14 října 2009

14/10 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

ROPA -
Ropa zakoncila vcerajsie obchodovanie v posunom na najvyssie urovne za poslednych sedem tyzdnov. Pricinou su hlavne spekulacie, ze dopyt po rope na celom svete bude vyssi vdaka buducemu ekonomickemu rastu.

- V nemalej miere sa k tomu pridava aj pokles USD, ktory zvysuje celkovo dopyt po komoditach.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne pozitivny. Smerujeme ku 75.90 USD/barel. Po prekonani tejto urovne je ciel az pri 95.00!!! Podporna uroven je na 73.50.


ZLATO
- Zlato pokracuje vo svojej spanilej jazde.

- Dnes sme na zlato mierne pozitivne naladeni. Doporucujeme nakupy po poklesoch smerom ku 1060 USD/uncu s posunom na nove rekordne urovne tohto roku. Vidime urcitu nervozitu ak by pokleslo pod 1050.

STRIEBRO-

Dnes by sa striebro malo obchodovat mierne vyssie. Ocakavame prelomenie urovne 18.00 a posun vyssie s cielom pri 18.40 USD/uncu. Pokles pod 17.80 je v nablizsom obdobi odlozeny.

EUR/USD
- Obchodovanie na trhoch forex je v znameni tlaku na USD a zaujmu o rizikovejsie aktiva.

- Dnes je obzvlast dolezite sledovat udaje o malobchodnom predaji v USA:

- FED sa az tak velmi nezaujima o situaciu na trhu prace, ale sa skor sustredi na data z oblasti sukromnej spotreby a domacnosti pri rozhodovani o zvyseni urokovych sadzieb.

- Data by mali objasnit do akej miery je ozivenie v ekonomike sposobene vladnymi subvenciami.

- Na EURUSD sme mierne pozitivne naladeni. Stale doporucujeme nakupy po poklesoch smerom ku 1.4850 EURUSD s posunom cez 1.4900. EURUSD je na najlepsej ceste sa dostat az na 1.5000.

EUR/CZK-
EURCZK sa stale posuva na vyssie urovne. Trend je smerom hore aj napriek pozitivnej nalade na akciovych trhoch a posunu EURUSD na vyssie urovne.

- Dnes bude dolezite sledovat udaje o malobchdonych predajov za august.

- Vplyv na obchodovanie s CZK maju aj zverejnene udaje o ZEW indexe z GE, ktore naznacuju, ze ozivenie v GE je este sprevadzane pochybnostami co negativne vplyva na cesku ekonomiku a CZK.

13 října 2009

13/10 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

ROPA
- Dnesne obchodovanie by mohla pozitivne ovplyvnit nalada na akciovych trhoch po zverejeneni lepsich nez ocakavanych vysledkov spolocnosti Johnson&Johnson a Intel rovnako ako celkovy zaujem investorov o rizikovejsie aktiva.

- Makroekonomicke data, podobne ako zaciatkom leta, by nemali mat velku vahu pri rozhodovani investorov.

- Dnesny vyhlad na ropu je mierne pozitivny. Podporna uroven je na 72.50 USD/barel s pomalym posunom na 75.00, co je rezistentna uroven.

ZLATO-
Neda sa povedat, ze by dva hlavne faktory ako oslabovanie USD a obava z inflacie v dohladnej dobe ustupili a tym vytvorili priestor na pokles cien zlata.

- Dnes sme na zlato mierne pozitivne naladeni. Aj dnes by sa zlato malo posuvat na nove rekordne urovne tohto roku. Podporna uroven je na 1045 USD/uncu s cielom na 1080.

STRIEBRO-
Striebro podobne ako zlato profituje zo slabnuceho USD, co by malo pokracovat aj v najblizsich dnoch.

- Dnes by sa striebro malo obchodovat mierne vyssie. Podporna uroven na 17.70 by mala zostat zachovana. Je mozne, ze v priebehu dna budeme svedkami testovania urovne 18.00.

EUR/USD
- Aj napriek chybajucim makrodatam bolo vcerajsie obchodovanie v znameni zaujmu investorov o rizikovejsie aktiva, z coho profitovali europske akciove indexy, CAD, AUD a EUR.

- Obchodovanie EURUSD je stale pod tlakom investorov vyuzivajucich tzv. Carry Trade. Na druhej strane je celkova nalada pre USD negativna, co vsak moze pomoct USD, ked investori budu nuteni upravovat svoje pozicie. To by mohlo posunut EURUSD na nizsie urovne.

- Na EURUSD sme mierne pozitivne naladeni. Podporna uroven 1.4750 by mala zostat zachovana s naslednym rastom nad 1.4800 s cielom 1.4840 EURUSD.

EUR/CZK-
EURCZK sa stale posuva na vyssie urovne. Nepomohli jej ani pozitivnejsia situacia v Lotyssku, rast akciovych indexov a posun EURUSD na vyssie urovne.

- Celkovo je zaujem o predaj CZK po miernych narastoch pokracujuci, co limituje posun EURCZK na nizsie urovne.


Vyhlad Saxo Bank:
USDCZK - 17.50 (1 mesiac) 19.50 (6 mesiacov)
EURCZK - 26.00 (1 mesiac) 26.75 (6 mesiacov).

12 října 2009

12/10 Ekonomický komentář

Připravil Luboš Spousta, Saxo Bank

KOMODITY

Zlato se stále drží na poměrně vysokých úrovních. Jaký dnes můžeme očekávat vývoj a kdy se u této komodity dočkáme oslabování?

Dnes se oslabení pravděpodobně nedočkáme. Saxo Bank má pozitivní výhled na zlato, když bychom se mohli vrátit až ke čtvrtečním hodnotám kolem 1061 dolarů za unci. Důvodem je především očekávané oslabení dolaru. Technickou podporu představuje pro zlato úroveň 1045. Pokud by tato hranice byla proražena, mohli bychom se oslabování v nejbližší době dočkat.

Jaké faktory podle Vás působí na cenu stříbra?
Podobné je to i u stříbra. Oslabující dolar a nízké dolarové výnosy, posilují také cenu stříbra. Očekáváme, že brzy bychom se mohli přiblížit až 18 dolarům.

Cena ropy je opět nad hladinou 72 dolarů za barel? Můžeme dnes očekávat nějaké oslabování?

Také u ropy neočekáváme oslabení. Protože dnes máme pozitivní náhled na všechna riziková aktiva, jsme pozitivní i na ropu. Mohli bychom se přiblížit k úrovni 73 dolarů.


EURCZK


Koruna v pátek oslabila až k úrovni 25,90 vůči euru. Díky spekulacím o snížení úrokových sazeb bychom se mohli během měsíce dostat až k hranici 26 EURCZK.

www.saxobank.cz