14 ledna 2011

Equity Kickoff: Americké údaje o zaměstnanosti zklamaly, ale Intel boduje

www.saxobank.cz
Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank
Evropské akciové indexy otevřou v pátek na stejné úrovni nebo o něco níže – důvodem jsou nesplněná očekávání v souvislosti s včerejšími údaji o zaměstnanosti v USA. Negativní trend ale částečně vyrovnají silné výsledky společnosti Intel.
Dnes sledujte ve 12:00 GMT výsledky společnosti JPMorgan, v 07:00 GMT údaje o inflaci v Německu a v 10:00 GMT v eurozóně.
Výsledky společnosti Intel výrazně překvapily směrem nahoru. Zveřejněný zisk na akcii byl 59c oproti očekávaným 53c, což bylo z velké části způsobeno oživením tržeb u serverů – společnosti konečně začaly vyměňovat staré servery za nové. To je známkou důvěry v ekonomické oživení. Prodeje notebooků ale stále stagnují a obrat se v dohledné době nečeká, spotřebitelé tedy ještě neutrácejí.
Výsledky JPMorgan budou zveřejněny později a podle našich očekávání tato společnost na Wall Street zaboduje z velké části díky změně v rezervách na ztráty z úvěrů a díky mimořádným příjmům vytvořeným divizí zabývající se obchodováním s aktivy s pevným výnosem. Odhad Wall Street je 0,999 USD na akcii oproti předchozímu údaji 1,010 USD na akcii.
Mezi další události, které by dnes měly upoutat vaši pozornost, patří údaje o inflaci v Německu a eurozóně. Jedním z dilemat, se kterými se J.-C. Trichet musí vypořádat, jsou rozdíly v hospodářském vývoji v rámci eurozóny a následně nutnost různě vysokých úrokových sazeb podle toho, zda je třeba potlačit inflaci nebo podpořit růst. Německo vykázalo za loňský rok růst HDP na úrovni 3,6 % a dnešní údaje o inflaci mohou ukázat, že ceny v Německu stále rostou. Z historického pohledu bude chtít Německo nyní úrokové sazby zvýšit, pokud by se ale Trichet rozhodl jít touto cestou, prakticky by tím odepsal jižní Evropu. Kromě dopadu na EURUSD by to mohlo mít vliv také na akciové trhy. Nižší než očekávaný údaj by zvedl ceny, protože by se nepovažovalo za nutné úrokové sazby zvyšovat. Sledujte tedy zveřejnění údajů o inflaci v Německu v 7:00 GMT.
Při dnešním obchodování zastáváme býčí postoj k finančním společnostem, jelikož JPMorgan podle našeho názoru vykáže silný růst příjmů. Zaměřte se tedy na JPMorgan, Goldman a UBS. Očekáváme také určitou následnou reakci na včerejší silné hospodářské výsledky Intelu, takže věnujte pozornost STMicroelectronics.

FX Update: Prolamování rezistencí přináší euro medvědům další horké chvilky

www.saxobank.cz
Asií kolují zvěsti o brzkém zvýšení úrokových sazeb chystaném v Číně
Komentáře k dění na trhu:
Euro medvědi prožívali během včerejší seance další horké chvilky, neboť souhra několika faktorů vyústila v prudké posilování jednotné měny, která si vůči americkému dolaru polepšila o přibližně 2 %. Tuto lavinu vyvolaly úspěšné aukce španělských a italských dluhopisů (španělské aukce se údajně z poloviny zúčastnili kupci ze zámoří – děkujeme ti, Číno) a následně ji podpořila ještě tisková konference ECB. J. C. Trichet vyjádřil přesvědčení, že stávající úrokové sazby jsou odpovídající a že rizika hrozící růstu se mírně snížila, což je oproti minulému měsíci pokrok. Zároveň však také poznamenal, že v současné době působí krátkodobý tlak na zvyšování cen – vyjádřil tak v rozporu s očekáváními trhu postoj, který se nesl více v jestřábím duchu, a dostal pod tlak sazby na předním konci evropské výnosové křivky. Později se také hovořilo o zdvojnásobení evropského krizového fondu na 1,5 bln. EUR, i když v jiných vyjádřeních se diskuse na toto téma odmítá. Posilování EUR se zastavilo těsně pod 55denním a 100denním pohyblivým průměrem.
Jinak BoE sice nic neudělala ani neřekla, ale GBP se i tak svezla s posilováním EUR, a to i přes údaje o průmyslové výrobě, které nenaplnily očekávání. Zveřejněná americká data přinesla smíšené zprávy. Zprávy týkající se zaměstnanosti moc povzbudivé nebyly, protože týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti zaznamenal v tomto týdnu ošklivý skok na 445 tis., což je nejhorší týdenní výsledek od loňského října. Index výrobních cen vykazoval méně deflačních tendencí. Oproti očekávanému údaji +0,8 % bylo zveřejněno +1,1 % meziměsíčně. Americká obchodní bilance přitom v listopadu vykázala nižší deficit na úrovni 38,3 mld. USD, ten ovšem po očištění o inflaci vzrostl na 45,2 mld. Obecně zaznamenaly Spojené státy pokles, neboť index se dostal zpět na úrovně ze začátku ledna. Pro Wall Street to byl mírně negativní den, ovšem po skončení obchodování byly oznámeny nad očekávání dobré výsledky Intelu, což tomuto titulu přineslo posílení.
Seance v Asii byla poklidná. Zveřejněna nebyla téměř žádná data, takže aktivita zůstávala utlumená. Po prudkém poklesu z minulé noci měl dolar i přes průběžný prodej tendenci k okrajovému vzestupu. Asijské burzy byly většinou v červených číslech, přičemž nejhorší výsledky zaznamenali v Singapuru, a to po nočním oznámení celé řady opatření, která mají zabránit spekulacím s nemovitostmi. Kolovaly také fámy o možném zvýšení sazeb v Číně, ke kterému by mohlo dojít dnes večer – 50 bb u sazeb a 100 bb u poměrů rezerv – což byl další příspěvek na téma „ruce pryč od rizika“.
V Evropě zahájí zveřejňovaná data index spotřebitelských cen v Německu a v eurozóně, po němž budou následovat výrobní a dovozní ceny ve Švýcarsku, index produkčních cen ve Velké Británii a obchodní bilance EU. Také severoamerická seance bude nabitá událostmi, neboť týden bude v USA zakončen indexem spotřebitelských cen, předběžnými maloobchodními tržbami, průmyslovou výrobou a využitím kapacit, indexem spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity a podnikovými zásobami
Přeji příjemný víkend.

13 ledna 2011

Equity Kickoff: Pohyb nahoru kvůli očekáváním spojeným s Intelem

www.saxobank.cz, Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank
Evropské akciové indexy ve čtvrtek otevřou výše díky obecně silnému očekávání ohledně nadcházející výsledkové sezóny a dnešní uveřejněná data o společnosti Intel by tento sentiment měla povzbudit.
Pokud jde o plánovaná zveřejnění, sledujte oznámení BoE a ECB o úrokových sazbách a obzvláště vyjádření J. C. Tricheta na následující tiskové konferenci. Obecně se čeká, že Trichet bude komentovat situaci v Portugalsku.
Akciové trhy se zaměří na výsledky společnosti Intel a na následný konferenční hovor. Přesný čas, kdy budou výsledky zveřejněny, nemáme. Očekává se, že výsledky vykážou nárůst z 0,440 USD za akcii ve 3. čtvrtletí na 0,530 USD za akcii ve 4. čtvrtletí. Příčinou je z velké části růst tržeb, neboť ten by měl vzrůst z 10,72 mld. USD na 11,36 mld. USD. Vlastní data společnosti Intel uvádějí pro 4. čtvrtletí 11,40 mld. USD. Skutečně zajímavá je na růstu tržeb Intelu jejich lokalizace: růst tržeb ve 3. čtvrtletí pocházel celý z rozvíjejících se trhů, tentokrát ale opravdu očekáváme, že určitá část bude pocházet z USA. Pokud tomu tak bude, posílí to naše přesvědčení, že USA letos zažijí silné oživení, s očekávaným růstem HDP ve výši 2,7 %.
V poslední době se mluví o záchraně Portugalska ze strany EU/MMF. Stávající situace v Portugalsku povede podle nás s vysokou pravděpodobností právě k tomuto závěru. Neočekává se, že by v dohledné době Jean-Claude Trichet jakýmkoli způsobem změnil úrokové sazby a pro není ani BoE. Věnujme ovšem pozornost tiskové konferenci ECB. Očekáváme, že Trichet zde bude situaci v Portugalsku nepřímo komentovat a naznačí, zda záchrana skutečně přijde. Pokud ano, pak se domníváme, že trhy začnou testovat Španělsko. Jak už bylo několikrát řečeno, Španělsko je úplně jiný případ, je to VELKÁ ekonomika. Tak velká, že pokud investoři skutečně vyvinou na španělské vládní dluhopisy určitý tlak, měli bychom očekávat pokles EURUSD a také – minimálně v Evropě – pokles akciových trhů – bez ohledu na to, zda se právě nacházíme ve výsledkové sezóně, či nikoli.
Co se týče dnešního obchodování, zaujímáme býčí postoj k technologickým společnostem, neboť očekáváme solidní výsledky od společnosti Intel – takže věnujte pozornost STMicroelectronics. Své výsledky zveřejní zítra i JPMorgan a zde očekáváme překvapení směrem nahoru. Pozitivně se tedy dále stavíme ke společnostem JPMorgan, Goldman Sachs a UBS. Všeobecně se čeká, že v důsledku druhé vlny kvantitativního uvolňování půjdou nahoru příjmy divizí aktiv s pevným výnosem, podobně jako tomu bylo v období prvního kola. Jinak další růst zaznamenáváme u asijských producentů komodit, takže sledujte Rio Tinto a BHP Billiton.

FX Update: Údaje o australské zaměstnanosti poprvé v roce zklamaly

www.saxobank.cz
AUD stále ještě musí prolomit jednu stranu dosud obchodovaného pásma
Komentáře k dění na trhu:
EUR přes noc zaznamenalo další fázi uzavírání krátkých pozic, neboť příznivé výsledky aukce portugalských dluhopisů, solidní německý HDP a údaje o průmyslové výrobě eurozóny následně poslaly trhy nahoru a způsobily aktivaci velkého množství stop-lossů. K posilování EUR ještě přispěly komentáře německého ministra financí W. Schaeubleho, který prohlásil, že země eurozóny pracují na střednědobém řešení dluhové krize eurozóny. Obchodní aktivita se však netýkala jenom EUR, protože americký dolar plošně oslaboval, což poslalo USD index dolů na týdenní minima. GBP se setkala se silnou poptávkou i přes příšerné výsledky obchodní bilance a dokonce i obležený AUD si našel jistou opožděnou podporu před zveřejněním dnešní zprávy o zaměstnanosti (viz níže).
Kanadský ministr financí J. Flaherty uvedl, že nedávné posilování CAD je odrazem kanadské rozpočtové stability a je nepravděpodobné, že by se CAD vrátil na podhodnocené úrovně. K posilování CAD přispěly také rostoucí ceny ropy, která se poprvé od října 2008 dostala přes hodnotu 92 USD za barel. Zveřejněná americká data nijak výrazně zajímavá nebyla – týdenní počet žádostí o hypotéku zůstal beze změny, zatímco prosincové ceny dovozů oproti předchozímu měsíci mírně poklesly. Wall Street prožívala silný den, jehož hlavním tahounem byl finanční sektor povzbuzený zmírněnými obavami ohledně dluhů zemí EU.
Nejdůležitější událostí v průběhu asijské seance bylo zveřejnění australských dat týkajících se prosincové zaměstnanosti, která poprvé od února 2010 přinesla zklamání. Austrálii se v tomto měsíci podařilo vytvořit pouhých 2 300 pracovních míst a naštěstí se většinou jednalo o zaměstnání na plný úvazek, ovšem i tak je to výrazně pod trhem očekávánými 25 tis. a listopadovým masivním nárůstem o 54,6 tis. Vzhledem k téměř 500 tis. pracovních míst vytvořených za posledních 15 měsíců byla určitá korekce patrně nevyhnutelná. Míra nezaměstnanosti klesla z předchozích 5,2 % na 5,0 % a předčila očekávání na úrovni 5,1 %; to se dá nicméně vysvětlit nižší mírou účasti na trhu práce, jež spadla z předchozí revidované hodnoty 66 % na 65,8 %. AUD byl po rozporuplných zveřejněných údajích pochopitelně volatilní a obchodování se do konce asijské seance nepodařilo nabrat jasný směr.
V Asii si dnes dále zaslouží pozornost dnešní kurz USDCNY, ke kterému přistoupila čínská centrální banka (PBoC). S ohledem na pád dolaru přes noc se USDCNY usadil na úrovni 6,5997, což je nejníže od přehodnocení kursu v červenci 2005, a toto snížení přichází vhodně načasováno před návštěvou čínského prezidenta Hua v USA ve dnech 19.-21. ledna. Bank of Korea zvýšila sazby o 25 bazických bodů na 2,75 %, což vzhledem k jejím prvním „dětským krůčkům“ ke zmírnění inflace (citace guvernéra BoK Kima Choong-sooa) trhy překvapilo. Jde o krok, který bude mít podle našeho názoru odezvu ve většině asijských ekonomik. Povšimněte si také, že Thajsko včera zvedlo sazby o 25 bazických bodů.
Evropa se zaměří na německé velkoobchodní ceny, švédský index spotřebitelských cen a britskou průmyslovou výrobu, zatímco aukce španělských a italských dluhopisů budou dalším významným testem podpory EUR. BoE a ECB budou oznamovat výši sazeb a na trzích se proslýchá, že BoE možná sazby zvedne (bezpochyby kvůli stále vysokému indexu spotřebitelských cen). Kalendář severoamerické obchodní seance překypuje událostmi – očekáváme kanadskou obchodní bilanci, americké týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, index výrobních cen a obchodní bilanci.

Forexový blog Kena Vekslera: Směrem k silnějšímu EURUSD; Zraky jsou upřeny na aukci španělských dluhopisů

Možná jsem se trochu netrefil s načasováním, ale je to tu… Směřujeme k silnějšímu EURUSD, který se dotkl oblasti poblíž úrovně 1,3150, kde se nachází první rezistence (která je shodou okolností zároveň také pohyblivým průměrem za posledních 20 období) a poptávka stále trvá. Zdá se, že USD je stále v nabídce, a započatý pohyb podle mého názoru ještě nedospěl do konce. GBPUSD zareagoval podobně a až na vliv údajů o australské zaměstnanosti, které byly o něco horší, než se očekávalo, se přidal i AUDUSD. Hlavu na špalek dnes dávají BoE i ECB, u nichž se očekává oznámení o úrokových sazbách. I když se proslýchá, že Britové v souvislosti s očekáváními vyšší inflace sazby zřejmě zvednou, pravděpodobnost, že by se tak stalo dnes, je dost nízká. A ECB samozřejmě se žádnými změnami nepřijde! Další impuls dnešnímu obchodování možná dodá aukce španělských dluhopisů v hodnotě 3,5 mld., která pravděpodobně bude probíhat v duchu posledních přibližně 2 měsíců, tj. převládne na ní uměle vyvolaný nabídkový tón, za kterým bude stát z velké části kupní síla ECB.
Pokud jde o hlavní dnešní události, očekávám další kapitulaci USD, protože DXY bude zřejmě pokračovat v konsolidaci a korekci. Ano, zaujímám k EURUSD býčí postoj a očekávám, že prodávat se začne přibližně okolo úrovně 1,3150. Potenciál pro další prolomení směrem vzhůru je u tohoto páru stále vysoký a kdekoli do úrovně 1,3250/80 mohou obchodníci stále prodávat a snažit se zaměřit na obchodování ve střednědobém horizontu – stoplossy bude nutné umístit alespoň nad 1,3370, aby se obhájil celkový poměr rizika a zisku, cíle směrem dolů by se měly pohybovat na úrovni 1,2800 a níže. Alternativní strategií pro EURUSD by mohlo být využití opcí a vstup do hry s kombinací spotů a opcí. Obchodníci by mohli prodávat ATM call opce na EURUSD se splatností 1 týden kdekoli mezi 25 % a 33 % své celkové pozice, a pokud bude pár pokračovat v posilování, přidat pozici na spotovém trhu a tím zlepšit průměr. Úrovně pro stoplossy zůstávají stejné.
U GBPUSD také zastávám býčí postoj, ale vypadá to, že zde je ještě prostor pro růst a 1,5830/50 je cílem pro prodej, stoplossy by měly být nad 1,5930 s cílem 1,5500 a pak 1,5450/00.
Prozatím se budu držet stranou od AUDUSD, neboť u tohoto páru nemám jasné údaje, a abych pravdu řekl, podobné to je i u USDCAD.
Přirozeně budu sledovat GBPJPY kvůli čerstvým krátkým pozicím, ale ne před oblastí 131,30; sledujte tento prostor.

12 ledna 2011

Vytlačování krátkých pozic v EUR pokračovalo,

zatímco Japonsko oznámilo své plány nakupování vládních dluhopisů eurozóny
________________________________________

Komentáře k dění na trhu:
Vytlačování krátkých pozic v EUR z minim pondělní asijské seance přesáhlo včera do evropského a amerického obchodování na pozadí odmítnutí toho, že Portugalsko bude muset požádat o finanční pomoc, a ujištění německého ministra financí Schaeubleho, že Německo bude EUR hájit. ECB také nakupovala evropské dluhopisy a pomohla tak stlačit spready, zatímco ministerstvo financí Japonska oficiálně oznámilo, že Japonsko může v brzké době zvýšit svou angažovanost v eurozóně. Dobré zprávy přicházely také z Řecka, které ohlásilo úspěšné snížení rozpočtového schodku o 37 %, což je více než dříve stanovený cíl na úrovni 33,5 %.

Během americké seance nebyla zveřejněna žádná vzrušující data z USA, ale komentáře členů Fedu trochu zchladily vyhlídky růstu americké ekonomiky – Lockhart řekl, že očekává další překážky na cestě oživení, zatímco Yellenová uvedla, že normalizace rozvahy Fedu může trvat až 7 let. Po odrazu ke konci seance uzavřela Wall Street na nižších hladinách již třetí ztrátový den v řadě, avšak společnost Alcoa, která jako první zveřejnila své výsledky za 4. čtvrtletí, zajistila pozitivní překvapení, které umožňuje předpokládat návrat růstového momenta.
Kalendář událostí v Asii zel také opět relativní prázdnotou, přičemž hlavní událostí byla listopadová australská obchodní bilance. Obchodní přebytek se z revidovaných 2,5 mld. AUD smrsknul na 1,9 mld. AUD. K poklesu přispěl jak vyšší dovoz, tak nižší vývoz. Hrozí, že další posun dolů nastane v prosincových údajích, jelikož čínský index nákupních manažerů zaznamenal sníženou aktivitu a záplavy ve státě Queensland mohou mít na tento údaj také dočasný dopad.
Po včerejších slabých údajích týkajících se cen nemovitostí dnešek přinesl další zprávy, které britské ekonomice způsobily zklamání. Údaje Britského obchodního konsorcia ukázaly, že maloobchodní tržby šly poprvé za osm měsíců dolů, protože na nákupech zákazníků v předvánočním období se nepříznivě podepsalo špatné počasí. Tržby za stejné zboží meziročně spadly o 0,3 %. Britská obchodní komora přišla nezávisle s prognózou 0,4-0,5% růstu za 4. čtvrtletí ve srovnání s 0,7% navýšením ve 3. čtvrtletí a dále pomalejšího 0,2% mezičtvrtletního růstu za 1. a 2. čtvrtletí 2011 vlivem zvýšení DPH a škrtů ve vládních výdajích. GBP během asijské obchodní seance průběžně oslabovala z maxim dosažených na začátku nového roku.
EUR v Asii také vzrostlo, když se trhy zaměřily na slova japonského ministra financí Y. Nody uvádějící, že Japonsko má v plánu kupovat evropské dluhopisy (novinové titulky bezpochyby omílaly prohlášení ministerstva financí z dnešní noci – viz výše). Když však ministr financí dodal, že k nákupu budou využity stávající rezervy EUR, došlo k poklesu EUR z dvoudenního maxima ve výši 1,2990.
V Evropě se můžeme těšit pouze na švédské údaje týkající se produkce v oblasti služeb. Severoamerická seance zahájí optimismem malých podniků v USA, po němž bude následovat kanadská započatá výstavba a americké velkoobchodní zásoby. Šéf filadelfského Fedu Ch. Plosser promluví na téma hospodářského výhledu.

Forexový blog Kena Vekslera: Likvidita na trhu je nízká a všechny zraky se upírají k aukci portugalských dluhopisů

Dobré ráno,
likvidita na trhu je stále řídká, přátelé. Asijským indexům se i přesto během nočního obchodování dařilo dobře a udržely si svůj poptávkový tón, což celkově rizikovému trhu dodalo zdání o něco větší jistoty. Mezi zprávy, které se objevily přes noc, patřily komentáře od člena RBA W. McKibbina, že v důsledku škod, které v současné době způsobují regionální záplavy, bude možná nutné revidovat australský HDP směrem dolů o celé 1 %. I když se to může zdát trochu přitažené za vlasy, není takový odhad zřejmě příliš vzdálen od reality vzhledem k tomu, že 50 % světových dodávek železné rudy pochází přesně ze záplavami postiženého regionu a že dva hlavní producenti této komodity byli nuceni uzavřít své doly na neurčito. AUDUSD zaznamenal na základě těchto zpráv pochopitelný pokles, ovšem ani tak neprolomil podporu na úrovni 0,9800, takže později následovala na základě nad očekávání dobrých makroekonomických dat korekce, která tento měnový pár vrátila zpět do pásma 0,9875/80.
Jinak dnes budou během odpolední evropské seance všechny zraky upřené na aukci portugalských dluhopisů. Výsledky této aukce budou o to důležitější, že na programu dne není zveřejňování žádných dalších významnějších údajů. Hlavním momentem, který v souvislosti s touto aukcí rozhodne o osudu EURUSD, bude, zda výnosy 10letých dluhopisů překročí hranici 7 %, což je maximální úroková míra, při které je Portugalsko schopno pokračovat v obsluze svého státního dluhu. Vyšší výnosy by jen přidaly ke zvyšující se pravděpodobnosti, že připravovaný záchranný balíček MMF/EU bude nutné poskytnout i zemi na jihu Evropy, což by na osud jednotné měny mělo jednoznačně negativní dopad.
Když jsem dnes přišel do kanceláře, zjistil jsem, že USD je již od rána pod tlakem, a jak jsem uvedl včera, v současné době je třeba sledovat DXY jako klíčový ukazatel směru pro nadcházejících 7 až 10 dnů. Celkově mám pocit, že USD bude dál oslabovat, protože výše uvedený index bude zřejmě konsolidovat a do určité míry i korigovat nedávné posílení z konce roku. Pokud jde o hlavní měnové páry (vyjmu-li z rovnice výsledek dnešní aukce), do týdne bych očekával posílení EURUSD až k 1,3200/30, než budeme zase pokračovat v cestě dolů.
Poněkud hůře předvídatelný je GBPUSD. V souvislosti s dvoudenním zasedáním BoE, které začíná dnes, zaznívají na trhu spekulace a očekávání ohledně zvýšení sazeb, které by mohlo být oznámeno v zítřejším prohlášení. Po pokoření hranice 1,5640 (přes noc s vrcholem na 1,5660) nyní vstupujeme do prodejní zóny mezi 1,5630/80, přičemž stop příkazy musejí být z krátkodobého hlediska umístěny nad úroveň 1,5750. Očekávám návrat až k úrovni 1,5430, případně níže. Mějte však na paměti a dbejte na to, co jsem napsal výše o dalším posilování USD.
USDCAD je v tuto chvíli až zoufale slabý a posilování CAD vyjádřené především v kurzech měnových párů se zdá být neotřesitelné a ještě nějakou dobu tomu tak bude. Z velké části k tomu přispívá výpadek v produkci australské železné rudy, jak bylo uvedeno výše.
Stále se mi zamlouvá GBPJPY a možná začnu na úrovni 131,00 otevírat krátké pozice se stop příkazy nad 132,30.
To je pro dnešek v podstatě vše. Až do oznámení výsledků aukce v 11:30 SEČ doporučuji zůstat v pohodlí postele.
S pozdravem,
Ken Veksler.

Equity Kickoff: Vzhledem k debatám o portugalskému dluhu trhy otevírají níže

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy ve středu otevřou níže, neboť v rámci eurozóny se znovu objevil problém státních dluhů. Výsledková sezóna se již nezadržitelně blíží, nečekejte tedy, že pokles bude trvat dlouho. Pokud jde o zveřejňovaná data, hlavní událostí dne je průmyslová výroba eurozóny v 10:00 GMT.
Stále sledujeme trend a pokles v dnešním obchodování bude představovat jen příležitost k nákupu před tím, než na konci týdne naplno propukne výsledková sezóna. Očekáváme, že bude silná, oproti dlouhodobému průměru 65 % by mělo 73 % akcií překvapit směrem nahoru. Pokud se naše předpověď naplní, bude S&P500 testovat úroveň 1300.
V případě údajů o průmyslové výrobě eurozóny, které by měla být zveřejněny v 10:00 GMT, trhy po předchozím vykázaném meziročním růstu o 6,9 % očekávají korekci na 5,9 %. S tímto očekáváním souhlasíme a zveřejněná data s největší pravděpodobností s trhem nijak nepohnou, protože zůstanou ve stínu strašidla krize vládních dluhů, které opět začíná obcházet eurozónou. Portugalsku bude pravděpodobně nabídnut záchranný balíček, skutečnou otázkou ovšem zůstává, zda urovnání portugalských potíží postačí k uklidnění trhů. Krátkodobě možná ano, ale ve střednědobém horizontu stěží.
Během dnešního obchodování se vzhledem k očekávaným silným hospodářským výsledkům banky JPMorgan stavíme pozitivně k investičním bankám. Mezi naše favority patří: JPMorgan, Goldman Sachs a UBS. Maloobchodní banky by se mohly svézt se solidními výsledky JPMorgan, ovšem pokud se na bankách na jihu Evropy podepíše strach z nedostatku likvidity, bude vzápětí následovat korekce. Jinak dále sázíme na energetický sektor – především na společnosti zabývající se průzkumem a těžbou, takže sledujte BP, BG Group a Total.

Aktuální dění na devizových trzích: EUR se ustálilo, ale ve volatilním pásmu. Stop příkazy číhají těsně před ním.

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
AUD trpí, jelikož člen rady RBA předpovídá 1 % dopad záplav v Queenslandu na HDP
Komentáře k dění na trhu:
EUR se přes noc obchodovalo v poměrně poklidné atmosféře, i když vzhledem k parametrům asijského pásma byla patrná jistá rozkolísanost. Téměř prázdný kalendář způsobil, že pozornost se soustředila na periferii EU a hladký průběh portugalské „aukce“ (bezpochyby za přispění ECB). K posílení EUR přispěla i další odmítnutí nutnosti záchranného balíčku, i když pohyb nad psychologickou hranici 1,30 se prozatím stále ukazuje jako nereálný.
Některá pozdější data z USA přispěla k prosazení mírně býčího sentimentu u USD, jelikož velkoobchodní zásoby vykázaly překvapivý pokles (0,2 % oproti očekávanému 1,0 %), i když jej poněkud zmírnilo snížení optimismu malých podniků, zatímco počet volných míst v USA se v listopadu znovu propadl těsně pod 3,25 milionu. Aukce tříletých amerických dluhopisů se těšila slušnému zájmu. Výnosy se pohybovaly téměř jeden bazický bod pod očekáváními při poměru poptávky (bid-cover ratio) na úrovni solidních 3,06. Dluhopisové trhy byly po aukci rozkolísané, ale vzhledem k výsledku aukce se přiklonily na slabou stranu. Wall Street zaznamenala ke konci obchodování výprodej, ale i přesto skončila v černých číslech a téměř tak vymazala ztráty z posledních tří dnů obchodování.
AUD odstartoval asijskou seanci oslabením, když člen bankovní rady RBA W. McKibbin vyčíslil dopad záplav v Queenslandu. Konstatoval, že záplavy by mohly vést až k jednoprocentnímu snížení růstu HDP, což AUD srazilo na měsíční minimum 0,9806, než začalo docházet k uzavírání krátkých pozic. Pokles se zastavil až po zveřejnění nad očekávání dobrého listopadového 2,5% růstu v oblasti půjček na bydlení v Austrálii. Tomuto vývoji pravděpodobně pomohlo i posílení EUR, které překonalo úroveň 1,30. Cílem tohoto vzestupu jsou stop příkazy nacházející se údajně nad hranicí 1,3020. Dosud zůstávají nedotčeny, zdá se však, že jejich aktivace je pouze otázkou času.
Co se týče Číny, Americká obchodní komora pokračuje v boji proti legislativě, jejímž účelem je sankcionovat Čínu za její měnovou politiku. Prezident obchodní komory Thomas Donohue vyzval USA, aby nenutily Čínu rychle a výrazně posílit jüan, neboť takový přístup by byl škodlivý pro obě strany. Vyjádřil názor, že pokud budou USA trvat na revalvaci jüanu, pak Čína jednoduše sníží ceny a vyhlášení obchodní války Číně není zrovna ta správná cesta do budoucna.
Před dvoudenním zasedáním Bank of England (prohlášení zítra) může Výbor pro měnovou politiku hledat drobnou útěchu v dnes ráno zveřejněném monitoru maloobchodních cen BRC. Velké slevy od maloobchodníků pomáhaly držet pod pokličkou inflaci, a to pod úrovní říjnových 2,2 %, zatímco index cen potravin se držel stabilně na 4 %.
Pokud jde o evropské obchodování, pozornost se soustředí na údaje o obchodní bilanci ve Velké Británii a průmyslovou výrobu v eurozóně. Severní Amerika se zatím soustředí na index cen nových domů v Kanadě a index cen dovozců v USA. O Číně bude mluvit i americký ministr financí Timothy Geithner.

11 ledna 2011

Equity Kickoff: Trhy otevírají v kladných číslech kvůli cenám energií a začátku výsledkové sezóny

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Očekává se, že evropské akciové indexy otevřou v úterý výše, protože ceny energií pokračují v růstu. Reakce na včerejší zveřejnění hospodářských výsledků společnosti Alcoa jsou smíšené. Nejdůležitější ekonomickou událostí dneška bude zveřejnění velkoobchodních zásob v USA, pravděpodobně ji ovšem zastíní výsledky společností JPMorgan ve 13:00 SEČ a Intel (čas nebyl oznámen).
Na výsledky společnosti Alcoa reagovaly trhy se smíšenými pocity. Navzdory nárůstu cen hliníku o zhruba 14 % byly tržby zklamáním. Příjmy překvapily směrem nahoru, ale společnost Alcoa obvykle poutá pozornost jen proto, že je první, která výsledky zveřejňuje. Mnohem důležitější bude dnešní zveřejnění hospodářských výsledků společnosti JPMorgan. Očekává se, že JPMorgan oznámí tržby ve výši 24,293 mld. USD oproti předchozím 23,824 mld. USD a zisky ve výši 0,995 USD na akcii oproti předchozím 1,010 USD na akcii. My u zisků JPMorgan očekáváme překvapení směrem nahoru, a to ze dvou důvodů. Za prvé, JPMorgan bude pokračovat v rušení úvěrových rezerv ve výši kolem 1,5 mld. USD, a za druhé, program QEII z dílny Fedu je pro její divizi aktiv s pevným výnosem velmi ziskový.
Pokud se potvrdí překvapivé zvýšení, které očekáváme, budou trhy reagovat pozitivně. Hospodářské výsledky budou ovlivňovat vývoj trhu dalších cca 14 dnů a všeobecně čekáme, že výsledková sezóna bude velmi silná ― zejména v USA, kde ve srovnání s tím, co se momentálně v cenách odráží, očekáváme mnohem lepší výsledky.
Co se týče dnešního obchodování, v očekávání silného výsledku společnosti JPMorgan vnímáme pozitivně investiční banky. Mezi naše favority patří JPMorgan, Goldman Sachs a UBS. Retailové banky by se mohly na vlně solidních výnosů banky JPMorgan svézt také, ovšem budou-li banky v regionech jižní Evropy nadále trpět obavami z nedostatku likvidity, bude následovat korekce. Jinak jsme optimističtí, co se týče energetiky ― zejména průzkumných a těžebních společností (viz např. BP, BG Group a Total).

Vytlačování krátkých pozic v EUR pokračovalo,

zatímco Japonsko oznámilo své plány nakupování vládních dluhopisů eurozóny. Vytlačování krátkých pozic v EUR z minim pondělní asijské seance přesáhlo včera do evropského a amerického obchodování na pozadí odmítnutí toho, že Portugalsko bude muset požádat o finanční pomoc, a ujištění německého ministra financí Schaeubleho, že Německo bude EUR hájit. ECB také nakupovala evropské dluhopisy a pomohla tak stlačit spready, zatímco ministerstvo financí Japonska oficiálně oznámilo, že Japonsko může v brzké době zvýšit svou angažovanost v eurozóně. Dobré zprávy přicházely také z Řecka, které ohlásilo úspěšné snížení rozpočtového schodku o 37 %, což je více než dříve stanovený cíl na úrovni 33,5 %.

Během americké seance nebyla zveřejněna žádná vzrušující data z USA, ale komentáře členů Fedu trochu zchladily vyhlídky růstu americké ekonomiky – Lockhart řekl, že očekává další překážky na cestě oživení, zatímco Yellenová uvedla, že normalizace rozvahy Fedu může trvat až 7 let. Po odrazu ke konci seance uzavřela Wall Street na nižších hladinách již třetí ztrátový den v řadě, avšak společnost Alcoa, která jako první zveřejnila své výsledky za 4. čtvrtletí, zajistila pozitivní překvapení, které umožňuje předpokládat návrat růstového momenta.
Kalendář událostí v Asii zel také opět relativní prázdnotou, přičemž hlavní událostí byla listopadová australská obchodní bilance. Obchodní přebytek se z revidovaných 2,5 mld. AUD smrsknul na 1,9 mld. AUD. K poklesu přispěl jak vyšší dovoz, tak nižší vývoz. Hrozí, že další posun dolů nastane v prosincových údajích, jelikož čínský index nákupních manažerů zaznamenal sníženou aktivitu a záplavy ve státě Queensland mohou mít na tento údaj také dočasný dopad.
Po včerejších slabých údajích týkajících se cen nemovitostí dnešek přinesl další zprávy, které britské ekonomice způsobily zklamání. Údaje Britského obchodního konsorcia ukázaly, že maloobchodní tržby šly poprvé za osm měsíců dolů, protože na nákupech zákazníků v předvánočním období se nepříznivě podepsalo špatné počasí. Tržby za stejné zboží meziročně spadly o 0,3 %. Britská obchodní komora přišla nezávisle s prognózou 0,4-0,5% růstu za 4. čtvrtletí ve srovnání s 0,7% navýšením ve 3. čtvrtletí a dále pomalejšího 0,2% mezičtvrtletního růstu za 1. a 2. čtvrtletí 2011 vlivem zvýšení DPH a škrtů ve vládních výdajích. GBP během asijské obchodní seance průběžně oslabovala z maxim dosažených na začátku nového roku.
EUR v Asii také vzrostlo, když se trhy zaměřily na slova japonského ministra financí Y. Nody uvádějící, že Japonsko má v plánu kupovat evropské dluhopisy (novinové titulky bezpochyby omílaly prohlášení ministerstva financí z dnešní noci – viz výše). Když však ministr financí dodal, že k nákupu budou využity stávající rezervy EUR, došlo k poklesu EUR z dvoudenního maxima ve výši 1,2990.
V Evropě se můžeme těšit pouze na švédské údaje týkající se produkce v oblasti služeb. Severoamerická seance zahájí optimismem malých podniků v USA, po němž bude následovat kanadská započatá výstavba a americké velkoobchodní zásoby. Šéf filadelfského Fedu Ch. Plosser promluví na téma hospodářského výhledu.

10 ledna 2011

FX Update: Americká data o zaměstnanosti nedostála vysokým očekáváním

zdroj: www.saxobank.cz
Komentáře k dění na trhu:
Pátek probíhal celý ve znamení zprávy o změně počtu pracovních míst mimo zemědělství a po příznivé zprávě ADP z předchozích dnů minulého týdne trh tuto zprávu očekával s býčími vyhlídkami. Zveřejnění se ale ukázalo být zklamáním – 103 tis. namísto očekávaných 150 tis.; pokud ale započítáme revize z minulého měsíce, je výsledné číslo mnohem blíže původním odhadům. Velkou pozornost přitáhl ostrý pokles uveřejněné míry nezaměstnanosti (pokles o 0,4 % na 9,4 %), i když je zřejmě spíše způsoben poklesem míry účasti na pracovním trhu než optimistickou situací s pracovními místy – trhu se sice možná líbí signál, který zveřejněný údaj vysílá, tedy že celková míra nezaměstnanosti klesá, fundamentální faktory ale nejsou příliš silné.
Reakce trhu byla obzvláště volatilní, i když konečný efekt byl, že dolar vůči všem měnám posílil a dolarový index se dostal nahoru na úrovně ze začátku prosince. Výraznější byly zisky vůči EUR, neboť jednotná měna se potýkala s vytrvalými obavami ohledně financování dluhů zemí na periferii EU (všimněte si tento týden velkých výprodejů dluhopisů Portugalska, Španělska a Itálie) a se šuškandou na trhu, podle níž SNB již neakceptuje ručení portugalskými dluhopisy a Francie a Německo naléhají na Portugalsko, aby usilovalo o finanční pomoc. EUR prolomilo podpory a uvázlo na úrovních, kde bylo naposledy na začátku září. CAD se vzhledem k příznivé zprávě o zaměstnanosti (22 tis. nových pracovních míst a stabilní míra nezaměstnanosti 7,6 %) vedlo dobře a znovu potvrdil svůj propad paritou. Zpráva o zaměstnanosti na Wall Street velký dojem neudělala a všechny indexy zaznamenaly pokles – DJIA -0,19 %, S&P -0,18 % a Nasdaq -0,25 %, ovšem i tak si připsaly již šestý růstový týden za sebou.
Se vstupem do nového týdne si klademe otázku, jestli se technické formace, které se začaly rýsovat na konci minulého týdne, potvrdí, nebo ne. Rozběh týdne byl pomalý, protože se na něm podepsaly svátky v Asii a v Japonsku. Na začátku obchodování se EUR jednou pokusilo posunout směrem dolů a v průběhu zbytku seance potom následovalo uzavírání krátkých pozic, které tento měnový pár poslalo opět nahoru k úrovni 1,2930. Mezi hlavní zveřejňovaná data patřily údaje o čínské obchodní bilanci za prosinec. Čína zaznamenala zpomalení nárůstu vývozů na meziročních +17,9 % oproti listopadovým 34,9 %, ovšem dovozy svým meziročním nárůstem o +25,6% původní odhady překonaly, i když i tento údaj je oproti listopadovým výsledkům slabší. Následkem tohoto vývoje se obchodní přebytek zmenšil z 22,89 mld. USD na 13,1 mld. USD.
V případě komodit vyvolaly zvěsti o uzavření aljašského ropovodu obavy o budoucí dodávky a vedly k tomu, že cena surové ropy povyskočila o 1,8 %. Nejnovější data zveřejněná IMM ukázala, že během posledního sledovaného období byly uzavřeny dlouhé pozice ve zlatě v celkové hodnotě 1,8 mld. USD a zároveň byly otevřeny nové krátké pozice v celkové hodnotě dalších 0,7 mld. USD. Techničtí analytici kromě toho poukázali také na skutečnost, že zlato minulý čtvrtek poprvé po 106 seancích uzavíralo pod svým 55denním klouzavým průměrem.

Equity Kickoff: Mírný vzestup po nevýrazných údajích o zaměstnanosti v USA

zdroj: www.saxobank.cz
Po zklamání z páteční zprávy o zaměstnanosti v USA otevřou evropské akciové indexy v pondělí nepatrně výše. Dnes ráno nejsou na pořadu dne žádné plánované události, což bude pravděpodobně znamenat obchodování v úzkém pásmu, jako obvykle po výrazném pohybu.
Změna počtu pracovních míst mimo zemědělství v USA dosáhla 103 000 oproti plánovaným 150 000 a s ohledem na reakci trhu se nelze ubránit dojmu, že trh se zjevně přikláněl spíše k pozitivnímu překvapení než čemukoli jinému. Nicméně tvorba nových pracovních míst v USA zjevně nefunguje tak rychle, jak by si většina přála. I nadále očekáváme z USA silná čísla, avšak vzhledem k pozornosti soustředěné na zaměstnanost bude jejich dopad utlumen.
Ústřední otázkou nyní bude, zda dojde k prolomení významného stoupajícího trendu, který i s pauzou v polovině listopadu a silným opětovným růstem na konci téhož měsíce působí už od loňského srpna velmi přesvědčivě. Očekáváme, že nejpravděpodobnějším scénářem bude určitá pauza nebo období obchodování ve vymezeném pásmu, než se trh znovu zvedne. Údaje z minulého pátku nejsou samy o sobě dostatečně negativním překvapením, aby spustily výprodej. Pokud ale přijdou další nepříznivé zprávy ze zemí PIIGS, mohlo by to vyvolat tlak na pokles.
Pokud jde o jednotlivé sektory, navzdory předpokládanému období obchodování v pásmu si stále stojíme za naším názorem z loňského roku – akcie jsou i dál připraveny na jízdu vzhůru a my i nadále upřednostňujeme expozici v procyklických odvětvích, jakými jsou energetika, technologie a finance. V technologickém průmyslu preferujeme společnosti jako ARM Holdings, ASML Holdings a STMicroelectronics, v energetickém sektoru dáváme přednost společnostem zabývajícím se průzkumem a těžbou jako BP, BG Group a Total a ve finančním sektoru pak bankám jako RBS, Barclays a Lloyds.

Nejistý začátek roku 2011

zdroj: www.saxobank.cz
Komoditní trhy se pokusily udržet prosincové momentum, některé trhy ale zaznamenaly během prvních obchodních dní korekci.
Nejdůležitější trh, americký akciový, zahájil nový rok růstem na nová dvouletá maxima na základě stále se zlepšujících ekonomických údajů. V Evropě zatím stále přitahují pozornost problémy s vládními dluhy a pojištění řeckého vládního dluhu rostlo na dosud nejvyšší hodnoty. To pomohlo dolaru k růstu o 3 procenta a díky tomu také došlo ke snížení podpory u některých v dolaru kotovaných komodit.
Index Thomson Reuters/Jeffries CRB začal nový rok ztrátami napříč jednotlivými sektory , díky spekulativním pozicím byl náchylný ke korekci. Musíme také zmínit, že index během prosince vzrostl o impozantních 10 procent a tak riziko krátkodobé korekce aktuálně vytlačilo z mysli investorů očekávání pro rok 2011.
Na začátku ledna indexové fondy jako například S&P GSCI nebo DJ-UBS přebalancovávají portfolia. Každý rok přizpůsobují váhy jednotlivých komodit různým měřítkům, z nichž nejdůležitější je výkonnost minulého roku.To zpravidla vede k tomu, že se dostane podpory těm komoditám, které uplynulý rok klesaly, přičemž ty se silnou výkonností budou lákat prodejce.
Rebalancování začalo 7.ledna a bude trvat až do čtvrtka. Do zemního plynu by mělo přitéct přibližně 2,6 miliardy dolarů. Celý energetický sektor jako celek by měl přitáhnout 4,1 miliardy dolarů, zatímco obilniny a soft komodity by měly zhruba 2,7 resp. 1,1 miliardy dolarů ztratit. Změny v kovech by měly být malé, nové investice přitáhne zlato, zinek a hliník, přičemž ztratí stříbro, měď nikl.
Jakmile jsou tyto změny publikovány, je jejich dopad sporný, nicméně zdůrazní rozdíly ve výkonnosti během roku 2010.
Většina analytických domů a komentátorů očekává pro komodity další silný rok. Cyklické komodity jako energie a základní materiály by měly nadále růst s tím, jak se budou snižovat zásoby a poroste ekonomická aktivita. Některé zemědělské komodity jako například kukuřice bude podporována celkově nízkými stavy světových zásob.
Díky tomu začal rok 2011 na amerických burzách s rekordní úrovní dlouhých spekulativních pozic ve výši 1,85 milionů kontraktů. Podle grafu stojí nejvíce za zmínku obilniny a olejniny, kde jen kukuřice a sojové boby čítají 708 000 lotů, přičemž energetický sektor již čtvrtý rok po sobě maskuje vysoké pozice na ropě WTI velkými krátkými pozicemi na zemním plynu. Začátek roku tak s sebou nese zvýšené riziko korekce. Investoři nejsou ochotní přijmout ztráty, pokud již dosáhli zisků. Každé pondělí publikujeme týdenní změny na www.tradingfloor.com.
Agentura UN FAO aktualizovala v prosinci zprávu o výši potravinového indexu a ta ukázala, že globální ceny potraviny jsou na rekordních úrovních a dokonce překonaly úrovně během potravinové krize z let 2007-2008. Obiloviny jako je pšenice a rýže jsou však stále cca 14 procent pod maximem z roku 2008. Tyto dvě obilniny jsou nejvýznamnější, přičemž jen sama rýže musí živit 3 miliardy lidí v Asii a Africe.
Cukr se obchoduje na 30 letých maximech a přispěl k nárůstu hodnoty indexu nejvyšší měrou, nepředstavuje však takové nebezpečí. Upozorňuje ale na riziko potravinové inflace, která může nastat během roku 2011. Zvláště v rozvojových zemích dosahuje aktuálně deseti procent a během roku se pravděpodobně bude posouvat výše.
Ropa WTI začala rok růstem přes 90 dolarů, což může být začátek pro obchodování v pásmu 20 dolarů v průběhu celého roku 2011. Spekulativní dlouhé pozice jsou na 4 letých maximech, v tomto ročním období to může snadno vést ke spuštění korekce a následných dalších prodejů. Fundamentální data ukazují na rostoucí poptávku, ale také na množství volných kapacit s tím, jak OPEC denně sedí na 5 milionech barelů.
Trh bude sledovat pokroky americké ekonomiky a také potenciální dopady utahování čínské měnové politiky. V průběhu prosince překročila poptávka z USA, největšího světového spotřebitele, poprvé od února 2008 hranici 20 milionů denně. Zásoby v Cushingu se blíží 38 milionům barelů, což je rekord před šesti měsíci. Tento přebytek pomohl stlačit cenu na nadcházející měsíc relativně více ve srovnání s ostatními produkty jako je třeba Brent Crude.
Technicky se ropa s únorovým dodáním obchoduje v úzkém bočním pásmu okolo 90 dolarů. Varování před případnou větší korekcí by potvrdil propad pod prosincová minima na úrovni 87 dolarů, což je zároveň maximum z dubna 2010.
Stříbro, kterému se v roce 2010 dařilo, mělo do roku 2011 velmi nejistý start. Ztratilo sedm procent a prolomilo tak rostoucí trend od srpna 2010. Hlavním tahounem růstu byla poptávka po ETF fodnech, ačkoliv stříbro nenabízelo tak dobrý fundamentální výhled jako zlato nebo platina. Po vynikajícím výkonu ve druhé polovině roku 2010 se tak stříbro dostalo pod tlak a rebalancování portfolií může být jedním argumentem.
Technicky by korekce měla vést k prolomení hranice 28 dolarů, další podpora je pak na 24,90, kde je Fibonacciho úroveň návratu ve výši 38,2% z rally v průběhu roku 2010.
Co se týká obilnin a olejnin, americké Ministerstvo zemědělství zveřejní ve středu 12.ledna report a to může udat tón obchodování v příštích týdnech. Očekává se, že pro rok 2010/11 dojde u kukuřice ke snížení zásob a to by mohlo v následujících měsících podpořit růst cen. Špatné počasí v Jižní Americe by mělo mít negativní dopad na argentinskou úrodu sojových bobů, což by mohlo posunout světovou poptávku směrem k americkému trhu. Hlavní strategií je teď vyčkávání na úkor obchodování.