17 září 2009

17/9 Na trhu vladne optimizmus

Pripravil Juraj Dolník, Saxo Bank

Americke akciove trhy vcera posilnili treti den po sebe a dosahuju tak nove tohtorocne maxima. Dovodom je optimizmus, ktory v tychto dnoch vladne na trhu a spravy o tom, ze americka ekonomika sa zlepsuje a stabilizuje. Tieto spravy potvrdil aj Warren Buffett a Ben Bernake, ktory vyhlasili, ze to najhorsie uz mame za sebou. Dalsiou pozitivnou spravou, ktora podporila tento optimizmus bola zverejnena priemyslova vyroba v US, ktora rastla uz druhy mesiac po sebe a v auguste sa zvysila o 0.8%, kde trh ocakaval narast o 0.6%. Dnesne akciove obchodovanie by sa opat malo niest v pozitivnom duchu co moze sposobit dalsie oslabenie dolara.

17/9 Ekonomický komentár

Pripravil Christian Blaabjerg, Saxo Bank

• Průmyslová výroba (Industrial Production) a Spotřebitelské ceny (Consumer Prices) v USA včera překvapily tím, že stouply a dnes očekáváme, že bude víc makrodat lepších než očekávaných. Zejména data nově hlášení nezaměstnaní by mohla překvapit nárůstem, přihlédneme-li k tomu, že minulý týden obsahoval státní svátek, Labor Day.
• Program šrotovného skutečně přes léto pomohl výrobě, ale nová čísla naznačují, že tento měsíc nebude tak pěkný. Chrysler Group hlásí, že celostátní prodeje v odvětví jsou zatím tento měsíc o 19% nižší.
• Akcie včera opět stouply a nevidíme žádný důvod měnit naše stanovisko nakupovat při poklesu u akcií se střednědobým cílem 1,121 u S&P500.

15 září 2009

15/9 - Rok od pádu Lehman Brothers

Radim Dohnal, Saxo Bank

15.09.2009 uběhnul rok od pádu významné investiční banky. Ten den se svět hrozil, co bude dál, jaká další významná instituce zavře svoje dveře. Několik zajímavých faktů z té doby. Den poté, pondělí zlato jako bezpečný přístav posílilo o pouhých 20 dolarů za unci, nicméně do konce týdne se dostala až na 919 dolarů, tedy během 5 dnů posílilo o 154 dolarů, tedy o 20%.

Podobně i akciové indexy otevřeli v pondělí ráno velkým poklesem. Naprotitomu ropa v tu dobu stála tehdejší optikou viděno levných 100USD Svět řešil co toto znamená a co bude dále. Politici dodali do systému značnou dávku likvidity, která se zdála, že vysychá a ztežuje mezibankovní transakce na vyspělých trzích a znemožňuje je na méně vyspělých.

Svět si prošel ekonomickou krizí a ti samí spekulanti otočili svůj názor od diskuzí, zdali jde o největší krizi od Velké hospodářské krize k aktuálním diskusím jak silná a rychlé a silné bude zotavení.

Politici a vysocí činovníci vyspělého světa zorganizovali masivní injekce jak fiskální tak monetární. Dnes americká vláda chce prodat 34% podíl v Citigroup, který vybudovala v době finanční krize. Podle některých analytiků američtí daňoví poplatníci na těchto operacích již vydělávají.

15/9 EURCZK

pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

Koruna dnes ráno bez jasného směru. Nereagovala na mírně pozitivní data o cenách výrobců ani na prohlášení ministra financí, že na pondělní jednání vlády balíček opatření zahrnující škrty ve výdajích a zvýšení daní a pojistného.

15/9 EURCZK

pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

Koruna dnes ráno bez jasného směru. Nereagovala na mírně pozitivní data o cenách výrobců ani na prohlášení ministra financí, že na pondělní jednání vlády balíček opatření zahrnující škrty ve výdajích a zvýšení daní a pojistného.

15/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

ROPA - Dnesne obchodovanie bude vyrazne ovplyvnene zvejnenin indexu podnikatelskej nalady v GE (ZEW) ako aj udajov o maloobchodnych predajoch v USA. V oboch pripadoch predpokladame zlepsenie.

- Investori su zatial stale ochotnejsi viac riskovat na dlhopisovych aj akciovych trhoch. To by mohlo pomoct posunut S&P 500 na uroven 1121 na zaciatku oktobra. Na druhej strane americka ekonomika je zalozena na spotrebe, co je momentalne jediny kluc k trvalejsiemu rastu akciovych trhov. Spotreba v USA je negativne ovplyvnena zvysujucou sa nezamestnanostou, nizsim disponibilnym prijmom a velkou zadlzenostou spotrebitelov (128% disponibilneho prijmu).

- Na dnesny den mame mierne pozitivny vyhlad. Odporucame nakup po prelomeni hranice 69.52 USD/barel s cielom na 71.00 USD/barel. Stop pod 68.80.

Zlato- Na zlato sme dnes mierne pozitivne naladeni. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 995 USD/uncu s cielom na 1005. Stop pod 990.

EUR/USD - USD je stale pod tlakom co je zapricinene hlavne poklesom sadzieb na penaznom trhu. USD sa tak stava velmi zaujimavou menou, v ktorej sa oplati si pozicat a nasledne zainvestovat do vynosnejsich nedolarovych aktiv. To je hlavna pricina oslabovania USD.

- Na EURUSD sme dnes mierne pozitivne naladeni. Doporucujeme nakupy smerom ku 1.4600. Ak by EURUSD dosiahlo uroven 1.4575, tak moze ocakavat testovanie novych max. urovni. Stop pod 1.4530.

14 září 2009

14/9 Týden na trzích

Připravil Luboš Spousta, Saxo Bank

Jediná ekonomická data v páteční US seanci byla spotřebitelská důvěra University of Confidence, která byla vydána ve výší 70,2 vs. Očekávaných 67,5, což bylo ve výrazném kontrastu s nedávnými týdenními čísly ABC důvěry.

Tento týden budou ohlašovány inflační data včetně UK, US a Kanady, US retailové tržby v úterý a začínající stavby domů a stavební povolení ve čtvrtek.

14/9 Ekonomický komentár

Pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

Co bude podle vás ovlivňovat cenu ropy a jaký vývoj pro dnešek očekáváte?
Asijské akcie dnes ráno poklesly. Ropa a měď vypadají velmi slabé a mohly by do tohoto týdne vykročit „špatnou nohou”. To také signalizuje FX trh, kde jsou AUD a EUR pod tlakem, zatímco USD a JPY jsou výše. Na dnešek jsme na ropu pouze mírně pozitivní.

Přejděme ke zlatu, které zlevňilo také kvůli posílení dolaru. Bude vývoj jeho ceny kopírovat cenový vývoj ropy?
Na dnešek očekáváme odlišný vývoj pro ropu a zlato. Očekáváme spíše slabší akcie a silnější dolar, to by mělo oslabit také zlato.

EURCZKKoruna v pondělí ráno mírně slabší, přestože maloobchodní tržby poklesly meziročně o 4,9%, kdy trh očekával horší údaj -7%.

www.saxobank.cz