10 ledna 2011

Equity Kickoff: Mírný vzestup po nevýrazných údajích o zaměstnanosti v USA

zdroj: www.saxobank.cz
Po zklamání z páteční zprávy o zaměstnanosti v USA otevřou evropské akciové indexy v pondělí nepatrně výše. Dnes ráno nejsou na pořadu dne žádné plánované události, což bude pravděpodobně znamenat obchodování v úzkém pásmu, jako obvykle po výrazném pohybu.
Změna počtu pracovních míst mimo zemědělství v USA dosáhla 103 000 oproti plánovaným 150 000 a s ohledem na reakci trhu se nelze ubránit dojmu, že trh se zjevně přikláněl spíše k pozitivnímu překvapení než čemukoli jinému. Nicméně tvorba nových pracovních míst v USA zjevně nefunguje tak rychle, jak by si většina přála. I nadále očekáváme z USA silná čísla, avšak vzhledem k pozornosti soustředěné na zaměstnanost bude jejich dopad utlumen.
Ústřední otázkou nyní bude, zda dojde k prolomení významného stoupajícího trendu, který i s pauzou v polovině listopadu a silným opětovným růstem na konci téhož měsíce působí už od loňského srpna velmi přesvědčivě. Očekáváme, že nejpravděpodobnějším scénářem bude určitá pauza nebo období obchodování ve vymezeném pásmu, než se trh znovu zvedne. Údaje z minulého pátku nejsou samy o sobě dostatečně negativním překvapením, aby spustily výprodej. Pokud ale přijdou další nepříznivé zprávy ze zemí PIIGS, mohlo by to vyvolat tlak na pokles.
Pokud jde o jednotlivé sektory, navzdory předpokládanému období obchodování v pásmu si stále stojíme za naším názorem z loňského roku – akcie jsou i dál připraveny na jízdu vzhůru a my i nadále upřednostňujeme expozici v procyklických odvětvích, jakými jsou energetika, technologie a finance. V technologickém průmyslu preferujeme společnosti jako ARM Holdings, ASML Holdings a STMicroelectronics, v energetickém sektoru dáváme přednost společnostem zabývajícím se průzkumem a těžbou jako BP, BG Group a Total a ve finančním sektoru pak bankám jako RBS, Barclays a Lloyds.

0 komentářů: