30 října 2009

30/10 Ekonomický komentář - Kúp, predaj, podrž

Připravil Luboš Spousta, Saxo Bank

ZLATO
Zlato se opět vrátilo k 1050ti dolarům. Udrží se tam dnes podle Vás?
Zlato již mírně oslabilo aktuálně se obchoduje na úrovní 1046, protože dnes očekáváme oslabení dolaru, mělo by cena zlata růst, proto není návrat 1050 vyloučený.
Jak je na tom zlato za uplynulý měsíc? Prošlo poměrně volatilním obchodováním, pro investory muselo být poměrně zajímavé...

Ano přesně tak, volatilita byla velice zajímavá, zejména pro intradenní tradery. Ale i dlouhodobější investor který vsadil na růst na začátku října při ceně 1000 dolarů mohl dříve či později například na cenách kolem 1070 dolarů zrealizovat velice zajímavé zisky.

ROPA
Co můžeme ještě dnes čekat na ceně ropy?

Protože po včerejším pozitivním překvapení v podobě HDP v USA očekáváme další nákup rizikových aktiv včetně ropy jsme pozitivní na její dnešní cenový vývoj. Pokud překonáme úroveň 80 dolarů, mohli bychom se dostat až k 85 USD.

EURCZK
Koruna aktuálně oslabuje k hranici 26,40 EURCZK po oznámení, že průmyslová výroba poklesla o 11,9 procenta na roční bázi.

29 října 2009

29/10 Finanční trhy státní svátky neznají

Radim Dohnal, Saxo Bank

Ve středu se v ČR slavil svátek vzniku samostatného státu, a dealingy místních bank byly osiřelé. Měnový trh jako globální trh ovšem nespal a čile obchodoval s měnami, vč. české koruny. Koruna a ostatní měny střední Evropy během středy oslabili v rozmezí 1,5%-2%.

Saxo Bank za příčinu považuje zejména pokles akcií na konci úterní seance a ve středu, kdy měny našeho regionu reagují na globální vývoj akciových trhů, tedy slabší akcie nejčastěji znamenají slabší korunu a forint a obráceně. Středa byla ovšem netypická v tom, že na měnovém trhu se čeští dealeři objevovali pouze prostřednictvím jejich polských a maďarských kolegů anebo automatických pokynů, likvidita tedy byla nižší neř obvykle a koruna tedy reagovala silněji.

Dealing Saxo Bank umístěn v Kodani ovšem s korunou obchodoval bez omezení. Dalším faktorem pro oslabení koruny jsou čím dál častější komenty ČNB o příliš silné koruně a možném snížení sazeb již na dalším zasedání.

To, že pražská burza zůstala ve středu kdy většina trhů klesala zavřená, se nutně muselo projevit na čtvrtečním obchodování, kdy burza otevřela téměř 5% poklesem. Ve zbytku dne se sentiment zlepšoval, mj. díky lepším datům o americkém HDP a ztráta se výrazně změnšila.

www.saxobank.cz

29/10 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

ROPA -
Pocas vcerajsieho obchodovania prevladala averzia k riziku. Trhy boli ovplyvnene negativnymi udajmi o predaji novych domov v USA. To nasledne vyvolalo pochybnosti o sedem mesacnom raste akciovych trhov, ktore predbehli rast ekonomiky.

- Dnes bude zverejneny klucovy ukazovatel o raste US HDP za 3Q. Ocakavame rast 3.6% (trh ocakava 3.2%). V pripade horsich ako ocakavanych udajov mozeme ocakavat posun akciovych trhov na nizsie urovne a zvysenie averzie k riziku.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne negativny. Odporucame predaje po prelomeni 77.00 s cielom na 74.50 USD/barel. Stop nad 78.00.

ZLATO- Na zlato mame mierne negativny vyhlad. Odporucame predaje po zhodnoteni smerom ku 1040 s cielom na 1030 USD/uncu. Stop nad 1045.

STRIEBRO
- Na striebrom mame mierne negativny vyhlad. Odporucame predaje po prelomeni 16.10 s cielom na 15.90 USD/uncu. Stop nad 16.20.

EUR/USD
- Je velmi tazke povedat, ci korekcia v EURUSD znamena zmenu trendu. Na trhoch prevladla averzia k riziku. Klucovy udaj o 3Q US HDP bude zverejneny dnes.

- Avsak tato averzia k riziku nepomoze USD k dlhodobejsim ziskom. Tu by zohralo vyznamnu ulohu zvysenie urokovych sadzieb FED-om. To vsak moze nastat len ak sa US ekonomika bude zotavovat podstatne rychlejsie, co zatial nie je ten pripad.

- Takisto je potrebne si uvedomit, ze na trhoch je stale pritomna neistota ohladne tzv. Exit Strategy Fed-u, ktora posuva EURUSD na vyssie urovne.

- Na EURUSD sme mierne negativne naladeni. Odporucame predaje po zhodnoteni. Najblizsia rezistencna uroven je 1.4750, s cielom na 1.4640 a potom 1.4600. Stop nad 1.4795.
EUR/CZK
- CZK je stale pod tlakom: averzia k riziku na svetovych trhoch, neistota okolo rozhodnutia CNB o urokovych sadzbach. Na druhej strane EURCZK a USDCZK su na najvyssich urovniach za posledne obdobie, co by mohlo zaujat domace korporacie.

- Celkovo prevlada na trhoch averzia k riziku. Dolezity moment bude dnesne zverejnenie udajov o US HDP za 3Q.

26 října 2009

26/10 FX komentář

Andrew Robinson, FX Analyst

Reakce na ranní pozitivní vývoj v Asii mohla být doteď přehnaná kvůli likviditě, protože v Hong Kongu se neobchodovalo. To může vysvětlovat proč se pozitivní vývoj po chvíli zastavil. Dnes nás čeká málo ekonomických dat, které by mohly přinést vzrušení. O to více pozornosti může získat zpráva Bank of England o programu na nákup aktiv, navíc následovaná pátečním HDP a dopady na QE /kvantitativní uvolňování-zvyšování peněžní nabídky centrální bankou s cílem zvýšit likviditu/.

26/10 Ekonomický komentář

Připravil Radim Dohnal, Saxo Bank

ROPA
Na ropě sledujeme indikátory technické analýzy, které signalizujíc krátkodobou překoupenost. Pro dnešek očekáváme ropu spíše slabší, někde kolem 79 USD/barel. A to i když na dnešek očekáváme slabší dolar, což by jinak mělo pomoci ropě vzhůru.

ZLATO
Nadále míří výše, kam ho cílujeme i dnes. Traderům bychom doporučovali strategii buy on dips. Tedy kupovat za 1048 a prodávat na 1058, stop loss na 1042.

TradingFloor - GBP
Libra nadále pod tlakem, kdy ji nepomohly páteční data o HDP, která prokázala překvapivý pokles. Británie se aktuálně nachází v nejdelší recesi od roku 1955. Libra slábne i v pondělí dopoledne a není vyloučeno, že proti EUR se dočkáme stejné úrovně jako začátkem října.