15 září 2009

15/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

ROPA - Dnesne obchodovanie bude vyrazne ovplyvnene zvejnenin indexu podnikatelskej nalady v GE (ZEW) ako aj udajov o maloobchodnych predajoch v USA. V oboch pripadoch predpokladame zlepsenie.

- Investori su zatial stale ochotnejsi viac riskovat na dlhopisovych aj akciovych trhoch. To by mohlo pomoct posunut S&P 500 na uroven 1121 na zaciatku oktobra. Na druhej strane americka ekonomika je zalozena na spotrebe, co je momentalne jediny kluc k trvalejsiemu rastu akciovych trhov. Spotreba v USA je negativne ovplyvnena zvysujucou sa nezamestnanostou, nizsim disponibilnym prijmom a velkou zadlzenostou spotrebitelov (128% disponibilneho prijmu).

- Na dnesny den mame mierne pozitivny vyhlad. Odporucame nakup po prelomeni hranice 69.52 USD/barel s cielom na 71.00 USD/barel. Stop pod 68.80.

Zlato- Na zlato sme dnes mierne pozitivne naladeni. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 995 USD/uncu s cielom na 1005. Stop pod 990.

EUR/USD - USD je stale pod tlakom co je zapricinene hlavne poklesom sadzieb na penaznom trhu. USD sa tak stava velmi zaujimavou menou, v ktorej sa oplati si pozicat a nasledne zainvestovat do vynosnejsich nedolarovych aktiv. To je hlavna pricina oslabovania USD.

- Na EURUSD sme dnes mierne pozitivne naladeni. Doporucujeme nakupy smerom ku 1.4600. Ak by EURUSD dosiahlo uroven 1.4575, tak moze ocakavat testovanie novych max. urovni. Stop pod 1.4530.

0 komentářů: