02 února 2012

2.2. Poté, co údaje o australské obchodní bilanci překonaly předpovědi, v Asii dále roste ochota k riziku

Andrew Robinson, strateg pro Forex trhy, Saxo Bank

Poté, co během evropské seance došlo k výraznému obratu v chuti k riziku, poskytly Asii další důvod pokračovat v příklonu k riziku informace o pokračujícím růstu australské exportně orientované ekonomiky.

Australská obchodní bilance za prosinec vykázala zdravý nárůst přebytku na 1,7 mld. AUD z předchozích 1,3 mld. AUD, přičemž tahounem tohoto nárůstu byl export. Vyšší ceny zlata a nárůst vývozu uhlí přispěly k nárůstu exportu dvěma procenty, zatímco import meziměsíčně oslabil o jedno procento. AUD po zveřejnění těchto údajů mírně posílil, po zbytek obchodování se ale pohyboval ve středu aktuálního pásma.

Pokud jde o další údaje, australský počet schválených stavebních povolení v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem neočekávaně propadl o jedno procento, i když tento vývoj částečně vyrovnala revize údajů za listopad směrem nahoru.

Pokles většinou zaznamenal pouze volatilní soukromý sektor, což je další známkou toho, že s výjimkou surovin není stav australské ekonomiky příliš růžový. Trhy v současné době do kurzu AUD započítávají 75% pravděpodobnost toho, že RBA na svém příštím zasedání plánovaném na úterý sníží úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů.

Pokud jde o vývoj na dalších trzích, japonští představitelé se předháněli v komentářích týkajících se nedávného posilování JPY. Guvernér BoJ M. Širakawa poznamenal, že nedávné posilování JPY je způsobeno především útěkem ke kvalitním měnám v čase všeobecné globální nejistoty.

Ministr financí Jun Azumi přišel s domněnkou, že krátkodobý nákup JPY podporuje očekávání nízkých amerických sazeb do roku 2014. Žádný z komentářů nenaznačil, že by u USDJPY mělo v brzké době dojít k oficiální intervenci. Poslední dva dny se tento měnový pár nacházel těsně nad úrovní 76,0.

Ve středu se v Evropě vrátila chuť k riziku, což překvapilo asijské obchodníky, protože včera během asijské obchodní seance chuť k riziku posilovala jen s obtížemi. PMI data z celého světa pokračovala v překonávání původních předpovědí: téměř všechny skandinávské a evropské indexy nákupních manažerů předčily očekávání (s výjimkou Švýcarska).

Některé přinesly jen mírné zlepšení, u jiných však šlo o velký skok. Když si k tomu přidáte slušený výsledek aukce portugalských dluhopisů, EUR nabylo vrchu a šlo vzhůru. Stále ještě čekáme na zprávy o smlouvě o zapojení soukromých investorů do pomoci Řecku, přičemž včerejší zprávy/spekulace naznačovaly, že je smlouva JEŠTĚ VÍCE NA DOSAH.

Během americké seance však příliv dobrých zpráv nepokračoval. Nejvíce sledovaný index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM prognózy nenaplnil, ale když se na zveřejněné údaje podíváme detailněji, jak nové objednávky, tak zásoby objednávek a dodávky vzrostly.

Co se týká ostatních údajů, index cen ISM byl také vyšší (ze 47,5 se vyhoupl na 55,5) a výdaje ve stavebnictví z 0,4 % v minulém měsíci meziměsíčně stouply o slušných 1,5 %.

Změna počtu pracovních míst v soukromém sektoru dle zprávy společnosti ADP přinesla mírné zklamání, když v lednu zaznamenala pouze 170 tis. nových pracovních míst, což bylo méně než očekávaných 182 tis., a náladu nepozvedlo ani to, že šlo také o revizi směrem dolů z prosincových čísel. Wall Street však díky celosvětově lepším indexům nákupních manažerů zvedl hlavu a poprvé za posledních pět seancí si připsal slušné zisky.

31 ledna 2012

Bezpečná invstice - malé technologické firmy s hromadou hotovosti

31.01.2011 Matt Bolduc, akciový analytik

Mnoho malých technologických a technologie dodávajících firem, které vydělaly na popularitě smartphonů a elektroniky, nyní sedí na hromadách hotovosti. Potenciálně tak vytváří „bezpečnostní polštář“ pro investory.

Omnivision Technologies, Richardson Electronics a AVX Corp jsou příklady těch společností, které vyčnívají. Každá z těchto firem (viz graf) má dobrou míru bezpečnosti, měřeno podle metodiky zvané Ben Graham. Slavný a ceněný investor Benjamin Graham rád vyhledával podniky, které měly vysoký poměr aktiv k pasivům.

V podstatě – pokud firma může vyplatit všechny své závazky pomocí držených aktiv, tak investorům nehrozí žádná ztráta, dokud firma tato dlouhodobá aktiva drží. A pokud vezmeme v potaz kolísavost malých a cyklických společností, trocha jistoty se vždycky hodí (viz tabulka č.1).

Některé z těchto společností mají velmi nízký poměr ceny a hmotného majetku (účetní hodnota, která nezahrnuje nehmotný majetek a goodwill firmy jako aktiva), blízký hodnotě 1. Spousta z nich přitom má svá aktiva připravena k okamžitému použití, a jsou tedy velmi likvidní (viz tabulka č. 1 a 2).
Omnivision, která vyrábí fotoaparáty do chytrých telefonů a dalších zařízení a mimo jiné spolupracuje i s firmou Apple, investoři a analytici nedávno potrestali za to, že nebyla jediným dodavatelem fotoaparátů do iPhonu 4S. Firma je teď zapletena do soudního řízení, ve kterém musí vysvětlit své vztahy s firmou Apple. U takových soudů ale bývá těžké cokoliv prokázat. Každopádně je firma po finanční stránce velmi zdravá a drží spoustu hotovosti. Zároveň po celou dobu dokázala násobit zisky svých akcionářů.
 
Richardson Electronics, který prodal největší a nejziskovější součást svého byznysu, se teď topí v hotovosti (viz tabulka č. 2). Firma se však potýká s nízkým výhledem ziskovosti. Skrze své investice a množství hotovosti může společnost pokrýt 92 procent svých závazků, přičemž poměr ceny a hmotného majetku u ní nedosahuje hodnoty 1.

AVX Corp je jednou z těch větších a lépe zavedených firem, které se zabývají výrobou elektronických součástek. Také má k dispozici dostatek hotovosti a její tržní ohodnocení je stále nízké. Firemní jmění ponížené o závazky stále pokrývá téměř 64 procent tržní kapitalizace. To je velmi působivé.

Sektory s polovodiči a elektronickými součástkami jsou vysoce kolísavé, a investoři proto pochopitelně požadují přiměřenou ochranu když do této oblasti investují. Ale co může být bezpečnější, než investovat do firmy, která má hromadu hotovosti? Pokud chcete vydělat na rostoucím ocenění tohoto sektoru, ale zároveň si chcete mít určitou ochranu, pak mohou být právě tyto společnosti dobrou příležitostí.

Riziko na vzestupu; řecký premiér věří v uzavření dohod o PSI a jednání s Trojkou do pátku

31.1.2012
Asijské měnové trhy zaznamenaly v úterý mírné oživení sentimentu, my ale i navzdory rétorice řeckého vedení zastáváme v otázce dohody o výměně řeckých dluhů stále vyčkávací pozici.

Řecký premiér L. Papademos se objevil v médiích a prohlásil, že bylo dosaženo „významného pokroku“ jak v rozhovorech o PSI, tak v jednání s Trojkou ohledně nového balíku úvěrů, a že věří v uzavření obou dohod do konce týdne. To bylo možná jedním z důvodů, proč byla ochota riskovat mírně na vzestupu – my však z minulosti víme, jak mohou být taková oznámení odsouvána.

Výrazný pohyb zaznamenal také USDJPY, který prohloubil svůj propad a dotkl se nových minim od intervence loni v říjnu. To přimělo ministra financí D. Azumiho poprvé po delší době vystoupit s varováním, že proti nadměrným, spekulativním měnovým pohybům budou přijata rozhodná opatření. Úroveň 75,80, po jejímž prolomení by mohlo dojít k intervenci, se zdá být zcela jednoznačně na dohled.

Pokud jde o makrodata, dnes časně ráno přišla z Japonska spousta zpráv – míra nezaměstnanosti zaznamenala mírný nárůst ze 4,5 % na 4,6 %, což je nejvyšší úroveň od loňského července, a to i navzdory pozitivnějším údajům o poměru nových pracovních míst k počtu uchazečů o zaměstnání, který se zvýšil z 0,69 na 0,71. Na pozadí slabého růstu příjmů a vzhledem k nejistotě ohledně ekonomického vývoje zůstávají slabé i výdaje domácností. Po listopadovém poklesu o 1,3 % klesly výdaje v prosinci o 1,0 %, ale v meziročním srovnání vzrostly o 0,5 % (očekávalo se -0,1 %). Průmyslová výroba se v prosinci odrazila vzhůru o solidní 4,0 %, čímž více než zvrátila listopadový meziměsíční propad o 2,7 %. Prognózy produkce zpracovatelského sektoru, základní složky výroby, zůstávají také nad odhady trhu, ale došlo ke zmírnění tempa. Lednová prognóza byla revidována směrem dolů na +2,5 % oproti předběžně odhadovaným +3,4 %, zatímco únorová produkce se nyní, když byly vyřešeny problémy s výpadkem dodávek z Thajska, zvýší dle očekávání o 1,2 %.

Co se týká Austrálie, podnikatelské podmínky a důvěra se nezměnily a zadluženost soukromého sektoru byla v souladu s očekávanými +0,3 % m-m a oproti předchozímu měsíci také nezaznamenala žádnou změnu.

V průběhu včerejších evropských a amerických obchodních seancí EUR v důsledku pokračujících jednání ohledně výměny řeckých dluhů pokleslo. Do centra pozornosti se dále dostalo Portugalsko, jehož výnosy dluhopisů i ceny CDS rostly a táhly s sebou i italské a španělské dluhopisy a CDS. Pouhé vyřešení situace v Řecku očividně nepostačí k tomu, aby eurozóna dostala hlavu nad vodu. Účast na aukci italských dluhopisů byla nízká a výnos nedosáhl ani cílové hodnoty 8 mld. EUR, načež se EUR dostalo ještě pod větší tlak. Summit EU přinesl několik ohromujících závěrů. Bylo dosaženo dalšího pokroku, když fiskální kompakt podepsalo 25 z 27 členských států EU (účast odmítla Velká Británie a Česká republika).

AUD následoval EUR na cestě dolů poté, co se agentura Fitch rozhodla čtyři australské banky podrobit revizi s výhledem možného snížení úvěrového ratingu.

Co se týká makrodat, osobní příjmy v USA vzrostly více, než se čekalo, když stouply o 0,5 % oproti očekávaným 0,4 % a naposledy zaznamenaným 0,1 %, avšak osobní spotřeba klesla z +0,1 % na nulu (neočekávala se žádná změna), z čehož vyplývá, že americký spotřebitel stále ještě nedůvěřuje vývoji ekonomiky a raději spoří na horší časy. Oblíbené měřítko inflace amerického Fedu zamířilo v prosinci o trochu výše, když
deflátor výdajů na osobní spotřebu meziročně vzrostl o 2,4 % (očekávalo se 2,3 %, přičemž jádrové údaje se meziměsíčně zvedly o 0,2 % a meziročně o 1,8 %). Index výrobní aktivity dallaského Fedu vykázal z revidovaných -0,3 bodů v předchozím měsíci raketový růst na 15,3 bodů, přičemž nové objednávky se dostaly na šestiměsíční maximum – jde o pouhou tvorbu zásob?

Dnešek je posledním dnem prvního měsíce letošního roku, proto věnujte zvýšenou pozornost možným přehnaným pohybům na devizových trzích kvůli přehodnocení zajištění investičních portfolií.