07 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 07.05

Dobré ráno,

dnešní noc byla opravdu velice, velice dlouhá. Stačilo k tomu, aby včera nějaký rádoby génius na Wall Streetu (který si teď už asi moc neškrtne) zadal příkaz k zobchodování 16 mld. USD namísto 16 mil., a výsledkem je, že trh smazal 1 bln. USD a zareagoval neúměrně velkým propadem. Řeknu vám, že toto je už sedmá krize, kterou ve svém životě zažívám, a že jsem obchodoval i když Amerika zažila útok na newyorská dvojčata, ale musím říci, že něco jako tohle tu skutečně ještě nebylo.

Asi ani nemusím zdůrazňovat, že index volatility (VIX) přes noc vyskočil o více než 30 % a že se nyní poprvé za více než 18 měsíců drží nad hodnotou 40 bodů. Trh zůstává vratký a důvodů k rozptýlení jeho obav a nejistot se prozatím moc nenašlo. Zásadně se ale změnil celkový obraz – už nejde o Řecko a možné (pravděpodobné) rozšíření nákazy nezvladatelného státního dluhu... Abychom si rozuměli – nechci tvrdit, že by chybný příkaz jednoho idiota dokázal rozpoutat masivní krizi, ale dokáže odhalit skrytou křehkost jednosměrného růstu akciových a devizových trhů, který nyní trvá už více než rok. Takže co teď a jak se zachovat?

Když to řeknu jednoduše, vystupte ze všech pozic nehledě na to, jak jsou ziskové, protože situace se hned tak neuklidní a o své zisky byste mohli zase rychle přijít.

Znovu zdůrazňuji, jak důležité je podle mého názoru používat opce... JE TO NAPROSTO NEVYHNUTELNÉ. Pokud, a teď omluvte můj jazyk, máte koule na to, abyste i na takto rozbouřeném trhu obchodovali, tak doporučuji obchodovat opce a spekulovat na nárůst volatility. Nejlepší obchod, který se v současné době nabízí, je pravděpodobné nákup jednoměsíčních opcí na korekci směrem nahoru u měnových párů s JPY. Až se totiž prach usadí a o slovo se zase přihlásí přirozená lidská povaha, můžeme čekat masivní korekce a zpětné pohyby, a v tom okamžiku vám právě držení opcí zajistí nejspolehlivější zisky.
Pokud jde o další dění na trhu, ve Velké Británii se konaly všeobecné volby (na pozadí ostatních událostí téměř bezvýznamné), které nám dnes ráno podle očekávání přinesly vítězství konzervativců bez parlamentní většiny, což si vyžádá vytvoření koaliční vlády, a čím dříve, tím lépe pro GBPUSD; i když ať se na to podíváte, jak chcete, pro GBPUSD to bude celkově stejně negativní zpráva, a proto je dnes možné ho při vzestupech k 1,4830/50 s velkou pravděpodobností prodávat.

EURUSD se ze všech měnových párů přes noc pohyboval nejméně, ale jeho výhled je stále převážně negativní, takže při výletech k 1,2750/2800 je třeba prodávat, ale nějaký poměrně významný pokles očekávejte až v nadcházejících dnech. Hovoří se o tom, že dnes odpoledne proběhne telefonická konference představitelů G7, ale je těžké si představit, že by jejím výsledkem byla nějaká pozitivní zpráva. A odpoledne bude v USA samozřejmě zveřejněna změna počtu pracovních míst mimo zemědělství (NFP), ale koho to opravdu zajímá, když trh má teď úplně jiné starosti…

Největší volatilitu zaznamenaly včera měnové páry s JPY a dívat se u EURJPY a GBPJPY na propad o více než 1200 bodů bylo přinejmenším zajímavé, ale dodává to věrohodnosti mým výše uvedeným komentářům k opcím.

Nebudu vám dnes předkládat sáhodlouhý rozbor trhu nebo naznačovat směr obchodů, protože si jistě dokážete představit, jaké peklo tam panuje. Má nejlepší a jediná dobrá rada pro dnešek je zavřít krám a udělat inventuru. Jistě jste v neodolatelném pokušení vrhnout se na trh, kde můžete zdánlivě vydělat miliony, ale uvědomte si, že o každý dolar, který na měnových trzích vyděláte, musí někdo další přijít, takže si položte otázku, na které straně rovnice chcete být. Já říkám, ušetřete si starosti!

Mějte se a nezapomeňte na ochrannou přilbu

Ken Veksler.

Hororový scénář stále blíže realitě

David Karsbol, hlavní ekonom Saxo Bank

Vzhledem k tomu, že krize v zemích PIIGS neustále bobtná a nabývá na objemu, je k opětovnému zklidnění trhu zapotřebí rychlého schválení a ratifikace finanční pomoci pro Řecko ze strany Německa. Dokonce i jestřábi z ECB jako Axel Weber dávají německé účasti na záchraně Řecka přívlastek „opodstatněná“.

Názor německého lidu jde však jednoznačně proti další pomoci, která má zemím PIIGS umožnit vybřednout z finančních problémů, jež si samy způsobily, a případnou pomoc Řecku je třeba považovat za „rychlou a špinavou“ záplatu závažného a velmi naléhavého problému. Měli bychom si na rovinu říci, že fiskální potíže zemí PIIS jsou méně závažné, ale to rozhodně neznamená, že jsou nepodstatné. A investoři by rozhodně NEMĚLI pomoc Řecku považovat za precedens pro možnou pomoc zbývajícím zemím PIIGS.

Evropští politici se snaží přehlížet znepokojení panující na dluhopisovém trhu, když říkají, že Řecko je zvláštní případ a že není třeba se obávat žádné nákazy. Dluhopisové trhy, jak naznačují vyšší výnosy ve všech zemích PIIGS, se s tímto názorem v žádném případě neztotožňují. Pokud nedojde k realizaci dramatických úsporných programů, tato krize se rozšíří a rozroste, a to zejména v zemích PIIGS, a s největší pravděpodobností se během příštích 12–24 měsíců dočkáme restrukturalizace portugalského dluhu, protože vnější zadlužení Portugalska je mnohem horší, než je tomu v případě Řecka, a protože kombinovaný (veřejný + soukromý) dluh Portugalska vylučuje „vnitřní řešení“.

Už dva roky soustavně varujeme před takovým scénářem, kdy se vlády snaží zatáhnout mejdan v podobě výdajů financovaných na dluh v situaci, kde se soukromý sektor rozhodl scénu vyklidit. Základním problémem je příliš velké zadlužení a jen málo záleží na tom, zda se v něm topí vláda nebo soukromý sektor. Podle našeho názoru je z hlediska hospodářského cyklu situace po obratu v březnu 2009 stále příznivá, ovšem skutečnost, že celkové dluhové břemeno mnoha zemí (především těch, které si to mohou dovolit nejméně) nadále roste, funguje jako obrovská nestabilizující síla – tikající dluhová bomba.

V tomto ohledu se naplnění našeho „hororového scénáře“ přibližuje každým dnem již od počátku finanční krize. Ano, problémy finančního sektoru s likviditou se podařilo vyřešit tím, že se za závazky bank zaručil stát na úkor veřejného dluhu, a do finančního systému se pomalu vrátila (podmíněná) důvěra. Tato důvěra však má šanci nadále přetrvat pouze, pokud 1) banky budou samy o sobě považovány za solventní a likvidní (tak tomu není) NEBO 2) bude veřejný sektor v jednotlivých zemích dostatečně silný na to, aby se za závazky bank zaručil.

Pokud nedojde k žádným reformám a pokud se současná krize státních dluhů zemí PIIGS dále rozšíří, dojde A) k úplné ztrátě důvěry ve veřejné finance (vyšší výnosy ze státních dluhopisů emitovaných zeměmi PIIGS), B) ke kompletní ztrátě důvěry v dobytnost bankovních pohledávek vůči zemím PIIGS, C) k úplnému zamrznutí soukromého úvěrového financování zemí PIIGS a D) k ochrnutí ekonomické aktivity v jižní Evropě.

Konečný výsledek, k němuž dospěje euro a eurozóna, závisí na tom, k jakým protiopatřením EU nakonec sáhne. Pokud nebudou nabídnuty žádné další záchranné balíčky a pokud v následujících dvou letech dojde k restrukturalizaci dluhů zemí PIIGS, euro posílí, protože bude zachována interní (fiskální a monetární) kázeň. Pokud se ECB rozhodne dluh zemí PIIGS monetizovat, popř. pokud budou ze severu Evropy na jih směřovat záchranné balíčky, bude euro dále oslabovat a ekonomická aktivita celé eurozóny bude dlouhodobě podkopána. Bohužel se domníváme, že s největší pravděpodobností dojde k naplnění druhého scénáře.

Ekonomický komentář 07.05

Komentář
• Chyba způsobená překlepem nebo vysokofrekvenční obchodování spustily amok? Ne méně než u 27 +50 mil. USD akcií USA došlo k poklesu o více než 90% během chvíle. Nasdaq OMX Group hlásí, že u 286 cenných papírů došlo ke změně hodnoty o více než 60%, ale uvádí, že burza neměla problémy s počítačovými systémy.
• Zpráva o pracovním trhu v USA je tradičně nejdůležitější měsíční údaj makrodat, ale dnes může být přeložena na stranu 2, protože dluhová krize zabírá přední stránku.
• Ve Velké Británii výsledek voleb ukazuje na parlament bez jasné většiny. To není dobré pro GBP.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
V.Británie 08:30 PPI výstup MoM (APR) 0.5% 0.9%
Německo 10:00 Průmyslová výroba MoM (MAR) 1.5% 0.0%
USA 12:30 Nonfarm Payrolls / Míra nezaměst. (APR) 170tis. / 9.7% 190tis. / 9.7% 162tis. / 9.7%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0 Volatilita extrémní. Trh řízen novými toky. První res. kolem 1.2840, pokud technické neprolomeny. roken”.
USDJPY 0 Dělá se legraci? JPY volatilita je příliš velká pro spotové obchody. Sledujeme trhy dluhopisů jako ukaz. směru
EURPJY 0 Nad – 1000 pip pásmo včera a oživení 700 pips mimo tok. Preferujeme případně short při oživení
GBPUSD 0 Parlament bez většiny oceněn? 1.4780 je důležitá podpora a 0.8600 důležitá resistence v EURGBP.

AUDUSD 0/- Možná to ještě nepřešlo. 200-denní klouzavý průměr kolem 0.8962 by mohl být důležitou oblastí.
USDCAD 0/+ Podpora v oblasti 1.0400. Oblast 1.0510 je 200-denní klouzavý průměr.

FX-Opce Komentář
Poté, co trh minulou noc explodoval s většinou vol křivek výše o 3-4 vols. To, jak malé podniky
prošly na makléřském, ukazuje na zvyšování obchodního zájmu o bezpečné útočiště -
měny USD, JPY a CHF. Vols, které jednou vypadaly draze, vypadají levně o hodinu později.




Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 5944 a cílujeme na 5890. S/L nad 5960.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 5300 a cílujeme na 5260. S/L nad 5330.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1137 a cílujeme na 1120. S/L nad 1144.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při zlomu 1202 a cílujeme na 1212. S/L nad 1198.
Stříbro 0/- Prodáváme při zlomu 17.48 a cílujeme na 17.21. S/L nad 17.60.
Ropa (CLK0) 0/- Prodáváme při zlomu 76.48 a cílujeme na 75.69. S/L nad 76.90.

Ohlašování výsledků
Země Čas (GMT) (G(GMT)(GMT) Společnost EPS oček. EPS dříve Komentář
Země Čas (GMT) (G(GMT)(GMT) Společnost EPS oček. EPS dříve Komentář
Země Čas (GMT) (G(GMT)(GMT) Společnost EPS oček. EPS dříve Komentář
Země Čas (GMT) (G(GMT)(GMT) Společnost EPS oček. EPS dříve Komentář
Země Čas (GMT) (G(GMT)(GMT) Společnost EPS oček. EPS dříve Komentář
Země Čas (GMT) (G(GMT)(GMT) Společnost EPS oček. EPS dříve Komentář

USA Federal National Mortgage Association -2.87
USA Berkshire Hathaway 1102.33 1307.30

06 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 06.05

Dobré ráno,

Podívejme se na chvíli na vývoj situace z hlediska relativní hodnoty a pokusme se objektivně zhodnotit, co se na trzích během tohoto týdne dělo.
EURUSD se obchoduje na úrovni 1,2750… Je to tak správně?
Podle mého názoru rozhodně ANO!

Proč?

Jednoduše proto, že svět je úplně jinde, než kde se nacházel před šesti měsíci. Pamatujete se, když se tento měnový pár obchodoval na 1,4500? Pamatujete se také na tehdejší hlasité protesty všech zúčastněných, že taková úroveň je přehnaná, že je euro předražené a skutečně nadhodnocené? A přesto jsme na těchto úrovních setrvávali poměrně dlouhou dobu, protože USA byly v té době ve značném svrabu, ze kterého se nerýsovalo blízké východisko, a eurozóna se oproti tomu zdála být relativně stabilním útočištěm chráněným před bouřemi zuřícími ve zbytku světa...
Teď se ale situace jednoznačně změnila, a i když se USA ještě z bahna zcela nevyhrabaly, během posledních 4 až 6 měsíců se ukázaly jako stabilní, konzistentní trh, který se pomalu propracovává k jisté stabilitě a růstu, zatímco eurozóna se mezitím vydala opačným směrem k pomalému vnitřnímu hroucení....

Takže podle mého názoru není důvod, proč by současná úroveň, na které se EURUSD obchoduje, neměla být oprávněná nebo dokonce ještě nižší.
Ano, souhlasím, že současný posun je možná přehnaný a příliš tvrdý, ale taková je už povaha devizových trhů, které mají tendenci trochu přehánět a reagovat poněkud ukvapeně. Devizové trhy odrážejí budoucí očekávání mnohem drastičtěji a výrazněji než jiné trhy, a přesně takového chování jsme v dnešních dnech svědky. Všichni vyhlížejí částečný návrat zpět, protipohyb, korekci, nebo jak to nazveme, a dá se poměrně logicky předpokládat, že k něčemu takovému nakonec dojde, ovšem odhadnout konkrétní rozsah a načasování takového obratu dokáže snad jen křišťálová koule. Úlohu katalyzátoru by mohlo sehrát dnešní zasedání ECB, na kterém se mnoho účastníků trhu i všeobecná šuškanda domnívají, že vy mohlo vyústit v některý z následujících výsledků – verbální intervence, fyzická intervence, opětovné zavedení nedávno zavedených krátkodobých (12měsíčních) úvěrů s variabilní sazbou, opětovné zavedení swapových linek v USD, atd., atd.…

Pravděpodobnost, že na něco z toho dojde, není podle mého velká, snad až na úvěry s variabilní sazbou, ale výsledek bude tak jako tak stejný... další přesvědčování a trh otrávený nepřesvědčivou rétorikou.... No a EURUSD ještě níže....

Pokud si vůbec člověk troufne na nějaký náčrt objektivní hodnoty tohoto páru, tak podle mého se teď bude pohybovat okolo pivotu 1,2300/2400, dokud se nepodaří dosáhnout nějakého hmatatelnějšího a konstruktivnějšího výsledku. Vězíme po krk v krizi z nákazy státních dluhopisů a ještě nějakou delší dobu bude pro EUR platit jednoznačně PRODAT!!!!!!!!!

Na jiných trzích jednoznačně vede přes noc NZD, neboť údaje o zaměstnanosti v zemi dlouhého bílého mraku se výrazně zlepšily a překvapily tak trh. Odrazilo se to na přiměřeném nárůstu NZDUSD o zhruba 1 %, což dále podpořil guvernér novozélandské centrální banky Bollard prohlášením, že tak bude možné zrušit podpůrná opatření pro ekonomiku dříve a že při předpokládané úpravě úrokových sazeb v červnu, k čemuž směřuje vývoj cen na trhu, se v podstatě dostanou zpět do správných kolejí. Jasné jako facka.

Japonci se konečně vrátili ze svátků svého zlatého týdne, což vedlo nepřekvapivě k očekávaným výsledkům. Nikkei spadl zhruba o 3 % a jak se situace obecně usazuje, zasaženy byly nejvíc EUR a JPY. JPY posílil vůči všem ostatním měnám a obzvláště dobře si vedl vůči EUR a USD.

Zjevnou nechuť k riziku i nadále odnášejí komoditní měny a AUD zaznamenal dnes ráno nová minima při obchodování na 0,89, zatímco USDCAD je zjevně překoupený; a právě sem, na strategický prodej tohoto páru bych se zase zaměřil při pohledu prizmatem relativní hodnoty, během následujícího jednoho či několika dnů dosáhne příhodných hodnot k prodeji....
GBPUSD zůstane ve spánkovém režimu, dokud nebudou známy výsledky dnešních voleb... tak čekáme dál.

Jinak si dámy a pánové nasaďte ochranné přílby a užijte si tu jízdu, opatrně na spotovém trhu a využívejte OPCE!!!!!!!!!!!!!

S pozdravem,

Ken Veksler.

FX Update - 06.05 = Další den, další velká čísla, další moře dluhů

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• EU: ECB – rozhodnutí o úrokových sazbách (11:45)
• USA: Produktivita v nezemědělském sektoru / jednotkové náklady na práci (12:30)
• USA: Nově hlášení nezaměstnaní (12:30)
• EU: Tisková konference ECB (12:30)
• USA: Vystoupení ministra financí T. Geithnera (13:00)
• USA: Vystoupení B. Bernankeho (Fed) (13:30)

Další den, další velká čísla, další moře dluhů. Obavy z nákazy způsobené řeckou úvěrovou krizí, které ještě více zesílily, když agentura Moody’s připustila, že na pořadu dne může být také zhoršení ratingu Portugalska, poslaly euro volným pádem dolů, takže vůči americkému dolaru spadlo na nejnižší úroveň za 14 měsíců a ve vztahu k britské libře se dostalo na roční minimum. K pozici eura nepřispěly ani zesilující protesty Řeků a zvěsti o dalších chystaných stávkách.
Všeobecný útěk do bezpečných útočišť přál nejvíce USD a hned vzápětí také JPY. Výnosy z amerických státních dluhopisů opět poklesly, protože dluhopisy těžily ze své reputace bezpečného útočiště, a měnový pár USDJPY se ještě více vzdálil od bariéry na úrovni 95,0 a spadl zpět na týdenní minima. USD se nyní v korekci dostal na USD indexu na 61,8 % a během pouhých 3 dní tak zaspurtoval z úrovně 50 %! Údaje zveřejněné v USA se nijak zásadně neodchýlily od prognóz, změna zaměstnanosti v soukromém sektoru (ADP) narostla o 32 tis. oproti očekávaným 30 tis. (všimněte si, že oproti údajům z předchozího měsíce došlo k revizi směrem nahoru), zatímco index nákupních manažerů ISM pro služby na hodnotě 55,4 neměl oproti očekávaným 56,0 a 55,4 z předchozího měsíce tak přesvědčivý výsledek jako index zpracovatelského sektoru.
Z dalších událostí na poli centrálních bank vyvolá pozornost dnešní jednání ECB; zřejmě větší než tomu bylo dříve. Trhy běží šeptanda o možném snižování sazeb a nákup dluhopisů a úpravy likvidity nepochybně povedou k tomu, že výstup J.C. Tricheta na tiskové konferenci bude pod drobnohledem. K dalším dnešním událostem patří volby ve VB. Volební místnosti se zavírají ve 21:00 GMT, první povolební průzkumy se očekávají nedlouho poté, výsledky až zítra ráno. Vzhledem k pozornosti obrácené spíše na EUR vyšla GBP z dosavadního europropadu a raketového nástupu dolaru relativně bez šrámů. Možná ji vstup do záře reflektorů čeká právě teď?
Z dalších událostí jmenujme pro evropskou seanci švýcarský index spotřebitelských cen, německé podnikové objednávky a v Británii údaje o indexu nákupních manažerů pro služby. V Severní Americe pak pozornost zaslouží počet vydaných stavebních povolení v Kanadě a v USA pak týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Ekonomický komentář 06.05

Komentář
• I přes skutečnost, že záchranný balík umožňuje Řecku rozložit dluh na tři roky, trh je i nadále nepřesvědčený. 2-leté výnosy se vrátily na 14.9%, zatímco CDS stouply o 100 bodů na 872.
• Připravte se na dnešní zasedání ECB. I Němci (Weber z ECB) začínají hovořit o tom, že balík pomoci je ‘odůvodnitelný“ kvůli ‘hrozbě velké nákazy’, proto přímá monetizace dluhu vypadá přijatelnější (i když všechny ostatní možnosti budou pravděpodobně nejprve vyčerpány).
• Volby ve Velké Británii jsou samozřejmě další událostí, kterou je třeba dnes sledovat, i když se volební místnosti uzavřou až v 21 hodin GMT.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Německo 10:00 Tovární objednávky MoM (MAR) 1.4% 0.0%
EU 11:45 Oznámení sazby ECB 1.00% 1.00% 1.00%
USA 12:30 Nově hlášení/stávající nezaměstnaní Jobless Claims 440tis./4610tis. 448tis/4645tis

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0 Může být dočasné minimum na 1.2788. Odraz se může rozšířit na 1.2930, ale níže riskuje test1.2740.
USDJPY 0/+ Nakupujeme při poklesech na 93.75 pro odraz zpět na 94.25. Stop pod 93.35.
EURJPY 0 Odraz z úrovně pod 120 se může rozšířit na 121.25, možná 121.65 při zpevnění.
GBPUSD 0 Zlom nad 1.5155 vede k riziku silného návratu na 1.5265. Očekáváme volební výsledky.
AUDUSD 0 Očekáváme zpevnění 0.9020-0.9120. Při zlomu nad riziko pohybu na 0.92.
USDCAD 0 Obchodování v pásmu mezi 1.0235 a 1.0325.

FX-Opce Komentář
EURUSD Křivka vol včera explodovala, když pár dosáhl nového minima EURUSD. Důležitá investiční bank USA
stále nabízí EUR puts/USD call a nyní zbytek trhu následuje. Stále věříme, že jakékoli oživení je dobrá
příležitost jít long u USD.




Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 5957 a cílujeme na 5928. Stop nad 5971.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 5346 a cílujeme na 5318. Stop nad 5360.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1168 a cílujeme na 1164. Stop nad 1170.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/- Bojuje nad 1,178. Prodáváme při oživení k 1,177 pro posun pod 1,172, cíl 1,165. Stop nad 1,184.
Stříbro 0/- Prodáváme při oživení na úroveň 17.82 pro další test 17.20. Stop nad 17.95
Ropa (CLK0) 0 Odraz z úrovní pod 80 se může rozšířit na 80.82, ale pravděpodobně se chytí v pásmu 80.0-80.55.

05 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 05.05

Dobré ráno,

situace se ještě zhoršuje!
Zhoršuje, pokud máte otevřenu dlouhou pozici v EURUSD a jste příliš paličatí na to, abyste ji zavřeli. Pokud jste ovšem krátcí nebo ještě lépe stojíte úplně mimo trh, pak jste na tom docela dobře.
Zdá se, že v této fázi sužované unii nic nepomůže, a další zdánlivě nekončící tiskové konference dělají spíše více škody než užitku.
Těmto politikům, kteří až dosud váhali udělat něco alespoň vzdáleně podstatného, nikdo nevěří, a když nyní konečně něco dělají, trh má za to, že je to až příliš pozdě, a upřímně řečeno, trh má pravdu.

Vzhledem k tomu, že Japonci měli včera zase státní svátek, člověka napadá, že se situace ještě zhorší, až dnes večer začnou obchodovat a uvědomí si, že na rozdíl od všech ostatních ještě EUR neprodali.

V podstatě tím chci říct, že vás dnes nebudu nudit něčím, co je nad slunce jasné, totiž že trh přepnul na režim averze k riziku (VIX vyskočil přes noc o 18 %), páry s komoditními měnami dostávají na frak, EUR se zoufale snaží najít půdu pod nohama, JPY posiluje na všech frontách, jen vůči silnému dolaru ne, a nakonec je tu mohutná ochrana v podobně opční bariéry USDJPY na 95,00.

Ze zveřejňovaných dat se dnes odpoledne dozvíme údaje o změně zaměstnanosti ADP v USA... ale na druhou stranu, koho to zajímá, když to trhem ani nehne.

Omlouvám se za dnešní nesouvislý komentář, ale situace je momentálně naprosto jasná a já raději zůstanu trochu stranou, než se prach usadí, protože cokoli jiného hraničí s hazardem. A kromě toho včerejší láhev červeného mé ranní kondici moc nepomohla.

S pozdravem

Ken Veksler.

FX Update - 05.05

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• USA: Index žádostí o hypotéku (11:00)
• USA: Změna zaměstnanosti ADP (12:15)
• USA: Vystoupení E. Rosengrena (Fed) (12:30)
• USA: Index nákupních manažerů ISM – služby (14:00)

Přes noc panoval neúprosný tlak na EUR, protože investory trápí neschopnost splácet závazky, která se jako infekce šíří periferními oblastmi EU. Jsou tu také obavy ohledně schopnosti Řecka uskutečnit nezbytná úsporná opatření vzhledem k eskalujícím protestům obyvatel Řecka. Většinu pozornosti na sebe kvůli spekulacím ohledně 280mld. díry ve financích poutalo Španělsko, to však následně důrazně popřel premiér Zapatero a také představitelé MMF, přičemž jak Fitch, tak Moody’s potvrdily rating AAA navzdory spekulacím o jeho snížení.

Přidejme k tomu nedávný ostrý zásah Číňanů v oblasti poskytování úvěrů na nemovitosti a zvýšení minimálních požadovaných rezerv a na pozadí toho nejistotu obklopující americkou finanční reformu a není divu, že je na trhu všeobecná poptávka po dolaru. Vůči EUR prolomil hranici 1,30, na své cestě dolů přitom smetl opční bariéry a propadl se na roční minimum, přičemž s sebou stáhl i GBP, a to i navzdory silné hodnotě indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru.
Přitažlivost statutu bezpečného útočiště vyvolala také poptávku po amerických dluhopisech a americké výnosy mírně klesly, když se USDJPY odpoutal od klíčové úrovně 95,0, i když nijak agresivně. Akcivé trhy dostaly pořádný výprask, když evropské burzy skončily hluboko v červených číslech (přibližně o 2 %, ve Španělsku dokonce -5,5 %). To se přelilo i do USA, kde DJIA uzavřel -2,02 %, S&P -2,38 % a Nasdaq -2,98 % oproti předchozímu dni. Údaje zveřejněné v USA zůstaly téměř bez povšimnutí ve stínu převažující averze vůči riziku, nicméně jen pro pořádek: rozjednané prodeje domů zůstávají beze změny na +5,3 % meziměsíčně, zatímco podnikové objednávky na 1,3 % meziměsíčně dalece předčily prognózy.
Asijská seance se opět konala bez Japonska a EURUSD se opětovně propadl a vymazal stoplossy kolem 1,2950. Australská data vyzněla optimisticky, nicméně zapadla v horečné snaze smést riziko se stolu.
I když je dnes kalendář docela nabitý, zraky se budou upírat výhradně na německou debatu o pomoci Řecku, která začne dnes a vyvrcholí pátečním hlasováním. Do té doby se nad trhy bude nejspíš vznášet atmosféra nejistoty. Pokud jde o údaje samotné, v Evropě očekáváme index nákupních manažerů – služby a kompozitní, spolu s indexem nákupních manažerů ve stavebnictví ve VB. Do středu pozornosti se zřejmě dostanou maloobchodní tržby eurozóny. V zámoří jsou na programu údaje o propuštěných zaměstnancích Challenger a změna zaměstnanosti ADP, a poté v pátek pro větší zajímavost údaje o pracovních místech mimo zemědělství a index nákupních manažerů ISM ve službách.

Ekonomický komentář 05.05

Komentář
• Včera se zaměření postupně přesunulo z PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko) na PIIS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Španělsko). Trh nutí tvůrce evropské politiky odkrýt karty. Záchrana Řecka je extrémně drahá ve srovnání s velikostí řeckého HDP a jeho podílu na HDP E-Z. Trh se začíná zajímat, jak velké problémy “skutečně” existují v zemích PIIS, a jak by se E-Z byla schopná vypořádat s těmito problémy při neexistenci drakonických a okamžitých úsporných programů.
• To hrozí dalšími problémy pro E-Z během mnohem kratší doby, než trh očekával pouze před půl rokem a stále to více vypadá jako návrat krize financování z léta/podzimu 2008. TED spread se opět rozšiřuje (je ale stále pod 20 body).
• CDS ceny, spready výnosů vs. Německo, VIX, USD a JPY jsou všechny výše a riziko je úplně mimo.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
EU 09:00 Maloobchodní prodeje MoM (MAR) 0.1% 0.1% -0.2%
USA 12:15 ADP změna zaměstnanosti (APR) 30 tis. -23 tis.
USA 14:00 ISM nevýrobní (APR) 56.2 56.0 55.4

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Prodáváme při odrazu do pásma 1.3000-20 pro posun na 1.2930. Stop nad 1.3065.
USDJPY 0/- 95.0 zřejmě nyní vydrží, což naznačuje návrat zpět na 94.35 před růstem. Nad cíluje 95.70.
EURJPY 0/- Prodáváme při oživeních na 123.50-60 pro brzký test minima 122.35. Stop nad 124.10.
GBPUSD 0/- Prodáváme při odrazu na 1.5185 res pro pokles na 1.5060. Stop nad 1.5225.
AUDUSD 0/- Očekáváme res na 0.9135, která má vydržet pro test 0.9035. Stop nad 0.9185.
USDCAD 0/+ Nakupujeme při poklesech na 1.02 pro odraz zpět na 1.0335. Stop pod 1.0165.

FX-Opce Komentář
EURUSD Velké jméno v USA nakoupilo 1 yard 1měs. 1.29 a to pokračovalo i při obchodování v NY s
různými strikes dolů, které byly placeny. Vols pravděpodobně nyní zůstanou vysoko po určitou dobu.
USDJPY Yen vols nadále pevné. Spot odmítl oblast 95, kde trh zřejmě stále brání
páteční a pondělní 9400 strikes, které mají určitý nákupní zájem.
AUDUSD Vols jsou hodně výše poté, co spot nadále ukazoval slabost. Obraty rizika se obchodovaly výše
s mnoho agresivními nabídkami pro strikes dolů. 2-3m ATM mají dobré nabídky.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 6035 a cílujeme na 5998. Stop nad 6052.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 5450 a cílujeme na 5413. Stop above 5467.
S&P500 0/+ Nakupujeme při poklesech k 50 dennímu klouz. průměru a cílujeme na 1180. Stop pod 1164.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/- Prodáváme při zlomu 1166 a cílujeme na 1153. Stop nad 1170.
Stříbro 0/- Prodáváme při oživení k 18.00 a cílujeme na 17.75. Stop nad 18.15.
Ropa (CLK0) 0/- Prodáváme při oživení k 83.30 a cílujeme na 82.00. Stop nad 84.00.

Ohlašování výsledků
Země Čas (GMT) (G(GMT)(GMT) Společnost EPS oček. EPS dříve Komentář
Německo 11:00 Deutsche Lufthansa -0.542 -0.170
Německo BMW 0.400 0.240

04 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 04.05

Dobré ráno,

Australské držitele hypoték včetně mě rozhodně nepotěšila zpráva, že RBA dnes ráno opět zvedla úrokovou sazbu OCR o dalších 25 bazických bodů. Prohlášení, které zvýšení sazby provázelo, a následná reakce trhu rozhodně nebyly hvězdné, protože trh i všichni ostatní, kdo dostatečně rozumí fungování ekonomiky, tento krok chápou jako signál, že během následujících dvou zasedání RBA k žádným dalším změnám nedojde, protože zástupci banky dali jasně najevo, že sazby jsou nyní na „normální“ úrovni a jejich pohyb směrem nahoru může vyvolat jenom vyhlídka růstu přesahujícího původně odhadované úrovně. Jediné riziko podle RBA spočívá v tom, že by inflace mohla vzrůst nad bezpečnou míru 3 %. Pokud se ale stejně jako já domníváte, že vliv všech faktorů, které ve své zprávě guvernér Stevens zmínil, je přinejmenším zanedbatelný (Čína, celosvětová chuť k riziku / růst atd., atd.), potom by to logicky mělo omezit možnost dalšího zvyšování sazeb… Výprodej AUD, kterým trh na zmíněné rozhodnutí reagoval, je tedy vzhledem k okolnostem pochopitelný a přiměřený. Další věc, která v této souvislosti vyšla najevo, je že zóna kolem 0,9300/70 je ve středním výhledu pro AUD hranicí, kam se tato měna může ve svém růstu dostat.

Mezi další zprávy, které se objevily přes noc a stojí za zmínku, patří článek zveřejněný ve WSJ, podle něhož budou řecká úsporná opatření a záchranný balíček s největší pravděpodobností na vyřešení řeckého problému nedostatečné. Ať už je autorem článku kdokoli, rozhodně dříve pracoval pro NASA jako expert na všechno... Bez souvislosti s výše uvedeným článkem se dnes ráno ve zpravodajství Reuters objevila zpráva v podobném duchu, podle které agenturní zdroje z prostředí německé vlády tvrdí téměř totéž. Nemusím zdůrazňovat, že měnový pár EURUSD je stále vystaven tlaku na oslabování a doposud jsme klesli až k hranici 1,3150. Současná situace rozhodně příznivá není, a pokud se během dne pár při uzavírání krátkých pozic dostane do pásma 1,3230/50, je třeba ho prodávat a brát vzniklou situaci jako příležitost ke vstupu do dalších dlouhodobějších krátkých pozic.

Trh zůstává úzký a včerejší podmínky budou pravděpodobně převládat i dnes. Jedinou výjimkou byl JPY, který přes noc oslaboval, a to zejména v případě USDJPY, který zaznamenal v rámci trendu čerstvá maxima na úrovni 94,97/9. V této fázi není nerozumné očekávat další posílení USDJPY až k 95,30, ale na této úrovni pravděpodobně narazíme na další lehké vybírání zisků, až dnes dopoledne skončí jeho první kolo.

GBPUSD je sice na vedlejší koleji, přesto ale před zveřejněním výsledků čtvrtečních voleb čeří hladinu. V jednom článku, který se přes noc objevil v anglickém tisku, se hovoří o „runu“ na GBPUSD během několika hodin pro vyhlášení výsledku. Pisatel článku však bohužel nepochopil podstatu pojmu „run“, který naznačuje trvalý tlak na prodej tohoto páru... Netřeba říkat, že uvidíme, co se stane, ale pravděpodobnost neakceschopného parlamentu se každým dnem zvyšuje, což lze rozhodně (a oprávněně) považovat za negativní zprávu pro GBPUSD. Během dne se budou stop úrovně nacházet pod 1,5200 a hladina 1,5150 pravděpodobně odolá. Cesta vzhůru je v tento okamžik otevřená a vstoupit do takového obchodu je pravděpodobně to nejlepší, co lze učinit. I když v tuto chvíli nejsem zastáncem nákupu GBPUSD, úroveň 1,5170 by mohla znamenat dobrou příležitost k intradenním nákupům, které by mohly kurz vytlačit až k hranici 1,5280.

Vzestupnému momentu USDCAD zasadil drobný úder kanadský ministr financí J. Flaherty, když řekl, že Kanaďané mají to nejhorší už opravdu za sebou a před sebou v podstatě modré nebe....

Během dne bude zveřejněno jen velmi málo údajů, snad s výjimkou indexu cen výrobců v eurozóně (nepříliš významná událost) a odpoledních rozjednaných prodejů domů v USA. A nezapomeňte, že pátek je ve znamení NFP!!!!!

S pozdravem

Ken Veksler.

Ekonomický komentář 04.05.

Komentář
• RBA zvýšila přes noc cíl sazby hotovosti o 25bodů na 4.5%, jak očekáváno Doprovodné prohlášení uvádí, že úrokové míry jsou na svém průměru a že inflace nemůže poklesnout tolik jako v předchozí předpovědi.
• Očekáváme, že Probíhající prodeje nemovitostí ( Pending Home Sales) budou sledovat svůj silný výkon 8.2% s dalším solidním meziměsíčním ziskem dnes, když se kupující domů snažili využít výhody daňového úvěru před jeho uplynutím (30. dubna). Objednávky továren ( Factory Orders) jsou dnes taky zveřejněny a očekáváme, že 1.3% pokles v objednávkách trvanlivého zboží v březnu bude víceméně vyvážen zisky v objednávkách netrvanlivého zboží.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Oček. Dříve Komentář
V.Británie 08:30 PMI výrobní (APR) 57.5 57.2
USA 14:00 Objednávky továren MoM (MAR) -0.2% -0.1% 0.6%
USA 14:00 Probíhající prodeje nemovitostí MoM (MAR) 5.0% 8.2%

FX Denní stav stance Komentář
EURUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech na 1.3160 pro odraz přes 1.3225 pro 1.3275. Stop pod 2010 min 1.3115.
USDJPY 0/+ Zlom nad 95.0 vypadá okamžitý. Testuje 95.50. Pod 94.10 se zpožďuje.
EURJPY 0/+ Zlom nad 125.50 by cíloval 126.30, jinak se drží v pásmu 124.50-125.50.
GBPUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech na 1.5185 pro odraz zpět na 1.5325. Stop pod 1.5135.
AUDUSD 0 Zlom pod 0.9215 by signalizoval hlubší korekci na 0.9140, jinak pásmo 0.9215-0.9265.
USDCAD 0/- Res v oblasti 1.0150. Prodáváme při oživení pro návrat zpět na 1.0050. Stop nad 1.0185.

FX-Opce Komentář
EURUSD Velký prodejní zájem u 1m ATM během obchodování v New Yorku vrací zpět 0.4 vols ,
Může to naznačovat, že trh ztrácí víru v oživení USD.
USDJPY Spot se pohybuje výše a mírně se obává 9500 kvůli nedostatku nabídek exportérů z Tokia. Vols
drží stabilně a Yen calls a obraty rizika mají určitý nákupní zájem.
AUDUSD Vols se uvolnily hned po rozhodnutí RBA o sazbě i přes pokles spotu, který se blíží úrovni .92.
Trh má–vidí pod 1týd. dolů a ATM strikes.

Akcie Denní stav stance Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při zlomu 6200 a cílujeme na 6250. S/L pod 175.
FTSE 0/+ Nakupujeme při zlomu 5550 a cílujeme na 5600. S/L pod 5530.
S&P500 0/+ Nakupujeme při zlomu 1205 a cílujeme na 1211. S/L pod 1202.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav stance Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech. Podpora na 1,181, 1,177 dále další krok výše k 1,187. Stop pod 1,173.
Stříbro 0/+ Oček, že podpora 18.68 drží pro další test 18.85. Stop pod 18.60.
Ropa (CLK0) 0 Zlom pod 85.95 naznačuje hlubší pokles na 85.25. Pravděp. pásmo 85.25 – 86.25.

Ohlašování výsledků
Země Čas (GMT) Jméno Oček. Dříve Komentář
Německo 11:00 Deutsche Lufthansa -0.5930 -0.6517
Německo - BMW 0.3960 0.0998
USA - XTO Energy 0.4680 0.6800

03 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 03.05

Dobré ráno,

víkend dospěl ke svému závěru a stejně tak bylo konečně učiněno rozhodnutí ohledně záchranného balíčku, který byl formálně nabídnut Řekům. Víkend ani balíček na mě moc příznivý dojem neudělaly a trh byl v tomto ohledu ještě horší. Ačkoli oznámená výše záchranného balíčku (110 mld.) dokonce předčí původní očekávání (i když jen 10 mld.), ani tak se nepodařilo rozptýlit obavy trhu a nechuť k riziku, a to především v souvislosti se zeměmi označovanými jako PIGS, zůstává vážným problémem. Ano, řecká úsporná opatření se mohou zdát přísná, ovšem ani tak se jim příliš nepodařilo rozptýlit převládající obavy. Řekové zvýšili věk pro odchod do důchodu o 4 roky, na 3 roky zmrazili všechny platy ve veřejném sektoru a do roku 2014 se zavázali snížit schodek státního rozpočtu z 13,9 % HDP vykázaných v loňském roce na méně než 3 %. Jediná otázka, kterou bych v této souvislosti měl, je proč by si měl někdo myslet, že když se jim úsporná opatření nepodařilo prosadit doposud, mělo by se jim to podařit tentokrát.

Pokud jde o vývoj na dalších trzích, Čína přes víkend opět přišla s požadavkem na zvýšení minimálních rezerv (o dalších 50 bazických bodů) a jedná se v tomto roce již o třetí podobný požadavek. To dodává o trochu větší důvěryhodnost celé otázce zpřísňování měnové politiky, která se na trzích probírá v posledních měsících. Hlavní měnové páry, na které měl tento krok dopad, byli nejbližší sousedé v Austrálii a Japonsku. AUDUSD tak byl přirozeně omezen ve svém vzestupu a také USDJPY nevykázal žádný významný pohyb vzhůru. Na konci pátečního odpoledne byla také zveřejněna informace, že agentura S&P snížila své výhledy týkající se bank Bank of America a Goldman Sachs, což přirozeně vyvolalo vlnu výprodejů v důsledku nechuti k riziku na již tak úzkém trhu a poslalo akcie směrem dolů.

Vzhledem ke státnímu svátku ve VB a probíhajícím oslavám Zlatého týdne v Japonsku očekáváme během dne povětšinou nízké objemy obchodů.
Pokud jde o zveřejňované údaje, za zmínku stojí snad jen osobní výdaje a příjmy v USA a také index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM, které budou vyhlášeny dnes odpoledne.

Pokud jde o měnové páry s USD, vše je poměrně v poklidu a trh podle všeho váhá podniknout cokoli opravdu významného. Prodej AUDUSD vypadá stále slibně, přičemž vliv na trh může mít riziko události v podobě zítřejšího zasedání RBA, které budou mít obchodníci na paměti v první řadě. Těm, kteří váhají nebo případně potřebují ochránit krátké pozice, navrhuji koupit noční call opce v AUD za realizační cenu 0,9300, která by při aktuálním referenčním spotovém kurzu 0,9265 neměla přijít na více než 25 bodů. Jinak si jsem jist, že všichni víte, co si o tomto páru nyní myslím, a preferuji vstup do krátkých pozic při vzestupech k 0,9300/30 s prvotním cílem na úrovni 0,9170.

Pokud jde o EURUSD, vše bylo prozatím řečeno, napsáno a provedeno a v případě, že nemáte ponětí, co se děje, pak jednoznačná strategie zní prodej. Během dne bude podle mne stropem pro jakékoli vzestupy nebo uzavírání krátkých pozic pásmo 1,3330/80, zatímco klíčovou úrovní směrem dolů bude 1,3170.

GBPUSD očekává výsledky čtvrtečních voleb (navzdory tomu, že jasnými favority jsou konzervativci) a jedinou otázkou zůstává, zda v parlamentu opravdu nebude mít žádná ze stran převahu a jaká je pravděpodobnost, že se tak stane. Poté, co tento měnový pár strávil určitou dobu na horním konci pásma, ve kterém se v poslední době pohyboval, očekáváme nyní testovaní jeho spodní hranice kolem 1,5190/50, ale nemusíte tajit dech, protože do pátku nedojde k ničemu razantnímu.

Dnes vám již nic dalšího, přátelé, nenabídnu, protože postupně vstřebávám, co pro nás má nadcházející týden v zásobě.

S pozdravem

Ken Veksler.

O víkendu byl oznámen balíček finanční pomoci Řecku – euro na horské dráze.

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE

(Všechny časy v GMT)
• EU: Vystoupení A. Webera (ECB) (09:00)
• EU: Vystoupení M. Ordoneze (ECB) (10:00)
• USA: Osobní příjmy/výdaje (12:30)
• USA: Index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM (14:00)
• USA: Cenový index ISM (14:00)
• USA: Stavební výdaje (14:00)

Komentáře k dění na trhu:
Víkend konečně přinesl dobré zprávy pro Řecko. Došlo totiž ke schválení kompletního záchranného balíčku, i když jeho poskytnutí je podmiňováno splněním přísných podmínek. EU a MMF vyhradily pro Řecko pro následující tři roky pomoc ve výši 110 mld. EUR, přičemž první část této půjčky bude uvolněna již před nejbližší plánovanou aukcí řeckých dluhopisů, která se má konat 19. května, což by mělo zažehnat riziko neschopnosti řecké vlády splácet závazky plynoucí z dluhopisů. V pátek se na trzích proslýchalo, že konečná výše záchranného balíčku by se měla pohybovat v rozmezí 100-120 mld. EUR, a o víkendu oznámená částka je přesně uprostřed tohoto odhadu. Řecko reagovalo přijetím úsporných opatření ve výši 13 % řeckého HDP a řecký ministr financí G. Papaconstantinou zdůraznil, že úsporný program bude mít sice tvrdé dopady na řecké občany, je však nevyhnutelný. Balíček stále ještě čeká na schválení německým parlamentem, takže v následujících týdnech doporučujeme v této souvislosti sledovat známky občanského odporu či nepokojů.

Pokud jde o další víkendové zprávy, Čína oznámila zvýšení požadovaného poměru rezerv o dalších 50 bazických bodů, již třetí v letošním roce, v reakci na neustále rostoucí hospodářské údaje (připomínáme o víkendu zveřejněný index nákupních manažerů za duben na hodnotě 55,7 oproti březnovým 55,1, což je jen o něco málo méně než trhem předpokládaných 55,9).

Při rychlém pohledu na páteční dění na trhu si povšimneme, že na závěr měsíce dávali obchodníci obecně přednost prodeji USD ve vztahu k EUR, GBP a AUD, přičemž k převaze nabídek také přispěla jednání a spekulace týkající se Řecka. Pro některé bylo zklamáním, že HDP za 1. čtvrtletí svými mezičtvrtletními 3,2 % poněkud zaostalo za očekáváním, ale hodnoty Chicagského indexu nákupních manažerů a indexu důvěry spotřebitelů dle University of Michigan byly vyšší, než se předpokládalo. Wall Street zahájil obchodování poměrně dobře, ale s blížící se uzávěrkou převládla negativní nálada, jelikož investoři byli znepokojeni vyšetřováním situace v bance Goldman Sachs.

Při otevření asijských trhů zaznamenalo EUR cenovou mezeru směrem vzhůru, ale pouze k úrovni 1,3360, načež následovalo její prudké vyplnění až pod hladinu páteční NY uzávěrky. Během obchodování byla problémem likvidita, protože v Japonsku je státní svátek, ale všeobecně převládající náladou byla averze vůči riziku.

Ekonomický komentář 03.05

Komentář

· EU si zvolila šokový scénář a zaplavila trh řeckým záchranným balíkem (110 mld. EUR při 5%) a Řecko souhlasilo s tím, že sníží rozpočet asi o 13% HDP. Počáteční reakce EUR byla pozitivní (odráží tvrdší než očekávaný řecký úsporný program), ale trhy jsou dnes většinou v režimu vypnutého rizika a jsme neutrální ohledně EUR.

· Sledujeme ISM výrobní (manufacturing) jako hlavní spouštěč dnes. Technická nastavení dnes upřednostňují průlomy dolů pro akcie a odpor k riziku může pokračovat při obchodování v USA.


Kalendář
Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
USA 12:30 Osobní příjmy a výdaje MoM (MAR) 0.5% / 0.8% 0.3% / 0.6% 0.0% / 0.3%
USA 14:00 ISM výrobní / Placené ceny (APR) 60.4 / - 60.0 / 75.0 59.6 / 75.0
USA 14:00 Výdaje stavebnictví MoM (MAR) -0.60% -0.30% -1.30%


FX
Denní stav
Komentář

EURUSD
0
Volatilní asijské obchodování. Může vidět dočasnou základnu těsně nad 1.32. Pásmo 1.3205-1.3275.

USDJPY
0/+
Nakupujeme při poklesech na 93.75-85 pro odraz zpět na 94.60. Stop pod 93.25.

EURJPY
0
Obchodování v pásmu 124.0-125.0.

GBPUSD
0/-
Prodáváme při oživení na 1.5280 pro návrat zpět na 1.5225. Stop nad 1.5335.

AUDUSD
0
Obchodování v pásmu 0.9200-0.9280.

USDCAD
0
Dočasné maximum na 1.0180. V pásmu 1.0120-1.0180.

FX-Opce
Komentář

EURUSD
Vols byly trochu níže v pátek, ale pohyb spotu v Asii od otevření způsobil určitou poptávku po krátkodobých strikes dolů kolem 1.31-1.3150.

USDJPY
Svátek v Tokiu vede k nižší likviditě. Pro spot bude těžší se dostat dále z oblasti 9400. Makléři hlavně nakupují nízké strikes v oblasti 1m.

AUDUSD
Vols dnes trochu posilují s korekcí u akcií v USA v pátek. Rozhodnutí RBA o sazbě zítra by mohlo stanovit tón. Skew nadále posiluje se spotem zaměřeným k obchodování nahoru.


Akcie
Denní stav
Komentář

DAX
0/-
Prodáváme při zlomu 6100 a cílujeme na 6069. S/L nad 6117.

FTSE
0/-
Prodáváme při zlomu 5540 a cílujeme na 5510. S/L nad 5554.

S&P500
0/-
Prodáváme při zlomu 1181 a cílujeme na 1175. S/L nad 1184.

NASDAQ100
0/-


DJIA
0/-


Komodity
Denní stav
Komentář

Zlato
0/+
Nakupujeme při poklesech k 1174 a cílujeme na 1185. Stop pod 1169.

Stříbro
0/+
Nakupujeme při poklesech k 18.53 a cílujeme na 18.73. Stop pod 18.45.

Ropa
0
Neutrální.