22 března 2012

Windows 8 impulzem k nákupu akcií Microsoftu?


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank 

Nedávno jsem viděl záznam z konference Windows 8 Developer ze září loňského roku. Jde o první video z 12dílné série, takže pokud máte dvě hodiny volného času a přemýšlíte o investici do Microsoftu, pak pro vás tato prezentace určitě nebude ztrátou času.

Video začíná představením operačního systému Windows 8 a zdůrazňuje jeho použitelnost a nový design. Protože šlo o konferenci k vývoji softwaru, týká se velká část prezentace jednoduchosti při vytváření aplikací. To mi ale nepřísluší analyzovat, protože toho o samotném kódování a vývoji softwaru moc nevím. I přesto byla prezentace celkem poučná i pro takového technického neználka, jako jsem já.

Systém běží na tabletech, počítačích i smartphonech 
Smyslem Windows 8 je využití jednoho operačního systému na jakékoliv technologické platformě. S tím, jak je Microsoft velmi silně zakořeněn v našem každodenním životě, je právě tento fakt klíčový. Windows 8 tak bez problémů integruje nejrůznější hardware jako jsou tablety, osobní počítače a chytré telefony. Podobně jako to dělá konkurenční Apple u svých iPadů, iPhonů, iPodů a počítačů Mac. Rozdíl mezi Microsoftem a Applem je ale obecně známý. Zatímco Apple těží z velké přízně samotných uživatelů, Microsoft stojí na obchodních vztazích s většinou velkých hráčů na poli výrobců hardwaru (Acer, Samsung, Dell, HP, a tak dále).

Není těžké si představit Windows 8 na tabletech firem Dell, Samsung nebo Nokia (Dell i Nokia se své tablety teprve chystají představit). A to je důležité, protože Apple má se svým operačním softwarem Mac OS na trhu podíl pouhých 6 procent. Zatímco systému Windows patří 91 procent. Teď se zamyslete nad následující statistikou: Předchozího operačního systému Windows 7 se podle Microsoftu prodalo na 450 milionů kusů nebo licencí. A to znamená, že Microsoftu je všude spousta.

Bez ohledu na to, jak moc Windows milujeme nebo nenávidíme, je v pevnou součástí našich životů. A já očekávám, že právě díky schopnosti využití Windows 8 na více platformách se tento trend ještě posílí. Jak je to děsivé! Co se týče představování nových produktů, Microsoft má za sebou mnoho neúspěchů. Většina z nich ale spočívala v neschopnosti integrovat tyto produkty se svou nejsilnější zbraní, a tou je právě Windows.

Z pohledu uživatele se zdá být Windows 8 skvělou možností propojit různé druhy aplikací, což dříve nebylo možné. A to dokonce na více platformách. A to je skvělá výhoda nejen pro uživatele, ale i pro investory. Díky této integrací se totiž Microsoft konečně usadí na trhu chytrých telefonů a tabletů, což se mu doposud zcela nepodařilo.  

Moje první dojmy z Windows 8 jsou velmi pozitivní. Systém skvěle vypadá a snadno se používá. To samozřejmě ocení výrobci hardwaru. Úplně jiné může být přijetí u maloobchodních zákazníků. Věřím, že se Windows 8 může stát velmi silným katalyzátorem pro firmu, jejíž akcie nejsou drahé. Poměr P/E  je zhruba 11 a poměr hotovosti k tržní kapitalizaci dosahuje 20 procent.

Příjmy z Windows táhnou celkové příjmy Microsoftu. Proto věřím, že právě Windows 8 má schopnost stát se novým tahounem celkového růstu firmy.


Také se může stát, že Windows 8 bude stejným fiaskem, jako byl dřívější operační systém Vista. Nový software by měl být představen ke konci letošního roku. Jestli a jaké výhody přinese Microsoft svým investorům, tak ještě ukáže čas. Podívejte se na můj předchozí příspěvek na téma Microsoft v grafech, který se zaměřuje na současné zisky firmy a ceny jejích akcií.


0 komentářů: