26 listopadu 2010

Na sentiment má nyní vliv také Severní Korea

Evropské akciové indexy otevřou v pátek na nižších úrovních, jelikož index S&P poklesl i navzdory včerejšímu prohlášení guvernéra německé Bundesbank Axela Webera, že na záchranu eurozóny je dostatek peněz. Toto oslabení způsobila agresivnější severokorejská rétorika. Trhy se obávají, že válka je již na spadnutí.

Sentiment trhu budou určovat tři aktuálně nejoblíbenější faktory: čínská snaha o zpřísnění měnové politiky, korejský konflikt a obavy ze situace kolem státních dluhů v Evropě. Můžeme vyloučit, že by Čína nyní v tomto směru nějak jednala, protože v otázce snižování inflace zaujmou Číňané vyčkávací postoj. Obavy ale vzbuzuje vyostřená rétorika ze strany Severní Koreje, jelikož její důsledky jsou obtížně předvídatelné. Akt agrese ze strany Severní Koreje by odstartoval výprodej akcií.

Nicméně dnes budou pozornost trhů poutat spíše obavy ze státních dluhů. Výnosy irských, portugalských a španělských dluhopisů neustále rostou, což signalizuje znepokojení trhů. Axel Weber včera ve svém vystoupení uklidňoval trhy, že nezbytná finanční pomoc bude těmto evropským zemím poskytnuta. Je však jen otázkou času, kdy ECB začne tyto dluhopisy skupovat, aby zchladila přehřáté trhy. Je to sice proti mandátu ECB, jak je definován v Maastrichtské smlouvě, ale potýkáme se s krizí, která může mít dlouhodobě nepříznivý vliv na euro.

25 listopadu 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Den vyprahlý jak pouštní písek

Přes noc jsme si vyslechli nejrůznější komentáře představitelů EU. Nejhorší byl jeden člen panelu EU, který si byl jist, že unie (členové dle kapitoly 11) by mohla uvolnit víc než 750 mld. EUR již přidělených do fondu udržitelnosti.

Z obav před cenzurou se vám ani nebudu svěřovat s tím, jaký pocit z tohoto vyjádření mám, ale stačí, když vám řeknu, abyste si sem doplnili pár hvězdiček, a pochopíte mé rozpoložení. Kancléřka A. Merkelová to odmítla v tom smyslu, že čeho je moc, toho je příliš, a rychle tak učinila takovému uvažování přítrž…

Jinak Severní Korea prohlásila, že (když se jí zamane) bude pokračovat v bombardování Jižní Koreje, jak bude chtít … Skvělé. Čína naznačila, že ještě před koncem roku by mohlo dojít na úpravu úrokových sazeb a navíc, což je ještě důležitější, také naznačila, že možná skutečně zavede Tobinovu daň, aby ještě víc omezila příliv kapitálu …
A jinak vás vítám v mrtvé zóně, známé pod označením víkend Díkůvzdání. Trh, kterému se už tak zoufale nedostává likvidity (dokonce více, než je v tuto roční dobu obvyklé), v podstatě zamrzne, protože nikdo nechce v této nervózní atmosféře udělat první krok. Dnes ode mě žádné hladiny ani tipy nečekejte, přinesl jsem si s sebou polštář …

EUR včera prodělávalo jízdu na horské dráze

EUR včera prodělávalo jízdu na horské dráze, jejíž příčinou byly přetrvávající obavy ohledně dalšího vývoje v Irsku a vývoje úvěrové krize na periferii EU. Příznivější ekonomická data přicházející jak z eurozóny, tak i z USA však přispěla k oživení chuti k riziku a většina ztrát utrpěných na začátku obchodování byla vyrovnána v jeho druhé polovině. Irsko také oznámilo podrobnosti svého 4letého plánu úsporných opatření, který je podmínkou poskytnutí záchranného balíčku EU/MMF v údajné celkové výši 85 mld. EUR.
Pokud jde o data, výsledky německého průzkumu IFO zaznamenaly rekordní hodnoty a také v USA se týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti prudce zlepšil na 407 tis. z revidovaných 441 tis. v minulém týdnu a index spotřebitelské důvěry University of Michigan se dostal na velice příznivých 71,6. K nepříznivému vývoji ale na druhou stranu došlo u objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, které meziměsíčně poklesly o 3,3 % oproti minulému měsíci, kdy naopak meziměsíčně vzrostly o 5,0 %, ovšem po odečtení dopravních prostředků dosáhl meziměsíční pokles méně výrazných 2,7 %. Osobní příjmy vzrostly o 0,5 %, a překonaly tak původní očekávání, zatímco osobní spotřeba byla naopak nižší, než se očekávalo, a vzrostla o pouhých 0,4 %. Také ceny domů oslabily a zaznamenaly meziměsíční pokles o 0,7 % a prodeje nových domů mezi měsíci září a říjen se meziměsíčně propadly o 8,1 %. Wall Street dával celkově přednost optimistickým datům a získal zpět většinu ztrát z předchozího dne. DJIA posílil o 1,37 %, S&P +1,49 % a Nasdaq +1,93 %. O americké dluhopisy byl menší zájem, desetileté výnosy stouply o 12 bazických bodů.
Aktivita byla vzhledem k americkému Dni díkůvzdání utlumená, i když trhem proběhla menší reakce na článek ve Wall Street Journal naznačující, že Evropský záchranný fond, o kterém se prohlašuje, že je schopný uhasit finanční krizi, podle výpočtů MMF a externích ekonomů možná nebude mít dostatek prostředků ani na pokrytí finanční pomoci Španělsku. EUR po této zprávě oslabilo o 40 bodů.
Pokud jde o dnešní údaje, japonský vývozní sektor zůstal v útlumu s nulovou změnou v meziměsíčním výsledku a slabšími meziročními daty (7,8 %) než za minulý měsíc (10 %). Vývozy do USA rostly 11. měsíc v řadě, nejvíce ale Japonsko i nadále vyváží do Číny (20,4 % z celkového vývozu), roční růst je na silných 17,5 %. Předstihový ukazatel Číny se ochladil na 101,57 z revidovaných posledních 101,61.
V Evropě se pozornost zaměřuje na švédskou spotřebitelskou důvěru, půjčky domácností a index cen výrobců a švýcarskou zaměstnanost. U Velké Británie se data omezují na CBI trendy celkových objednávek, máme ale spoustu členů Výboru pro měnovou politiku BoE, kteří komentují čtvrtletní zprávu o inflaci. Všimněte si, že také očekáváme projevy G. Tumpell-Gugerellové a A. Webera z ECB.
Šťastný Den díkůvzdání.

Zatím bez výkyvů, ale nejspíš na cestě dolů

Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek víceméně beze změn – index S&P přes noc malinko poklesl navzdory údajům o zaměstnanosti v USA, které včera v dobrém předčily očekávání. Dnes nejsou na programu žádná zásadní data, nicméně v 10:00 GMT věnujte pozornost zprávě Bundesbanky o finanční stabilitě německého bankovního systému. Podle našich očekávání bude středem zájmu znovu znepokojení ze situace kolem evropských vládních dluhů, což bude tlačit akcie níže.

Trh se obává toho, že se vládní dluhová krize rozšíří i na Portugalsko a Španělsko. Čtyřletý úsporný plán, který včera předložila irská vláda, obsahuje snížení minimální mzdy o 12 procent, další okleštění sociálních výdajů, krácení mezd ve veřejném sektoru a snížení hranice pro daňovou povinnost. Žádné překvapení se nekoná – to všechno se očekávalo. Hlavním problémem v Irsku zůstávají vážné pochyby, zda tento balíček projde parlamentem, neboť stávající vládní koalice se s nadcházejícími volbami rozpadá. Když dochází na lámání chleba, mají politici tendenci začít naslouchat voličům, a Irové jsou přijetím pomoci od EU/MMF značně rozhořčení. Tlak na trhy se vzhledem k této nejistotě ještě zvýší.

A vzhledem tlaku na portugalské a španělské státní dluhopisy je jen otázkou času, kdy začne ECB tyto dluhopisy nakupovat, aby trhy zchladila. Je to sice proti mandátu ECB, tak jak je definován v Maastrichtské smlouvě, ale potýkáme se s krizí, která může mít potenciální dlouhodobě nepříznivý vliv na EUR. V takové situaci je pak povoleno cokoli. To však nic nemění na skutečnosti, že jak Portugalsko, tak Španělsko v určité fázi obdrží pomoc, ať už v té či oné podobě. To by vzhledem ke stavu jejich ekonomik (zejména míry jejich zadlužení) nemělo být žádným překvapením, ale zdá se, že trh překvapený je.

Důležitá je zpráva o finanční stabilitě publikovaná německou centrální bankou. Analýza, kterou právě připravujeme, naznačuje, že kapitál absorbující ztráty je v evropských bankách daleko menší než v bankách amerických, což je velmi znepokojivé zjištění vzhledem k tomu, že by se současné problémy, které sužují Evropu, mohly rozšířit i do bankovního sektoru. Věnujte pozornost zprávě Bundesbanky a přečtěte si ji, ať víte, jak vidí situaci v německých bankách ona.

22 listopadu 2010

FX Update

Páteční aktivita byla zastíněna dalším zvýšením požadovaného poměru rezerv ze strany čínské centrální banky (PBOC) na rekordních 18 %. Snaha Číny zkrotit inflaci v blízké budoucnosti téměř jistě povede ke zvýšení úrokové sazby, ačkoli počáteční reakce na páteční zvýšení byla utlumena předčasným snížením cen komodit, které našlo určitou krátkodobou podporu. Jinak se obchodovalo v relativně úzkých pásmech. Ceny při uzavření se příliš nelišily od počátečních cen, neboť vzhledem k prázdnému kalendáři zveřejňovaných údajů nebyl počet obchodů příliš velký.

Wall Street se vzpamatoval z počáteční slabosti, která následovala po krocích Číny, a obchodování skončilo s indexem DJIA + 0,2 %, S&P + 0,25 % a Nasdaq + 0,15 %. Co se týče víkendového vývoje, Irsko se podrobilo tlaku EU a požádalo o záchranný balíček se všemi souvisejícími podmínkami. Úvodní prohlášení signalizují, že se bude jednat o částku cca 80-90 mld. EUR doprovázenou čtyřletým plánem na snížení rozpočtového deficitu do roku 2015. O konečné sazbě se stále jedná, nicméně oproti sazbám momentálně dostupným na trzích bude určitě lepší. Reakce od ministrů financí G7 byla pozitivní. „Koordinovaný postup evropských zemí a MMF odráží naše společné odhodlání zmírňovat objevující se rizika rychle a rozhodně, udržovat stabilitu na trhu a zajistit tak globální oživení“.Úvodní reakcí bylo 40 až 50bodové zpevnění EUR při asijském obchodování oproti situaci na konci newyorské seance, přičemž ostatní rizikové měnové páry nedokázaly nasazené tempo udržet.

Asie se ze všech sil snažila o zisk, ovšem zájem o obchodování mírnil zítřejší svátek v Tokiu. Zájem o obchodování krotil také Den díkuvzdání v USA, který připadá na tento čtvrtek. Kvůli Dni díkuvzdání se většina zveřejňovaných údajů objeví v první polovině týdně – nikoli však dnes.

V polovině seance ratingová agentura S&P (a také šest souvisejících agentur) změnila svůj ratingový výhled Nového Zélandu zpět na negativní. Agentura uvedla, že revize výhledu odráží zohlednění rizik plynoucích z očekávaného růstu nevyrovnanosti zahraniční obchodní bilance Nového Zélandu v kontextu oslabující fiskální stability celé země v situaci, kdy zranitelnost této otevřené a relativně jednostranné ekonomiky vnějšími vlivy také zvyšuje rizika, kterým je vystaveno hospodářské oživení země a její úvěrová kvalita. Jak však agentura dodala, některá z těchto rizik zmírňuje celá řada faktorů včetně vysoké míry zajištění rizik spojených s úvěry v cizích měnách nebo aktivně obchodované měny. Nový Zéland prosazuje nezávislou a účinnou monetární politiku a disponuje aktivně obchodovanou měnou s volně plovoucím směnným kurzem, což mu umožňuje přizpůsobit se nevyrovnanému vývoji zahraničního obchodu. I přesto se ale NZD vůči USD výrazně propadl a oslabil také ve většině dalších měnových párů.

Kromě výše uvedeného jsme v Asii zahájili týden pomalým rozjezdem a k povzbuzení apetitu přispělo jen málo dat.Také evropská seance by měla být klidná a jediným očekávaným údajem bude švýcarská peněžní zásoba a během americké seance se potom trhy budou vyrovnávat s indexem podnikatelské aktivity chicagského Fedu a s nejnovějšími údaji o spotřebitelské důvěře v eurozóně.

Skutečnost, že čínská centrální banka zvýšila požadovaný poměr rezerv, bude bezpochyby dále přiživovat obavy ohledně možnosti zvýšení úrokových sazeb a tyto obavy se bezpochyby objeví i ke konci tohoto týdne.Ještě před tím by se měl největší zájem soustředit na úterní zasedání FOMC.Zajímavé by mohly být také diskuse probíhající před ohlášeným dalším nákupem aktiv v hodnotě 600 mld. USD (i když toto rozhodnutí již minulý týden nekompromisně hájila celá řada zástupců Fedu včetně jeho předsedy Bernankeho).Co se týče v úterý zveřejňovaných revidovaných údajů o HDP za 3. čtvrtletí, podle posledních průzkumů se očekává mírná revize směrem nahoru.

Po oznámení finanční pomoci Irsku akcie porostou

Evropské akciové indexy otevřou v pondělí výše. Důvodem jsou zisky indexu S&P 500 v závěru pátečního obchodování a irské přijetí finanční pomoci od EU/MMF, ke kterému došlo o víkendu. Jelikož postrádáme jakékoli další impulzy, kauza Irsko vynese trhy vzhůru.
Irsko požádalo o finanční pomoc ve výši přibližně 80-90 mld. EUR, což podle našeho názoru nebude zdaleka stačit. Ale vzhledem k tomu, že to uleví trhům, dojde pravděpodobně k posílení kurzu EURUSD a následně i k růstu na akciových trzích. Součástí záchranného balíčku není v současné době sporné zvýšení daně z příjmů právnických osob, ale jelikož dle našeho názoru pravděpodobně potřebuje současný balíček sám finanční sektor, otázka daně z příjmů právnických osob se znovu objeví na stole jako karta, kterou vynesou Německo a Francie, jakmile bude zahájeno druhé kolo vyjednávání.
Pokud jde o další události, studie britské banky Barclay’s ukazuje, že požadavky regulačního rámce Basel III se dotknou i amerických bank. Ke splnění požadavků Basel III potřebuje 35 nejvýznamnějších bank na americkém finančním trhu injekci ve výši kolem 100-150 mld. USD. Převážně se jedná o šest největších bank. Ačkoliv americké banky nebudou v současnosti nuceny navyšovat kapitál na základě požadavků Basel III, stejně se budou potýkat s velkými potížemi, pokud budou muset odepisovat další aktiva. Tento problém se však netýká jen amerických bank; totéž platí i pro Evropu. Navzdory zátěžovým testům z letošního roku, které ukázaly, že další kapitál by potřebovalo jen 9 bank z 91, je situace v hlavních evropských bankách odrazem toho, co se děje v nejvýznamnějších amerických bankách. Příčinou je nové společné účetní pravidlo pro přeceňování finančních aktiv v rozvahách bank pomocí finančních metod a nástrojů, tzv. mark-to-model, namísto oceňování tržní cenou, tzv. mark-to-market. Růst úrokových sazeb, případně další vynucené odpisy aktiv budou pro bankovní sektor velice bolestivé.
Z technického hlediska se nyní S&P 500 pohybuje okolo úrovně 1200, jak jsme minulý týden předpovídali. Co se týče jeho dalšího směřování, počkáme si na další pohyb cen. Je však pravděpodobné, že se vzhledem k současné setrvačnosti trhu dostaneme poněkud nad úroveň 1200.

Po oznámení finanční pomoci Irsku akcie porostou

Evropské akciové indexy otevřou v pondělí výše. Důvodem jsou zisky indexu S&P 500 v závěru pátečního obchodování a irské přijetí finanční pomoci od EU/MMF, ke kterému došlo o víkendu. Jelikož postrádáme jakékoli další impulzy, kauza Irsko vynese trhy vzhůru.
Irsko požádalo o finanční pomoc ve výši přibližně 80-90 mld. EUR, což podle našeho názoru nebude zdaleka stačit. Ale vzhledem k tomu, že to uleví trhům, dojde pravděpodobně k posílení kurzu EURUSD a následně i k růstu na akciových trzích. Součástí záchranného balíčku není v současné době sporné zvýšení daně z příjmů právnických osob, ale jelikož dle našeho názoru pravděpodobně potřebuje současný balíček sám finanční sektor, otázka daně z příjmů právnických osob se znovu objeví na stole jako karta, kterou vynesou Německo a Francie, jakmile bude zahájeno druhé kolo vyjednávání.
Pokud jde o další události, studie britské banky Barclay’s ukazuje, že požadavky regulačního rámce Basel III se dotknou i amerických bank. Ke splnění požadavků Basel III potřebuje 35 nejvýznamnějších bank na americkém finančním trhu injekci ve výši kolem 100-150 mld. USD. Převážně se jedná o šest největších bank. Ačkoliv americké banky nebudou v současnosti nuceny navyšovat kapitál na základě požadavků Basel III, stejně se budou potýkat s velkými potížemi, pokud budou muset odepisovat další aktiva. Tento problém se však netýká jen amerických bank; totéž platí i pro Evropu. Navzdory zátěžovým testům z letošního roku, které ukázaly, že další kapitál by potřebovalo jen 9 bank z 91, je situace v hlavních evropských bankách odrazem toho, co se děje v nejvýznamnějších amerických bankách. Příčinou je nové společné účetní pravidlo pro přeceňování finančních aktiv v rozvahách bank pomocí finančních metod a nástrojů, tzv. mark-to-model, namísto oceňování tržní cenou, tzv. mark-to-market. Růst úrokových sazeb, případně další vynucené odpisy aktiv budou pro bankovní sektor velice bolestivé.
Z technického hlediska se nyní S&P 500 pohybuje okolo úrovně 1200, jak jsme minulý týden předpovídali. Co se týče jeho dalšího směřování, počkáme si na další pohyb cen. Je však pravděpodobné, že se vzhledem k současné setrvačnosti trhu dostaneme poněkud nad úroveň 1200.