03 listopadu 2011

3.11. Když Řecko řekne “ne”

Mads Koefoed, makroekonomicý stratég Saxo Bank

Pan Papandreou, řecký premiér, překvapil všechny včetně svého vlastního kabinetu, když v úterý oznámil, že bude chtít souhlas řeckého lidu s nedávno vyjednaným (v pořadí druhým) záchranným balíčkem pro Řecko.

Průzkumy ukazují, že nesouhlas se záchranným balíčkem, který obsahuje výrazná úsporná opatření, je zhruba 60 procent, tudíž vyslovení “ne” je pravděpodobné - ačkoliv otázka, zda má Řecko zůstat v Eurozóně, má mezi veřejností větší podporu. Jaké jsou tedy vyhlídky jak Řecka, tak případné zbylé části Eurozóny, pokud by Řecko mělo měnovou unii opustit?

“Ne” pro druhý záchranný balíček znamená vlastně “ano” neřízenému bankrotu na straně Řecka. Odmítnutím balíčku by došlo ke zrušení finanční pomoci a Řecko by bylo nuceno zbankrotovat.

To znamená, že by padla dohoda, která byla uzavřena loni, když EU a MMF poskytly Řecku 110 mld., a která na Řecko uvalila úsporná opatření. Takže ono hlasování není ve skutečnosti o druhém balíčku, který byl schválen minulý týden, ale o tom prvním z května 2010.

Nic z toho ale neznamená, že Řecko musí opustit Eurozónu, za současných pravidel ho k tomu nelze přimět. Země ale nebude mít na výběr, protože získat půjčky denominované v euru by bylo velmi těžké.

A kdyby je získala, silné euro je jedním důvodů řecké nelehké situace. Zkrátka zatímco v zásadě hlasují pro pokračování deficitních veřejných programů, nejsou dost konkurenceschopní na to mít jako měnu silné euro. To však neznamená, že musí opustit EU, ale jen monetární unii.

Vraťme se ale ke zbytku Evropy. Vzhledem k tomu, že neřízený řecký bankrot by vlastně odmítl také původní balíček pomoci ve výši 110 miliard eur zmíněný výše, pro bankovní sektor to znamenalo těžký test a ECB (vlastně Německo) by ve vší pravděpodobnosti musela přijmout odpovědnost za její přežití. Bylo by to proveditelné, kdyby Řecko bylo jediný případ, ale pokud by se do problémů dostaly také země jako Portugalsko, Španělsko nebo Itálie a měly by Řecko s odchodem následovat, už by to pro ECB bylo moc velké sousto.

Proto evropští politici musí premiéra Papandrea přesvědčit, aby vzal zpět svůj slib, nebo riskovat lavinu mnohem větší než jen řecký bankrot nebo přiznat svůj díl viny a snížit dopad úsporných opatření na řeckou ekonomiku. I když to v Německu a dalších zemích nebude populární, může to politikům ukázat, že drsná úsporná opatření jdou ruku ruce s delší depresí.

Pro představitele Evropy je tedy klíčové ne z obav před řeckým bankrotem, ale z nákazy v dalších zemích na okraji Evropy, aby snížili požadavky na rozsah řeckých úspor nebo aby dostatečně podpořili finanční sektor a tak přesvědčili tak dluhopisové trhy, že útok na okrajové země nemá cenu.

3.11. Co by se stalo, když by Řekové v referendu zvolili opuštění EU?

Mads Koefoed, makroekonomický stratég Saxo Bank

Zde se nabízí několik scénářů. Odchod by znamenal neřízený bankrot. Za předpokladu, že zasáhne ECB a poskytne bankám v Eurozóně dostatek finančních prostředků, aby je nepoložilo držení (nyní bezcenných) řeckých dluhopisů, bude výsledkem těsnější unie v tom smyslu, že politici budou směřovat k unii fiskální.

Fiskální unie nyní Eurozóně chybí, má jednu centrální banku (ECB), ale 17 ministerstev financí, které se snaží své ekonomiky krizí provést. Monetární unie se tak pravděpodobně vyvine v unii fiskální, která bude schopna v dlouhodobém horizontu přežít.

Ekonomika Eurozóny odchodem Řecka z Unie přílš neutrpí, protože Řecko se na hrubém domácím produktu Eurozóny podílí méně než 3%. To však zjevně za předpokladu, že se nákaza nerozšíří do dalších zemí jako je Portugalsko, Španělsko nebo Itálie, a také za předpokladu, že to nepoškodí evropské banky. Po odchodu Řecka může nastat několik scénářů. Situace by se mohla rychle vyhrotit v případě, že by se ostatní postižené země rozhodly udělat to samé, ale samotný ekonomicky dopad odchodu Řecka z Eurozóny je minimální.

01 listopadu 2011

1.11. Rychlý propad AUD o 50 bodů poté, co RBA snížila sazby o 25 bazických bodů

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Obchodováním na asijských trzích hýbal především AUD, poté co RBA oznámila snížení své základní úrokové sazby (cash target) o 25 bazických bodů na 4,5 %. Zatímco průzkumy naznačovaly, že trh napůl očekává snížení sazby a napůl ponechání beze změny, forwardové trhy již snížení o 25 bazických bodů, které z tohoto jednání vzešlo, do cen promítly. AUD se po oznámení přesto rychle propadl o 50 bodů.

RBA svůj krok zdůvodnila tím, že inflace nyní pravděpodobně bude téměř na cílové hodnotě, existují signály naznačující zpomalení čínské ekonomiky, finanční podmínky jsou přísnější a snížené riziko mzdových nákladů roste. V doprovodném prohlášení se také píše, že evropské problémy ještě mohou nějakou dobu trvat a že vzhledem k nedávným zmatkům na trzích se očekává, že místní domácnosti a firmy zůstanou opatrnější. Prohlášení nyní zaujímá neutrálnější postoj k měnové politice.

Naopak ti, kdo očekávali opětovný zásah japonské vlády, byli dnes zklamáni. USDJPY otevřel beze změny na uzavíracích úrovních newyorského obchodování a klidné vody rozčeřil pouze rychlý zmateční růst na úroveň 79,0 (obchodníci se v očekávání intervence přidali k proudu), který ale stejně rychle obrátil, jakmile kupování ustalo, a zbytek seance jsme strávili nad úrovní 78,0, ale pod otevíracími úrovněmi.

Asie dnes odstartovala sklizeň výsledků indexů nákupních manažerů se smíšenými výsledky. Australský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru se odrazil od nízké hodnoty 42,3 z minulého měsíce a dostal se na úroveň 47,4, zatímco čínské výsledky ukázaly pokles oficiálního údaje z 51,2 na 50,4 (očekávalo se zlepšení na 51,8), což náladu na trhu lehce zhoršilo. O hodinu později přinesl index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (HSBC) odlišný údaj – s růstem na 51,0 (před několika dny to bylo 51,1), oproti hodnotě 49,9 z minulého měsíce.

V průběhu pondělního obchodování se pozornost rychle obrátila zpět k Evropě (místo japonské intervence), kde EUR utrpělo těžké ztráty. Slabá data z Evropy (německé maloobchodní tržby pod očekáváním, nezaměstnanost v eurozóně na úrovni 10,2 % dosáhla od září nejvyšší hodnoty), spready italských dluhopisů stále nad úrovněmi před dosažením dohody a zprávy, že řecký premiér vypíše referendum o nové dohodě o půjčce od EU, zvýšily tlak a poslaly jednotnou měnu zpět na úrovně z minulého čtvrtka.

Kladnou zprávou na druhou stranu je, že agentura Moody’s zvýšila svůj výhled týkající se švédských úvěrů. Při poklesu USDJPY se sporadicky objevovaly poptávky z Japonska.

Pokud jde o americké trhy, chicagský index PMI za říjen poklesl z 60,4 na 58,4 bodů (oproti očekávaným 59,0), ale index aktivity ve zpracovatelském sektoru sestavovaný dallaským Fedem se naopak zotavil ze zářijového propadu a posílil z -14,4 na +2,3 (oproti očekávaným -5,0). Wall Street uzavřel svůj nejúspěšnější měsíc za posledních 20 let poklesem kvůli negativní náladě spojené s čerstvými obavami o budoucnost Evropy a kvůli zprávám o bankrotu MF Global. Index DJIA oslabil o 2,26 %, S&P o 2,47 % (nyní za tento rok téměř beze změny) a Nasdaq odepsal 1,93 %.

1.11. Co čekat po masivním růstu od akciových trhů?

Didier Abbato, Vice President, Trading & Advisory, Saxo Bank

V minulém týdnu jsme uváděli,že pesimismus ohledně výsledků vyjednávání EU byl tak velký, že překvapení v dobrém slova smyslu a následný růst trhů se daly očekávat. Očekávali jsme, že se akciové trhy vydají výše, ale tak výrazně pozitivní reakce mnohé (včetně nás) překvapila!

Abychom ale byli fér, to, co lídři EU oznámili, je krok správným směrem, ale pochopitelně pozornost medií byla nepřímo úměrná oznámeným detailům dohody. Lídři EU však chtěli od trhů získat určitý čas a toho se jim alespoň prozatím dostalo…
Přesto se můžeme jen s hrůzou dívat na italskou situaci, kde jsou záměry vlády spíše k smíchu! Zvýšení věku pro odchod do důchodu o dva roky do roku 2026 (ano, rozloženo na příštích 15 let!) a plán na roční umoření dluhu ve výši 5 mld. eur z celkové služné částky 1,9 bilionu eur je hoden Commedia Dell’Arte!

To by však nemělo nikoho překvapit vzhledem k tomu, že Berlusconiho vláda přežila jen díky straně, která je proti přežití Itálie a projektu EU jako celku. Ale to odbočujeme...

V každém případě, trh aktuálně 10 leté dluhopisy Itálie ani Španělska nekupuje, jak ukazuje graf:



Výnosy 10 letých italských a španělských vládních dluhopisů - denní graf - zdroj Bloomberg
Je jasné, že trh se absencí dlouhodobého řešení pro tyto dvě země, které představují pomyslnou čáru v písku pro dlouhodobé evropské ekonomické zdraví, nenechal oblbnout.
Vzhledem k tomu, že zisky v minulém týdnu byly výrazné, zvláště v kontextu propasti, před kterou jsme o týden dříve stáli, je třeba přistupovat k dalším možným nárůstům, alespoň krátkodobě, opatrně.

Rally bez pochyby podpořilo uzavírání short pozic, na trh ale dorazily i skutečné peníze.

Mnoho fondových manažerů bylo okolo minim vůči benchmarku podinvestovaných, hodně z nich svrběly prsty, ale reálně peníze budou alokovat až s koncem roku.
Zisky, které trhy minulý týden vytvořily, bereme jako pokračování trendu, který započal před několika týdny:



Index DAX - 30 minutový graf - zdroj Bloomberg
Směrem nahoru bychom mohli vidět DAX testovat oblast 6500 až 6700 bodů. Směrem dolů hrozí korekce na 6000 až 5800 bodů.

Americká data se postarala o pozitivní překvapení, zejména v případě HDP a osobní spotřeby. To americkým indexům pomohlo se tento rok vrátit do zisku.
Konsolidace se dá čekat i u indexu SP500, protože u hodnoty 1300, kterou měl na dosah, je pivot z první poloviny roku. Pokles na 1250-1230 by neměl překvapit.

31 října 2011

31.10. Komodity zažily rally - bude růst pokračovat?

Ole Sloth Hansen, Komoditní stratég, Saxo Bank

Lídři v Evropě konečně (po dvou letech problémů) přišli s řešením, jak krizi ukončit nebo ji alespoň dostat pod kontrolu, což vedlo k obrovské rally na rizikových aktivech. Index S&P500 umazal celou letošní ztrátu a má se sebou nejlepší měsíc od roku 1974. Od svých minim se výrazně vzdálily také komodity, index Reuters Jeffries CRB přidal 5,5 procenta a od začátku roku se vrátil do zisku.

Otázkou zůstává, zda Evropa udělala dost pro to, aby se mezi investory vrátila důvěra, nebo zda po té, co se usadí prach, dojde trh opět k závěru, že pomyslná plechovka problémů se jen odkopla do vysoké trávy. Zatímco akcie letěly vzhůru, dluhopisové trhy klesly z pohledu 10 letých sazeb na španělských a italských dluhopisech méně, než se doufalo. Právě tyto trhy budou v následujícím týdnu klíčové a ukáží, zda rally na akciích a komoditách bude pokračovat.

Celkově to byl dobrý týden, zejména pro riziková aktiva, kterým se dařilo díky evropským výsledkům, lepším ekonomickým datům z USA a menší pravděpodobnosti recese v Číně. Tato změna prostředí přiměla mnohé investory i fondy k návratu do dlouhých obchodů, což vytvářelo další tlak na růst. Podle Barclays investoři po celém světě stáhli v září z komodit 10 mld. USD, přičemž spekulativní investice hedžových fondů prostřednictvím futures a opcí na amerických burzách poklesly o 44 procent na 900 000 lotů. Opětovné budování pozic bylo minulý týden znatelné napříč všemi komoditami, zejména však na mědi, stříbru a ropě WTI.



Nejlépe si minulý týden vedla bez pochyby měď, která přidala 20 procent a připsala si tak nejvyšší týdenní nárůst od roku 1986. Většinu strachu z recese vyjádřily během září hedžové fondy tím, že poprvé od října 2009 zaujaly v mědi medvědí pozici. Změna prostředí, která následovala po oznámení lepších ekonomických dat, a slabší dolar vedly k zavírání short pozic a otevírání pozic dlouhých, což vedlo k masivnímu nárůstu.

Další podporu poskytla Čína, protože se po růstu zářijového importu o 16 procent zvedla poptávka, a zároveň došlo k omezení nabídky díky pracovním nepokojům v Peru a Indonésii.

Železná ruda vypráví jiný příběh
Ceny během září poklesly o třetinu, proto globální trh s ocelí vykazuje slabost. Narozdíl od poptávky po mědi, čínská poptávka po železné rudě zpomaluje a a doly v Austrálii a Brazílii pokračují v produkci s využitím plné kapacity, což zaplavuje trh rudou a sráží v důsledku ceny. Ceny převyšují náklady důlní produkce stále více než dvojnásobně, takže další pokles cen je v případě, že se poptávka brzy nezvedne, pravděpodobný.

Americká ropa roste díky ropě Brent
Cena ropy WTI přidala na spotovém trhu od začátku října 21 procent a prolomila předcházející rezistenci. Rally těžila především z levého konce cenové křivky, protože cena ropy s prosincovým dodáním šplhala přes 91 dolarů za barel. Forwardová křivka se v uplynulých sedmi dnech poměrně dramaticky změnila a cena dodání v současném měsíci je vyšší než v následujícím a to poprvé od září 2008.



Cenový rozdíl proti ropě Brent se postupně snižoval z 25 dolarů až na 18,50. Příčinou bylo obnovení produkce ropy v Severním moři a postupné zvyšování libyjské produkce, což přes léto vedlo na evropském ropném trhu ke snížení napětí.


Po úvodním výstřelu výše však ceny ropy nedokázaly po oznámení evropského dluhu v tomto růstu pokračovat, pravděpodobně to odráží přesvědčení, že vyšší ceny nejsou fundamentálně opodstatněné. Ropa WTI se nyní po růstu nad 91 dolarů přesunula z negativní formace do formace neutrální a technicky může v následujících týdnech růst k 100 až 105 dolarům za barel. Aktuálně však vidíme prostor pro růst omezený a to na 95 dolarů.

Zlato prolomilo hranici 1700 dolarů
Zdá se, že investoři se konečně po ostré korekci během září vrací do zlata, které prolomilo rezistenci na 1700 dolarech a poté dosáhlo pětitýdenního maxima. Další růst za hranici 1772 dolarů bude složitý, protože zlato není aktuálně chápáno jako bezpečný přístav. Minimálně ne kvůli silným akciovým trhům a oslabujícímu dolaru, což byly hlavní důvody růstu. V následujícím týdnu tak roste pravděpodobnost korekce.



Stříbro a platina se vrací zpět spolu s průmyslovými kovy
Jak stříbro tak platina zažily šťastný týden a oba kovy překonaly zlato. Stejně jako měď reagují na lepší ekonomická data, která ukazují na vyšší poptávku po průmyslových kovech. V uplynulých měsících hedžové fondy snížily expozici na nejnižší hodnoty za 30 měsíců a obnova pozic byla hlavním faktorem růstu. Aby však růst pokračoval, musí přijít další pozitivní ekonomická data.

Thajské záplavy odstranily problém nadbytku rýže
Nejhorší záplavy za 50 let mohou v Thajsku zničit 15-20 procent úrody z hlavní sklizně, která se na celkové produkci podílí ze 70 procent. V uplynulých týdnech se projevil dopad na světové ceny, protože Thajsko je největším světovým exportérem. Rýže je v Asii hlavní pěstovanou potravinou a je nejvíce rozšířenou základní potravinou vůbec.

Další zhoršení situace by mohlo vést k růstu potravinové inflace zrovna ve chvíli, kdy se normální inflace dostává v rozvíjejících zemích pod kontrolu.

Americké ministerstvo zemědělství již dříve tento měsíc oznámilo, že počítá s přebytkem rýže na globálním trhu ve výší téměř 4 milionů tun, ale záplavy nyní zvyšují riziko, že tento přebytek bude nižší a to může vyvolat tlak na ceny. Americká produkce v létě trpěla, nejdříve farmáře postihly záplavy a po té sucho, což vedlo k poklesu produkce téměř o třetinu.

Není ale ještě vše ztraceno, Thajsko může po opadnutí záplav znovu zasít a Indie může zvýšit export. Ale pokud nás zasáhnou další zprávy o poklesu úrody, rýže v Chicagu s lednovým dodáním může díky nejistotě růst.