23 března 2012

Americké banky znovu v módě, ale na jak dlouho?


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

V poslední době vídáme, jak akcie amerických bank svou výkonností překonávají trh. Například Bank of America prostě “ničí” trh svým 76procentním posílením během tří měsíců. Zatímco ostatní hráči jako Citigroup posílili jen o 27 procent, JP Morgan o 41 procent, Wells Fargo o 33 procent a Goldman Sachs o 34 procent. Proč je to tak důležité? Protože banky a ostatní sektory aktivní na začátku hospodářského cyklu mívají v počátcích býčího trhu tendenci k nadprůměrným výsledkům.


Během standardního cyklu se akciím finančního a spotřebního sektoru nadprůměrně daří v pozdním medvědím a na počátku býčího trhu. To znamená, že trh věří v to, že buď právě klesáme ke dnu nebo jsme už u něj. Slovo “klesat ke dnu” používáme s jistou rezervou, protože na medvědím trhu jsme nebyli už od začátku roku 2009. Trhy přidaly více než 100 procent od chvíle, kdy se v roce 2009 dotkly dna. Pokud se vám ale povede přesně určit bod rotace sektorů, můžete se dočkat abnormálních výnosů. A když se podíváme zpátky, sektoru spotřebního zboží a dalším defenzivním sektorům se nebývale dařilo v první polovině roku 2011, což jen vyzdvihuje vytrvalý charakter sektorové rotace.

Na grafu č. 2 vidíme, že akcie cyklických sektorů jako je IT, finance a spotřební zboží posilovaly za poslední tři měsíce ze všech nejvíc. Ale pokud má trh pravdu a míříme do nového akciového cyklu, pak sektory s dopravními službami a technologiemi mohou být příštími vítězi. Ačkoliv už IT oblast dosáhla výborných čísel (jak jsem upozornil ve svém předcházejícím článku: Akcie technologického sektoru - další býčí rally?), myslím si i nadále, že tento sektor je z hlediska fundamentu nepochopený a podhodnocený. Nevypočitatelným sektorem je ale doprava, protože námořní nákladní přeprava byla v letech 2007 a 2008 předimenzovaná. Nakonec to dopadlo tak, že zájem o ni opadl, což zanechalo na tomto sektoru citelné šrámy. Na druhou stranu se extrémně daří vlakové dopravě v Severní Americe. Když k tomu připočteme úspěšné banky, pak tu máme širokou základnu pro rally u cyklických sektorů. 

Jak se ale máme postavit k finančnímu sektoru? Má trh dost síly na to, aby udržel tuto mini rally v chodu? Pokud se podíváte na graf č. 3, který nám ukazuje výkonnost všech sektorů zahrnutých v indexu S&P 500, u akcií finančního sektoru se v následujícím čtvrtletí očekává nejvyšší růst zisků na akcii (EPS). Pak následují akcie  IT, spotřebního a průmyslového sektoru. Trh se už ale možná na vysoký růst EPS u finančních akcií připravil. A pokud tak udělal, možná bude rozumné soustředit se na další sektor akciového cyklu, jako jsou třeba materiály nebo energetika, kterým se zatím tak dobře nedařilo.

Anebo se možná budete ještě snažit stihnout vydělat na bankovní rally. Tak jako tak, nepodceňujte sílu sektorové rotace!



Pozitivní zpětná vazba nebo dosažení normálu u pevně úročených aktiv?

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank  

Můj dobrý známý Martin mi dal výbornou radu, jak vysvětlit současnou kondici trhu:  
Představte si, že denně vykouříte 40 cigaret. Pak ale začnete strašně kašlat a vaše žena vás pošle k doktorovi. Doktor se podívá na váš rentgen a říká: “Na vašich plicích je stín.” (pozn. redakce: který může ukazovat na rakovinu nebo třeba bronchitidu) Co pak uděláte? Samozřejmě přestanete kouřit.
Doktor chce stanovit přesnější diagnózu, proto provede další testy a řekne vám, ať přijdete zítra. Po jejich vyhodnocení ale usoudí, že ačkoliv jste kouřil až příliš, stín na rentgenu neznamenal nic vážného. A co uděláte teď? No, 90 procent lidí by pravděpodobně začalo znovu kouřit. A to je v podstatě i současný stav trhu!

Už jsem toho napsal dost o tom, co si myslím o všech těch stoupajících výnosech dluhopisů - je to holá skutečnost, a ne náhoda. Jen pro připomenutí, mé argumenty jsou tyto:
Pokles výnosů u amerických dluhopisů pod dlouhodobou úroveň byl neobvyklý (jak můžete vidět na grafu níže). Výnos 30letých dluhopisů neochvějně směřoval dolů od začátku 80. let minulého století. Na této cestě dolů přitom nastaly dva zlomy: jeden se odehrál v roce 2009, když se akciový trh zhroutil a index S&P 500 se dostal na své 666bodové minimum (ano, je to skutečně ďábelské číslo). Druhým zlomem pak je období od roku 2011, kdy Fed odstartoval “operaci šíleného muže tisknoucího peníze”, která se skládá ze dvou kol kvantitativního uvolňování a operace Twist spolu s nízkými sazbami “na věčné časy a nikdy jinak”.

Tyto kroky byly výjimečné a nebyly pravidlem. Tj. šlo o “nekonveční opatření”, ke kterým (na)vždy směřovaly všechny centrální banky.


Výnosy se teď vrátily ke svému původnímu trendu a já tuším, že opět dojde k:
návratu ke středdní hodnotě - k tomu je potřeba, aby se výnosy zvýšily o 100 až 130 bazických bodů (všimněte si, jak naznačený kanál zachycuje maxima a minima napříč cykly)
tendenci klesajících výnosů, ty ale přitom neopouští kanál (jasný klesající sklon)

Slovo “nekonvenční” přímo souvisí s tím, jak se bankovní trh téměř hroutí. Vlády přitom nemají přístup na trhy a dochází k celkovému vytěsnění pojmu privátní, který nahrazuje ekvivalent veřejný. Banky mají nyní zajištěné financování na rok 2012. Signor Draghi podle svých vlastních slov “zachránil euro”. Dvojka Bernanke/Dudley před nedávnem zveřejnila výsledky zátěžových testů bank, které vlastně ani nebyly stres testy, ale spíše šlo o marketingový leták pro banky a jejich zisky.

V racionálním světě (ne na trzích) by nekonveční opatření vymizela. Ano, i tady na to byl čas, ale Evropská unie nyní prohlašuje: dostáváme se z evropské dluhové krize. Signor Draghi oznámil, že druhá vlna operací LTRO byla poslední (...prozatím) a Bernanke a Dudley nebyli schopní přesvědčit další členy Federálního výboru pro volný trh (FOMC), že navzdory známkám stabilizace (nepleťte si s trendem růstu) je i nadále potřeba pokračovat v tištění peněz. Guvernér Fedu Lacker dokonce naznačil, že Fed v roce 2013 bude muset zvednout sazby (Lacker je jediný jestřáb, který ve výboru FOMC zbyl).  Jinak řečeno - zdá se, že se na trzích s pevným výnosem dostáváme ke standardu. Politici a zákonodárci v podstatě řekli, že “stín” vlastně není tak špatný. Takže, “kouření” je zpátky, a to navzdory skutečnosti, že víme o jeho smrtících účincích. Ta samá analogie pak platí i pro trh.

Vstupujeme do nesmírně nebezpečného období. Ocenění jsou pod tlakem a dokonce i největší optimista v našem týmu Peter Garnry se postupně stává konzervativním. Divergence je stále větší a větší. Celá situace mi vlastně začíná připomínat konec roku 2007 a začátek roku 2008 (alespoň podle grafu). Doufejme, že se (znovu) mýlím a jde spíše o přechodné období, než bude celý svět zachráněn a všichni budeme moct věřit, že vyšší dluhy povedou k růstu a reformám.

Ve svém vysokém věku (47 let) už kouřit nezačnu, ovšem spousta dalších lidí se k tomu uchýlí. Možná, že kouření je nakonec vlastně dobrá věc.  Ve stejnou chvíli dochází až k neuvěřitelných náhodám. Za více než 25 let, co se pohybuji na trhu, nyní pozoruji, že je čas být opatrný. Do módy se totiž dostává lhostejnost a pocit uspokojení.

22 března 2012

Poptávka po uranu po Fukušimě zůstala stejná. Akcie těžařů ale zlevnily


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank 

Po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, kterou způsobilo zemětřesení a následná vlna tsunami, se rozběhla diskuze o budoucnosti jaderné energie ve světě.  

Například Německo plánovalo uzavření všech svých jaderných reaktorů do roku 2022. (I když to byl možná jen pokus vlády Angely Merkelové zajistit si populisticky podporu. To se ale nikdy nedozvíme. Ovšem v době, kdy se všechny státy snaží šetřit, vychází uzavření 17% kapacity velmi draho.)
 Německý podíl v celosvětovém měřítku tvoří jen 5% z celkového objemu vyrobené jaderné elektřiny. Takže i pokud země naplní své plány, bude to znamenat jen malý dopad na celý jaderný průmysl. Nicméně anti-nukleární diskuse přinesla mnoho otazníků o budoucnosti jaderné energie na světě.  V globální jaderném průmyslu se toho ale moc nezměnilo. Jak můžeme vidět, tak havárie ve Fukušimě měla celosvětově jen malý vliv na stávající, plánované i navrhované  jaderné reaktory (viz tabulky níže).

Počet všech jaderných reaktorů v provozu i ve výstavbě se nezměnil; 987 před katastrofou a 987 v současnosti. To znamená, že dlouhodobá poptávka po uranu se od loňského roku nezměnila. Krátkodobá poptávka mohla být ovlivněna menším poklesem u reaktorů, které jsou nyní v provozu. I tak spotová cena uranu od havárie ve Fukušimě klesla zhruba o 20% (viz graf č. 1).

Od poloviny prosince, kdy společnosti těžící uran zřejmě narazily na dno, vykázaly jejich akcie neuvěřitelné zisky. V našem koši si polepšily o více než 35%. Firmy Uranium One a Laramide resources si připsaly nárůsty o 53%, respektive 69% (viz graf č. 2).



Vyplatí se tedy ještě pořád investovat do společností těžících uran? Akcie těžebních společností zahrnutých v našem portfoliu ztratily od března loňského roku 50% své původní hodnoty, což jen dokládá, jak špatně se těmto společnostem dařilo od fukušimské tragédie.

Zdá se, že dlouhodobé fundamenty uranového sektoru, přesněji řečeno poptávka ze stávajících a budoucích reaktorů, zůstala nedotčena. Na druhou stranu padlo na dno i ocenění akcií, z čehož můžeme vinit jen sentiment investorů. Investice do jaderné energie teď sice nemusí být v módě, ale i tak může jít o velkou příležitost.

Také je třeba brát na vědomí, že ceny kovů kolísají a žádná investice nemusí být nutně bezriziková a úspěšná.

S dalším poklesem čínského indexu PMI se dále propadá i AUD


Náznaky oslabujícího globálního růstu se odrazily i v dnešních bleskových odhadech březnového čínského indexu PMI aktivity ve zpracovatelském sektoru, které oproti předchozímu výsledku 49,6 poklesly na 48,1 bodů. Povšimněme si, že v tomto roce se jedná o první „reálná“ měsíční data, neboť už pominula zkreslení způsobená oslavami nového lunárního roku a žádná růžová budoucnost se nekoná. Kontrakce zaznamenaly všechny zahrnuté kategorie, přičemž nové objednávky svým propadem na 46,2 představují minimum od začátku roku 2011. Taková makrodata pochopitelně měla dopad na postoj k riziku, přičemž výprodej rizika jako obvykle odnesl AUD.

Další doklad o zpomalování v asijském regionu přišel z Nového Zélandu v podobě zprávy o růstu za 4. čtvrtletí. Vykázaná čísla nedosáhla očekávání – oproti očekávaným 0,6 % a dolů revidovaným 0,7 % ve 3. čtvrtletí dosáhl mezičtvrtletní růst jen 0,3 %. Zpracovatelský sektor v průběhu čtvrtletí zjevně kopíroval vývoj růstu, ačkoli jistou kompenzaci nalezl ve výkonnějším zemědělství, službách i jednorázové injekci Světového poháru v ragby. Ve srovnání se stejným obdobím před rokem byl růst namísto předpokládaných 2,2 % vyšší o 1,8 %, přičemž ve 3. čtvrtletí to bylo rovněž 1,8 %. Po zveřejnění těchto údajů zaznamenal NZD napřed rychlý propad o 50 bodů, aby se poté na chvíli konsolidoval, než data z Číny vyvolala výprodej rizika, který NZD stáhl ještě níže. Tato data naznačují, že Novozélandská rezervní banka pravděpodobně v krátkodobém horizontu podrží sazby na mimořádně nízkých úrovních s možností dalšího snižování, pokud se podmínky zhorší.

Co se týče ostatních makrodat, japonské saldo obchodní bilance bylo v únoru mírně pozitivní, což kontrastuje s lednovým rekordním deficitem ve výši 1 476,9 mld. JPY a očekáváními dalšího deficitu ve výši přibližně 120 mld. JPY. Jednalo se o první přebytek obchodní bilance za pět měsíců, byť malý, a to i přes meziroční nárůst dovozních nákladů o 9,2 % zapříčiněný zvýšením cen energií.

Měny jsou od včerejška relativně stabilní, mluví se o tom, že eurozóna otupí euru hrany. Komentáře, že Španělsko se může stát příštím Řeckem a že je vlastně v horší situaci než předtím, vrátily dluhovou krizi do centra pozornosti; výnosy španělských dluhopisů šly zatím nahoru. Snížení požadavků výši povinných rezerv pro zemědělství ze strany Číny zhoršování pozice AUD nezastavilo, měnový pár AUDUSD se propadl na dvouměsíční minima a dokonce usiloval o minima 200- a 100denního klouzavého průměru Co se týče makrodat, prodej existujících domů v USA vykázal v únoru oproti očekávaným +0,9 % pokles o 0,9 % meziměsíčně, ačkoli lednová čísla byla v meziměsíčním vyjádření revidována směrem nahoru ze +4,3 % na +5,7 %.

Windows 8 impulzem k nákupu akcií Microsoftu?


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank 

Nedávno jsem viděl záznam z konference Windows 8 Developer ze září loňského roku. Jde o první video z 12dílné série, takže pokud máte dvě hodiny volného času a přemýšlíte o investici do Microsoftu, pak pro vás tato prezentace určitě nebude ztrátou času.

Video začíná představením operačního systému Windows 8 a zdůrazňuje jeho použitelnost a nový design. Protože šlo o konferenci k vývoji softwaru, týká se velká část prezentace jednoduchosti při vytváření aplikací. To mi ale nepřísluší analyzovat, protože toho o samotném kódování a vývoji softwaru moc nevím. I přesto byla prezentace celkem poučná i pro takového technického neználka, jako jsem já.

Systém běží na tabletech, počítačích i smartphonech 
Smyslem Windows 8 je využití jednoho operačního systému na jakékoliv technologické platformě. S tím, jak je Microsoft velmi silně zakořeněn v našem každodenním životě, je právě tento fakt klíčový. Windows 8 tak bez problémů integruje nejrůznější hardware jako jsou tablety, osobní počítače a chytré telefony. Podobně jako to dělá konkurenční Apple u svých iPadů, iPhonů, iPodů a počítačů Mac. Rozdíl mezi Microsoftem a Applem je ale obecně známý. Zatímco Apple těží z velké přízně samotných uživatelů, Microsoft stojí na obchodních vztazích s většinou velkých hráčů na poli výrobců hardwaru (Acer, Samsung, Dell, HP, a tak dále).

Není těžké si představit Windows 8 na tabletech firem Dell, Samsung nebo Nokia (Dell i Nokia se své tablety teprve chystají představit). A to je důležité, protože Apple má se svým operačním softwarem Mac OS na trhu podíl pouhých 6 procent. Zatímco systému Windows patří 91 procent. Teď se zamyslete nad následující statistikou: Předchozího operačního systému Windows 7 se podle Microsoftu prodalo na 450 milionů kusů nebo licencí. A to znamená, že Microsoftu je všude spousta.

Bez ohledu na to, jak moc Windows milujeme nebo nenávidíme, je v pevnou součástí našich životů. A já očekávám, že právě díky schopnosti využití Windows 8 na více platformách se tento trend ještě posílí. Jak je to děsivé! Co se týče představování nových produktů, Microsoft má za sebou mnoho neúspěchů. Většina z nich ale spočívala v neschopnosti integrovat tyto produkty se svou nejsilnější zbraní, a tou je právě Windows.

Z pohledu uživatele se zdá být Windows 8 skvělou možností propojit různé druhy aplikací, což dříve nebylo možné. A to dokonce na více platformách. A to je skvělá výhoda nejen pro uživatele, ale i pro investory. Díky této integrací se totiž Microsoft konečně usadí na trhu chytrých telefonů a tabletů, což se mu doposud zcela nepodařilo.  

Moje první dojmy z Windows 8 jsou velmi pozitivní. Systém skvěle vypadá a snadno se používá. To samozřejmě ocení výrobci hardwaru. Úplně jiné může být přijetí u maloobchodních zákazníků. Věřím, že se Windows 8 může stát velmi silným katalyzátorem pro firmu, jejíž akcie nejsou drahé. Poměr P/E  je zhruba 11 a poměr hotovosti k tržní kapitalizaci dosahuje 20 procent.

Příjmy z Windows táhnou celkové příjmy Microsoftu. Proto věřím, že právě Windows 8 má schopnost stát se novým tahounem celkového růstu firmy.


Také se může stát, že Windows 8 bude stejným fiaskem, jako byl dřívější operační systém Vista. Nový software by měl být představen ke konci letošního roku. Jestli a jaké výhody přinese Microsoft svým investorům, tak ještě ukáže čas. Podívejte se na můj předchozí příspěvek na téma Microsoft v grafech, který se zaměřuje na současné zisky firmy a ceny jejích akcií.


20 března 2012

Diverzifikace: ano či ne?


Matt Bolduc, akciový stratég Saxo Bank

Správná diverzifikace:
Investoři občas věří, že diverzifikují správně, i když to není pravda. Diverzifikace je způsob, jak mírnit výkyvy trhu tím, že investujete do různých sektorů, zemí, tříd aktiv atd. Některé sektory často ovlivňují ty samé proměnné nebo mají tendenci vyvíjet se ve stejném akciovém cyklu. Momentálně se daří cyklickým sektorům jako je zboží nekaždodenní spotřeby, výroba, vede se i finančnímu sektoru. Proto bude investor, který se rozhodne investovat do těchto tří sektorů, výrazně vystaven cyklickým výkyvům trhu. Což není špatné, pokud cyklický sektor míří vzhůru…

Diverzifikace slouží k vyhlazování výkyvů trhu, což diverzifikované portfolio, složené například z cyklických titulů, neplní. Proto je důležité diverzifikovat napříč různými sektory, které na sobě příliš nezávisí, čili jejich korelace není silná. Klasickým příkladem je smíchání firem, kterým se daří na začátku cyklu, jako jsou finance a zboží nekaždodenní spotřeby s utilitami (např. distributoři elektřiny, vody a plynu) a vzácnými kovy. To zcela jistě zmírní některé náhodné výkyvy trhu. Nejefektivnější cestou z pohledu nákladů, jak tohoto dosáhnout, je diverzifikovat prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF) z různých sektorů. Rovněž můžete využít různé třídy aktiv jako jsou například dluhopisy, opět nejsnazší cesta je využití dluhopisových ETF.
Cílem diverzifikace je prostě snížit variabilitu portfolia. Ale co se stane, když se o variabilitu portfolia nestaráte, nebo když si myslíte, že dané odvětví či třída aktiv je drahá? To mě přivádí k dalšímu bodu a sice,  že diverzifikace není vždy ku prospěchu.

Když jste dobří, tak diverzifikace není:  
Při diverzifikaci napříč společnostmi, sektory a třídami aktiv odstraníte skutečnou možnost vybírat ty, které překonávají trh. Pro investory, kteří jsou při výběru akcií dobří (nebo při výběru správné třídy aktiv či správných sektorů),  vede často diverzifikace k investicím ve špatném čase a za špatnou cenu. To znamená, že kvůli diverzifikaci investujete nevýhodně.

Například vlastníte jen akcie pěti firem, které považujete za bezpečné a podhodnocené. Pokud chcete diverzifikovat, pak možná chcete koupit dalších deset až patnáct akciových titulů jednoduše kvůli rozložení rizika napříč portfoliem. To v podstatě znamená, že pět titulů, u kterých jste si byli celkem jistí, vytvoří 25 procent vašeho portfolia. Zatímco zbývajících 75 procent vašeho portfolia je investováno do oblastí, u kterých si nejste jistí nebo jsou předražené. To ovšem není příliš prozíravé...

Warren Buffet jednou řekl: “Diverzifikace vás ochrání před neznalostí. Nehodí se pro ty, kteří vědí, co dělají.” Jeho výrok jen podtrhuje můj názor. Pokud víte, co děláte, a rozumíte společnostem, do kterých investujete, pak diverzifikace jen sníží vaše zisky.  Pokud budete diverzifikovat, bez výhrad předpokládáte, že nemůžete vybrat ty nejvýkonnější tituly. To je rozumné uvažování jen pokud nejste dobrý investor. Pokud ale jste dobrý investor, pak je to pošetilé. Pokud hledáte bezpečné investování, diverzifikujte. Většina lidí totiž věří, že jsou lepší investoři než průměr, což je matematicky nemožné.

BHP varuje před oslabující čínskou poptávkou a AUD trpí


Andrew Robinson 

Konec asijské seance si australský dolar protrpěl po varování největší světové těžařské společnosti BHP Billiton, že tempo růstu čínské poptávky po železné rudě se zpomalilo a očekává se postupný pokles zpět na jednociferná čísla. V 5:20 GMT pár AUDUSD sklouzl na 1,05592.

Chuť k riziku nahlodalo také oslabení čínských trhů, kde dnes ceny benzinu a nafty vzrostly až o 7 % (jde o druhý podobný skok za necelých šest týdnů). Čína pak s sebou stáhla dolů v průběhu seance i ostatní asijské burzy.

Zpočátku ovšem AUD našel oporu ve zveřejněném předstihovém indexu Conference Board (sice za leden, ale nešť), který předvedl pozoruhodný odraz o +1,1 % oproti předchozí hodnotě -0,3 %. Zápis ze zasedání RBA nepřinesl trhům nic nového – zopakoval, že sazby jsou v tuto chvíli přiměřené, nicméně je tu dostatečný prostor pro případné uvolňování, pokud by se situace měla zvrtnout k horšímu.

Během americké a evropské seance USD nadále klesal. Stagnující vládní dluhopisy a mírné zhoršení údajů o americké ekonomice dohromady rozmělnily podporu, které se USD těšil v posledních dnech. EURUSD prolomil odpor na 1,32 a celý pohyb nakopla aktivace stop příkazů, s náznaky preventivního nakupování EUR kvůli zprávám o akvizici TNT společností UPS.

V očekávání zítřejšího zveřejnění údajů o britském rozpočtu GBP posiluje. Libře pomohlo i prohlášení Davida Milese z BoE, který řekl, že předpokládá „dlouhodobý růst křivky reálných cen domů“.

Pokud jde o makrodata z USA, index aktivity NAHB se oproti očekávanému posílení na 30 bodů zastavil na hodnotě 28 a W. Dudley společně s R. Fisherem z Fedu zopakovali, že jejich postoj vůči dalším stimulům se i nadále řídí heslem „počkáme a uvidíme“, i když nejsou zcela přesvědčeni o aktuálních zprávách o trvalém zotavení.

Menší pravděpodobnost kvantitativního uvolňování ve Spojených státech: zlato pod tlakem, platina roste.


Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank 

Americká centrální banka Fed na svém posledním zasedání nepřekvapila a ponechala svou měnovou politiku beze změn. Federální výbor pro volný trh (FOMC) předložil pro americkou ekonomiku optimistický výhled a řekl, že v následujících kvartálech bude růst silnější, než se čekalo. Tento odhad opět snížil pravděpodobnost dalšího kola kvantitativního uvolňování a vznesl pochybnosti, zda bude Fed i nadále udržovat sazby na nízké úrovni až do roku 2014, jak bylo oznámeno v lednu.

Dolar reagoval posílením, a stejně tak vystřelily vzhůru výnosy amerických státních dluhopisů. Ty desetileté dokonce opustily pásmo, ve kterém se pohybovaly předcházejících pět měsíců. Kombinaci těchto dvou pohybů negativně přijali obchodníci se zlatem, kteří cenu žlutého kovu poslali o 30 dolarů níže až na hranici 1663 dolarů za unci. Tedy těsně nad hranici důležité podpory, která leží na 1657 dolarech za unci. Vidina dalšího kola kvantitativního uvolňování se tedy pomalu rozplývá, a tento faktor tak postupně přestává tlačit na růst ceny tohoto drahého kovu.

Zlepšený ekonomický výhled podpořil bílé kovy, zvláště pak platinu. Její cena poprvé za posledního půl roku překonala cenu zlata. To jen podpořilo fakt, že návrat světové ekonomiky k růstu povede k posilování průmyslových kovů namísto zlata. To se hodí spíše defenzivním hráčům. Jestli se platině na tento poslední krok podaří navázat, ještě uvidíme. Je ale třeba zdůraznit, že průměrná cena platiny byla v posledních pěti letech o 25 procent vyšší než cena zlata. Pak se ale vývoj obrátil a v lednu letošního roku byla cena platiny dokonce o 15 procent níže než cena zlata.

Nekomerční dlouhé pozice do 6. března poklesly u zlata i stříbra o 22 procent. A propad pokračoval i po tomto datu. Hedgeové fondy a velcí investoři se tak ocitli na dlouhé straně trhu, a to po kratší dobu než dříve spekulují na růst v menší míře než dříve. . Znovu si tak budeme muset dávat pozor na chování dlouhodobých investorů, kteří využívají převážně produkty obchodované na burze (ETP). PSvé poslední nezdary poklesy využili jako příležitost k ještě většímu hromadění zlata. Proto se v nejbližších dnech zaměřte na toky zlata tyto transkace, abyste viděli, zdaže už taky začínají váhat.



Zlato doplatilo na konec kvantitativního uvolňování. Ropa před korekcí?


19. 03. 2012
Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Celý uplynulý týden pokračovaly akcie v růstu, protože americká ekonomická data se nadále zlepšují. Dolar nezaznamenal téměř žádnou změnu a obchoduje se do strany. Komoditní index DJ-USB zůstal beze změny, zemědělský sektor si připsal výrazné zisky především díky cukru a sojovým bobům. Vzácné kovy ztratily podporu ve formě kvantitativního uvolňování a platina poprvé po šesti měsících překonala zlato. Lehké prodeje zasáhly energetický sektor díky řečem o uvolnění strategických rezerv.


Ropa klesala díky zmínkám o uvolnění strategických rezerv
Hlavním faktorem, který minulý týdne ovlivnil cenu ropy, byly zprávy z Washingtonu, že USA a Velká Británie zvažují uvolnění strategických ropných rezerv, aby zmínily současné vysoké ceny. Ačkoliv USA tyto zprávy později popřely, pro obchodníky s ropou byl to signál, že bude tendence tlačit cenu ropy níže. Nyní trhem hýbe především psychologie a strach z neznáma, ne nedostatk ropy na trhu, což by mohlo případně spustit korekci, pokud se spekulativní investoři rozhodnout opustit dlouhé pozice. 

Průměrná maloobchodní cena benzínu se v Americe šplhá stále více ke 4dolarové hranici. Od prosince vzrostla o 20 procent na 3,83 dolaru. To s sebou nese riziko, že šance na znovuzvolení prezidenta Obamy klesnou. Rostoucí frustrace amerických motoristů, kteří spotřebují zhruba 10 procent světové ropné produkce, by se mohla stát výbušným tématem, protože motoristická sezona se blíží a někteří odhadují, že cena by se mohla vyšplhat až na 4,3 dolaru za galon (114 eurocentů za litr). V roce 2008 byla cena pro srovnání maximálně 4,1 dolaru. 

Brent však i nadále pokračuje v obchodování v relativně úzkém pásmu kolem 120 dolarů. Pokud se situace nezmění, bude ropa tento týden nad 120 dolary déle než při libyjské krizi v roce 2011. To ukazuje, jak choulostivá situace nyní je. Přestože Saúdská Arábie uvedla, že zpřístupní trhu další ropu, mnozí vážně pochybují, jakou extra produkční kapacitou ve skutečnosti disponuje (množství ropy, které lze získat během 30 dní a dodávat po dobu 90 dní).

Ropa Brent pravděpodobně zůstane na do úrovní 120 dolarů i nadále, ale pokračující diskuze o uvolnění strategických rezerv a další zprávy z Íránu by mohly spustit vybírání zisků. Pokles  ceny pod pásmo podpory mezi 119 a 121 dolary s sebou nese riziko poklesu na 116,50 USD. 

Zlato po lepších datech z americké ekonomiky kleslo
Podle mnohých stratégů má zlato v roce 2012 i nadále dobré vyhlídky, ale jedna z událostí, které mohou tento výhled změnit, tedy návrat centrálních bank k přísnější monetární politice, začala přitahovat minulý týden pozornost a přispěla k poklesu cen zlata a stříbra. FED nechal bez překvapení sazbu nezměněnou, ale poskytl optimističtější výhled na další kvartály s tím, že ekonomický růst překoná očekávání. To znovu snížilo očekávání dalšího kvantitativního uvolňování a zvýšilo pochyby, zda FED zachová nízké úrokové sazby až do roku 2014, jak oznámil v lednu. 

V důsledku toho zlato klesalo až na 1635 USD, na nejnižší úroveň za dva měsíce. Stříbru se vedlo ještě hůř, dosáhlo minima na 31,62 USD. Investoři s platinou se vezli na růstovém příběhu a nakupovali tento kov na úkor zlata, přičemž vyhnali cenu nad cenu zlata poprvé za šest měsíců.  Jestli platina dokáže v dosavadním vývoji pokračovat, se teprve uvidí. Za pozornsot ale stojí, že v průměru je platina dražší než zlato o 25 procent, přičemž v lednu byla naopak o 15 levnější. 

Sledujte výnosy dluhopisů a podporu na 1600 USD
Zlatu by aktuálně mohl poskytnout podporu dluhopisový trh. Pokud by dále rostly výnosy na desetiletých amerických vládních dluhopisech (aktuálně 2,3 %), mohly bychom se dočkat návratu QE3 do hry, protože FED se horlivě snaží chránit domácí půjčky před zdražením, což by mohlo spolu s rostoucími cenami benzínu ohrozit oživení ekonomiky. Kritickou úrovní podpory je pro tento týden 1600 USD, kde je zároveň růstová linka z minim z roku 2008. Hodně pozic již na spekulantských účtech prošlo konsolidací, protože tyto pozice klesly o 22 procent, nejvíce od roku 2004. Klíčem k udržení podpory zůstávají dlouhodobí investoři prostřednictvím ETF fondů a fyzická poptávka. 

Sojové boby těžily z klesající nabídky z Jižní Ameriky
Index DJ-USB obilniny, který zahrnuje cenový vývoj americké pšenice, kukuřice a sojových bobů, přidal od prosincových maxim 17 procent. Růst mají na svědomí téměř výhradně sojové boby, které díky měsíc trvajícímu růstu dosáhly šestiměsíčního maxima a za rok 2012 si drží 14procentní zisk. 

Růst odstartovaly obavy z nižší brazilské produkce díky suchu a plísním. Brazílie je největším světovým exportérem sojových bobů a podle místních předpovědí by její produkce měla klesnout o 4 procenta na 67,1 milionu tun. To se může promítnout ve vyšší poptávku po amerických exportech, což zvýšilo cenu. Růst ceny podpořila také Čína, kde se čeká v tomto roce růst poptávky o 4 miliony tun na 56 milionů tun. 

Květnový future kontrakt a se momentálně obchoduje za 13.65. V roce 2011 se obchodoval téměř 10 měsíců v rozpětí 13 až 14,5. Zdá se, že historie se opakuje, zatímco čekáme na zprávy z Jižní Ameriky a osevní plány amerických farmářů. 

Kukuřice zaostává
Cena kukuřice zaostala za cenou sojových bobů od začátku roku o 13 procent. S novou sezonou se někteří farmáři mohou rozhodnout zasít sojové boby místo kukuřice, což by mohlo mít dopad na nabídku a tím pádem pozitivně na cenu. Nízké zásoby staré kukuřice vedly k tomu, že květnový future kontrakt prolomil 200 denní klouzavý průměr, což vedlo k dalším technickým nákupům. 

Sladký cukr
Po návratu důvěry a po 10procentní korekci ze začátku března cena cukru rostla. Na ceně 24.25 se přidali komerční kupci, obchodní domy i spekulativní účty, což vyhnalo cenu vzhůru o 4 procenta během pár dní. Růst podpořilo i sucho v Brazílii, o kterém jsme již psali. Díky dobrému výhledu na světové zásoby se ale zdá, že potenciál růstu je omezený a na únorovém maximu je rezistence ve výší 25,80. 

Kakao kráčí opačným směrem
Další dramatický vývoj ceny má za sebou kakao, které propadlo o 9 procent za týden a dostalo se na nejnižší úroveň za jeden měsíc. Dřívější obavy z nedostatku pro rok 2012 se zmírnily, protože déšť pomohl jak západní Africe, tak Ghaně a Indonésii, jež navýšily odhady produkce. Spekulativní pozice jsou nyní v součtu krátké ve výši 5,5 tisíce kontraktů, ale za tímto číslem je velké množství dlouhých pozic, jejichž redukce může vést k dalšímu poklesu ceny. 

19 března 2012

Posun v kvantitativním uvolňování: samé změny, samé změny?


Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Pokud jste závislí na levných penězích, pak byste si měli dát pozor na poslední vyjádření guvernérů centrálních bank. Snaží se říct, že nám uprostřed zábavy seberou mísu s punčem. Pokud tak neučiní hned, brzo se toho dočkáme. Jejich poslední slova ukazují  zajímavý trendu.

Tento trend odstartovala před nedávnem slova prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Ten mluvil o nutné změně pohledu, o návratu k reformám a o opouštění závislosti na nekonvenčních opatřeních. Tato slova pak připomněl i ve své mprojevu v Paříži.

Poté následoval guvernér centrální banky Německa Jens Weidmann, který agentuře Bloomberg řekl, že ECB hledá cestu, jak opustit krizové prostředky.

Pak přišlo v Americe na řadu zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC), které zklamalo všechny “über holubičky”, protože nepřineslo důkazy o nutnosti dalšího uvolňování. Musíme si ale připomenout, že odsunuté kvantitativní uvolňování nutně neznamená konec této politiky. Pro teď jen mají piloti FOMC pan Bernanke a pan Dudley problém přimět zbytek komise připojit svůj podpis pod další uvolňování.

A naposledy mě překvapila i Japonská centrální banka, když ve středu přinesla pozitivní zprávy. I tentokrát větu, že to nejhorší je za námi, oznámí až politici. Tato zpráva by mohla přinést zásadní změnu, která ale některé nepotěší.

Proč by měla investory zajímat změna tónu centrálních bank?  Jsou pro to tři hlavní důvody:
Zřejmě to povede k růstu výnosů u amerických státních dluhopisů – ty desetileté prolomily hranici 2,10 procenta - poté, co se tyto výnosy pohybovaly do strany od září/října
Rostoucí výnosy a spread oproti Evropě a Asii by pro americkou ekonomiku mohly znamenat cyklický bod zlomu. Těch pětadvacet let na trhu mě naučilo několik pravidel, která se v průběhu této doby nezměnila. Jedno z nich zní - všechny ceny se vrací na své původní úrovně. Když jsem se v roce 2000 vracel ze Spojených států do Dánska, které má vysoké daně, byl měnový pár EUR/USD na úrovni 0,8400. Od té doby se kurz posunul až nad hranici 1,50+ a teď je možná ten správný čas vrátit se ke smysluplné hodnotě 1,000. Rychlost růstu, produktivity a přístupu k úvěrům jasně favorizuje USA. Vůbec bych se nedivil, kdyby US Dollar Index po dobu následujících tří let každý rok přidal 5 procent.  Dokud tedy ve světě neodezní alespoň některé z nerovnováh. Vzpomeňme na reakci měnového páru USD/CNY - čínská měna neoslabila jen kvůli Velmi otevřenému projevu premiéra Wen Ťia Paa, ale také kvůli horším výsledkům bilance zahraničního obchodu Číny.
Staré pravidlo říká, že když se blížíme k “bodu ekvilibria” mezi očekáváním dalšího uvolňování a jeho zavedním neboli “nesnažte se bojovat s Fedem” v prvních dvou třetinách samotného procesu uvolňování, vystupte z trhu, jakmile pravděpodobnost dalšího kola uvolňování zmizí. Pokud jsou výše zmíněné změny v politikách centrálních bank znakem snahy soustředit se teď na vysoké ceny energií (inflaci) a potřebou mluvit o exit strategiích (což je v praxi nemožné), pak jsme dosáhli vrcholu.
Evropská unie pokračovala v dalších zprávách klasicky v taktice protahování a předstírání, tentokrát v případě Španělska a jeho schopnosti zůstat v měnové unii i po přijetí nových pravidel. To se vzhledem k odhadovanému deficitu za rok 2012 zdá složité, protože Španělsko má ušetřit dalšího půl procenta. Země se totiž zavázala, že schodek rozpočtu nepřesáhne tři procenta HDP. A to je hodnota, na kterou si naposled sáhlo na počátku roku 2009. Takže to vypadá na další nekonečnou ságu a jak jsem řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg: “Je pravděpodobnější, že budu nominován do fotbalové reprezentace Dánska, než že se Španělsko dostane na tříprocentní schodek v následujících pěti letech.” Španělská reakce je totiž čistým zklamáním.

Na základě výše uvedené analýzy navrhuji následující strategii:

Strategie:
Negativní u AUD vs. US (kvůli Číně a změně politického prostředí)
Negativní Evropa vs. USA v rámci akcií  (Long S&P – vs. Short STOXX50)
Podíváme-li se na výnosy státních dluhopisů - hlavně těch amerických - zřejmě odteď porostou. Potřebujeme vidět potvrzení tohoto průlomu - v případě, že 10letý dluhopis uzavře dva dny za sebou s výnosem nad hranicí 2,10%.
Neutralní u zlata a stříbra (ale sledujte dvojitá/trojitá dna na hodnotě 1660/65 USD))
Long ropy - kvůli geopolitickému napětí
Měnový trh: 50% long USD, 50% long SEK+NOK

Nové složení portfolia:
Zlato: od 20% do 10%
Hotovost: 50% beze změn
Firemní dluhopisy*: 30% až 40%
FX: 50% long USD, 50% long SEK+NOK
(*) Capital Four Credit Opportunity Fund (výnos od začátku roku: +8% - ISIN: LU0471720556)