13 prosince 2011

13.12. Po propadu EUR v Asii konsoliduje, ale stále vypadá zranitelně

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Při asijské seanci se EUR a AUD nejprve obchodovaly na nižších úrovních, což byla reakce na zprávu, že Čína pozdrží pomoc, dokud EU nesplní určité podmínky. Ale jakmile se zjistilo, že tento komentář pochází od akademika z pekingské univerzity a ne politika, pokles se zastavil. Poté následovalo obchodování v úzkých pásmech.

Ze zveřejňovaných dat svým růstem nejvíce překvapila britská bilance cen domů dle RICS – hodnota -17 % po tříměsíční pauze s -24 %. Je to nejvyšší údaj za více než jeden rok, odborníci hlásí nárůst poptávky kupujících. Očekává se ale omezený přístup k financování na nákup domů, který nebude moci zajistit delší trvání oživení na trhu s bydlením.

Zveřejnění australských podnikatelských průzkumů NAB nepřineslo nic vzrušujícího, podnikatelská důvěra zůstala v listopadu nezměněná na hodnotě +2, zatímco podnikatelské podmínky vykázaly mírné zlepšení z -1 na +1 (snížení o 25 bazických bodů ze strany RBA na začátku měsíce bezpochyby pomohlo sentimentu).

EUR v evropské a americké seanci zaznamenalo svůj největší propad v tomto měsíci. Novinové titulky okupoval summit EU. Všechny tři ratingové agentury však vyjádřily z výsledku jednání zklamání a agentura Moody’s ohlásila, že má v prvním čtvrtletí příštího roku v plánu přezkoumat všechny země EU, což zhoršuje obavy z případného dalšího snižování ratingu.

EUR následně spadlo na minima ze začátku října. Je zajímavé, že francouzský prezident N. Sarkozy přišel s komentářem, že ztráta ratingu AAA bude další, nikoli však nepřekonatelnou obtíží, jako kdyby očekával, že jde o něco nevyhnutelného.

Nebyla zveřejněna žádná data, která by ovlivnila noční obchodování, a Wall Street se nechal ovlivnit pochmurnou náladou v Evropě a vrátil všechny své páteční zisky. DJIA uzavřel o 1,34 %, S&P o 1,49 % a Nasdaq o 1,31 % níže. Tyto ztráty se odrazily i v asijských akciových titulech.