28 července 2011

FX blog Kena Vekslera: AUDUSD díky údajům o australské inflaci na nových maximech

Největší vliv měla přes noc o mnoho lepší než očekávaná australská inflace (CPI). AUDUSD dosáhl nových maxim a na těchto úrovních okolo 1,1070 se obchoduje i ve chvíli, kdy píši tento text. Data předčila očekávaní nejen na kvartální bázi, ale dokonce i na roční a přiblížila se tak horní hranici pásma stanoveného centrální bankou. To pochopitelně otevírá možnost dalšího růstu úrokových sazeb. Pokud si vzpomínáte, členové australské centrální banky v minulosti prezentovali stanovisko, že další kroky provedou na základě údajů, které byly zveřejněny dnes v noci. I když silný AUD k inflaci přispívá, dnes ráno trhem proběhly neověřené zprávy, že k intervenci by dojít nemělo. Vzhledem k tomu, že snížení sazeb není na pořadu dne, trhy budou sledovat listopadové zasedání australské centrální banky. Pokud by mělo dojít ke zvýšení sazeb, pak právě na něm.

Jinak AUD neprofitoval jenom z pokračujícího oslabování USD, další významný pohyb byl k vidění na USDJPY, který je nyní na hony vzdálen extrémní hodnotě 76,25, kde byl při březnovém zemětřesení v Japonsku. Politická nejistota v USA nadále pokračuje, dnešní hlasování bylo přesunuto na zítřek. Čas do konečného termínu 2.srpna se tak výrazně krátí. V pokračující nejistotě se pochopitelně dařilo zlatu, které dosáhlo dalšího maxima a z různých stran se ozývají hlasy žádající návrat zlatého standardu. Nemohu než souhlasit… Kde mají nyní všichni peníze? Ve zlatě, CHF a JPY… dalším bezpečným přístavem je ještě CNY, ačkoliv o něm toho moc neuslyšíte…

Jinak přes noc se dění soustředilo na politické dění v USA a ačkoliv debata ohledně posunutí dluhového stropu zatím stojí na místě, zabírá většinu novinových titulků. Lidé by však měli soustředit na Eurozónu, kde sice minulý týden prošel záchranný balík, ale je třeba ho ještě ratifikovat na úrovni jednotlivých vlád atd. atd. …

V průběhu dne nás čeká CHF KOF index, americké objednávky zboří dlouhodobé spotřeby a večer rozhodnutí RBNZ o sazbách. Poslední údaj není bez zajímavosti, protože minulou noc se NZD vyšplhal k výšinám a minulou noc se objevil těžko uvěřitelný titulek, že NZD se stává bezpečným přístavem… Nevím, jak slušně vyjádřit moje překvapení nad takovou blbostí….

Na hlavních párech se nyní těžko obchoduje, ale tady je alespoň pár postřehů:

EURUSD: na straně USD je stále tendence k oslabování, ale nad úrovní 1,4550 je umístěno množství stoplossů, takže můžeme vidět falešný průraz nad 1,4570 předtím, než se dostaneme opět níže. Na opačné straně je podpora na 1,4430, s pár stoplossy níže a pak podpora na 1,4360/80.

GBPUSD: vypadá stále jasně (hlavní roli hraje USD) a 1.6470 je stále ve hře. Na spodní straně vypadá zajímavě 1,6330 (stoplossy) a podpora je pak okolo 1,6270/80.

USDJPY: můj postoj k JPY znáte, takže prozatím vypadá 78,30/80 jako strop.

AUDUSD: Úvodní konsolidace by měla testovat 1.0980, ale zatím není žádný protipohyb, žádný ústup… Na spodní straně sledujte (nejen dnes) 1,0830/1,0780.

USDCAD: vypadá trochu lépe pro nákup okolo 0.9390/80, ale směrem nahoru bude prostor pravděpodobně omezený na 0.9470.

EURGBP: V pasti! To je vše… Sledujte 0,8775 a 0,8850, ale druhá hodnota je dnes nepravděpodobná...

EURJPY: Nezdařený pokus z minulého týdne o překonání hladiny 114 zvyšuje riziko poklesu a rally na 113,30/50 může být falešná s návratem v dalších dnech na 111,60 nebo níže.

26 července 2011

Commodity Update: Komodity po nedávné rally konsolidují

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Komoditní trhy mají za sebou po rally, kterou předvedly na začátku července, klidný týden. Letní prázdniny jsou téměř v polovině a aktivita v mnoha zemích je relativně nízká. Pozornost se soustředí na řešení dluhové krize v Eurozóně a USA. Ve čtvrtek přijala Evropská Unie dohodu, která má, jak všichni doufají, definitivně vyřešit situaci Řecka a zabránit šíření dluhové nákazy do Itálie a Španělska.

V USA se politici přiblížili o něco více dohodě o navýšení dluhového stropu, pro který je nejzazší termín 2. srpna. Pokud by se nedohodli, mělo by to pro americkou vládu velmi vážné důsledky,  protože ta by nemohla splatit dluhopisy.

Zatímco akcie září, komodity se drží zpět
Akciové trhy mají za sebou dobrý týden. Na obou stranách Atlantiku investoři věří v řešení dluhové krize a nákupy byly podpořeny také lepšími než očekávanými výsledky amerických technologických společností jako je Apple. Ta hromadí hotovost tak, že by mohla leckterá vláda závidět.

Index Reuters Jefferies CRB získal zpět poloviny svých ztrát, které nabral od května do června. Za uplynulý týden se však téměř nezměnil, vyjímkou je cukr a káva. Ani komodity, které jsou vysoce korelované s hodnotou dolaru, nedokázaly z jeho oslabení proti koši měn těžit.

Ropa Crude testovala rezistenci
Ropa WTI rostla čtvrtý týden v řadě, kdy jií pomohl oslabující dolar, uvolnění napětí v souvislosti s dluhovou krizí a fakt, že Mezinárodní energetická agentura (IEA) neuvolnila další strategické zásoby. IEA oznámila 30. června, že na trh pustí z rezerv 60 milionů barelů ropy jako náhradu za Libyjský export. Tato ropa se brzy dostane na trh a spolu s vyššími dodávkami OPECu a zpomalující ekonomickou aktivitou by měla pomoci uvolnit napětí.Čínská spotřeba zpomalila v červnu na 9 milionů barelů denně, je to nejnižší roční nárůst od roku 2009. Mohlo by to naznačovat, že snahy čínské cetnrální banky o kontrolu  jsou úspěšné. Vzhledem k tomu, že rozvinuté ekonomiky růst zpomalují, bude výše čínské poptávky důležitým faktorem pro vývoj ceny.

Ropa WTI i Curde se obchodovala poblíž horní hranice pásma, v kterém se nachází v poslední době. Pro ropu WT I je to hranice 100 dolarů a pro Crude 120 dolarů. Zásoby v Cushingu, hlavním skladu pro ropu NYMEX WTI, klesly na sedmiměsíční minimum a spread mezi oběma ropami klesl zpět pod 20 dolarů. V posledních deseti letech vykazují měsíce srpen až listopad malý zisk, protože poptávka dosahuje archou v létě a pak klesá. Vzhledem k malým zásobám na trhu (ropa z Libye na něm stále chybí) bychom se při známkách růstu ekonomické aktivity mohli dočkat také růstu ceny ropy.

Vzácné kovy si daly pauzu
Cena zlata a stříbra si ke konci týdne, kdy evropští lídři chválili dohody, které mají ochránit malé evropské země před bankrotem, dala pauzu. Nedávný nárůst ceny zlata k novým rekordům byl dán především obavami z vývoje evropské dluhové krize a tak se po čtvrtečním oznámení dá čekat, že někteří investoři začnou pozice redukovat. Stříbro se aktuálně obchoduje v pásmu mezi 38 a 41 dolary, přičemž zlato by mohlo testovat předchozí maximum 1 577,50 USD.

Růstový výhled pro další měsíce se nemění, ale každé nové high bylo v posledních letech následováno sérií menších korekcí, a vypadá to, že se tento scénář bude opakovat i tentokrát. Krátkodobý výhled by mohla změnit vláda US, pokud by se nedohodla na navýšení dluhového stropu. To by ostatně vedlo i k oslabení dolaru.

Poměr mezi cenou zlata a stříbra se drží v pásmu mezi 39.5 a 44,5. Minulý týden se stříbro pokusilo jít výše a poměr tak snížit, ale tento pokus se opět nezdařil. Investoři, které láká stříbro, si jsou vědomi volatility a dubnového propadu trhu a investice zvažují mnohem pečlivěji.

Cena kukuřice a sojových bobů roste díky teplému počasí
Teploty by měly v tomto týdnu klesnout a to by mělo stabilizovat ceny. Sojové boby se nachází poblíž ročního maxima a nahoře je drží i slabý dolar a vyšší než očekávaný export.
Cena pšenice se naopak obchoduje poblíž spodní hranice svého letošího pásma. Rusko zvýšilo odhad exportu o 3 miliony na 18 milionů tun, vyšší by letos měla být také úroda.

Cukr zpět nad 30 centy
Na cukru pokračovala rally, která v několika uplynulých měsících zvedla ceny o 50 procent a která pak byla následována korekcí. Růst spustilo očekávaní nižší brazilské úrody. Cena nejbližšího měsíčního kontraktu dosáhla 30 letých maxim. Dodávky až do října spoléhají právě na brazilskou úrodu.
Káva na pětiměsíčním minimu
Na opačném konci tabulky najdeme kávu, která za uplynulý týdne ztratila 7 procent. Obavy, že by mrazy mohly v Brazílii poškodit úrodu, pominuly. Celkové zásoby jsou na nízkých úrovních a tak při špatných zprávách o počasí bude cena náchylná k růstu.

Průmyslovým kovům se daří
I přes ekonomické zpomalení je index šesti průmyslových kovů za uplynulý měsíc v šesti procentním zisku. Pro další vývoj bude rozhodující především poptávka z Číny, která spotřebuje 40 procent těchto kovů. Ta se snaží omezovat poptávku na úvěr, na druhou stranu bude v následujících 18 měsících stavět sociální domy s více než milionem bytů.

Blog Kena Vekslera: Trh je na 80% s řešením pro Řecko spokojený

22.7.2011

Fajn, tak to schválili!
Samozřejmě musí být návrh dohody ještě podepsán, ale v podstatě ho můžeme považovat za přijatý a měl by být uveden do praxe během několika týdnů. Na stole je nyní zkrátka návrh, který by měl uspokojit zhruba 80 trhu. Podrobnosti a stručný rozbor návrhu je zde.
Reakce trhu byla pozitivní, zvýšila se chuť riskovat a akcie rostly. EURUSD, hlavní protagonista tohoto dramatu, získal v noci podporu a dnes ráno se obchodoval na 1,4440. Dnes nebudu mluvit o konkrétních úrovních, protože zkrátka nevím, co se na trhu přesně odehrává. Upřímně, kdo to opravdu ví…

Jinak se včera na trhu objevily neověřené zprávy, že v USA se dohodli na zvýšení dluhového stropu, ale velmi brzy zase zanikly.   DXY včera večer prolomil rostoucí trendovou linii, a zdá se mi, že poměrně silně. Ale jak říkám, počkejme do konce týdne, jak to bude vypadat, až se usadí prach.   V průběhu dne není na programu přiliš dat a tak o dalším směru hlavních párů rozhodnou spíše titulky.

Jak jsme zmínil, momentálně na trhu nevidím žádné rozumné obchody pro strategii relative value.   Poměrně zdravě vypadá GBPCAD a doporučuji po včerejším vstupu do long pozice použít trailing stop. Momentálně tento pár vypadá, že konsoliduje a střednědobé dno se tvoří kolem 1,5250/5300. Potvrzení růstového potenciálu přijde až s platným proražením a závěrem nad hodnotou 1,5550.  EURJPY vypadá, že růst (rád držím JPY) slábne. Podle mě závěr nad 113.50/114.00 bude signál pro krátkodobý zpětný pohyb, a tak případné prodeje kolem těchto úrovní doporučuji sledovat a pečlivě monitorovat.

Také u páru AUDUSD mám problém akceptovat současné úrovně. Navrhuji jít proti trhu se stopem nad 1,0930, čekat na návrat k 1,0650 a pak 1,0580.

Přeji hodně štěstí, já osobně zůstávám stranou…  budu zpět ve středu.