19 května 2012

IPO Facebooku spíše zklamalo

Radim Dohnal, Saxo Bank

IPO Facebooku je bezesporu jedna z nejdůležitějších událostí kapitálového trhu tohoto roku.  V čem nejspíše předčila očekávání, byl objem obchodů. Obrovský zájem zobchodovat (ne nutně nakoupit) vedl k obrovskému objemu obchodů. První den ovšem přinesl také mnoho zklamání.

Úspěch s sebou bohužel přinesl nečekanou komplikaci, kdy systémy mnoha brokerů nebyly na takto obrovský zájem připraveny (jeden velký americký akciový obchodník evidoval před začátkem obchodování 60 tisíc pokynů jen na FB) a start obchodování byl několikrát a o několik minut odložen. I toto ukazuje na určitou zranitelnost obchodních systémů dnešní doby a lze předpokládat, že mnozí brokeři se následně mohou stát terčem hackerů.

Spíše zklamání přinesl cenový vývoj, kdy hned na úvod akcie otevřela výrazně nad upisovací cenou 38 USD/akcie, pár minut poté následoval pád až na upisovací cenu, kde na konci obchodování také skončila. Zde srovnání s jinými společnostmi z podobného sektoru vyznívá negativně. LinkedIn, Groupon a Pandora Media první den obchodování zaznamenaly výrazné zisky. Ironií osudu v pátek všechny tři akcie silně oslabovali. A Zinga a Groupon nejsou příliš vzdáleni historickým minimům. V případě FB je třeba pamatovat také na faktor zapojení velkých investičních bank v čele s MS. Představme si vývoj prvního, pokud by nebyl zapojen a zainteresován velký hráč.

Další zklamání přinesl již IPO, kdy celých 57% akcií nabízených k prodeji byly prodeje zakladatelů a původních investorů. V případě historicky úspěšné firmy Google šlo o pouze 28%, v případě IPO v době bublinu let 1999-2000 se neprodávaly žádné akcie. IPO Yahoo v roce 1996 bylo také čisté IPO. IPO Facebooku (Initial Public Offering) by se mělo spíše nazývat SPO (Secondary Public Offering). Je zřejmé, že zakladatelé FB se poučili z chyb svých předchůdců a prodávají hned na začátku, aby měli jisté prostředky alespoň na zaplacení daní z kapitálových zisků. Investorům to ovšem pokládá otázku, na kolik tomuto projektu a za tuto cenu věří.

18 května 2012

IPO Facebooku: budete mít štěstí, pokud se vám ho podaří koupit. Pokud ne, držte se stranou.


Matt Bolduc, akciový stratég Saxo Bank

Gratuluji, pokud se vám podaří získat akcie Facebooku v rámci IPO. Pokud štěstí mít nebudete, držte se stranou do doby než skončí šílenství, ve kterém se investoři budou snažit nakoupit za jakoukoliv cenu. To ostatně zaznělo i od Steva Wozniaka, spoluzakladatele firmy Apple, že se bude snažit investovat do Facebooku za každou cenu.

Pokud se podíváme zpětně na technologické IPO, vydělali investoři zejména v okamžiku, kdy se akcie začala obchodovat. V průměru představuje zisk po prvním obchodním dni 45 procent. To samé už ale nelze říct o investorech, kteří nakoupili až po prvním dni veřejného obchodování. Pokud jste si tu samou akcii koupili další den, ztratili jste v průměru 7 procent v porovnání s 34 procenty, které jste mohli mít v případě, že byste koupili již IPO. To je celkem významný rozdíl ve výši 41 procent! Proto bylo dobré držet IPO, ale pokud jste se k němu nedostali, dobré to nebylo. 
Ten samý výsledek dostaneme, pokud sledujeme výkonnost IPO v průběhu 1,3 a 6 měsíců. Takže jakou lekci nám naděluje historie? Pokud máte možnost dostat se k IPO Facebooku, jsou šance dobré, pokud tuto možnost nemáte, počkejte, až hysterie odezní.
 Náznakem toho, že Facebook může první den letět strmě vzhůru, je skutečnost, že investiční bankéři zvýšili oceňovací pásmo pro IPO stejně jako podíl akcií. To znamená, že je zde po IPO ukrytá velká poptávka. Poptávka, které bude uspokojena, jakmile se akcie začne obchodovat. V tomto případě ohodnocení a fundament nehraje krátkodobě roli, je to o tom, kdo vstoupí do obchodu jako větší blázen v očekávání, že akcii pak prodá ještě většímu bláznovi, než je on sám.
Takže pokud chcete koupit akcie Facebooku a neseženete je jako IPO, nesnažte se je získat za každou cenu první den. Nechce horkou hlavu vychladnout a počkejte, až cena klesne. Historický vývoj sice není zárukou, ale pokud se bude opakovat, může vám to uchránit část peněz.
P.S. Jen tak pro zábavu, myslím, že cena Facebooku může první den snadno vyrůst o 30-40 procent...

17 května 2012

Japonsko a Singapur vykazují lepší HDP za 1. čtvrtletí, ale rizikový apetit je stále nevýrazný


Andrew Robinson
Středem pozornosti trhů byl dnes ráno růst v Asii, když Japonsko i Singapur oznámily lepší výsledky, než naznačovaly prognózy. Jejich vliv na celý region však utlumil chmurný krátkodobý výhled a pokračující tlaky v souvislosti se situací v Řecku. Více informací zejména o výhledu pro Japonsko v nadcházejících čtvrtletích se dozvíte v mém nejnovějším videu: Zaostřeno na Asii: Ponurý výhled pro Japonsko - obnova po zemětřesení je u konce.
Po nahoru revidovaných 0 % za 4. čtvrtletí 2011 vzrostlo podle předběžných odhadů japonské HDP v prvním čtvrtletí letošního roku mezikvartálně o 1,0 %, k čemuž výrazně přispěla soukromá spotřeba a výdaje domácností, zatímco příspěvek čistého obchodu se zbožím byl skromných 0,1 %. USDJPY na to nijak nereagoval a během seance se obchodoval v pásmu 80,20-40.
Také Singapur přišel s mírnou revizí dřívějších odhadů HDP za 1. čtvrtletí, a to směrem nahoru na 10,0 % mezikvartálního růstu (první odhad 9,9 %), přičemž mírně dolů byl upraven příspěvek zpracovatelského sektoru a stavebnictví (-2,0 % z -1,0 %, resp. +6,2 % z +7,2 %). Ten byl naopak kompenzován revizí sektoru služeb směrem nahoru (+2,9 % z +2,2 %). Tato mírně lepší čísla pomohla na rozdíl od indexů Nikkei a ASX pozvednout místní burzy, ale měla jen malý dopad na měnu.
V dnes zveřejněné Nilsonově zprávě se hovoří o tom, že čínští spotřebitelé měli v 1. čtvrtletí navzdory nárůstu spotřebitelské důvěry v tomto období na nejvyšší úroveň od roku 2005 menší tendenci utrácet za zbytné zboží. Tato zpráva odpovídá posledním údajům, které ukazují, že růst maloobchodních tržeb v dubnu klesl na 14měsíční minimum. V městských a venkovských oblastech se však výsledky lišily: důvěra spotřebitelů a ekonomický výhled byly na venkově vyšší než ve městě.
Ze zápisu ze zasedání FOMC z 24.-25. dubna vyplývá, že členové výboru očekávají, že růst zůstane v krátkodobém až střednědobém horizontu umírněný, ale později zrychlí. I podle tohoto scénáře jsou inflační tlaky vnímány jako „zhruba vyvážené“, zatímco možnost dalšího kola stimulačních opatření záleží na tom, „zda ekonomika stagnuje, či zda je pravděpodobné, že inflace zůstane ve střednědobém horizontu v souladu s plánem pod úrovní 2 %.“ Totéž téma/tatáž slova zazněla i na předchozím zasedání.
V zápisu ze zasedání toho bylo o možných stimulačních opatřeních právě tolik, aby to americkému dolaru srazilo hřebínek poté, co si na dolarovém indexu během předchozích čtyř seancí připsal čisté zisky. Na GBP se negativně podepsala čtvrtletní zpráva o inflaci z pera Bank of England, která se nesla spíše v holubičím duchu a přinesla nižší prognózy růstu a vývoje inflace. Co se týče EUR, trhy byly rozkolísané. EUR zpočátku v důsledku spekulací, že ECB odřízla řecké banky od krizového financování, oslabilo na nové 4měsíční minimum, avšak jakmile ECB situaci vyjasnila, došlo záhy k oživení.
Americká data byla obecně lepší, než se čekalo. Průmyslová výroba se oproti konsenzu 0,6 % meziměsíčně zvedla o 1,1 % a využití kapacit stouplo ze 78,4 % na 79,2 %. Započatá výstavba z -2,6 % vyšplhala meziměsíčně na +2,6 %, ale počet vydaných stavebních povolení přinesl s meziměsíčním údajem -7,0 % zklamání.

14 května 2012

Komodity hledají po útoku prodejců podporu


Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Komoditní trhy utrpěly minulý týden ztráty, protože všechny hlavní sektory byly pod tlakem díky slabým fundamentům, silnějšímu dolaru a investoři potřebovali snížit svou expozici. Indická průmyslová produkce klesala a Čína během dubna, kdy investice zpomalily na nejnižší úroveň za posledních deset let, prudce zpomalila. To vyvolalo otázku, zda je to signál konce silného růstu poptávky po komoditách, kterého jsme bylo v uplynulé dekádě svědky. Hlavním zdrojem nervozity zůstává nadále Eurozóna. V tomto prostředí posiluje dolar vůči euru na téměř čtyřměsíční maxima, což pro komodity znamená další ztrátu podpory.

Opakuje se opět scénář posledních dvou let, kdy jsme viděli silné první čtvrtletí, po němž následoval slabý druhý kvartál? Při pohledu na graf níže je zřejmé, že pokles indexu S&P GSCI, kde mají velkou váhu energetické komodity, trvající v řadě osm dní je nejhorší od roku 2008. Libye v roce 2011 vyhnala ceny ropy výše a to se opakovalo i letos, kdy ropě pomohlo napětí v Preském zálivu. Loni však touto dobou napětí v Libyi končilo, zatímco v Íráku krize sice polevila, ale zatím neskončila, což otevírá otázku, zda cena ropy najde brzy podporu. My si myslíme, že ano. 

Většina jednotlivých komodit během uplynulého týdne ztrácela, jen zemní plyn prudce rostl díky důvěře, že minimum už se vytvořilo. Díky tomu trpěl energetický sektor o něco méně. Vzácné kovy, zejména stříbro a paladium, byly již druhý týden pod náporem prodejců. 

Čína zpomaluje a s ní i poptávka po ropě
Čínská poptávka v dubnu spadla na nejnižší hodnotu za šest měsíců a ukázala první meziroční pokles po třech letech, primárně díky snížené poptávce rafinérií, které prováděly každoroční údržbu. Výsledkem je situace, kdy trh očekává, že poptávka po ropě bude slabá ještě několik měsíců. OPEC i Mezinárodní energetická agentura očekávají, že poptávka po ropě koncem roku opět poroste s rostoucí poptávkou z rozvojových trhů, což převáží pokles spotřeby v rozvinutých zemích. Proto se další pokles zdá být omezený.

OPEC stále na rekordních hodnotách
Saúdská Arábie i OPEC znovu zopakovaly ve snaze pomoci globální ekonomice výzvu ke snížení cen ropy. Tato slovní intervence spolu s rekordní produkcí zemí OPEC vytvořila tlak na ceny ropy WTI, která klesla pod 100 dolarů za barel a přiblížila se průměrné ceně z roku 2011. Zpráva Mezinárodní energetické agentury uvádí, že ceny ropy pravděpodobně zůstanou díky nevyřešenému geopolitickému napětí vysoké, navzdory dramatickému zlepšení stavu světových zásob.

Spekulanti se vrátili zpět na zem
Zvýšený počet dlouhých pozic na ropě WTI i Brent, které jsme několikrát zmínili jako největší riziko pro případný pokles, výrazně klesl. Od 1.května cena ropy WTI spadla o 10 dolarů, což mohlo snížit spekulativní dlouhé pozice na 200 milionů barelů, což odpovídá průměru v posledních třech letech. Z tohoto úhlu pohledu by jejich další snížení mohlo vyvolat čerstvé nákupy, protože převis spekulativních pozic je nyní na rozumné úrovni. Hlavním faktorem, který držel vysokou cenu během čtvrtletí, bylo geopolitické riziko pramenící z Íránu. Vzhledem k tomu, že tato situace stále není vyřešená, bude se ropa obchodovat s prémií do doby, než toto napětí odezní, a to by mělo nyní pomoci cenu stabilizovat.
Ropa Brent, světové měřítko pro fyzické ropné transakce, většinu uplynulého týdne konsolidovala po výrazně nižších číslech o amerických pracovních místech. Od květnového maxima ustoupila cena o 16 dolarů, nyní by mohla najít podporu, zejména na úrovni rostoucí trendové linie od roku 2008, která se nachází na ceně 109,50.

Zlato hledá podporu u fyzických nákupů
Po dvouměsíčním obchodování do strany se zlato minulý týden propadlo výrazně níže. Došlo k prolomení několika technických indikátorů a dolar posiluje, což umožnilo zlatu jít jen jedním směrem. Pozornost znovu přitahuje hotovost a vládní dluhopisy, takže vysoce likvidní investice jako zlato představují snadný exit, což vysvětluje, proč pokleslo více než ostatní trhy. Zvláště když vezmeme v úvahu, že nervozita pramení ze situace v Evropě.

Spekulativní investoři drží mnohem méně pozic než při dvou předchozích korekcích, zejména pokud je srovnáme s prudkými propady v prosinci a únoru. Obchodníci budou pečlivě sledovat chování fyzických kupujících, kteří trh podporovali i při předchozích korekcích. Investoři, kteří drží burzovně obchodovatelné produkty, prodávali v uplynulém měsíci jen omezený počet pozic. Podle mého odhadu by se měli začít obávat pouze v případě, že zlato bude mít za rok negativní výkonnost a klesne pod prosincová minima na 1522 USD.

Podpora na 1550 USD
Nyní všichni mluví o podpoře na 1550 USD, což znamená, že bude zlato najde podporu před dosažením této úrovně nebo bude testovat prosincová minima. Případní kupující by měli zůstat mimo a počkat, jak se situace vyvine. Nárůst ceny zpět nad 1610 dolarů by byl pozitivní, dalo by se na něj nahlížet jako na signál konce tohoto poklesu. 

Zhoršující se výhled pro kukuřici a sojové boby
Americká produkce kukuřice by letos měla dosáhnout nového maxima a zásoby by se měly dostat na šestileté rekordy. Podle posledních zpráv by měli farmáři za předpokladu normálního počasí zasít nejvíce kukuřice za posledních 75 let, což by mělo v následujících měsících stabilizovat ceny.

Cena sojových bobů by se zatím měla držet, protože zásoby jsou nízké navzdory velké produkci. Je to důsledek znatelné ztráty jihoamerické produkce, kterou způsobilo nepříznivé počasí a velký export do Číny. To ztíží růst zásob nad současná kritická minima. Ceny pšenice na tom také nebudou v nadcházejících měsících nejlépe, ale podporu by měl poskytnout fundament v podobě rostoucí poptávky po krmné pšenici v dalších letech.

Obchodníci, spotřebitelé i producenti se pokoušeli celý rok vyrovnat s rozdílným vývojem všech tří komodit, kdy ceny nové úrody sojových bobů překonávají kukuřici a pšenici tento rok o 25 procent. Sojové boby jsou jedinou komoditou, u které došlo v uplynulých dvou měsících ke zvýšení investic. Spekulativní dlouhé pozice jsou na rekordních úrovních a zvyšují riziko splasknutí bubliny. Ani pozitivní fundament pak nemusí stačit na odvrácení dočasné korekce, protože roste riziko zamykání zisků.