17 prosince 2010

Akcie by měly po příznivějších údajích z amerického trhu práce získat momentum

Očekáváme, že vzhledem k nad očekávání příznivým údajům o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA otevřou v pátek evropské akciové indexy výše. Pokud jde o Evropu, byla včera zveřejňovaná data v zásadě pozitivní, a přihlédneme-li k již ne tak dobrým údajům týkajícím se vývoje amerického trhu s nemovitostmi, zdá se, že nad očekávání příznivé údaje o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti naplnily trhy optimismem. Z dnešních údajů mají největší potenciál pohnout trhem německé indexy IFO, jejichž zveřejnění očekáváme v 9:00 GMT.

Výsledky průzkumů německého institutu IFO budou zveřejněny v 9:00 GMT a předpokládá se, že složka očekávání se bude v rámci indexu pohybovat na úrovni 106 oproti předchozím 106,3 – mělo by tedy dojít k mírnému poklesu. Celková hodnota se ale i přesto pohybuje velmi vysoko nad maximy dosaženými v roce 2006. Zásadní propad tohoto ukazatele by na akciových trzích spustil výprodej, my však souhlasíme s očekáváními trhu a předpokládáme pouze mírnou korekci. Situace v evropské ekonomice bude i nadále taková, že Německo je tím motorem, který všechny ostatní drží nad vodou.

Náš postoj k jednotlivým odvětím a akciím zůstává od včerejška nezměněný. Chceme-li najít akcie, které by měly největší zisky, budeme se dále obracet na klasické defenzivní tituly, jako je zdravotnictví a běžné spotřební zboží. U zdravotnictví sledujte například společnosti Novo Nordisk, Roche a GlaxoSmithKline, u běžného spotřebního zboží obry typu Nestlé, Unilever a Danone s diverzifikovanou angažovaností v řadě různých segmentů.


Vzhledem k vývoji v komoditách, ke kterému došlo přes noc, byste měli očekávat dosti ostrý nárůst u akcií těžebních společností – pokud jde o konkrétní jména, byly by to společnosti, které jsme v posledních dnech zmiňovali jako jasné vítěze, konkrétně Rio Tinto, BHP Billiton a Xstrata.

16 prosince 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Bavme se o výnosech

Výnosy, výnosy, výnosy…. Nelíbí se mi to, protože situace je dost obtížná. Všechny včerejší pohyby na trhu se točily okolo úrokových sazeb dlouhodobých amerických dluhopisů, o kterých jsem tu vytruboval už několik posledních dní. Úročení desetiletých dluhopisů vystoupilo na své maximum na úrovni 3,55 a o sazbách 30letých dluhopisů se tu raději ani nebudu zmiňovat. Úplně postačí, když zmíním, že to stačilo k tomu, aby JPY oslabil a USD posílil vůči všem měnám. EURUSD dost rychle oslabil, přes noc se dostal na minimum 1,3212/15 a příliš přesvědčivě nevypadal ani dnes ráno při korekci zpět nad úroveň 1,3250. Myslím si, že zmíněná korekce dlouho nevydrží, protože dnes lze očekávat dostatečné množství zpráv, které pošlou pár opět dolů, a novou mezní hranicí při pohybu směrem dolů by se tak mohla stát úroveň 1,3180. V Evropě dnes zahajuje 2denní summit, čeká nás také aukce španělských dluhopisů, přičemž ve světle včera naznačené revize úvěrového ratingu Španělska, ke kterému se chystá agentura Moody’s, lze očekávat, že investoři budou poněkud opatrnější. To samozřejmě ani nemusím zmiňovat sérii amerických dat, které nás čekají odpoledne, ani dopoledne oznámené rozhodnutí SNB ponechat úrokové sazby CHF beze změny.Pokud jde o ostatní páry, tak GBPUSD zůstává i nadále slabý a tempem obracejícího se ropného tankeru se tato věc konečně ocitá na čerstvých minimech a klíčovou úrovní, která by otevřela prostor pro další pokles, je 1,5530/15. USDJPY se včera díky úrokovým sazbám prodral nabídkami na hladině 84,30 a dnes ráno je po něm stále slušná poptávka, přičemž další úrovní, která stojí za pozornost, je 84,80 (mezi tím ještě 84,50, ale ta není tak významná).
AUDUSD se také těší poptávce, i když byl dnes ráno níže, a noční údaje od protinožců, ačkoli nebyly zrovna úchvatné, tuto náladu nijak zvlášť neutlumily.
Posledních pár dnů mluvím o CHFJPY a tento pár se nyní obrací dolů. Dnes ráno je třeba sledovat úroveň 86,30, jejíž trvalé prolomení by nabídlo možnost výraznější korekce k hladině 84,80 a níže.
USDCAD zůstává ve vymezeném pásmu. Včera krátce poklesl k úrovni parity, kde se ale setkal se slušnou poptávkou, a tak jsme se zase rychle dostali o 50 bodů výše.
Stále zachovávám obezřetnost až ostražitost, protože dnešek bude pravděpodobně dost ošklivý.

15 prosince 2010

FX Update: Silnější data z USA a vyšší výnosy z amerických dluhopisů přes noc zastavily pokles USD

Komentáře k dění na trhu:

Než přišlo prohlášení z Fedu, byli jsme svědky dalšího poklesu dolaru při růstu rizikového apetitu, který s sebou táhl příslušné měny. EUR se vyšplhalo na 1,35 a AUD zase nakoukl nad paritu. Mnohem lepší výsledky průzkumů ZEW z Německa a eurozóny pomohly tento trend udržet a slušné aukce španělských a belgických dluhopisů tomu nahrály. Růst zabrzdila agentura S&P, která snížila výhled pro Belgii ze stabilního na negativní a makrodata z USA naznačila pevnější tendence. Na trzích se také hovořilo o tom, že bude zveřejněna jestřábí zpráva jednoho amerického think tanku.

Optimismus malých podniků se dostal na nejvyšší úroveň od počátku roku 2008 (93,2 oproti předchozím 91,7) a maloobchodní tržby posílily o slušných 0,8 % po odečtení automobilů a paliv, zatímco index cen výrobců na úrovni +0,8 % meziměsíčně překonal předpovědi a očištěný o potraviny a energie dosáhl očekávaných +1,2 %. Odpoledne přišlo prohlášení FOMC, které bylo víceméně podle očekávání, ale neslo se v poněkud umírněnějším duchu, zatímco komentáře ohledně nezaměstnanosti a inflace byly naopak o něco přímočařejší. Trhy okamžitě zareagovaly mírným růstem dluhopisů, který vystřídal další silný výprodej, který vytáhl výnosy na nová maxima tohoto cyklu a poskytl dolaru další oporu pro posílení ke konci seance.

Teď, když už je zasedání FOMC za námi, se pozornost přesouvá do Evropy, kde dnes proběhne irské hlasování o záchranném balíčku EU/MMF a summit EU, což bude mít možná dopad na evropskou dluhovou krizi. Ještě předtím však byly během obchodování na asijských trzích zveřejněny výsledky japonského průzkumu Tankan za 4. čtvrtletí, které ukazují na dobrou výkonnost ve 4. čtvrtletí, jelikož indexy si ve všech odvětvích vedou lépe, než se předpokládalo. Prognóza do budoucna je však vzhledem k slabému výhledu velkých výrobců, který zastínil skvělé výsledky nevýrobního sektoru, o něco ponuřejší. Další méně důležitá data přišla z Austrálie – volná místa na kvalifikovaných pozicích a prodej motorových vozidel se obešly bez povšimnutí a měny zůstaly uvězněny v úzkých pásmech.

Pro evropskou seanci je kalendář zveřejňovaných údajů nabitý: rozhodnutí švédské Riksbank o sazbách (podle posledních průzkumů se očekává zvýšení o 25 bazických bodů), norská obchodní bilance, nezaměstnanost ve Velké Británii a eurozóně, průzkum vykázaných tržeb dle CBI z Británie a rozhodnutí norské centrální banky o sazbách (tady se nepředpokládá žádná změna). Během americké seance nás čeká také spousta dat: z Kanady to jsou dodávky ve zpracovatelském sektoru, z USA pak index spotřebitelských cen, index podnikatelské nálady NY Fedu, příliv kapitálu TIC a průmyslová výroba/využití kapacit.

** Aktuální zpráva – Agentura Moody’s bude jednat o možném snížení ratingu Španělska ze současných AA1.

Na varování Fedu reagují trhy korekcí

Očekává se, že evropské akciové indexy ve středu otevřou níže a zareagují tak na varování Fedu, že hospodářské oživení v USA je stále ještě příliš pomalé na to, aby zabránilo nárůstu nezaměstnanosti. Přihlédneme-li ke stále přítomnému nebezpečí, že čínská centrální banka zvýší úrokové sazby, dá se očekávat korekce.

Mezi důležité údaje, které budou dnes dopoledne zveřejňovány, patří zpráva o vývoji pracovního trhu ve Velké Británii v 9.30 GMT, ta se však pravděpodobně na trzích příliš neprojeví.

Po včerejším zasedání FOMC přišel Fed s prohlášením, že k vyhodnocení potřeby programu kvantitativního uvolňování (QE) bude potřebné získat více dat. Data, o kterých je řeč, jsou údaje o nezaměstnanosti, a nejnovější údaje týkající se nezaměstnanosti naznačují, že QE je potřebné. Optimismus, který americké hospodářství zaznamenalo a který se mimo jiného týkal i chování spotřebitelů, se na zaměstnanosti jednoznačně prozatím neprojevil. Do té doby je Fed rozhodnutý prosazovat svoji současnou měnovou politiku.

Očekává se, že britský trh práce vykáže poněkud lepší vývoj, s čímž můžeme souhlasit. Na trhy to pravděpodobně nebude mít žádný dopad, leda že by došlo k výraznému překvapení směrem vzhůru.

Co se týče našeho názoru na jednotlivá odvětví, hledáte-li co nejvýnosnější akcie, pak dnešek jednoznačně patří klasickým defenzivním titulům, jako je zdravotnictví a spotřební zboží. Ve zdravotnictví věnujte pozornost společnostem, jako je Novo Nordisk, Roche a GlaxoSmithKline, zatímco u spotřebního zboží se zaměřte na giganty typu Nestlé, Unilever a Danone.

Vzhledem k vývoji, k němuž došlo přes noc v komoditách, bychom na začátku evropské obchodní seance měli očekávat poměrně prudký pokles u akcií důlních společností. Abychom byli konkrétní, jde o firmy, které jsme během několika posledních dnů uváděli jako sázku na jistotu, zejména Rio Tinto, BHP Billiton a Xstrata.

Silnější data z USA a vyšší výnosy z amerických dluhopisů přes noc zastavily pokles USD

Nabitý kalendář makrodat z Evropy a USA – jde o poslední vzestup tohoto týdne?

Komentáře k dění na trhu:

Než přišlo prohlášení z Fedu, byli jsme svědky dalšího poklesu dolaru při růstu rizikového apetitu, který s sebou táhl příslušné měny. EUR se vyšplhalo na 1,35 a AUD zase nakoukl nad paritu. Mnohem lepší výsledky průzkumů ZEW z Německa a eurozóny pomohly tento trend udržet a slušné aukce španělských a belgických dluhopisů tomu nahrály. Růst zabrzdila agentura S&P, která snížila výhled pro Belgii ze stabilního na negativní a makrodata z USA naznačila pevnější tendence. Na trzích se také hovořilo o tom, že bude zveřejněna jestřábí zpráva jednoho amerického think tanku.

Optimismus malých podniků se dostal na nejvyšší úroveň od počátku roku 2008 (93,2 oproti předchozím 91,7) a maloobchodní tržby posílily o slušných 0,8 % po odečtení automobilů a paliv, zatímco index cen výrobců na úrovni +0,8 % meziměsíčně překonal předpovědi a očištěný o potraviny a energie dosáhl očekávaných +1,2 %. Odpoledne přišlo prohlášení FOMC, které bylo víceméně podle očekávání, ale neslo se v poněkud umírněnějším duchu, zatímco komentáře ohledně nezaměstnanosti a inflace byly naopak o něco přímočařejší. Trhy okamžitě zareagovaly mírným růstem dluhopisů, který vystřídal další silný výprodej, který vytáhl výnosy na nová maxima tohoto cyklu a poskytl dolaru další oporu pro posílení ke konci seance.

Teď, když už je zasedání FOMC za námi, se pozornost přesouvá do Evropy, kde dnes proběhne irské hlasování o záchranném balíčku EU/MMF a summit EU, což bude mít možná dopad na evropskou dluhovou krizi. Ještě předtím však byly během obchodování na asijských trzích zveřejněny výsledky japonského průzkumu Tankan za 4. čtvrtletí, které ukazují na dobrou výkonnost ve 4. čtvrtletí, jelikož indexy si ve všech odvětvích vedou lépe, než se předpokládalo. Prognóza do budoucna je však vzhledem k slabému výhledu velkých výrobců, který zastínil skvělé výsledky nevýrobního sektoru, o něco ponuřejší. Další méně důležitá data přišla z Austrálie – volná místa na kvalifikovaných pozicích a prodej motorových vozidel se obešly bez povšimnutí a měny zůstaly uvězněny v úzkých pásmech.

Pro evropskou seanci je kalendář zveřejňovaných údajů nabitý: rozhodnutí švédské Riksbank o sazbách (podle posledních průzkumů se očekává zvýšení o 25 bazických bodů), norská obchodní bilance, nezaměstnanost ve Velké Británii a eurozóně, průzkum vykázaných tržeb dle CBI z Británie a rozhodnutí norské centrální banky o sazbách (tady se nepředpokládá žádná změna). Během americké seance nás čeká také spousta dat: z Kanady to jsou dodávky ve zpracovatelském sektoru, z USA pak index spotřebitelských cen, index podnikatelské nálady NY Fedu, příliv kapitálu TIC a průmyslová výroba/využití kapacit.

** Aktuální zpráva – Agentura Moody’s bude jednat o možném snížení ratingu Španělska ze současných AA1.

14 prosince 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Squeeze city

Včerejší masivní squeeze dnes ráno pokračuje. EURUSD značně posílilo, ale nikdo v podstatě neví proč.

Když píši tento článek, tento pár testuje reálný odpor na hladině 1,3480 a pouze jeho prolomení a uzavření nad touto hodnotou můžeme považovat za výrazný pohyb. I nadále jsem medvěd a s ohledem na aukci belgických a španělských pokladničních poukázek (ECB podpoří obojí) je těžké odhadnout, jak bude tento pár obchodován dnes odpoledne. Dnes večer proběhne také zasedání FOMC, ale vzhledem k prakticky žádným změnám celkové ekonomické nálady nepředpokládám výrazné změny ani reakce na toto prohlášení. Tento vzestup neutlumily ani zmínky o tom, že pokud ECB nakoupí všechny tyto dluhopisy, může se dostat do problémů s likviditou a bude potřebovat více hotovosti. Riziko je zdánlivě v kurzu, ale tuto korelaci je stále těžší přijmout, protože i v době, kdy je riziko na ústupu, akcie rostou a stále vypadají silně.

Dnes budou dále zveřejněny údaje o produktivitě práce v Kanadě, index spotřebitelských cen ve Velké Británii a maloobchodní tržby v USA. Kalendář je tedy nabitý, ale žádný ze zveřejňovaných údajů nebude mít podle mého na trh významnější dopad. Za posledních 24 hodin jsme byli svědky uzavírání krátkých pozic při absenci likvidity a spousta manažerů se snaží před koncem roku vyrovnat účty.
Pokud jde o ostatní páry, úrovně nejsou příliš podstatné, protože každý by měl sledovat index DXY, který mu poskytne vodítko ohledně toho, kam by se trh mohl vrtnout. DXY se obchoduje pod svým 20denním pohyblivým průměrem a pokračuje v konsolidaci.

AUDUSD vypadá stále zdravě a prolomení nad 0,9980 potvrzuje, že došlo ke smetení stop příkazů, které se tam postupně budovaly, což nás vyneslo až do oblasti rezistence na úrovni 1,0030.
U GBPUSD je další úrovní, kterou je třeba sledovat, hranice 1,5930 a můžeme očekávat, že před dnešním dopoledním zveřejněním makrodat bude po tomto páru poptávka.

USDJPY se potřebuje přehoupnout přes 83,80, ale bude mít pravděpodobně hodně problémů před 84,30, pokud se tam vůbec dostane.
USDCAD stále vězí v zavedeném pásmu a bezprostřední podpora leží v oblasti kolem 1,0030, přičemž slušné nabídky se nacházejí nad zónou parity.
Stále mám nohy na stole a odmítám na těchto trzích obchodovat prostě proto, že si nehodlám nechat useknout hlavu v tomto předvánočním binci.

Komodity motorem růstu na akciových trzích

Očekává se, že evropské akciové indexy otevřou v úterý výše, protože ceny komodit stále stoupají – zejména u průmyslových kovů (rozuměj těch, které podporují hospodářský růst) jako měď a hliník. Dnešní data z eurozóny by je měla podpořit.

Průmyslové kovy pokračují ve vzestupném trendu na pozadí víkendového rozhodnutí Číny nezvyšovat úrokové sazby. Včerejšek byl jednoznačně úlevným vzestupem, kterému dnes podle všeho dojde dech. Zde však musíme zvednout varovný prst. Čína dříve či později úrokové sazby zvedne, protože tu stále existuje obava z toho, že rostoucí inflace ohrozí perspektivu dlouhodobého růstu. Ale v současné době trhy posilují, a dnešní přístup by měl tudíž spočívat v nákupech při poklesech.

V 10:00 GMT bude zveřejněna průmyslová výroba v eurozóně a trhy očekávají meziroční růst o 7,6 % oproti předchozím 5,2 %. Jsme s trhy zajedno a toto jen přidá pozitivní tón k současné náladě, že probíhá oživení – a to může být silnější, než většina lidí očekává. Solidní evropské údaje by na nějakou chvíli mohly dát trhům zapomenout na problémy, které čekají za rohem v jižní Evropě. Podobně se to má s německým indexem ekonomického sentimentu ZEW: tato čísla budou také zveřejněna v 10:00 GMT, očekávaná míra ekonomického sentimentu je 3,9 oproti předchozím 1,8. Jedná se o poměrně významný nárůst, a pokud se bude realizovat, reakce trhů bude pozitivní.

Pokud jde o náš postoj k jednotlivým odvětvím, stále věříme v cyklické tituly a zaměřujeme se na základní suroviny, průmyslová odvětví a energetický sektor. Pokud jde o základní suroviny, stále jsou to těžební společnosti – sledujte proto společnosti Antofagasta, Kazakmys a Vedanta. U průmyslových odvětví se přikláníme k elektronickému a elektrickému vybavení, ze společností by to byly Schneider, Spectris a Legrand. Z energetického sektoru sledujeme terénní služby, budeme dávat pozor na společnosti Acergy, Petrofac a Wood Group.

FX Update: dopady Obamových daňových škrtů tlačí dolar níž

Bylo to poslední vyklízení stopů v letošním roce?

Komentáře k dění na trhu:

Celotýdenní oživení dolaru se včera v noci zarazilo, když se do hledáčku dostaly dopady Obamových prodloužených daňových úlev na americký rozpočet. Ratingová agentura Moody’s varovala, že tento balíček pravděpodobně zvýší pravděpodobnost negativního výhledu pro AAA rating USA v nejbližších několika letech. Vzestupem EUR byly spuštěny stopy na 1,3320 a 1,3380 s následným prolomením úrovně 1,34. Rázné nakupování EURGBP situaci zhoršilo a dostalo GBP pod tlak po té, co byl zveřejněn slabý index cen domů Rightmove. Výnosy z amerických dluhopisů o stupínek polevily, což vyvolalo další tlak na pokles USDJPY.

V noci nebyla zveřejněna žádná makrodata z USA a nedostatek vstupů způsobil na Wall Street smíšenou seanci. DJIA uzavřel o 0,16 % v plusu, S&P beze změny a Nasdaq poklesl o 0,48 %. Asijská seance byla pomalá a zůstala v úzkém pásmu – zveřejňování dat s trhy nezahýbalo. Pokud jde o ranní zprávy, údaje o maloobchodních tržbách na Novém Zélandu zklamaly a tato ponurá nálada se odrazila v pololetní zprávě o ekonomické a fiskální situaci, kterou předložil ministr financí English. Poznamenal, že výhled růstu a fiskálního vývoje je horší než prognóza založená na stavu rozpočtu v květnu (pokles růstu na 2,2 % za rok 2010/11 oproti květnovým 3,2 %). Novozélandský úřad pro správu státního dluhu (NZDMO) pak zvlášť oznámil, že v nejbližších 4 letech si bude muset půjčit o 10,5 mld. novozélandských dolarů více, než bylo uvedeno v prognóze. Tato snížení odhadů nejsou překvapivá, nicméně by stálo za to věnovat pozornost komentářům/reakcím ze strany ratingových agentur.

Co se týče dalších údajů, výsledek britských cen domů RICS byl o něco lepší než odhad (konkrétně -44 % oproti -50 %, přičemž jde o pomalé zlepšení oproti -49 % z minulého měsíce), zatímco australský index započaté výstavby poklesl mezičtvrtletně o 13,2 %, což je mnohem horší než očekávaných -5,0 %. Šlo však zřejmě o reakci na dva hlavní faktory, a to propad v počtu vydaných stavebních povolení s vyššími hypotéčními sazbami a ukončení vládního programu půjček na pořízení prvního vlastnického bydlení. Australská podnikatelská důvěra šla dolů už třetí měsíc po sobě, z čehož lze opět vinit hlavně vyšší úrokové sazby, avšak podnikatelské podmínky za toto období vykázaly mírné zlepšení.

V evropské obchodní seanci nás čekají ještě další údaje o cenách domů z Velké Británie – tentokrát od DCLG – spolu s indexem spotřebitelských cen a indexem maloobchodních cen (bude muset guvernér King pokračovat v sepisování inflačních zpráv?). Na závěr seance přichází průmyslová výroba eurozóny a index ekonomického sentimentu ZEW jak pro Německo, tak pro EU. A teď obraťme pozornost na Severní Ameriku. Zde máme na programu dne kanadské předstihové ukazatele, americké maloobchodní tržby, index výrobních cen a podnikové zásoby. Dnes se koná poslední letošní zasedání Fedu. Jde o jednodenní záležitost ohlášenou na 18.15 GMT. Od tohoto zasedání se moc neočekává, jakkoli trhy předpokládají, že bude třeba zmínit alespoň povzbuzující známky ekonomického oživení (zpět k zeleným výhonkům, tedy první známce ekonomického oživení?), přestože se truchlí nad vysokou mírou nezaměstnanosti, zatímco z hlediska výhledu vývoje inflace si zaslouží zmínku výrazný růst cen komodit.