04 září 2009

4/9 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank


Aké faktory dnes budú pôsobiť na cenu ropy?
- Dnešné obchodovanie ovplyvnia údaje o miere nezamestnanosti v USA ako aj dalšie údaje o zamestnanosti a priemerných hodinových príjmoch. Očakávame mierny nárast nezamestnanosti na úroveň 9.5-9.6%.

- Na dnešný deň máme mierne pozitívny výhľad a zároveň sa prikláňame k dvojsmernému scenáru. Odporúčame nákup po prelomení hranice 69.40 s cieľom na 71.00 USD/barel.

- Ak by sme zaznamenali opačný vývoj, tak odporúčame predaj po prelomení hranice 67.40 s cieľom na 66. V oboch prípadoch si držte 1 USD stop.

Zlato
- Na zlato sme dnes neutrálne naladení. Dnes máme neutrálny výhľad, ceny zlata si pravdepodobne budú hľadať nový trend.

- Po náraste o 50USD za posledné dva dni sa zlato dostalo až k magickej úrovni 1000 USD/uncu, okolo ktorej by sa mohlo pohybovať aj v nasledujúcich dňoch. Je možné, že za výrazným rastom stojí Čína, ktorá sa snaží diverzifikovať svoje devízové rezervy mimo USD aktív.


EUR/USD
- Na EURUSD sme dnes neutrálne naladení. Vidíme obchodovanie v pásme 1.4220-80 pred zverejnením makroekonomických údajov v USA o 12:30 GMT. Následne očakávame prelomenie hranice a obchodovanie v širšom pásme 1.4000-1.4450.

EUR/CZK
- Výraznejšie posilnenie CZK je limitované vývojom na akciových trhoch a menového páru EURUSD.

- Politická situácia nepomaha vývoju CZK, ale nemala by ju výraznejšie ovplyvniť ak by dnešné makrodáta z USA pomohli zlepšiť náladu investorov.

- Je však potrebné byť opatrný, pretože nedávno zverejnené lepšie ekonomické údaje z USA nepomohli zlepšit náladu investorov a posunúť akciové trhy vyššie.

01 září 2009

1/9 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Dnesne obchodovanie by malo ovplyvnene zverejnenim udajov o nezamestnanosti v GE, kde ocakavame mierny narast. Dalsie udaje o stave priemyselnych objednavok ako aj o nezrealizovanych predajoch domov v USA budu tiez v centre zaujmu investorov.

- Rastove momentum na akciovych trhoch zo zaveru obchodnej seansy by sa malo preniest do do dnesneho obchodovania a mierne posunut ceny ropy vyssie.

- Na dnesny den mame mierne pozitivny vyhlad. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 70.00 s cielom na 72.00 USD/barel. Stop pod 69.00.


Aký očakávate vývoj u zlata?

- Na zlato sme dnes mierne pozitivne naladeni. Odporucame nakupy po poklesoch smerom k urovni 950 s cielom na 961 USD/uncu. Stop pod 945.


Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- Vcera sme boli svedkami vyrazneho posilnenia EUR po zverejneni lepsich makroekonomickych udajov v USA a oslabenim USD.

- Dnes vidime obchodovanie s EURUSD neutralne. Medvedi trh po poklese pod 1.4250 , byci trh nad 1.4400. Celkovo preferujeme pokles.

www.saxobank.cz

31 srpna 2009

31/8 EURCZK

Pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

Prostor pro další posilování CZK je limitován, ledaže by akcie znovunbraly sílu pro posilování. Na konci práznin máme slabší likviditu i slabší kalendář, a tak akcie a EURUSD budou i nadále udávat směr pro EURCZK. Zítřejší údaje o plnění státního rozpočtu ČR budou jedinou událostí, kdy prostor na zlepšení nelze očekávat.

31/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?

- Dnesne obchodovanie by malo ovplyvnit zverejnenie udajov o spotrebitelskej inflacii v EU, kde ocakavame spomalenie poklesu cien a zverejnenie udajov indexu nakupnych manazerov z USA, kde ocakavame miernejsi narast. Udaje o vyvoj HDP z CA by nemali mat vyrazny vplyv na obchodovanie s ropou.

- Urcity vplyv budeme citit aj zo zverejnenia zlych hospodarskych udajov velkych cinskych korporacii, obmedzenia dostupnosti urverov a spomalenia dovozov nerastnych surovin do Ciny.

- Na dnesny den mame mierne pozitivny vyhlad. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 72.43 s cielom na 73.00 USD/barel. Stop pod 72.10.


Aký očakávate vývoj u zlata?

- Na zlato sme dnes mierne pozitivne naladeni. Odporucame nakup po prelomeni hranice 956 s cielom na 960 USD/uncu. Stop pod 954.


Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- Pocas piatocneho obchodovania sa EUR posunulo na nizsie urovne, ked USD zareagoval posilnenim po zverejeni pozitivnych makroekonomickych udajov.

- Ciastocne to bolo dane aj nizsou likviditou ktora este stale nedosiahla urovne z predkrizoveho obdobia a ciastocne aj ukoncenim obchodovania v Europe.

- Dnes vidime obchodovanie s EURUSD mierne pozitivne. Odporucame nakupy po zhodnoteni na 1.4260-80 co predstavuje podpornu uroven, smerom ku 1.4300. Dalsia rezistencna uroven je na 1.4335-50.