29 prosince 2011

29.12. USD na málo likvidním trhu posiluje – můžeme před koncem roku očekávat pokračování tohoto trendu?


Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank
Trhy, jejichž likvidita zůstává nízká, překvapil zájem o nákup USD, který provázely četné spekulace o tom, co vlastně bylo skutečným impulsem k nákupu. Ať byl skutečným důvodem začátek peněžních toků souvisejících s koncem roku, opožděná reakce na geopolitikaření Iránu, nebo reakce na komentáře MMF týkající se schopnosti Maďarska dodržet cíle, které jsou podmínkou poskytnutí další podpory, zdá se, že trh na některou z těchto událostí zareagoval, přičemž celý pohyb možná umocnily podmínky úzkého trhu. V posledních dnech tohoto roku můžeme očekávat další pokračování tohoto scénáře.
Během asijské seance k žádným událostem, které by stály za zmínku, nedošlo a všechny včerejší pohyby se odehrály v závěru včerejší evropské seance. Obchodování začalo dalším oslabováním EUR (posilování USD), které se dostalo na nové prosincové minimum pod úrovní 1,29 a jehož propad se nakonec zastavil na 1,2888. Poté následovalo lopotné posilování, i když objemy uskutečněných obchodů byly i nadále výrazně omezené.
Kalendář událostí zel prázdnotou a trhy postrádaly hnací sílu v podobě nových zpráv, a tak regionální burzy v předvečer pádu akciových titulů na Wall Streetu včerejší noci obchodovaly na nízkých úrovních. Slušný výsledek futures na S&P však pomohl ztráty stabilizovat. 
Po včerejším téměř prázdném kalendáři událostí se dnes věci dávají do pohybu, jelikož Německo oznámí hodnoty indexu spotřebitelských cen ze svých jednotlivých spolkových zemí, dále bude zveřejněna peněžní zásoba M3 v eurozóně a obchodní bilance Švédska. V americké obchodní seanci figuruje týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, přičemž v posledních třech týdnech zveřejňované výsledky předčily původní očekávání. Dále očekáváme chicagský index nákupních manažerů za prosinec, přičemž průzkumy naznačují, že trh nárůst na úroveň 62,6 v minulém měsíci nepřesvědčil a průměrné odhady se pohybují na hladině 61,0. Pak je na řadě týdenní index spotřebitelské důvěry agentury Bloomberg, přičemž nárůst na úroveň 45,0 minulý týden se zdá být trochu přehnaný. Také nás čekají údaje o rozjednaném prodeji domů za listopad (data z trhu s bydlením se v poslední době nesou v poněkud pozitivnějším duchu). Sérii dat zakončí index výrobní aktivity kansaského Fedu.