad průměrem z roku 2010.

Zůstaňme ještě u inflace. Index světových cen potravinářské a zemědělské organizace Spojených národů dosáhl v únoru nového maxima, rostl tak už osmý měsíc v řadě. Od června 2010 přidal tento index, který srovnává ceny 55 různých komodit, o 40% a nyní je o 5% nad maximem v roce 2008. Mezinárodní měnový fond oznámil, že svět čelí díky strukturální změně v poptávce prodlouženému období vyšších cen potravin. Hlavním důvodem růstu v uplynulých šesti měsících stále zůstávají šoky, které způsobily výkyvy počasí a díky tomu snížené stavy zásob. Strukturální změny v poptávce však vrátit nejde a tak mohou ceny potravin zůstat na vyšší úrovni ještě několik let.

Téměř všechny komodity minulý týden rostly z různých důvodů. Index Thomson Reuters/Jefferies CRB přidal více jak 4%, rostl nejsilněji od prosince minulého roku. Bavlna a cukr umazaly nedávnou korekci; bavlna se opět pohybuje kolem svých nedávných maxim, protože světové zásoby díky zvýšené poptávce z Číny, největšího světového spotřebitele, klesají.
Minulý týden zlato vyklouzlo z okovů a dostalo se na nová maxima 1440 USD, poté opět kleslo díky zprávám o možném brzkém zvýšení sazeb v Evropě. To by mohlo znamenat postupné zvyšování sazeb všude a cena zlata začala ztrácet, protože jeho držba nenese výnos. Jeho cenu by měly podporovat projekce inflace i aktuální nejistota. Protože pokus o proražení do nového cenového pásma nevyšel, zůstalo na trhu několik nervozních dlouhých pozice, které budou muset být udány, než dojde k novému pokusu o růst.

Souboj: ekonomické oživení versus geopolitické riziko

Peter Garnry, Equity Strategist


V důsledku negativního sentimentu z páteční americké seance, který se projevil i během pondělního obchodování na asijských trzích a souvisí s eskalací konfliktu v Libyi, která vystřelila ceny surové ropy typu Brent nad 117 USD, otevřou evropské akciové trhy níže.

Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování o 0,3 % níže. Vzhledem k tomu, že nás dnes nečeká zveřejňování žádných významných ekonomických údajů a že hospodářské výsledky firem již tahounem vývoje na akciových trzích nejsou, bude pro investory velice obtížné najít jednoznačný směr. Souboj mezi býky a medvědy je v tomto okamžiku soubojem mezi hospodářským oživením na jedné straně a geopolitickými riziky a hrozbou, kterou představují pro celosvětovou ekonomiku, na straně druhé. Většina ekonomických údajů zveřejněných v poslední době byla velmi příznivá a ukazovala na posilování výrobní aktivity i na postupné zlepšování situace na trzích práce. Medvědi sázejí na to, že napětí na Blízkém východě bude eskalovat, a jsou přesvědčeni o zvýšené pravděpodobnosti zásadního výpadku na trzích s energiemi; pokud tento výpadek zasáhne i ropnou produkci Saudské Arábie, mohlo by to výrazně poškodit světovou ekonomiku. Pokud ceny ropy zůstanou vysoké, okolo 100 USD za barel, bude to další brzda již tak nevýrazné spotřebitelské poptávky, což se opět projeví jako koule na noze hospodářského oživení. Setrváváme v názoru, že k oživení ekonomiky skutečně dochází a dlouhodobá reálná hodnota akcií se nachází nad dnešními cenami, nicméně krátkodobě se u akcií zřejmě projeví jistá korekce, která bude odrážet momentální geopolitická rizika.

V pátek navečer zrevidovala agentura Fitch výhled Španělska na negativní a potvrdila jeho rating na úrovni AA+. Bude proto zajímavé sledovat dnešní obchodování na španělských úvěrových trzích, které se v poslední době stabilizovaly s mírným sestupným trendem výnosu desetiletých dluhopisů. Tato stabilizace i trend jsou v ostrém kontrastu s portugalským dluhopisovým trhem, kde se pěti- až desetileté dluhopisy obchodují s vyššími výnosy než dlouhodobé pětadvaceti- až třicetileté dluhopisy a výnosová křivka se tak zplošťuje. Nejnovější vývoj na portugalském trhu s dluhopisy by mohl naznačovat, že po záchraně Irska z prostředků Evropského záchranného fondu nás možná záhy čeká další státní dluhová krize

http://www.saxobank.cz/

Konsolidace v Asii, ceny ropy stále na pochodu

08.3.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

Pondělí bylo v asijském obchodování dnem konsolidace, přes víkend došlo totiž jen k málo událostem, které by se dostaly do zpráv. Novozélandský premiér John Key znovu zopakoval své dřívější vyjádření, že snížení sazeb by bylo vítané, což NZD ubralo několik bodů.

Geopolitická témata i nadále kalí náladu trhu – přicházejí zprávy o eskalaci bojů v Libyi, zatímco Saudská Arábie prohlašuje, že nebude tolerovat veřejné protesty.

Pokud jde o makrodata, australský index nákupních manažerů i nadále vykazuje zlepšení, tentokrát index nákupních manažerů ve stavebnictví vzrostl ze 40,2 na 44,6 (a to se stále ještě nachází v oblasti poklesu), zatímco únorový počet inzerovaných pracovních míst meziměsíčně vzrostl o sezónně upravených 1,2 % poté, co byl v lednu růst revidován směrem vzhůru na 3,0 %. Upozorňuji, že únorová zpráva o nezaměstnanosti bude zveřejněna ve čtvrtek.

Nejnovější data zveřejněná IMM ukazují, že krátké dolarové pozice se v průběhu minulého týdne zvětšily, z celkového prodeje na spekulativních účtech ve výši 11,8 mld. USD bylo 9,3 mld. USD čerstvých shortů. Celkové krátké pozice USD se nyní nacházejí na 54,6 mld. USD a jsou na nejvyšší úrovni od října 2007. V souladu se současnými trendy byly přidány také dlouhé pozice ve zlatě.

Evropský kalendář je dnes také poměrně prázdný, jedinými položkami na něm jsou norská průmyslová výroba, důvěra investorů v eurozóně a další vystoupení guvernéra ECB J.-C. Tricheta. V severoamerickém obchodování budou zveřejněna jen kanadská stavební povolení, čekají nás ale také vystoupení představitelů Fedu D. Lockharta a R. Fishera.

Co se týče páteční zprávy o zaměstnanosti v USA, po silné zprávě ADP, zlepšení týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a řadě dalších průzkumů aktivity, které naznačovaly, že se složky zaměstnanosti zlepšují, očekávaly devizové trhy před jejím zveřejněním silná data a vyčkávaly. Ve zveřejněné zprávě bylo nakonec něco pro každého: míra nezaměstnanosti v únoru poklesla na 8,9 % (jedná se o první pokles pod 9 % od dubna 2009), a to bez umělého zlepšení v důsledku poklesu míry účasti na pracovním trhu. V únoru vzniklo 192 tis. pracovních míst, což je poněkud méně než očekávaných 196 tis., ale o 60 tis. více než předchozí údaje.

Reakce na tato data rozhodně nebyla ohromující – EUR těsně předtím stěží prolomilo 1,40, ale rychle se propadlo zpět a dosáhlo 1,4009. Agentura Fitch snížila rating španělských dluhopisů ze stabilního na negativní, a tím pravděpodobně tento pokles urychlila, nicméně komentáře kancléřky Merkelové později v průběhu obchodování o tom, že Portugalsko své problémy překoná, vyvolaly před uzavřením krátký vzestup. Napětí na Blízkém Východě, zejména v Libyi, udržovalo riziko před víkendem pod tlakem a ceny ropy se vyšplhaly nad 104 USD/barel, zatímco o zlato byl i nadále zájem.

Pokud jde o ostatní makrodata, kanadský PMI vykázal velmi silnou hodnotu za únor (69,3 oproti minulé hodnotě 41,4), zatímco podnikové objednávky vzrostly v lednu meziměsíčně o 3,1 %. Více než makrodatům věnovala Wall Street pozornost napětí na Blízkém Východě a rostoucím cenám ropy a umazala většinu týdenních zisků – DJIA uzavřel s poklesem o 0,72 %, S&P -0,74 % a Nasdaq -0,5 %.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/