05 listopadu 2009

5/11 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

ROPA -
Obchodovanie s ropou je pod vplyvom vyvoja na akciovych trhoch, USD a ekonomickych dat. Zajtra bude zverejneny velmi dolezity udaj o nezamestnanosti v USA, ktory by mohol urcit dalsie smerovanie trhov.

- Dnes mame mierne pozitivny vyhlad. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 79.50 USD/barel s cielom na 81.00. Stop pod 79.00.

ZLATO-
Zlato opat aj vcera pokorilo nove historicke maximum. Trh ovplyvnili informacie o zaujme centralnych bank Ciny a Ruska, ako aj ostatnych rozvijajucich sa krajin o zaujme zvysit zlate rezervy. Takisto niektori investori po zaujimavom raste zlata za poslednych par dni vo velkom predavali USD. Najvacsi vplyv na rast mal vsak vcerajsi komentar FED-u o nizkych urokovych sadzbach pocas dlhsieho obdobia, co by znamenalo oslabenie USD.

- Dnesny vyhlad na zlato je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1081 s cielom na 1091 USD/uncu. Stop pod 1078.

Jim Rogers (Rogers Holdings) – cena zlata moze byt v priebehu nasledujucej dekady na urovni 2 000 USD. Je to realne?

- S tymto tvrdenim by som bol opatrny. Na jednej strane je vidiet, ze na devizovych trhoch je nerovnovaha - velke rezervy Cina, velke dlhy zapadny svet.

- Vyrazny posun zlata na tieto urovne by mohlo byt sposobene oslabovanim USD a vysokou inflaciou v USA. Rozhodujuci faktor bude nacasovanie stahovania likvidity z trhu zo strany FED-u. Velke deficity a dlhy maju za nasledok bud vyssie urokovych sadzbieb a inflaciu. Politicky prijatelnym riesenim ako splatit dlhy je len inflacia. Ta vsak nemusi velmi motivovat investorov k nakupom dalsich US dlhovych papierov co by znamenalo nezaujem o USD a jeho oslabenie – rast cien zlata.

STRIEBRO-
Na striebro mame neutralny vyhlad.

EUR/USD -
Vcerajsi erozhodnutie drzat urokove sadzby na nizkych urovniach pocas dlhsieho obdobia boli ocakavane trhmi. Nasledne sa EURUSD posunulo na vyssie urovne, co vsak bolo limitovane prepadom akciovych trhov po zverejneni informacie, ze US Congres schvalil limitovanie urokovych sadzieb na kreditnych kartach. To malo negativny vplyv na financny sektor a posunulo akciove trhy nizsie.

- FED svojim komentarom dal najavo, ze sa neponahla so zvysovanim sadzieb v dohladnej dobe.

- Na EURUSD mame mierne negativny vyhlad. Zatial co sa EURUSD drzi nad nad 1.4825 podporna uroven moze byt znovu otestovana nad 1.4900 predtym ako sa kurz posunie nizsie. V pripade rychleho prelomenia tejto urovne by sme mohli smerovat ku 1.4760.

EUR/CZK
- Dnesne obchodovanie bude ovplyvnene rozhodnutim CNB o vyske urokovych sadzieb. Neocakavame zmenu, ale velka cast investorov ma nazor, ze by k nej mohlo dojst.

- Obchodovanie je okolo urovne 26.00 EURCZK. Dalsie vyrazne zhodnotenie CZK je stale limitovane. Na druhej strane vsak niektori hraci pred rozhodnutim CNB uzavreli kratke pozicie.

- Dalsie oslabenie CZK by urcite privitali exporteri, ktori po ukonceni programu na podporu nakupu novych aut v Nemecku pocitili pokles trzieb.

- Dalsi fakt, ktory by hovoril v prospech znicenia sadzieb je nizka inflacia, ktora poskytuje CNB dostatocny priestor.