12 ledna 2011

Forexový blog Kena Vekslera: Likvidita na trhu je nízká a všechny zraky se upírají k aukci portugalských dluhopisů

Dobré ráno,
likvidita na trhu je stále řídká, přátelé. Asijským indexům se i přesto během nočního obchodování dařilo dobře a udržely si svůj poptávkový tón, což celkově rizikovému trhu dodalo zdání o něco větší jistoty. Mezi zprávy, které se objevily přes noc, patřily komentáře od člena RBA W. McKibbina, že v důsledku škod, které v současné době způsobují regionální záplavy, bude možná nutné revidovat australský HDP směrem dolů o celé 1 %. I když se to může zdát trochu přitažené za vlasy, není takový odhad zřejmě příliš vzdálen od reality vzhledem k tomu, že 50 % světových dodávek železné rudy pochází přesně ze záplavami postiženého regionu a že dva hlavní producenti této komodity byli nuceni uzavřít své doly na neurčito. AUDUSD zaznamenal na základě těchto zpráv pochopitelný pokles, ovšem ani tak neprolomil podporu na úrovni 0,9800, takže později následovala na základě nad očekávání dobrých makroekonomických dat korekce, která tento měnový pár vrátila zpět do pásma 0,9875/80.
Jinak dnes budou během odpolední evropské seance všechny zraky upřené na aukci portugalských dluhopisů. Výsledky této aukce budou o to důležitější, že na programu dne není zveřejňování žádných dalších významnějších údajů. Hlavním momentem, který v souvislosti s touto aukcí rozhodne o osudu EURUSD, bude, zda výnosy 10letých dluhopisů překročí hranici 7 %, což je maximální úroková míra, při které je Portugalsko schopno pokračovat v obsluze svého státního dluhu. Vyšší výnosy by jen přidaly ke zvyšující se pravděpodobnosti, že připravovaný záchranný balíček MMF/EU bude nutné poskytnout i zemi na jihu Evropy, což by na osud jednotné měny mělo jednoznačně negativní dopad.
Když jsem dnes přišel do kanceláře, zjistil jsem, že USD je již od rána pod tlakem, a jak jsem uvedl včera, v současné době je třeba sledovat DXY jako klíčový ukazatel směru pro nadcházejících 7 až 10 dnů. Celkově mám pocit, že USD bude dál oslabovat, protože výše uvedený index bude zřejmě konsolidovat a do určité míry i korigovat nedávné posílení z konce roku. Pokud jde o hlavní měnové páry (vyjmu-li z rovnice výsledek dnešní aukce), do týdne bych očekával posílení EURUSD až k 1,3200/30, než budeme zase pokračovat v cestě dolů.
Poněkud hůře předvídatelný je GBPUSD. V souvislosti s dvoudenním zasedáním BoE, které začíná dnes, zaznívají na trhu spekulace a očekávání ohledně zvýšení sazeb, které by mohlo být oznámeno v zítřejším prohlášení. Po pokoření hranice 1,5640 (přes noc s vrcholem na 1,5660) nyní vstupujeme do prodejní zóny mezi 1,5630/80, přičemž stop příkazy musejí být z krátkodobého hlediska umístěny nad úroveň 1,5750. Očekávám návrat až k úrovni 1,5430, případně níže. Mějte však na paměti a dbejte na to, co jsem napsal výše o dalším posilování USD.
USDCAD je v tuto chvíli až zoufale slabý a posilování CAD vyjádřené především v kurzech měnových párů se zdá být neotřesitelné a ještě nějakou dobu tomu tak bude. Z velké části k tomu přispívá výpadek v produkci australské železné rudy, jak bylo uvedeno výše.
Stále se mi zamlouvá GBPJPY a možná začnu na úrovni 131,00 otevírat krátké pozice se stop příkazy nad 132,30.
To je pro dnešek v podstatě vše. Až do oznámení výsledků aukce v 11:30 SEČ doporučuji zůstat v pohodlí postele.
S pozdravem,
Ken Veksler.

0 komentářů: