02 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 02.07

Dobré ráno,

Korelace! Jaké korelace?!…

Včerejšek byl škaredý a nemá cenu to popírat. Nejdříve převládala nechuť k riziku, potom se rizikový apetit zvedl, aby trhy nakonec skončily horizontálním a velmi chaotickým pohybem.
Za posledních 14 hodin mnozí své pozice uzavírali se ztrátou a jsem přesvědčený, že bolestné zkušenosti budou na pořadu dne i dnes.
Jak už tvrdím nějakou dobu, všechny ty řeči o chuti či nechuti k riziku jsou jenom pohodlným mýtem, kterým se trh nechal unést a který používáme k vysvětlení některých iracionálních pohybů a korelací. Zcela v souladu se stádní mentalitou platí, že čím více lidí něčemu věří, tím vžitější se to stane, až je z toho naše druhá přirozenost, a na každý pohyb trhu potom pohlížíme jako na vyplňování jednoho ze dvou možných scénářů, což nám umožňuje snadněji rozhodovat o našich obchodech. Žvásty! Všechno je to ve skutečnosti naprostý nesmysl, a i když na základě jednoho dne nemusí nutně dojít ke změně paradigmatu nebo zásadní změně, včera došlo podle mého názoru k dostatečně významnému posunu, aby věcmi skutečně otřásl a aby někteří začali pochybovat o tom, kam se trh vydá v následujícím okamžiku a především jak tyto pohyby zobchodovat.

Pokud jde o dnes zveřejňovaná data, všichni samozřejmě čekáme na odpolední americké údaje o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru (NFP), a i když všechny předběžné odhady zveřejněné v tomto týdnu naznačují, že můžeme očekávat velice slabá čísla, rozdíly mezi jednotlivými odhady jsou jako obvykle velké a odhaduje se pokles o 70 až 180 tis… Udělejte si z toho závěr, jaký chcete. Po včerejším pohybu je ještě obtížnější předpovídat, jak bude trh v tomto případě interpretovat pozitivní nebo negativní čísla.

Na dnešní vývoj nemám jednoznačný názor a stále mne sužuje bolest ze včerejška. Pokud jde o úrovně, věnujte pozornost zjevným hladinám: u EURUSD 1,2530 a u GBPUSD 1,5225. AUDUSD se bude snažit pokořit 0,8500/30, a to i po definitivním snížení Henryho daně, na kterém se v noci dohodli těžaři s australskou vládou. USDJPY má stále tendenci oslabovat a pravděpodobně se dnes pokusí ještě jednou otestovat úroveň 87,50.

DXY se vyvíjí zajímavě a vážně testuje střednědobou podporu na úrovni 85. Pokud převáží logika nebo dokonce gravitace, měli bychom se u tohoto indexu dočkat krátkodobé korekce směrem vzhůru.

Dnes si, přátelé, nenechte zvlhnout střelný prach a na hlavy si nasaďte ochranné přílby, protože ať už se po zveřejnění NFP stane cokoli, nebude to hezké. A mimochodem, v pondělí je v USA svátek, takže obchodníci se dnes budou snažit zavřít krám a ohlásit konec hry, jakmile jim to čas dovolí.

Hodně štěstí a pěkný víkend vám všem.

S pozdravem,

Ken Veksler.

Ekonomický komentář - 02.07

Komentář
• Dnes se všechna pozornost zaměřuje na nonfarm payrolls, když uvidíme první pokles celkových payrolls za šest měsíců. Je to však způsobeno rozrušením při sčítání lidu v roce 2010.Když se podíváme pouze na samotné payrolls soukromých společností, očekáváme, chudý přírůstek 60 tisíc (konsensus: 110 tis.). Týdně odpracované hodiny stouply solidně během posledních pár měsíců, ale jiné ukazatele (ISM, hlášení nezaměstnaní (Jobless Claims)atd.) ukazují na relativně slabá čísla s přihlédnutím k tomu, že recese údajně skončila před 12 měsíci. Míra nezaměstnanosti má vzrůst a očekáváme nárůst o 0.2%-bodu kvůli propouštění po sčítání lidu.
• Včerejší data byla obecně nezajímavá, když probíhající prodeje nemovitostí (pending home sales) (-30% MoM) klesly na historicky nejnižší úroveň! Potvrzujeme druhé odvozené zhoršení čísel v USA (brown shoot?), ISM výrobní (Manufacturing) index trochu zpomalil na 56.2 z 59.7, což je velký pokles s přihlédnutím k regionálním PMI, které tolik nepoklesly – a hlášení nezaměstnaní zůstávají beznadějně vysoko (472 tisíc).

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
USA 12:30 Změna Nonfarm Payrolls: Celk/Soukromé (JUN) -180tis. / 60 tis. -130tis. /110 tis. 431tis. / 41 tis.
USA 12:30 Míra nezaměstnanosti 9.9% 9.8% 9.7%
USA 14:00 Tovární objednávky MoM (MAY) -0.6% -0.5% 1.2%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ Nakupujeme při zlomu 1.2540 a cílujeme na 1.2610. Stop pod 1.2520.
USDJPY 0/- Prodáváme kolem 88.00 a cílujeme na 87.00. Stop nad 88.50.
EURJPY 0 Neutrální.
GBPUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1.5120 a cílujeme na 1.5200. Stop pod 1.5090.
AUDUSD 0 Neutrální.
USDCAD 0 Neutrální.

FX-Opce Komentář
EURUSD Velké pásmo spotu v předchozím obchodování a vols jsou výše. US Payrolls se drží výše v přední části
křivky pro tento moment a jakýkoli obrat u spotu by zatlačil vols opět výše.
USDJPY Yen se uvolnily zpět poté, co spot oživil zpět nad 88 a odebral páru nedávným ziskům
v křivce vols. Gama se pro nynějšek drží.
AUDUSD Vols se mírně uvolnily, když se spot daří držet se nad 8450 při většině obchodování v Asii.
Křivka zde zřejmě drží a pravděpodobně zůstane takto až do dnešních US payrolls.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživeních k 5958 a cílujeme na 5880. Stop nad 5992.
FTSE 0/- Prodáváme při oživeních k 4885 a cílujeme na 4820. Stop nad 4911.
S&P500 0/- Prodáváme při oživeních k 1036 a cílujeme na 1026. Stop nad 1040.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při zlomu 1209 a cílujeme na 1220. Stop pod 1204.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při poklesech k 17.80 a cílujeme na 18.20. Stop pod 17.68.
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při oživeních k 74.25 a cílujeme na 73.00. Stop nad 74.85.

01 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 01.07

Dobré ráno,

Akcie pokračují ve svém propadu a Čína pociťuje výrazné zpomalení!
Za stávající situace panuje na trzích nechuť k riziku a různá data, která byla přes noc zveřejněna a mezi něž patří i čínský index PMI (index nákupních manažerů), malují se vstupem do ospalých letních dnů velice obvyklý obrázek. Podle něj to vypadá, že Čína může očekávat mnohem slabší vývozy a zdá se, že také hospodářský růst (oficiálně) výrazně zpomaluje. Neoficiálně jsme samozřejmě všichni ve skutečnosti svědky něčeho, co všichni považují za kontrakci největší světové ekonomiky. Tyto zprávy spolu s několika dalšími zveřejněnými informacemi se nejhůře podepsaly na AUD, který pokračoval v poklesu, na který se nedávno vydal, zatímco CAD zase ztrácel v důsledku pravděpodobného poklesu poptávky po komoditách.

K tomu se přes noc přidala ještě nepříznivá data z Austrálie, která narýsovala mnohem horší krajinku v podobě stavebních povolení (promiňte mi tu narážku), než se původně očekávalo, což začalo být okamžitě spojováno s RBA a jejími snahami o přiškrcení ekonomiky, které se po šesti po sobě následujících zvýšeních úrokových sazeb nakonec ukázaly jako úspěšné, a potvrdila názor trhu, že ve střednědobém výhledu již není žádné další zvyšování sazeb žádoucí. Zdá se, že normální úroveň sazeb je tam, kde se právě nacházíme. V důsledku dvojité rány, kterou vyhlídky australského růstu utrpěly, samozřejmě došlo k poměrně silnému výprodeji AUDUSD a jenom díky článku zveřejněnému v místních australských médiích týkajícího se konečného vyřešení fiaska ohledně těžařské daně, ke kterému má dojít tento pátek, došlo k dočasnému přerušení propadu a měnový pár zamířil nahoru k 0,8365, načež se po zbytek asijské seance znovu usadil.

Pokud jde o další indexy a výsledky asijského obchodování, Nikkei index poklesl o přibližně 2 % a podobně si také vedl šanghajský index. K tomu není příliš co dodávat – vše už bylo napsáno a řečeno. Ruce pryč od rizika…
Během dne toho máme na pořadu spoustu: nejrůznější dluhopisové/likviditní aukce v Evropě, které budou mít pravděpodobně vliv na osud EURUSD. Jako první na startu je španělská aukce, která právě probíhá a údajně je úspěšná, což v současné době dodává oporu EUR. V průběhu dne se také dočkáme výsledků 12měsíčních refinančních operací, které bych na rozdíl od včerejších 3měsíčních očekával horší, protože 12měsíční likvidita bude podle mého názoru ve srovnání s 3měsíční pravděpodobně mnohem menší, a tudíž větší převis poptávky. Dále budou také ve Velké Británii zveřejněna data MOI a v USA Index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a údaje o rozjednaných prodejích domů.

A jak se tedy stavím k dnešnímu obchodování? Velmi prostě řečeno, celkově stále zastávám ve vztahu k trhu medvědí postoj.

U EURUSD budu i nadále prodávat při vzestupech k 1,2300; hladina 1,2340 se zdá být velmi významnou úrovní odporu. Očekávám pokles až k úrovni kolem 1,2180, a jelikož hranice 1,2150 se včera držela velmi statečně, předpokládám, že tomu tak bude i dnes.

GBPUSD se konečně otáčí a v tomto případě se pro mě nic nemění: prodávám při posílení k 1,5050 atd.

USDCAD je pašák a nyní se chystá testovat úroveň 1,0700. Držím malou krátkou pozici se strategickým stoplossem umístěným nad 1,0770 v očekávání návratu k 1,0380 během nadcházejících dnů a na úrovni 1,0730 pravděpodobně krátké pozice rozšířím.

Měnové páry s JPY jsou pro vás to pravé ořechové, a to konkrétně krátké pozice v nich. Na této frontě nemůže můj střednědobý výhled nic změnit.
Jak jsem také uvedl výše, AUDUSD klesá a jako svou nejzazší cílovou úroveň pro výběr zisků z krátkých pozic, které mám již nějakou dobu otevřené, považuji hranici 0,8280.

Přeji vám dnes hodně štěstí. S pozdravem

Ken Veksler

Ekonomický komentář - 01.07

Komentář
• ADP změna zaměstnanosti (Employment Change) v USA zklamala, když dosáhla 13 tisíc místo 60 tis. očekávaných. Čínský ukazatel HSBC PMI klesá (50.2) a stavební povolení v Austrálii klesly o 6.6% MoM.
• Stále více to vypadá na dvojitý pokles u HDP v globálním měřítku. To se oceňuje u dluhopisů.
• Španělsko je sledováno kvůli snížení ratingu z Aaa, uvádí agentura Moody’s (která je sama sledována ohledně snížení ratingu, uvádí S&P!)
• Doporučujeme skandinávské státní dluhopisy s nejdelší možnou splatností. Ukazují největší negativní beta k akciím /riziku. Také doporučujeme prodávat akcie při oživení, pokud zůstanou pod 1042 u S&P500.
• Merkelová získala svého prezidenta, ale bylo to velice těsné. Slabá vláda. Může to zasáhnout EUR. Pár EURCHF je nyní na nových minimech.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
USA 12:30 Nově hlášení / Stávající nezaměstnaní 455tis./4550tis. 471tis./4548tis
USA 14:00 ISM výrobní / Placené ceny 59.2 / - 59.0 / 70.0 59.7 / 77.5
USA 14:00 Probíhající prodeje nemovitostí MoM (MAY) -14.2% 6.0%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Prodáváme při oživeních k 1.2300 a cílujeme na 1.2220. Stop nad 1.2320.
USDJPY 0/- Prodáváme při zlomu 88.08 a cílujeme na 88.20. Stop nad 88.35.
EURJPY 0/- Prodáváme při zlomu 107.32 a cílujeme na 106.70. Stop nad 107.50.

GBPUSD 0/- Prodáváme při oživeních k1.4970 a cílujeme na 1.4900. Stop nad 1.5010.
AUDUSD 0 Neutrální.
USDCAD 0 Neutrální.

FX-Opce Komentář
EURUSD I přes určité uvolnění v pozdější části dne obchodování v Evropě, křivka je stále výše oproti
předchozímu dni. Spot znovu testuje 1.22 v Asii a US payrolls by měly udržet posilování gama.
USDJPY Gama jsou nadále placeny, a zejména strikes dolů mají hodně nabídek.
1m jsou nyní o 12.2% výše, téměř 1 vol od začátku týdne.
AUDUSD Spot klesl na minima 8320 a vols opět celkově stouply. Trh je nadále velmi nervózní
kvůli pokračujícímu odprodeji a obraty rizika a vols nadále stoupají.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživeních k 5900 a cílujeme na 5835. Stop nad 5927.
FTSE 0/- Prodáváme při oživeních k 4865 a cílujeme na 4810. Stop nad 4883.
S&P500 0/- Prodáváme při oživeních k 1033 a cílujeme na 1027. Stop nad 1036.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při zlomu 1244 a cílujeme na 1254. Stop pod 1240.
Stříbro 0/+ Neutrální.
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při zlomu 74.50 a cílujeme na 73.00. Stop nad 75.10.

30 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 30.06

Dobré ráno,

Slyšíte to vyvolávání na ulici? Akcie padají, padají, nebe se hroutí!

To trochu přeháním, ale akcie doopravdy padají a propad je to skutečně výrazný, protože index S&P prorazil support poblíž úrovně 1045/43, který mnozí (včetně mě) považovali za významný, a uzavřel pod ním. Asi ani nemusím dodávat, že tento propad zafungoval jako silný příklad také pro asijské indexy, takže šanghajský index se následně již druhý den po sobě propadl o další 4 % a podobný pokles zaznamenaly i další indexy v asijském regionu. To pro zahájení dnešního evropského obchodování nevěstí nic dobrého a místní indexy vypadají s koncem měsíce dost ochable.

Z objektivního hlediska není tento vývoj zdaleka pozitivní, protože celý pohyb směrem k nechuti k riziku a pokles akciových trhů nastaly, aniž by je vyvolaly nějaké skutečně zásadní nové zprávy nebo události. Celá řada expertů včetně mnoha předních bank očekává u indexu S&P další pokles na úroveň 950 a prohlašuje, že současné dění je prvním krokem směrem k zásadnější korekci směrem dolů. Snažím se příliš nepodléhat převládající stádní mentalitě, ale nemohu popřít, že jsem přesvědčen, že nás v blízké budoucnosti čeká hlubší propad. Musím také připomenout, že na dnešek připadá konec měsíce, a ten s sebou přinese účetní uzávěrky a přehodnocování expozic v jednotlivých měnách… Logicky by tato skutečnost měla celkově hrát ve prospěch USD, a to z následujících důvodů:

1. Investoři ze zemí mimo USA zajišťují hedgingem své expozice na globálních akciových trzích častěji než američtí investoři.
2. V důsledku propadu amerických akciových trhů, ke kterému došlo v průběhu měsíce, mají investoři ze zemí mimo USA své pozice v akciích společností obsažených v indexu S&P zajištěny nadměrně (z čehož vyplývá bod č. 3).
3. Přerozdělení hedgingu si vyžádá nákupy USD za fixní kurz.

Takže jaký mám z dneška pocit? Část mého já, která se snaží obchodovat proti trendům, mi říká, že ze začátku budeme svědky nárůstu do „rizikového“ prostoru, což u měnových párů jako EURUSD, GBPUSD a do jisté míry také AUDUSD, USDCAD atd. mírně pozvedne poptávku, následně však proti tomuto trendu zafungují výše zmiňované nákupy za fixovaný kurz a zamíříme dolů, k čemuž se ještě přidá další konsolidace akciových trhů, která naváže na pohyby, ke kterým došlo během minulé noci.
Dalšími nočními událostmi, které by mohly naznačit směr dnešních cenových pohybů, byly horší výsledky průzkumu důvěry spotřebitelů ve Velké Británii a varování P. Fishera z BoE, že předčasná úprava sazeb by mohla uškodit lopotnému oživení v Británii, jinými slovy: pane Sentenci, nechte si svou touhu po vyšších sazbách pro sebe a na příštím zasedání podle toho hlasujte.

Další věc, na kterou stojí za to upozornit, jelikož ji bude trh bedlivě sledovat, je oznámení výsledku aukce 3měsíčních dlouhodobějších refinančních operací (LTRO) vyhlášené ECB na 9:15/9:30 GMT…
Samozřejmě stejně tak jako zítřejší ukončení 12měsíčních operací…
Můj dojem z toho všeho je, že na USD to bude mít pozitivní a na EUR (velmi) negativní dopad.

A pokud jde o měnové páry, jednoduše řečeno, přečtěte si výše uvedené řádky a pochopíte, jaký je můj názor na další vývoj.

Myslím si, že u GBPUSD a EURUSD se zpočátku dostaneme o trochu výš.
U GBPUSD očekávám, že vzestupy ochabnou na úrovni 1,5080/5100, a z velké části spoléhám na důležité diskuse trhu ohledně dnešních RHS fixů u EURGBP, které nepochybně přispějí k nabídce GBPUSD a ve směru dolů je třeba sledovat hranici 1,5015/25 a pod ní s ještě větší pozorností 1,4980.

U EURUSD bude podle mě stropem cenových pohybů hladina 1,2250 a dočkáme se dalšího významného pokusu o zdolání podpůrné úrovně 1,2150, která se včera držela obdivuhodně dobře. U tohoto páru budu znovu prodávat při posílení a očekávám, že před pátečními údaji o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru (NFP) se dostaneme k 1,2080.

V případě AUDUSD zastávám podobně medvědí postoj a za vrchol pro tento den považuji úroveň 0,8580, na níž bych začal zase prodávat v očekávání, že během příštích 24 hodin bychom se mohli dostat na 0,8450.

Zdá se, že USDCAD by se dnes mohl dostat výš, ale v tomto případě si budu své obchody vybírat pečlivě. Chystám se prodávat, ale ne před dosažením hranice 1,0580...

Pokud jde o data, dnes očekáváme zveřejnění předstihového indikátoru KOF ve Švýcarsku, údaje o zaměstnanosti ADP v USA a HDP v Kanadě…

To je pro dnešek, přátelé, všechno a při výběru obchodů dnes doporučuji obezřetnost, protože mám takové podezření, že to bude jako na houpačce.

S pozdravem,

Ken Veksler.

Ekonomický komentář - 30.06

Komentář
• Akcie mají opravdu negativní náladu po včerejším neuspokojivém ukazateli Důvěra spotřebitelů (Consumer Confidence). S&P500 uzavíral u propasti, 1039 je hranice neckline u obrovské formace head-and-shoulders. To je opravdu špatná zpráva, protože naznačuje, že bychom mohli testovat přibližně 900 během tohoto roku. Během dne to vypadá na odraz u akcií, ale uvedené oživení by mělo být prodáváno.
• EUR stále oslabuje vs. jiné evropské měny, ale vypadá to jako dno vs. komoditní měny.
• Sněmovna v USA hlasovala o prodloužení termínu dokončení pro kupující domů, kteří se kvalifikují pro daňový úvěr.
• Dnes jsou v Německu prezidentské volby, ale výsledek není jistý a kandidát Merkelové může být poražen, což by dále oslabilo její vládu (a EUR).

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Německo 07:55 Změna zaměstnanosti / Míra nez. (JUN) -30 tis. / 7.7% -45tis. / 7.7%
EU 09:00 CPI YoY bleskový průzkum (JUN) 1.4% 1.5% 1.6%
USA 12:15 ADP změna zaměstnanosti (JUN) 60K 55K

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Prodáváme při oživeních k 1.2280 a cílujeme na 1.2210. Stop nad 1.23.
USDJPY 0 Neutrální.
EURJPY 0/- Prodáváme při oživeních k108.80 a cílujeme na 108.08. Stop nad 109.00.

GBPUSD 0 Prodáváme při zlomu k1.50 a cílujeme na 1.4870. Stop nad 1.5030.
AUDUSD 0/- Prodáváme při oživeních k0.8575 a cílujeme na 0.8500. Stop nad 0.8600.
USDCAD 0/+ Prodáváme při poklesech k 1.05 a cílujeme na 1.06 Stop pod 1.0460.

FX-Opce Komentář
EURUSD V Evropě rostou obavy a křivka vol se pohybuje výše kolem 0.7 a spot klesá o 1
číslo. Většina se snaží prodávat dolů na krytí shorts s vyššími obraty rizika (RR).
USDJPY Obraty rizika se nepohnuly výše, když byl spot včera stlačen pod 8830. Uvidí se, zda se toto
oživení Yenu rozšíří, jinak by se gama nejrychleji uvolnily.
AUDUSD Vols se nadále obchodují výše v Asii, když se spot neoživil nad 8550. 1m se obchodovaly výše na
17.25, z 16.9 a trh je nadále nervózní a obraty rizika se neuvolňují.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 5980 a cílujeme na 5933. Stop nad 6005.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 4970 a cílujeme na 4936. Stop nad 4989.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1052 a cílujeme na 1042. Stop nad 1056.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při zlomu 1246 a cílujeme na 1256. Stop pod 1241.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při poklesech k 18.60 a cílujeme na 18.80. Stop pod 18.50.
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při zlomu 75.00 a cílujeme na 73.30. Stop nad 75.60.

29 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 29.06

Dobrý den,

Sluníčko svítí a na světě je krásně! Tedy pokud jste nevložili své peníze do rizikových obchodů. Akciové trhy včera zaškobrtly a nejhůře se to projevilo na asijských indexech v čele se šanghajským indexem, který přes noc spadl o 4 %. S&P nyní vysedává poblíž supportu na úrovni 1060/65 a i když celkově zastávám medvědí postoj a očekávám návrat k úrovním poblíž 1045, nepředpokládám, že by se tak stalo před pátečním zveřejněním amerických údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělství (NFP). Před zveřejněním těchto údajů, k němuž by mělo dojít v pátek odpoledne, dokonce očekávám i mírnou boční konsolidaci mezi úrovněmi 1060 a 1075.
Následkem vývoje na akciových trzích se podobným směrem vydávají i devizové trhy a do dnešního rána vstupujeme s tím, že ze včerejších nočních obchodů jako jasný vítěz vychází JPY, a to i přesto, že z Japonska k nám přicházely pesimističtější zprávy ve formě vyšší míry nezaměstnanosti. Ani tento vývoj však neoslabil zájem o nákup JPY a, jak už tvrdím nějakou dobu, podobný obrázek můžeme očekávat během letních měsíců i nadále. V souladu s tímto vývojem je také americká deflace, která se nám slušně rozvíjí a ještě více zvyšuje hodnotu krátkých pozic v USDJPY. Přes noc se výnosová míra 10letých amerických státních dluhopisů dostala pod 3 % a japonští investoři přitom zároveň již likvidují své pozice v carry obchodech. U tohoto měnového páru je nyní důležitá úroveň 88,00, protože pod ní leží skutečně vážné riziko dalšího výrazného propadu.
Další příběh, který se dále vyvíjí, je přetrvávající švýcarský postoj k situaci, která údajně jednou naznačovala možný deflační vývoj, ovšem podle Švýcarů se takového vývoje není nutné dále obávat, takže je prakticky eliminováno riziko další intervence SNB (v nejbližší době). Na základě tohoto vývoje EURCHF konzistentně překonával nová historická minima a dnes ráno se obchodoval na úrovních poblíž 1,3280. Dopad tohoto poklesu pocítily i další měnové páry s EUR, které EURCHF zjevně stáhl s sebou. S přihlédnutím ke všemu, co jsem psal výše, je hlavní obětí EURJPY, jehož obchodování jsem dnes ráno popsal bývalému kolegovi jako vrážení střepů do oka… Bolestné. Nicméně v tomto páru se vyplatí zůstat krátcí…
Pokud jde o dění na dalších trzích, nová australská premiérka Gillardová označila pátek za nejzazší termín uzavření nových vyjednávání s těžaři ohledně nové těžební superdaně… Pár AUDUSD přes noc klesl, ale stejně mám dojem, že s ohledem na pravděpodobnou výslednou nižší daň (nejspíše 25 % namísto 40 %) by v konečném důsledku měl být výsledek pro AUD pozitivní. V průběhu dne zůstanu v měnovém páru krátký, ale pokud by mělo dojít k prolomení neprůchodné zóny podpory na úrovni 0,8615/25, pak by se kurz měl prozatím zastavit na 0,8580. Jakkoli má měnový pár celkově medvědí tendenci, je třeba říct, že se pohybujeme podle mého v jeho reálných hodnotách a agresivní krátké pozice nejsou z mého pohledu nejlepší volbou.
Ano, přiznávám, že záležitost s GBPUSD ještě stále úplně nepřebolela, ale podržím si své krátké pozice a počkám, jestli mi dopad zveřejněných ekonomických dat stlačí tento pár níže a sebere tím libře z plachet vítr, který jí tak příznivě vanul v závěsu za rozpočtem a jestřábími komentáři osamělého opozičníka v BoE Andrewa Sentence.
Pokud jde o dnešní data, v eurozóně očekáváme údaje o důvěře v ekonomický vývoj a indikátor podnikatelského klimatu, později v průběhu dne pak v USA index cen domů Case-Schiller composite a údaje o spotřebitelské důvěře. Hra s rizikem se mi stále líbí a myslím, že máme nakročeno k jejímu pokračování.
Pro dnešek hodně štěstí a nevěšte hlavu.

S pozdravem
Ken Veksler.

Ekonomický komentář - 29.06

Komentář
• Chicago Fed i Dallas Fed byly včera dost neuspokojivé a stále více to vypadá na dvojitý pokles ve 2. polovině roku 2010.
• EUR nadále klesá, když sazby zemí PIIGS nadále rostou a spread k sazbám Německo /sever se rozšiřuje. Pár EURCHF poklesl více než o 6% MTD (o 21% od roku 2007) a vypadá to, že hlavní směr je dolů. Vypadá to také, že SNB vzdala intervence a ponechá pár svému osudu.
• S&P500 je blízko 1040, což může být výstřih (neckline) u velké formace head-and-shoulders. Očekáváme určitou podporu kolem 1060-62 (trend od března 2009), a proto dnes nakupujeme při poklesech.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Oček. Dříve Komentář
EU 09:00 Průmysl./Spotřebitel./Ekon. důvěra Confidence (JUN) -6/-17/98.1 -6/-17/98.4
USA 13:00 CaseShiller 20-měst HPI YoY (APR) 3.5% 3.4% 2.3%
USA 14:00 Conf. Board důvěra spotřebit. (JUN) 62.5 63.3

FX Denní stav stance Komentář
EURUSD 0/- Prodáváme při oživení k 1.2270 a cílujeme na 1.2210. Stop nad 1.2290.
USDJPY 0/- Prodáváme při oživení k 89.10 a cílujeme na 88.60. Stop nad 89.50.
EURJPY 0/- Prodáváme při zlomu 108.08 a cílujeme na 107. Stop nad 108.25.
GBPUSD 0 Neutrální.
AUDUSD 0/- Prodáváme při oživení k 0.8660 a cílujeme na 0.8600. Stop nad 0.8690.
USDCAD 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1.0380 a cílujeme na 1.0440. Stop pod 1.0360.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols byly mírně výše, když spot klesá. Obraty rizika posilují a front
end vols byly stabilní i když nacházely nejvíce nabídek v sezóně.
USDJPY Vols placeny, když se spot dostal pod 8900 s čínskými akciemi vepředu. Určité short
krytí gama a obraty rizika převažují.
AUDUSD Křivka je vyplácena, když averze k riziku zavládla na trhu. Po včerejším uspokojení při prodejích
vol , vidíme návrat nervozity, když se trh pokouší pokrýt short gamma.

Akcie Denní stav stance Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při poklesech k 6070 a cílujeme na 6134. Stop pod 6046.
FTSE 0/+ Nakupujeme při poklesech k 5005 a cílujeme na 5044. Stop pod 4989.
S&P500 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1062 a cílujeme na 1074. Stop pod 1058.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav stance Komentář
Zlato + Nakupujeme kolem 1238 a cílujeme na 1249. Stop pod 1233.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při poklesech k 18.50 a cílujeme na 18.75. Stop pod 18.40.
Ropa (CLN0) 0/+ Nakupujeme při poklesech k 76.50 a cílujeme na 78.00. Stop pod 76.00.

28 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 28.06

Dobré ráno,

jak rychle vrcholná schůzka představitelů zemí skupiny G20 přišla, tak také odešla; různí příslušníci davu obyčejných lidí byli zadrženi pro narušování veřejného pořádku a v podstatě nic dalšího z ní nevzešlo. Existuje tu výrazný nesoulad mezi dvěma tábory. V kontinentální Evropě jsou ti, kdo pevně věří, že cestou kupředu je upuštění od stimulačních opatření a snižování rozpočtových deficitů (vzhledem k obrovským veřejným dluhům ani nemají téměř nic jiného na výběr), zatímco ve Spojených státech Obamových právě tento muž prosazuje politiku, která by se dala vyjádřit slovy: utrácejte, jen tak se z potíží dostanete… Těžko předvídat, ale pokud budete do ekonomiky prostě jen pumpovat další peníze, brzy skončíte tam, kde zbytek Evropy… A Číňané samozřejmě požadovali, aby v závěrečném usnesení ze schůzky nefigurovala žádná oficiální zmínka o jejich měnové manipulaci.

Takže kam odsud? Riziko není prozatím v kurzu a zdá se, že trh se výhradně soustřeďuje na to, kam míří akciové trhy, a od toho se také odvíjejí pohyby měnových párů.
Jak jsem psal v předchozích komentářích, na letní prázdniny se opravdu vše zklidňuje a v současné době opravdu nevím, kde najít jednoznačné obchody.

Pokud jde o dnešní úrovně, GBPUSD je podle mě opravdu hodně překoupený a říká si o prodej, ale nechce se mi skákat před rozjetý nákladní vlak, tedy britskou libru.
Do týdne čekám korekci až na úroveň 1,4600, tak si na to dávejte pozor.

Pokud jde o EURUSD, vím o dobrých nabídkách, které sedí nad úrovněmi 1,2390 a 1,2410, s malými stop příkazy těsně nad těmito úrovněmi. U tohoto páru budu prodávat při posílení a myslím, že v průběhu dne se kurz bude pohybovat v pásmu 1,2300-1,2390.

USDJPY i nadále oslabuje a obzvláště dlouhé pozice JPY se v průběhu minulého týdne zvýšily, což posiluje důvěru v dlouhé pozice v JPY se začátkem léta.

Dnes nenacházím žádnou výraznou inspiraci a budu čekat na nějaké živější dění v nejbližších dnech, které by snad mohlo vdechnout trochu více života nejen mně, ale také tomuto trhu.

S pozdravem,

Ken Veksler.

FX Update 28.06 - Země skupiny G20 se dohodly na společném cíli, ale různých cestách k jeho dosažení

Páteční obchodování bylo pro měny znovu smíšené, když EUR zpočátku oslabovalo a s blížícím se víkendem posilovalo. Údaje zveřejněné v USA byly také smíšené a k tématu konsolidace přispěly revizí amerického HDP směrem dolů, kterému silně protiřečila nejvyšší úroveň indexu spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za 8 měsíců (povšimněte si, že je to v příkrém rozporu s týdenními údaji o spotřebitelské důvěře ABC). Návrh amerického zákona o finanční reformě začíná nabírat jasné obrysy a reakce finančního sektoru na něj byla povzbudivá, jelikož se zdá, že nebude tak tvrdý, jak se očekávalo. Pod vlivem chystané schůzky zemí G20 ale obecně nebylo směřování měn během dne nijak vyhraněné.
Víkendová schůzka vyústila v dohodu zúčastněných zemí o různých způsobech řešení finanční krize, snížení deficitů (o polovinu do roku 2013) a postupném zavádění regulace bank, a to vlastním tempem při respektování společného cíle, jímž je povzbuzení „nerovnoměrného“ a „křehkého“ globálního oživení.
Pokud jde o zdanění bank, komuniké připouští, že některé země takovou daň zavedou, ale nebude povinná paušálně. Skupina G20 se také zavázala zvýšit flexibilitu devizových trhů v některých rozvíjejících se zemích, ale bez specifické zmínky o čínském juanu (všimněte si prohlášení Pekingu, že nyní na summitu G20 souhlasí s diskusí o měnách – na rozdíl od situace ještě před několika málo týdny, kdy prohlašoval, že G20 není pro takové diskuse vhodných fórem).
Dnešní relativně klidnou evropskou seanci zahájily půjčky domácnostem a obchodní údaje ze Švédska, z Německa následovala řada údajů o indexu spotřebitelských cen za červen v jednotlivých spolkových zemích. Obchodování ze Severní Ameriky hlásí osobní příjmy/spotřebu a indexy výrobní aktivity chicagského a dallaského Fedu.

Ekomomický komentář - 28.06

Komentář
• HDP USA byl opět revidován níže při třetím odhadu minulý pátek; tentokrát na 2.7% z 3.0%. Revize dolů je způsobena většinou kvůli nižším výdajům spotřebitelů, které byly revidovány o 0.5% bodů níže na 3.0%. Většina tvrdých dat zpomaluje, ale pro 2Q bychom měli vidět další dost solidní růst u výdajů spotřebitelů, i přes slabý měsíční růst v dubnu a slabý růst očekávaný pro květen. Zpráva bude zveřejněna dnes.
• Schůzka G-20 samozřejmě poutala v pátek mnoho pozornosti a trhy nervózně čekají na jakoukoli novou regulaci, která může být dohodnuta na zasedání, zejména bankovního sektoru. Jak se ukazuje, na zasedání se toho moc nedělo a prezident Obama bude zklamán, že se mu nepodařilo přesvědčit několik evropských představitelů, že se musí zapojit do více stimulování, aby udrželi uživení. Zasedání přineslo určité výsledky, když se ekonomiky G-20 budou snažit snížit na polovinu svoje deficity během tří let a stabilizovat svůj poměr dluh /GDP. Kromě toho bylo dohodnuto, že by měly být dodržovány vyšší kapitálové požadavky na banky.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
USA 12:30 Chicago Fed National Activity Index (MAY) 0.32 0.29
USA 12:30 Osobní příjmy / Výdaje MoM (MAY) 0.4% / 0.1% 0.5% / 0.1% 0.4% / 0.0%
USA 14:30 Dallas Fed výrobní činnost (JUN) 3.2% 2.9%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0 Bojuje o prolomení 1.24. Pásmo 1.2350-1.2425.
USDJPY 0 Krátkodobá podpora na 89.20. Pravděpodobně v pásmu 89.20-89.75.

EURJPY 0 Možná vytváří krátkodobou základnu. Nakupujeme při zlomu nad 111.0 pro cíl 111.80 dle výběru.
GBPUSD 0 Při zlomu nad 1.50 cíl 1.5100-10, ale může nejprve dojít ke zpevnění. Podpora na 1.50.
AUDUSD 0 0.87 nyní podpora. V pásmu 0.87-0.8780.
USDCAD 0 1.0290 další úroveň podpory. Očekáváme zpevnění v pásmu 1.03-1.04.

FX-Opce Komentář
EURUSD Křivka se v pátek stala příkřejší s pevně posilujícím back end. 9m 1.02s a 6m 1.05 se obchodovaly
v pátek s většími tickets. Gama pravděpodobně poklesne, když se blížíme k e svátkům v USA.
USDJPY Když je spot mimo minima, očekává se, že se gama dostane pod určitý tlak. Křivka zůstala
stabilní s málo děním na trhu dosud.
AUDUSD Prodávající gama dominují. 1m dávány na 15.8, dolů z 16.1 v pátek a přední část křivky
je nadále slabá. Spot je ve velmi úzkém pásmu od otevření.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 6100 a cílujeme na 6054. S/L nad 6122.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 5070 a cílujeme na 5022. S/L nad 5093.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1081 a cílujeme na 1075. Stop nad 1084.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech na 1,253 pro posun opět zpět na 1,265. Stop pod 1,247.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při poklesech na 18.95 pro odraz zpět na 19.40. Stop pod 18.70.

Ropa (CLN0) 0 Dnes očekáváme, že maximum na 79.38 zadrží další zisky. V pásmu 78.25-79.25.