24 února 2011

Kvůli ropě jsou akcie nadále pod tlakem

http://www.saxobank.cz/

Evropské akciové trhy otevřou na nižších úrovních kvůli tomu, že cena ropy vyšplhala na 100 USD za barel. Napětí na Blízkém východě tlačí cenu ropy nahoru, což vyvolává tlak opačným směrem na akcie. Přesto ne všechny akciové tituly odepisují ztráty – ropné společnosti z tohoto vývoje evidentně profitují, zatímco letečtí přepravci jsou na tom mnohem hůř. Dnes ráno bude zveřejněna řada výsledků, mezi nejdůležitější patří Allianz (již zveřejněno), BASF (již zveřejněno), France Telecom (již zveřejněno) a RBS (07.00 GMT). Důležitým makroekonomickým údajem, který bude zveřejněn dnes dopoledne, je důvěra v eurozóně (10.00 hod GMT).


Hlavním tématem dneška bude pokračující napětí na Blízkém východě, které tlačí ceny ropy vzhůru a akcie naopak dolu. Přirozeně očekáváme, že producentům ropy jako jsou BP, Shell, Statoil a Total se nadále bude dařit, protože pro jejich zisky je tento vývoj příznivý. Mezi akciové tituly, na které má zdražování ropy naopak nejhorší dopad, patří letecké společnosti a z nich především nízkonákladoví přepravci, takže sledujte Ryanair, EasyJet a Air Berlin.

Své hospodářské výsledky zveřejnily společnosti Allianz, BASF a France Telecom. Společnosti Allianz a BASF zklamaly a výsledky France Telecom jsou naopak v souladu s očekáváními, takže i přes jinak dobrou výsledkovou sezónu tyto zveřejněné výsledky ceny akcií příliš nepodpoří. Jinak by naše naděje mohly chytit příznivý vítr po zveřejnění řady údajů týkajících se spotřebitelské důvěry v eurozóně. Podle konsensu by se spotřebitelská důvěra měla mírně zlepšit a my v tom jsme s trhy zajedno.

Má Asie zalíbení v riziku? Zpočátku ano, ale nijak absolutně, jelikož napětí na Blízkém východě přetrvává

http://www.saxobank.cz/
Komentáře k dění na trhu:


Dolarový index nenavázal na své nedávné zisky, i když globální geopolitická situace naznačuje, že dominantnějším tématem by na trhu měla být averze vůči riziku. EUR pokračovalo v posilování a dostalo se až na třítýdenní maxima, když jeho hlavním hybatelem zůstává jestřábí sentiment ECB. GBP nalezlo oporu poté, co zápis ze zasedání BoE prozradil, že pro zvýšení úrokových sazeb hlasovali tři členové bankovní rady, oproti dvěma na předchozím zasedání, přičemž A. Sentance požadoval nárůst o 50 bazických bodů. Nicméně důvodem pro hlasování proti zvýšení sazeb byly inflační tlaky. Posilování GBP však zmírnilo uzavírání krátkých pozic v EURGBP. Ropa zůstává na pevných pozicích, ale CAD z toho nedokázal dál těžit.

Pokud jde o americká makrodata, prodeje existujících domů byly lepší, než se předpokládalo (meziměsíční nárůst o 2,7 % oproti očekávaným -1,1 %), a navázaly tak na nedávnou sérii lepších údajů (které však z větší části semlelo napětí na Blízkém východě). Wall Street byl znovu ostražitější a pro indexy to znamenalo další den ztrát: DJIA klesl o 0,88 %, S&P o 0,61 % a Nasdaq nakonec o 1,21 %. Vyjádření představitelů Federálního rezervního systému se nesla v poněkud více jestřábím tónu. Hlasující jestřáb Ch. Plosser uvedl, že nevylučuje předčasné ukončení QE2, „pokud se ekonomika zvedne“, zatímco T. Hoenig varoval, že příslib zachování nízkých sazeb po delší dobu s sebou nese riziko nových potíží ve finančním sektoru, přičemž politici musejí mít na zřeteli, že měnová politika funguje se značným zpožděním a v důsledku toho tedy hrozí přestřelení a vyvolání další krize.

Asijská seance byla klidnou a držela se v rámci pásma. Trhy se neměly od čeho odrazit, protože nebyla zveřejněna téměř žádná data. Ta, co zveřejněna byla, se týkala Austrálie a měla většinou druhořadý význam. Kapitálové výdaje v soukromém sektoru byly nižší než očekávání s mezičtvrtletním růstem o 1,3 % za 4. čtvrtletí kvůli 2,8% poklesu výdajů ve stavebnictví. Výjimkou byly stroje a zařízení, které vzrostly o 6,1 %. Směřování měny naznačuje mírnou chuť k riziku a akciové trhy Číny a Hongkongu jsou beze změny nebo v plusu. Jedinou další zprávou, která si zaslouží pozornost, byla ta skutečnost, že s ústupem dolaru se USDCHF dostal na historické minimum 0,9275, nicméně tento pohyb nebyl dost přesvědčivý na to, aby během asijské seance stlačil kurz agresivně dolů .

Během evropské seance budou zveřejněny konečné údaje o HDP Německa za 4. čtvrtletí (žádné změny předchozích hodnot se neočekávají), důvěra spotřebitelů a výrobců ve Švédsku, zaměstnanost ve Švýcarsku a důvěra v ekonomiku eurozóny a spotřebitelská důvěra tamtéž. Z Velké Británie přijde výzkum CBI o vykázaných tržbách. V USA je kalendář nabitý – index aktivity chicagského Fedu, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a index Bloomberg Consumer Comfort (dříve spotřebitelská důvěra ABC), prodeje nových domů a index cen domů.

23 února 2011

Aktuální dění na devizových trzích: Asie po včerejším volatilním obchodování konsoliduje

http://www.saxobank.cz/

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets


NZD dokázal pokračujícími záchrannými pracemi mírně posílit

Komentáře k dění na trhu:

Během včerejšího obchodování na devizových trzích se sentiment odvíjel zpočátku od geopolitické stability, takže euro při obchodování oslabilo na svá týdenní minima, aby vzápětí zamířilo prudce vzhůru. Z důvodů zvyšujícího se napětí v Libyi se na začátku obchodování dostal do kurzu výprodej rizikových aktiv a ceny ropy vystoupaly na nejvyšší úroveň za posledního 2,5 roku, neboť jeden z trhů ovládly obavy z výpadku dodávek. Spouštěcím momentem, který přispěl k odrazu EUR, byla další várka jestřábích komentářů od zástupců ECB, přičemž tentokrát to byla především slova Y. Mersche, který naznačil, že J.C. Trichet by na dalším zasedání ECB chystaném na příští týden mohl vystupňovat rétoriku kladoucí důraz na boj proti inflaci a mohl by „pravděpodobně vystoupit s prohlášením o ukončení intervence”. Později se také na trzích začalo proslýchat, že jistý think-tank zveřejnil zprávu o úrokových sazbách v EU, která se také nesla v jestřábím duchu, což dále přispělo k posilování EUR. NZD i včera trpěl v důsledku výprodeje rizikových aktiv a dozvuků tragického a ničivého zemětřesení, které již podruhé za necelého půl roku postihlo město Christchurch.

Pokud jde o americká data, S&P Case/Shiller index cen domů byl celkem v souladu s očekáváními a kompozitní index se meziročně propadl o 2,38 %, zároveň ale také v únoru došlo k prudkému nárůstu spotřebitelské důvěry na 70,4 bodů, což je nejvyšší hodnota od března 2008 (ale jak dlouho vydrží, pokud se ceny ropy budou pohybovat tak vysoko?). Také index výrobní aktivity richmondského Fedu posílil na 25 oproti 18 bodům vykázaným v minulém měsíci. Wall Street si prožila nejhorší den od minulého srpna, neboť nepokoje v Libyi si vybraly svou daň - DJIA se propadl o 1,44%, S&P o 2,05 % a Nasdaq o 2,74 %.

Obojaká asijská seance zahájila obchodování s nechutí riskovat, což se v průběhu dopoledne zvrátilo a vedlo k uzavírání krátkých pozic. Z makrodat uvádíme japonskou bilanci obchodu se zbožím, která zaznamenala poprvé za 22 měsíců deficit, nicméně je třeba si uvědomit, že lednová data vzhledem k novoročním svátkům obvykle podléhají určitému zkreslení. Na frontě hospodářské politiky prohlásil H. Yamaguchi z BoJ, že lze záhy očekávat oživení ekonomiky a v krátkodobém výhledu její posílení, nicméně ze střednědobého hlediska je třeba zachovávat o něco větší obezřetnost.

Na Novém Zélandu pokračují záchranné a obnovovací práce, přičemž RBNZ ujišťuje, že trhy jsou trvale monitorovány a fungují bez zádrhelů. Podle prohlášení agentury Moody’s by zemětřesení nemělo mít žádný bezprostřední dopad na dosavadní hodnocení Nového Zélandu na stupni AAA, ačkoli by mohlo odsoudit zélandskou ekonomiku k dalšímu roku chudokrevného růstu. K zaslechnutí byly zvěsti o krizovém jednání RBNZ o snižování sazeb, které se nicméně ukázaly jako nepodložené. Další pravidelné zasedání je plánováno na 10. března.

V průběhu evropské seance se dočkáme údajů o produkčních a dovozních cenách ve Švýcarsku, norské míře nezaměstnanosti, zápisu ze zasedání BoE a nových průmyslových objednávkách v eurozóně. Severoamerická seance pak očekává ceny domů v Kanadě a prodeje existujících domů v USA. V pozdějších hodinách obchodování bude o naši pozornost usilovat také několik zástupců ECB a Fedu se svými projevy.

22 února 2011

Forexový blog Kena Vekslera: Korekční cenový pohyb je tak trochu „bílým šumem“

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank


Potlesk všem opicím, které nedávno utíkaly od rizika – zdá se, že konečně dostaly, co chtěly, a o hloubce tohoto posunu (pokud se nejedná jenom o chvilkový propad) rozhodne dnešní uzávěrka americké seance (Američané jsou po včerejším svátku zase zpět). Zprávám z dnešní noci dominuje informace o zemětřesení o síle 6,3 stupně, k němuž došlo na Novém Zélandu, a další zprávy o rostoucím napětí na Blízkém východě. Z tohoto vývoje mají samozřejmě největší prospěch komodity a z nich především ropa a zlato. Komoditní měny a především CAD si tedy vedou opravdu dobře. Jinak agentura Moody’s včera snížila úvěrový rating Japonska a snaha zajistit se proti riziku spustila mantru nakupování USD.

Obecně stále očekávám, že bude docházet k výprodeji USD, jak jsem o tom hovořil už minulý týden, a aktuální cenový pohyb tedy považuji za korekci a, vyjádřím-li to statisticky, za „bílý šum“. Pro EURUSD bude zkouškou úroveň 1,3530/00 a pokud se nad ní tento pár udrží, pak zůstává cesta vzhůru otevřená. Prolomení této hladiny a uzavření pod ní by však mohlo znamenat začátek hlubší korekce.

AUDUSD dnes ráno poněkud ztrácí, ale to má na svědomí spíš USD než cokoli jiného. AUDNZD samozřejmě prudce posílil a vzhledem k tomu, že RBNZ nyní působí dojmem, že chce sazby držet na nezměněné úrovni celý letošek a možná i příští rok, bude NZD strádat i nadále.

USDJPY se v noci při nízké likviditě obchodoval pod hranicí 83,00, a vymazal tak malé stop příkazy umístěné pod touto hladinou. Tento stav však neměl dlouhého trvání a pár dnes ráno znovu mírně posiluje, ale ani to by nemělo trvat dlouho.

GBPUSD je téměř imunní vůči všem těmto nesmyslům a je pevně rozhodnut testovat hranici 1,6300, i když samozřejmě trochu ustoupil všeobecnému posílení USD.

Během dne sledujte impulsy, kterou mohou na trhu vyvolat kanadské maloobchodní tržby a jádrová důvěra spotřebitelů v USA.

Jinak si přátelé nasaďte helmy, ale buďte znovu a pravděpodobně velmi brzy připraveni prodávat dolary.

21 února 2011

Čína a Blízký východ brzdí akcie

Peter Garnry, Equity Strategist


Evropské akciové trhy otevřou v pondělí o něco níže, neboť napětí na Blízkém východě a zpřísnění měnové politiky v Číně posílají globální chuť k riziku dolů a ceny ropy naopak vzhůru.

Futures v Hong Kongu se momentálně před otevřením trhů v Evropě obchodují o 0,2 % níže. Nejdůležitějším makroekonomickým údajem, který dnes stojí za pozornost, bude index nákupních manažerů v eurozóně (09:00 GMT) a německý průzkum IFO (09:00 GMT). Od obou se očekává potvrzení silného sentimentu a pozitivního výhledu v evropském sektoru služeb. Zásadní otázkou dneška bude, kterým směrem by se měli investoři vydat, když vynořující se rizika zpřísnění měnové politiky, rostoucích cen ropy a dluhových potíží Evropy mohou být brzdou růstu.

Dnes ráno přední producent piva v Evropě, společnost Carlsberg, vykázala výnos na akcii za fiskální rok 2010 ve výši 35,08 DKK oproti očekávaným 36,74 DKK; očekávání vycházelo ze silných výsledků ve všech regionech a segmentech, které ohlašoval management. V roce 2011 společnost očekává nárůst čistých příjmů o více než 20 %.

V průběhu australské seance se společnost West Australian Newspapers Holdings dohodla na koupi Seven Media Group, provozovatele sítě komerční televizní sítě a nakladatelství, za přibl. 1,98 mld. AUD. Tato transakce, jejíž hodnota je po započtení přebíraného dluhu 4,09 mld. AUD, by se v případě uskutečnění stala největší akvizicí mediální společnosti, k jaké kdy v Austrálii došlo. Po uskutečnění obchodu se Seven Media Group stane držitelem 29,6% obchodního podílu v nově vzniklé společnosti; po zveřejnění této zprávy posílily její akcie o 2,3 %.

Společnost HCA před víkendem oznámila, že chystá primární emisi akcií, v jejímž rámci by chtěla utržit 27-30 USD na akcii, a že akcie budou na burzu uvedeny ve velmi blízké době. Vlastníkem tohoto amerického řetězce nemocnic jsou společnosti KKR & Co. a Bain Capital LLC, které odkoupily HCA v roce 2006 za 33 mld. USD, čímž se tato transakce ve své době stala největším výkupem podpořeným úvěrem (LBO) v historii. Ohlášená emise následuje po podobném kroku společnosti ISS, která je největším světovým poskytovatelem úklidových služeb pro firemní prostory, která také minulý týden oznámila chystaný vstup na burzu, takže trh IPO je velmi aktivní.