05 srpna 2011

Naznačují úspory amerických spotřebitelů pro burzy býčí směr?

Mathieu Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

Soukromé úspory amerických občanů a míra amerických úspor jsou silným ukazatelem výkonnosti světových trhů. Když věci vypadají nejistě a důvěra spotřebitelů klesá, mezní sklon k úsporám lidí se zvyšuje, což zvyšuje osobní úspory. Jak zobrazuje graf č. 1, míra úspor negativně koreluje s vývojem indexu S&P 500. Při použití regresní analýzy vykazuje silnou 1%  hladinu významnosti.. Graf také zobrazuje masivní nárůst úspor v roce 2008 přesně v momentě, kdy se sebedůvěra investorů propadla. 
 

Graf č. 2 také zobrazuje, že jakmile důvěra spotřebitelů klesá, zásoba peněz roste (měnový agregát M1 – hotovostní oběživo + běžné vklady v bankách). Nejistota totiž způsobuje, že lidé ochraňují svůj majetek ve vysoce likvidních formách běžných účtů. To znamená, že investoři nenechávají své finance ve fondech peněžního trhu, což je zahrnuto v agregátu M2 (M1 + termínované vklady + ostatní vklady v bankách), ale ze strachu ponechávají své peníze na normálních spořících účtech. \



Když je tedy  důvěra extrémně nízko, úspory rostou a jsou drženy na likvidních účtech. Takovýto stav signalizuje investiční potenciál trhu, jakmile nastane v důvěře investorů obrat.

Jenže co ohodnocení?I když se ukazatel PE přibližuje k minimu posledních 12-ti let (graf č. 3), mnozí jsou zvědaví, jestli společnosti akorát nesnížily náklady, aby zlepšily zisky, což způsobilo zlepšení ukazatele, ale růst může zůstat nízký. Tohle ale není ten případ.  Když se podíváme na graf č. 4, vidíme, že poměr hodnoty společnosti k tržbám (EV/Sales) v průběhu posledních 10-ti let ve všech odvětvích také klesal. Trhy se tedy zdají levné. 



 
Pro shrnutí, akciové trhy se zdají levné a nejistí investoři sedí na zvyšující se hromadě hotovosti. Jedná se možná o perfektní nastavení k tomu, aby se pokračovalo v dlouhém rally akciového trhu.

FX blog Kena Vekslera

BOOM! Pane Nodo, děkujeme za intervenci!

Opravu, Japonsko jednomyslně provedlo na JPY přes noc intervenci a tak jsme viděli USDJPY proletět všechny nabídky a stoplossy směrem vzhůru až na 78,48 (ve chvíli, kdy píšu tento text). Stejně tak lze snadno pochopit, že se obchoduje výše EURJPY a i ostatní páry s JPY včetně AUDJPY, který také těží z růstu.

Na trzích nás dnes čeká v souvislosti s rozhodování ECB o sazbách řeč našeho milovaného Francouze a poté tisková konference (změna v nastavení sazeb se neočekává). Předtím nás čeká rozhodování BoE, opět se nečeká změna, ale spekulanti budou chtít vědět, jak kdo hlasoval. Trhem se nesou řeči, že pánové Weale a Dale by mohli možná ztlumit svůj jestřábí postoj a nasadit více holubičí přístup. Později přijdou z USA žádosti o podporu, které v několika posledních týdnech nevypadají dobře a pokud podle některých očekávání přesáhnou 425 tisíc, tak to pro zítřejší změnu počtu pracovních míst mimo zemědělství nevěstí nic dobrého.

S ohledem na dosažené úrovně nevypadá situace na hlavních párech jednoduše a proto dát jasný výhled je více než obtížné. Čekám, až budou zveřejněna všechna čísla a až trhy dosáhnou úrovní, které jsem si stanovil. Jenže trhy se, ačkoliv jsem si vybral směr, nepřiblížily mým úrovním pro vstup a k otočce došlo dříve, koně už zkrátka vyběhli ze stájí.

Čekají nás z pohledu rizika dva velmi důležité dny, což pro mě znamená nasadit si helmu a zůstat čestně mimo trh …

S pozdravem Ken Veksler


Dohoda USA o rozpočtu je špatná, ať se na to díváme z jakékoliv strany

Steen Jakobsen

Shoda o novém dluhovém stropu USA dosažená za pět minut dvanáct je ukázkou politické dohody, která je jen dalším zjevným příkladem řešení, které dominuje každé finanční krizi od roku 1987, kdy Greenspan reagoval na krach akciových trhů. Jediným účelem této dohody je pojmout prezidentské volby jako referendum mezi anti-daňovým přístupem republikánů a pro-daňovým přístupem demokratů. Nic víc, nic míň.

Dokonce i během rozhovorů, které předcházely dohodě, šlo vždy jen o politický postoj - nikdy nešlo o detaily. Nyní bude třeba dohodnout podrobnosti s vice-prezidentem Bidenem a velký úkol čeká tzv. Super Kongres - musí stihnout vyřešit případné neshody!

Jediná super věc na Super Kongresu je, že politici ho oslavují jako vítězství lidstva, i když i devítiletému dítěti je jasné, k čemu je: přesunout všechny náklady do dalšího volebního období. Je jasné, že Super Kongres se neshodne na ničem, ani když to bude schválené a před podpisem. Tento pat mají na svědomí demokraté, kteří nechtějí škrtat, a republikáni, kteří jsou proti zvýšení daní. Navržené úspory nejsou v souladu se základním scénářem, který počítá s růstem zadlužení o 10 bilionů dolarů v příštích 10 letech (a to za předpokladu silného růstu), navíc úspory navržené v tomto novém plánu pouze snižují rychlost zadlužování, ale ve skutečnosti samotný dluh nesnižují. Přijde mi, že politici uvažují následujícím způsobem: když se řítíte k útesu, je lepší zpomalit rychlost ze 100 mil v hodině na 80 mil - paráda, vše vyřešeno!

Neprovázanost politické debaty s ošklivou finanční realitou je v USA naneštěstí patrná stejně jako v problémové Evropě, Rusku a Asii. Příčinou se zdá být nepochopení vědy zvaná Ekonomie. Nepodařilo se jim identifikovat příčinu slabého růstu, úvěrových bublin a apatie ve volebním systému.

Pro řízení ekonomiky nejsou k dispozici tzv. best practices, tedy přístupy, které fungují. Ano, v časech, kdy je třeba zrychlit, se plánovaná ekonomika dostane z bodu A do bodu B rychleji, ale v časech, kdy má vítr v zádech, alokuje taková ekonomika zdroje a kapitál neefektivně, a podporuje systém, který už není udržitelný. Tržní ekonomika by naproti tomu měla být teoreticky schopná alokovat zdroje tak, aby výnos z nich byl co nejvyšší. Až sem je to jasné.

Experiment americké centrální banky s nulovými sazbami v reálu ukázal, že ekonomické modely nefungují. Politika nulových sazeb (zero interest policy - ZIRP) se na první pohled zdá dobrá - výnosy se zdají být nekonečné. Uvnitř se ale skrývá problém. To, co “zabilo” monetarismus, je schopnost organizací a bank vytvářet “vlastní peníze”, peníze, které se nedají měřit tradičními měnovými agregáty. Kde je zakopaný pes? Pro ekonomii a její hlavní keynesiánské předpoklady platí staré pravidlo, které říká, že pokud je výsledek špatný, je třeba změnit předpoklady. A na to se nestalo. Je třeba změnit předpoklady ohledně amerického dluhu, evropského dluhu a ohledně realokace globálních zdrojů.
Tato hra o udržení (relativního) skóre proti podstatě, proti nevyřčeným pravidlům potřebuje změnu.

Dobrou zprávou je, že tyto nutné změny se dějí -  minimálně na mikroúrovních, protože právě mikroekonomické jednotky musí udělat změny, aby přežily - jednotlivé firmy nebo domácnosti nemají iluze o tom, že mohou ignorovat splátky hypotéky nebo jiných dluhů, oni prostě přizpůsobují svoji životní úroveň svým příjmům současným i očekávaným. Extrémně věřím ve schopnost jednotlivců vypořádat se s krizí. Ale politici a jejich poradci se musí vrátit ke svým předpokladům - jinak budou vypadat jako banda hlupáků. Jak kdysi prohlásil Einstein: “pokud opakujete ten samý experiment a čekáte jiný výsledek, jste idiot” - to jsou Einsteinova slova, ne moje. Variací na stejné téma je i definice šílenství: opakování stejného stále dokola s očekáváním jiného výsledku.
Zkrátka - od poloviny května jsme se potýkali s negativním postojem k riziku, ale nyní je tento postoj neutrální.

Nadcházející konference FEDu (kde Ben Bernanke minulý rok oznámil QE2 - druhou vlnu kvantitativního uvolňování) a boj o záchranu Evropy před dluhovou nákazou by mohl znamenat určité příležitosti. Budu spokojen, pokud S&P500 dosáhne našeho středního cíle 1200/1210 bodů (v okamžiku psaní textu je na hodnotě 1245). Také začínám uzavírat dlouhodobé pozice s pevnými výnosy, protože můj základní scénář - kolaps amerického růstu je zase o kousek blíž realitě. Jako hlavní popud pro Krizi 2.0 vidím blížící se snížení ratingu USA a v Evropě náklady na financování - fázi, kdy investoři opustí aktiva s pevným výnosem a budou hledat hmatatelná aktiva, tudíž do akcií by mohly přitéct finanční prostředky.

FX blog Kena Vekslera


Index S&P500 se obchoduje níže (stále konsoliduje) na úrovni 1250 a v dalších dnech se můžeme dočkat průrazu této úrovně směrem dolů. Nálada je nyní taková, že se dočkáme ještě falešné rally směrem vzhůru a až pak přijde silnější korekce.

V noci se vše obchodovalo níže, většina asijských indexů zavřela v červených číslech a mírně se dařilo USD. Pomohl mu včera závěr diskuze nad schválením zvýšení dluhového stropu. Jinak australská data byla v noci slabší, a spolu s výkonem USD jsme viděli AUDUSD trochu kapitulovat. Jinak, při vší upřímnosti, byl relativně klid, většina totiž čeká na zbytek rizikových událostí tohoto týdne, což je dnes ISM ve službách a žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA, ve čtvrtek je na řadě BoE a ECB a v pátek celková nezaměstnanost.

Švýcarská centrální banky snížila oficiální sazbu a s ohledem na sílu švýcarského franku hodlá podnikat další kroky. Oficiální zprávu najdete zde:http://www.snb.ch/en/mmr/reference/pre_20110803/source/pre_20110803.en.pdf

Jak si lze představit, EURCHF okamžitě vystřelil vzhůru a vzal s sebou i EURUSD. Doporučuji na tomto páru tuto rally obchodovat proti se vstupem na 1,4250 a se stoplossem v průběhu dne na 1,4289/90 a cílem pro dnešek na 1,4000. Samozřejmě vše bude záviset na údajích, které budou zveřejněny dnes odpoledne a ve světle těchto událostí by průlom 1,4120 sloužil jako potvrzení.

U GBPUSD, čekám nárůst na 1,6330/50, který ale může být následován poklesem na 1,6180/30. Jak jsme ale již říkal, dnes je to příběh USD a obrázek může zakalit jen dnešní údaj PMI v UK. 

AUDUSD je podle mě dnes na prodej, také bych prodával rally na 1,0800/30, se stoplossem na zhruba 1,0880 a v následujících dnech čekám návrat na 1,0470/80.

Ke dnešku není moc co víc dodat, protože směr budou trhům dávat v následujících dnech titulky a zveřejněná data.

S pozdravem Ken Veksler