08 března 2012

Horší celkové údaje o zaměstnanosti v Austrálii tlačí AUD, aspoň zpočátku, dolů


Andrew Robinson

První z dnešních oznámení centrálních bank o úrokových sazbách přišlo na začátku asijské seance, když RBNZ ponechala dle očekávání oficiální sazbu beze změny na 2,5 %. Ve svých komentářích po tomto oznámení však guvernér RBNZ A. Bollard poukázal na zlepšení v některých segmentech domácí ekonomiky a na lepší globální výhled, zároveň ale poznamenal, že nedávné posilování NZD by mohlo cyklus zpřísňování měnové politiky oddálit. To stačilo k tomu, aby NZD spadl ze svých počátečních maxim a po zbytek seance se obecně obchodoval na nižších úrovních.

Trhem zahýbala zpráva o australské zaměstnanosti, jelikož celková změna zaměstnanosti vykázala v únoru ztrátu 15,4 tis. pracovních míst, což je mnohem horší výsledek než nízkých konsenzuálních 5,0 tis. (i když rozpětí prognóz bylo extrémně široké). Skokovou reakcí byl propad AUDUSD o 40 bodů, ke kterému přispěl i mírný nárůst nezaměstnanosti z 5,1 % na 5,2 % (a nepatrný pokles míry účasti na trhu práce z 65,3 % na 65,2 %), jenž potvrdil tendenci k oslabování. Všechna pracovní místa, o která ekonomika přišla, se však řadí do kategorie částečných úvazků; plné pracovní úvazky skončily v únoru na nule, a tak jsme byli svědky 20-30bodového odrazu od minim a obchodování ve středu pásma, než v době psaní tohoto článku nastal rychlý hon na stoplossy nad úrovní 1,06.

Množství údajů z Japonska přineslo mj. revizi konečných mezikvartálních údajů o HDP za čtvrté čtvrtletí směrem nahoru z -0,6 % na -0,2 %, přičemž ke zlepšení přispěly především vyšší kapitálové výdaje. Na druhou stranu Japonsko v lednu zaznamenalo rekordní schodek běžného účtu platební bilance, který se z přebytku 303,5 mld. JPY dostal do deficitu 437,3 mld. JPY. Jedenácté meziměsíční zhoršení v řadě nastalo v důsledku neutěšeného výsledku obchodní bilance, která poté, co utrpěla dvojí úder ze strany pokulhávajícího exportu a rostoucích nákladů na dovoz energií, nafoukla svůj deficit o 245,9 % na 1,3816 mld. JPY. Výsledkem byl horší údaj, a to i navzdory vyššímu přebytku příjmů ve výši 1,1326 mld. JPY. Po oznámení těchto dat USDJPY i měnové páry s JPY zamířily výše, přesto však zůstaly v úzkém pásmu.
Později během včerejší obchodní seance riziková aktiva posílila, protože sentimentu napomohly lepší údaje o zaměstnanosti v USA. EUR se vůči USD obchodovalo v úzkém pásmu, jelikož trhy i nadále odpočítávají čas do dalšího termínu smlouvy o podílu soukromého sektoru na řešení řecké dluhové krize, zatímco GBP se po umírněně jestřábím komentáři hlavního ekonoma BoE S. Dalea (inflace do jara klesne ke 3 % a postupně se bude v průběhu roku zmírňovat, až dosáhne cílové hodnoty 2 %) pokusila prolomit hranici 1,57 vůči USD, ale narazila tam na silnou podporu. Nizozemský ministr financí uvedl, že jeho země je ochotna zvýšit velikost záchranného fondu eurozóny.

Co se týče makrodat, zpráva společnosti ADP o změně počtu pracovních míst v soukromém sektoru prokázala, že americká ekonomika v lednu vytvořila 216 tis. nových pracovních míst, což se značně blíží 215 tis. dle konsenzu a výrazně to překonává 173 tis. z minulého měsíce. Oživilo to naděje na slušnou páteční zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělství. Mějte však prosím na paměti, že v předešlém měsíci mezi těmito zprávami nebyla naprosto žádná korelace. Produktivita mimo zemědělství vzrostla v konečném vyčíslení za čtvrté čtvrtletí mezikvartálně o 0,9 %, avšak jednotkové pracovní náklady se dramaticky zvedly, a to mezičtvrtletně o 2,8 % z 1,2 % ve třetím čtvrtletí.


Čeká S&P 500 propad o 10%?


Kodaň, 7.3.2012

Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Sentiment je zpět na úrovních před vypuknutím evropské dluhové krize
Průzkumy sentimentu a ekonomické aktivity v druhé polovině roku 2011 nebyly nijak optimistické, což souviselo se stupňující se dluhovou krizí v eurozóně. Ovšem teď se index S&P 500 vrátil na zajímavé úrovně. V současnosti se obchoduje na zhruba 13násobku poměru P/E (podívejte se na graf dole)., S ohledem na poslední ekonomická data a stabilizaci situace v Evropě přitom není příliš drahý.

Na základě odhadovaných zisků na akcii pro následujících 12 měsíců, které už nijak výrazně nerostou, je nepravděpodobné, že by mohla u indexu S&P 500 přijít v blízké budoucnosti ještě další rally.  Aby se tak stalo, museli bychom vídat mnohem lepší ekonomická data a očekávané zisky.

Spíše je pravděpodobné, že S&P 500 balancuje na hraně a že ekonomické statistiky mohou v následujících měsících negativně překvapit. A to hlavně díky sezonním vlivům. To může poslat S&P 500 opět dolů. Index S&P 500 obchoduje v rozmezí 12-13násobku budoucích zisků, v závislosti na datech, které mají v následujících měsících přijít. Rozsah ocenění odpovídá rozsahu cenové hladiny kolem 1275 až 1375 bodů.

07 března 2012

Sazby RBA beze změny; prostor ke snižování v případě zhoršení situace zůstává


Andrew Robinson

Dopolední část asijské seance se soustředila převážně na RBA a veškeré aktivity zůstaly v mantinelech velmi úzkých pásem.

RBA ponechala sazby už druhý měsíc v řadě beze změny na úrovni 4,25 %, ačkoli tentokrát to bylo všeobecně očekávané. Podle průvodních komentářů očekává RBA růst v zásadě v souladu s trendem, inflaci okolo cílové hodnoty, a přestože v Číně růst poněkud polevil, zbytek Asie nevykazuje známky dalšího zhoršování situace. Přesto ujištění, že v případě zásadně nepříznivějších podmínek zůstává prostor pro uvolnění politiky, potvrdilo příklon k holubičímu postoji. AUD se zpočátku držel, nicméně o 10 minut později se sesunul na denní minimum.

Podle dalších zpráv z Austrálie si bilance tamního běžného účtu ve 4. čtvrtletí 2011 pohoršila s prohloubením deficitu na 8,37 mld. AUD z původní revidované hodnoty 5,82 mld. ve 3. čtvrtletí, když ceny komodit opustily nedávná maxima a ceny dovozu zůstaly neotřesitelně pevné. Příznivější výsledky vykázal navzdory chabým prognózám čistý vývoz svým příspěvkem 0,3 % ke čtvrtletnímu HDP, díky čemuž zaznamenala obchodní bilance zboží a služeb přebytek ve výši 3,59 mld. AUD. Vládní výdaje vzrostly ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,9 % a podle očekávání by měly pomoci vylepšit kvartální HDP zhruba o 0,2 %. Údaje o HDP za 4. čtvrtletí by měly být zveřejněny zítra a podle posledních průzkumů konsensus předpokládá mezičtvrtletní výsledek +0,7 % (pokles z 1,0 % ve 3. čtvrtletí), nicméně nad očekávání dobrý export možná naznačuje, že bychom se mohli dočkat i příjemného překvapení.

A odjinud: relativně slabé BRC únorové tržby ve srovnatelných obchodech ponechala GBP v podstatě bez povšimnutí. Hodnota tržeb poklesla meziročně stejně jako v lednu o 0,3 % a je známkou toho, že britští spotřebitelé se stále zdráhají utrácet. BRC také uvádí, že za nárůst tržeb u potravin pravděpodobně může „předzásobení“ spojené s nízkými teplotami v průběhu měsíce.

EUR mělo na počátku včerejší seance pomalý rozjezd. Index PMI v eurozóně zklamal a hovořilo se o pochybnostech ohledně dobrovolného zapojení do iniciativy soukromého sektoru (PSI) za účelem záchrany Řecka. Pod tlak se dostaly i rizikové měny s vysokou hodnotou beta poté, co Čína snížila svůj cíl růstu na osmileté minimum ve výši 7,5 %. To vyvolalo obavy, že měnou, která si odnese následky zpomalení, bude pravděpodobně AUD.

Ve svém prohlášení, které se neslo v poněkud agresivnějším tónu než projevy guvernéra Fedu Bernankeho, předseda dalasského Fedu Richard Fisher (známý jestřáb a letos nehlasující člen FOMC) poznamenal, že dodatečné kvantitativní uvolňování nebude nutné, pokud se ekonomický výhled nezhorší a neobjeví se „vážné“ hrozby nebo „výrazné“ známky deflace. Čerstvá makrodata hodnotil optimisticky z hlediska růstu i potenciálu vzniku nových pracovních míst v roce 2012. Zároveň také uznal, že nárůst cen ropy představuje výzvu pro plnění mandátu Fedu v oblasti cenové stability.

Makrodata z USA potvrdila zlepšení – ISM mimo zpracovatelský sektor se oproti očekávané hodnotě 56,0 bodů dostal z 56,8 na přesvědčivých 57,3, i když jisté znepokojení může vyvolávat pokles dílčího indexu zaměstnanosti z 57,4 na 55,7. Podnikové objednávky dopadly lépe, než se očekávalo, a oproti konsenzu na úrovni -1,5 % vykázaly meziměsíční propad o pouhých -1,0 %.

Narůstající rozdíl v příjmech a bohatství ohrožuje světovou ekonomiku


Kodaň, 5.3.2012

Steen Jacobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Narůstající rozdíl v příjmech a bohatství ohrožuje světovou ekonomiku. Ovšem zdroj této nerovnosti je pro některé možná překvapivý.  

Za uplynulý rok jsem navštívil 16 různých států. Všechny se mezi sebou velmi lišily, ať už politickým uspořádáním, dobou svého vzniku nebo kulturami, ale všechny přitom trápila nerovnost. Tehdy jsem si uvědomil, že skutečným poraženým od začátku finanční krize v roce 2008 byla a je střední třída. Její kupní sílu oslabily vyšší ceny energií a komodit spolu s nedostatečným ohodnocením práce. Poškodilo ji rovněž celosvětově rozšířené tištění nových peněz. Od roku 1980, a zejména pak v minulých třech letech, se stále více zadlužujeme. Aby byli politici schopni toto zadlužení financovat, museli zkrátka snížit cenu kapitálu. Úroky jsou v současnosti nulové a my jsme předlužení. A to už je skutečný problém!

Politici milují tištění peněz, jelikož se nepočítá do rozpočtu, rozvah a hlavně - nenesou za ně odpovědnost. Centrální banky odvádí velmi dobře špinavou práci krizových manažerů v utajení, zatímco se politici navzájem obviňují, kdo za dluhy stojí. Tato hra je sice v lepším případě zábavná, ale v tom horším při ní politici vypadají, jako by postrádali jakýkoliv smysl pro realitu.

Prvek překvapení pochází z nedostatku pochopení toho, jak po celém světě myslíme jen na trhy, půjčky a jak zajistil rozsáhlý ekonomický růst pomocí veřejných zásahů. Přirozený zvířecí pud byl zahuben a nahrazen mylným předpokladem, že pokud bychom nezasáhli, celý svět by na tom byl ještě hůř. Řekněte to obyčejným lidem a nezaměstnaným napříč celou Evropou. Z pozice, ve které jsou, se jim svět zdá být v ještě horší formě, než byl v roce 2008. To jen potvrzují nejnovější data o nezaměstnanosti v eurozóně, která v lednu dosáhla 10,7 procenta.

Odborníci pak prohlásí, že kapitalismus známe jen ze vzpomínek a volný trh posedl amok. Ale kde tento volný trh vidí? Neexistuje žádný trh, který by fungoval podle pravidel kapitalismu. Evropské trhy drží nad vodou jen vládní intervence. Vlády a veřejné sektory teď vytváří zhruba polovinu HDP všech největších ekonomik světa. Tedy i v Německu, Spojených státech a samozřejmě i v Rusku nebo Číně.

V době krize si politici oblíbili hlavně jednu činnost, a tou je kupování si času. Toto ale není možné provádět věčně, výsledkem bude jen zhoršení sociální nerovnosti. Rovnost příjmů a bohatství pramení z rovného přístupu ke kapitálu a práci. Volný přístup ke kapitálu mají v současnosti ale pouze předlužené banky a vlády. Jednoduše řečeno, vlády si chtějí ukousnout stále větší kus koláče, přičemž soukromému kapitálu nechávají jen drobky. Smutné je, že se to netýká jen vytěsňování soukromého kapitálu. Vlády jsou totiž velmi špatným alokátorem zdrojů, cen i hodnot. Správné rozdělování funguje pouze v podmínkách svobodného trhu. A této pravdě čelíme právě teď: keynesiánský model založený na “státních intervencích” smíchaný s poloregulovanými trhy výrazně selhává. Ironií je, že experti nazvali současnou krizi jako stav, kdy kapitalismus propadl amoku. Já bych naopak řekl, že amok posedl vlády a politiky.

Svět dospěl do stavu, kdy jsou soukromé úspory na svých maximech a stejně tak rekordní jsou i výdaje veřejného sektoru. Když se na to podíváme z ekonomického pohledu, řešení je nasnadě: Zapojit soukromý kapitál namísto zvyšování daní a odrazování od rizika skrze finanční regulace, které v ještě vyšší míře omezují trhy. Soukromý kapitál není vytlačován jen tím veřejným, ale také tím, že nová opatření jej odsouvají na stále podřadnější koleje. Pokračování v této cestě totiž může způsobit katastrofu. Musíme investovat do vzdělání a zaručit trhům volnost. Je také potřeba zajistit konkurenceschopnost a dlouhodobé dohody tripartit v oblasti vzdělávání, platů i pracovních hodin. Toto je cesta k rovnosti.

Prudká korekce na zlatě, ropa v pozoru

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Komodity mají za sebou smíšený týden. Trhy rostly díky přílivu nových levných peněz z ECB, lepšího ekonomického komentáře ze strany FEDu a nadále panujícího zvýšeného geopolitické napětí. Akcie rostly, index S&P500 dosáhl nejvyšší úrovně od srpna 2008 a Nasdaq 100, tedy technologické akcie, dosáhl nejvyšší hodnoty od roku 2000.

Tento týden budou trhy ovlivňovat volby v Rusku, Čínský národní kongres, setkání několika centrálních bank a data o americké nezaměstnanosti. Pokud bude nadále pokračovat růst cen benzínu v Americe, nelze vyloučit uvolnění strategických rezerv.

Index DJ-USB ztratil za minulý týden jedno procento, protože zisky na zemědělských komoditách a růst cen benzínu byl smazán korekcí na zlatě a ropě. Dolar zakončil týdne výše díky tomu, že uvolněných 530 mld. eur je na chvíli poslední uchlácholení trhu.

Stříbro jako na horské dráze

Stříbro ve středu minulý týden díky několika technickým signálům prolomilo v silné rally  hranici 35,70. Tento průlom investoři nakupovali a stříbro dosáhlo krátkodobého cíle 37,30, který byl prolomen. Ve čtvrtek následoval projev šéfa FEDu Bernankeho, který nenaznačil další kvantitativní uvolňování a stříbro během dvou hodin ztratilo 9%. Propad byl silný díky tomu, že ve 24 hodinách předtím nastoupilo do trhu spousta taktických dlouhých pozic, která začaly opouštět trh bez ohledu na technický obraz. 

Spot Silver – Source: Bloomberg

Technicky vzato si stříbro v porovnání se zlatem vede dobře, přičemž jedna unce zlata nyní stojí 48,5 unce stříbra. Během posledních pěti měsíců byl tento poměr 50 až 55. Dramatický výprodej opět ukázal zranitelnost stříbra. Růstový trend trvající od prosince je stále neporušen a závěr nad 35,70 odstraní současnou nervozitu. 

Zlato klesá po nezdařeném růstu nad 1800 USD
Stejně jako investoři na stříbře i ti na zlatě po projevu Bernankeho přehodnotili očekávání ohledně nízkých úrokových sazeb do roku 2014. Jeho řeč přitom 25. ledna spustila nákupy zlata a růst ceny nad 1700 USD, do kterých se začali zapojovat i manažeři fondů. 

Spot Gold – Source: Bloomberg

Pokles o více jak 100 dolarů a největší jednodenní ztráta od roku 2008 vedly stejně jako u stříbra k pochybnostem, zda mají vzácné kovy před sebou další silný rok a tak se dá nyní čekat konsolidace, která může vést až k poklesu ceny na 200 denní klouzavý průměr, který je na 1676 USD. Všechno pozice otevřené během uplynulého měsíce jsou nyní ve ztrátě a to představuje krátkodobě největší riziko, protože může vést k dalšímu uzavírání dlouhých pozic. 
Investice do ETF naopak vzrostly na nový rekord a dosáhly 2404 metrických tun, což ukazuje, že dlouhodobí a drobní investoři zlatu stále věří. Jestli tento pokles vyhodil z trhu hedžové fondy a další velké hráče, teprve uvidíme. Spekulativní pozice v různých komoditách můžete sledovat v mé CFTC týdenní aktualizaci, kterou publikuji každé pondělí na www.tradingfloor.com/blogs/cftcs. Ceny by mohla podporovat také fyzická poptávka, která se dostavila po předchozích výprodejích a která se nedostavila při předchozí rally. 

Ropa dosáhla úrovní z roku 2008
Obchodníci s ropou začali minulý týdne vybírat zisky, protože ropa od února rostla. Obavy z dodávek a silné poptávky ze strany rozvojových zemí a nakonec i finanční spekulace udržují už pár týdnů ropu Brent nad 120 dolary za barel. Jak velký onen strach je, ukázala minulé úterý zpráva o výbuchu íránského ropovodu v Saúdské Arábii, která (i když byla později popřena) vyhnala cenu ropy na 128,40 USD, tedy na nejvyšší cenu od srpna 2008. Pokud to byla cíleně vypuštěná zpráva, aby jim vyšší cena vynahradila výpadek exportu, začíná jim nervozita na trhu hrát do karet.

Vybírání zisků mohly spustit také obavy z dopadu vyšších cen na ekonomku. Politici v USA jsou náchylní vyslyšet volání po uvolnění strategických rezerv po té, co cena benzínu je o 16,5 procenta výše než v prosinci. Průměrná cena dosáhla 3,74 USD za galon, což je v tomto ročním období rekord a pokud bude cena nadále před motoristickou sezonou zdražovat, máme téma prezidentských voleb. 

Brent Crude front month continuation – Source: Bloomberg

Zlatý okamžik na ropě?
Mnoho fondových manažerů začalo navyšovat během týdne dlouhé spekulativní pozice. Ty na ropě Brent nyní dosahují 450 milionů barelů a hrozí riziko korekce, stejně jako na zlatě a stříbře, kde již proběhla. To ale vyžaduje změnu ve vnímání rizika v souvislosti s Íránem. Investoři by se pravděpodobně vypořádali s korekcí na 119 USD, hlubší propad by mohl spustit další prodeje. V tomto týdnu čekáme, že se ropa bude obchodovat v pásmu 119 až 121 dolarů, kde je podpora a 128 dolarů, což představuje rezistenci. 



05 března 2012

Nová aplikace Saxo Bank pro iPhone® a Android

5. března 2012

Saxo Bank spouští novou aplikaci určenou pro obchodování - SaxoTrader pro iPhone® a Android.

  • Aplikaci si můžete zdarma stáhnout z App Store nebo Android Marketu.  
  • Nový uživatelé se mohou přímo pomocí aplikace přihlásit do bezplatného DEMO účtu, ze kterého mají možnost vyzkoušet si po dobu 20 dnů obchodování se Saxo Bank.
  • Klienti Saxo Bank mohou aplikaci využít ke zjištění stavu svého účtu, mohou zadávat či rušit pokyny a obchodovat s využitím všech produktů Saxo Bank, navíc s využitím streamovaných kurzů.
  • Aplikace nabízí rychlý, snadný a příjemný přístup k trhům každému, kdo se o ně zajímá.
  • Aplikace poskytuje bez jakéhokoliv omezení informace z finančních trhů, především pak zprávy, analýzy, video blogy, komentáře, průzkumy, finanční kalendář, on-line kurzy a grafy více než 13 tisíc investičních instrumentů.
     
  • Aplikace podporuje širokou škálu platforem a je optimalizována tak, abyste ji mohli jednoduše a rychle ovládat pouhým dotykem - využívá tak ty nejnovější technologie.
  • Saxo Bank během minulých 19 let táhla kupředu snaha vymezit se jako menší banka - na trhu, který ovládají velké finanční instituce s pevnou klientskou základnou.
     
  • Chtěli jsme se odlišit od ostatních hráčů na trhu pomocí platformy, která je založená na otevřeném systému HTML5. Toto nezávislé řešení umožňuje klientům Saxo Bank, aby si mohli podle vlastního uvážení vybrat mobilní zařízení, zatímco budou vědět, že Saxo Bank jim nabízí aplikaci, která bude bezpečně fungovat na jakémkoliv zvoleném přístroji.
  • Se strategií, která není závislá na žádné platformě (díky otevřené technologii HTML5), se chce Saxo Bank posunout před konkurenty, kteří jsou zahlceni problémy s údržbou narůstajícího množství aplikací běžících na různých platformách.
  • Používání strategie spojené s konkrétním typem zařízení není v případě investování žádané, protože v nestabilních tržních podmínkách se uživatelé během čtvrtletí přelívají v jednotlivých segmentech trhu v rámi desítek procent.
     
  • Uvědomujeme si dynamicky se měnící trh s mobilními přístroji a nechceme naše klienty vázat jen na některé z nich. Saxo Bank proto vybrala strategii, která není závislá na určité platformě. Naopak nám umožňuje nabídnout našim klientům informacemi nabitou aplikaci, kterou lze navíc snadno ovládat dotykem prstu.
     
  • Saxo Bank technologii také poskytne více než stovce svých white label klientů. Ti si ji pak budou moci přizpůsobit a využít pro tvorbu vlastních aplikací, které pak mohou nabídnout svým vlastním klientům. Specifické verze pro jednotlivé naše partnery by měly být připraveny během druhého kvartálu letošního roku.
     
  • Nová aplikace Saxo Bank bude k dispozici ke stažení v App Store pro iPhone® nebo Android Marketu od února 2012. 


Nokia a RIM – čeká je podobný osud jako Kodak?

Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank 
Kodaň, 3. 3. 2012

Ach, ty slavné chvíle Kodaku. Na vrcholu svého úspěchu v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století si firma užívala podle odhadů 80-90% hrubé marže při prodeji fotografických filmů. Devět z deseti filmů prodaných ve Spojených státech pocházelo právě z Kodaku.

Vedení společnosti samozřejmě dostalo zprávu, která předpovídala digitální revoluci ve světě fotografie, a Kodak dokonce vyrobil první 1Mpx digitální fotoaparát. Vedení této velmi lukrativní společnosti, které sídlila poněkud stranou, ve měste Rochester ve státe new Yourk, však odmítalo akceptovat změny.  Všichni víme, jak příběh dopadl.

Teď se přesuneme do roku 2000, kdy se pravděpodobně Nokia a RIM cítily nezranitelnými. Na přelomu tisíciletí si Nokia užívala tu stejnou dominanci a ziskovost, jako dříve Kodak. A firma se mohla stát podobně izolovanou ve svém kampusu ve finském městě Espoo. Skoro stejně to vypadalo u RIM. Firma prostřednictvím svých telefonů Blackberry ovládla trh firem. Jejich zranitelnost by měla být poučením pro nás všechny, jak pro manažery firem, tak pro investory.

Teď obě společnosti bojují o přežití. A brzy mohou obě skončit jako Kodak.   Původce problémů - Apple
Oběma firmám - Nokii i RIM - ukázal v posledních letech záda Apple. Jeho příchod na trh chytrých telefonů jim způsobil velké ztráty, zejména pak na straně prodejů a zisků. Teď už si nemohou dovolit další chyby. Podívejte se na grafy č. 1, 2 a 3. Podobnost s Kodakem se nemusí zdát až tak zřejmá. Jasné ale je, že Nokia i RIM podcenily preference svých zákazníků. Těmi totiž nejsou robustní aplikace určené pro práci, ale zábava.


Nejvíce bychom se asi měli obávat právě o Nokii. Situace je složitější, vezmeme-li v úvahu, že třetina příjmů připadá na Nokia Siemens Networks, která se zabývá budováním telekomunikační inrastruktury.. Tato divize v minulých letech nevydělala ani korunu a ocitla se v problémech zejména kvůli úspěchu velkých hráčů jako jsou třeba Ericsson a Huawei.

Vzestup a pád firemních impérií - Neobviňujte technologii 


Krachy některých společností se zapsaly jako konec jedné éry. Příkladem je Lehman Brothers a Washington Mutual, jejichž pád znamenal konec “éry velkých bank”, nebo restrukturalizace General Motors a Chrysler, po níž přišly Spojené státy o titul největšího automobilového trhu.

Nokia a RIM jsou průkopníky v oblasti “kapesních zařízení” nebo mobilních telefonů, jestli vám víc sedí tento název. Jejich přístup je ale klasickým příkladem firem, které se staly “příliš nadřazenými”, což vyústilo ve ztrátu záměru, aroganci a utrácení za drahý vývoj. Obě firmy si v oblasti výzkumu a vývoje udržovaly velký náskok a snažily se založit budoucnost právě na svých laboratořích. V té chvíli ale propásly spotřebitelské trendy, které byl schopný zachytit Apple. Nutno podotknout, že bez toho, aniž by měl za sebou technologický a výzkumný arzenál.

Lekce historie  Společným jmenovatelem pro slabiny velkých společností se zdá být neschopnost pochopit provozní rizika své byznysu. Ať už mluvíme o bankovnictví, automobilovém průmyslu nebo telekomunikačních firmách, velikost ještě nezaručí jejich přežití. Když už jste se ocitli na vrcholu, výš se dostat nemůžete. V té chvíli jen bráníte dosaženou pozici. Vedení firmy ale často dojde svého a zpohodlní. Podívejte se na graf č. 4, co se v tomto případě stane s cenou.



Má Nokia šanci k obratu?

Nokia se snaží kompletně změnit strategii. Vyhodila přitom do koše svůj vlastní software Symbian a začala spolupracovat s Microsoftem. Nokia také na barcelonském veletrhu Mobile World Congress oznámila, že uvažuje o prodeji nestrategických částí Nokia Siemens Networks. Navíc nová řada smartphonů Lumia překonala očekávání, alespoň podle Nokie.

RIM se do problémů dostal později, a to díky nevhodně zvolené produktové skladbě. Společnost dala v minulých letech přednost výkonným manažerským telefonům, ale v této oblasti prohrává mimo jiné s firmou Apple.

Důležité je změny vytvářet, ne se jim přizpůsobovat. Apple je v tomto případě dobrým příkladem společnosti, která dokázala vytvořit pocit potřeby mezi spotřebiteli. Vzpomeňte si na Apple v devadesátých letech, kdy firmě hrozil bankrot a zachránila ho až půjčka od Microsoftu. Do podobné pasti jako lídr trhu se dostalo i IBM. Jenže i tato firma pak prodělala bolestivou přeměnu a jak se zdá, je opět na vrcholu.
 “Čím více víte o minulosti, tím lépe jste připraveni na budoucnost.” – Theodore Roosevelt