27 října 2011

27.10. EUR po dohodě o snížení řeckého dluhu posiluje

Andrew Robinson

Během asijské seance byla zveřejněna průlomová zpráva, že bylo dosaženo dohody o 50% dobrovolném snížení řeckého dluhu ze strany soukromých držitelů dluhopisů. EUR po této zprávě okamžitě vyletělo vzhůru, dosáhlo opět nočních maxim a nakonec se protlačilo mírně nad ně.

Toto 50% snížení (z 15 % v podobě hotovosti, ze 35 % v podobě výměny za dluhopisy s výnosem 6 % namísto současných více než 15 %) by mělo stáhnout řecké zadlužení na 120 % HDP (v souladu s dřívějšími komentáři A. Merkelové) a účinnost EFSF by měla být pomocí pákového efektu zvýšena 4-5krát na cca 1 bil.

EUR. S ohledem na načasování se očekává, že nový rámec EFSF by měl být zaveden do konce listopadu, druhý řecký záchranný balíček pak na konci roku, přičemž k výměně dluhopisů dojde pravděpodobně v lednu.

Řecký premiér J. Papandreu po zveřejnění této zprávy uvedl, že díky této dohodě bude zadlužení jeho země „absolutně udržitelné“ a že od roku 2012 již nebude mít Řecko žádné další primární deficity.

Vedle růstu EUR dostala vzpruhu obecně i ochota riskovat. Asijské burzy zaznamenávaly silné zisky (kvůli technickým problémům otevřela australská burza s pětihodinovým zpožděním) a USD vůči asijským měnám oslaboval.

RBNZ ponechala dnes ráno podle očekávání svou oficiální úrokovou sazbu (OCR) v důsledku globální nejistoty beze změny na 2,5 %, ale je připravena ke zpřísnění měnové politiky, jakmile jí to situace umožní.

NZD v důsledku toho posílil téměř o 100 bodů a ignoroval slabý výsledek obchodní bilance (deficit se oproti očekávaným -440 mil. NZD prohloubil z předchozích 697 mil. NZD na 751 mil. NZD). NZDUSD se nyní pohybuje vysoko nad svým 200denním pohyblivým průměrem.

Středeční obchodní seance v USA i v Evropě se nesla ve znamení vývoje vyplývajícího ze summitu EU, což se promítalo do volatilního pohybu EUR přes noc. Nicméně ke konci seance už byla jednotná měna téměř zpět na původní úrovni. Zpráva, že německý parlament schválil záchranný plán EFSF, poskytla euru vzpruhu, takže se vyhouplo na 7týdenní maxima.

Krátce nato však dostalo na frak, když se ukázalo, že jednání s bankami ohledně snížení řeckého dluhu se ocitla ve slepé uličce (banky následně odmítly dohodu ve stávající podobě, nicméně „nevyloučily dobrovolné rozhodnutí“, ke kterému později skutečně došlo).

Novinové titulky oznamující, že účinnost EFSF by měla být pomocí pákového efektu zvýšena 4-5krát na cca 1 bil. EUR, pád eura zvrátily, takže nakonec skončilo tam, kde původně začínalo.

Co se týká ostatních měn, GBP se po zveřejnění prodejních cen a celkových zakázek CBI Trends, které přinesly zklamání (celkové zakázky na úrovni -18 představují nejnižší údaj téměř za jeden rok), jen s obtížemi držela, zatímco AUD utrpěl vlivem vystupňované debaty RBA ohledně uvolňování měnové politiky, která následovala po včerejším zveřejnění nižších než odhadovaných údajů o spotřebitelských cenách.

EURCHF spadl na nejnižší úroveň za téměř tři měsíce, když se propadl pod hladinu 1,22, ale spekulace o jeho nákupu ze strany SNB tento pár opět vynesly vzhůru. USDJPY spadl na nová minima, ale další komentáře ze strany japonského ministra financí Juna Azumiho ho vytáhly zpět nad úroveň 76,0.

Americké údaje byly obecně lepší než jejich prognózy: objednávky zboží dlouhodobé spotřeby klesly tak málo, jak se čekalo (-0,8 %), a data mimo dopravních prostředků dosáhla solidnějšího 1,7% růstu. Prodeje nových domů také v meziměsíčním srovnání v září dosáhly 5,7% růstu. Wall Street byl povzbuzen širším nástinem dluhového plánu EU i lepšími daty a připsal si mírné zisky. DJIA šel vzhůru o 1,39 %, S&P o 1,05 % a Nasdaq o 0,46 %.

26 října 2011

26.10. Je dnešní summit EU bitvou u Waterloo?

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Dnešní dohoda je tváří v tvář dříve oznámenému Velkému plánu zklamáním, ale je v souladu s dřívějšími dohodami v rámci EU. Lídři udělali dětský krůček kupředu, ale za vysokou cenu, protože je to zcela jasně další krok ve stylu “předstírání a protahování”.

Pro trh je lepší “něco” než nic. Varianta“nic” nebyla vůbec přípustná a trh tak může oslavovat další řešení-neřešení, kdy byrokracie znovu léčí problém solventnosti další likviditou.
 
Další vývoj ekonomiky bude ve znamení klesajícího růstu, recese, snižování sazeb ze strany ECB a nakonec tištění peněz.
 
Summit pravděpodobně vejde historie EU jako Waterloo, protože ukončí 12 let “relativního úspěchu” EU, ejavascript:void(0)ura a ECB. Byla to celkem dlouhá doba, ale ani jejich historické úsilí nedokázalo stvořit plně sjednocenou Evropu v podobě jednotného uskupení (fiskální unie).

Nadále tak budeme pozorovat snahy soustředit se na starší Evropu v podobě spolupráce v otázkách bezpečnosti a zahraniční politiky a méně vázanou na ekonomické cíle. Evropské vize mohou ve zmenšené podobě fungovat v rámci pevných pravidel, ale velké Napoleonské vize o ekonomické jednotce zvané Spojené státy Evropské jsou na ústupu.

25 října 2011

25.10. Ropa díky lepšímu výhledu roste

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Cena ropy WTI přidala na spotovém trhu od začátku října 21 procent a prolomila předcházející rezistenci. Rally těžila především z levého konce cenové křivky, protože cena ropy s prosincovým dodáním šplhala přes 91 dolarů za barel. Forwardová křivka se v uplynulých sedmi dnech poměrně dramaticky změnila a cena dodání v současném měsíci je vyšší než v následujícím a to poprvé od září 2008.



Tento tvar forwardové křivky zvaný backwardation, kdy je ropa s bližším dodáním dražší, signalizuje sbližování nabídky a poptávky. Toto sbližování se na trhu dalo pozorovat již několik měsíců, ale obchodníci se soustředili na dopad možné recese na ceny. Určité napětí na trhu s ropou Brent panovalo během libyjského konfliktu, výpadku produkce v Severním moři a díky pokračující silné poptávce ze strany rozvíjejících se zemí.

Investoři svůj negativní pohled vyjádřili prostřednictvím ropy WTI, která před pár týdny klesla až na 75 dolarů za barel. Ceně pak v růstu pomohly nižší než očekávané americké zásoby.

Růst ceny byl podpořen i dobrými ekonomickými daty z USA a Číny, tedy svou největších světových ekonomik. Ve středu by měl být oznámen evropský plán na zkrocení rostoucí dluhové krize a ztroskotání těchto snah představuje krátkodobě největší riziko. Forwardová křivka v backwardation je pro investory výhodná, protože při rolování kontraktů z měsíce na měsíc získávají kladný výnos, z této formace těžili investoři na ropě Brent po většinu roku 2011.

Technicky přešla ropa WTI po té, co v pondělí překonala hranici 91 dolarů, z negativní formace do formace neutrální. Většina toho růstu byla pravděpodobně způsobena zavíráním krátkých pozic (spekulací na pokles), protože investoři byly nuceni díky menší pravděpodobnosti recese přehodnotit rizika. Pokud se ve středu nedočkáme po meetingu kvůli evropské dluhové krizi negativních zpráv, může ropa v následujících týdnech šplhat až k hranici 100 až 105 dolarů.

25.10. Co nám říká P/E u indexu S&P500?

Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Tato analýza používá pásma budoucích očekávaných P/E hodnot u indexu S&P500. Cílem je ukázat, jak sentiment a vzestupné budoucí očekávání mohou určit rámec, kde se bude index nacházet v závislosti na změně sentimentu a očekávání budoucích zisků. Naše analýza je inspirována nedávnou prací Dr. Yardeniho na jeho blogu.

Co je v ocenění indexu S&P500 započítáno?
Na grafu níže jsme vynesli šest oceňovacích pásem pro index S&P500 a to tak, že násobíme 12ti měsíční odhad budoucího EPS (zisku na akcii) pro index S&P500 dle Bloobmergu a to faktorem 10 až 15.

Z grafu je zřejmé, že odhady výsledků v krátkém horizontu příliš nekolísají a obecně se chovají autogresivně, stejně jako skutečné EPS. Pro krátkodobou valuaci je důležitější sentiment, který kolísá více a odráží očekávanou míru růstu spíše než dlouhodobé změny ve výplatních poměrech a požadovaný výnos.



Z grafu výše je zřejmé, že se index S&P500 obchoduje na 11,5 násobku budoucího 12ti měsíčního odhadu EPS, což odpovídá úrovním které jsme pozorovali v polovině roku 2010, kdy panovaly obavy z dvojité recese. Tehdy bylo P/E na úrovni 12, což naznačovalo, že trhy počítají se scénářem nízkého růstu spolu s odpisem dluhů.

Když současný sentiment dosáhl před pár týdny svého dna, úrovně budoucího P/E byly jen mírně nad hodnotami, které jsme zaznamenali po krachu Lehman Brothers a na dně 6.března 2009.

To odpovídá tomu, že investoři počítali s panikou na finančních trzích a významným poklesem hospodářského růstu. Po té, co evropští politici získali další munici (pětinásobné navýšení Záchranného fondu), se sentiment od extrémně nízkých úrovní odrazil, i když aktuální ocenění stále ještě počítá s nízkým budoucím růstem.

Jaké jsou pravděpodobné hodnoty indexu S&P500 v případě jednotlivých scénářů?
Před námi (v roce 2012) jsou tři pravděpodobné scénáře:

1. Býčí vývoj: Evropský záchranná fond (EFSF) je navýšen na 2 biliony eur a vlády a banky ukončí evropskou bankovní a dluhovou krizi. Čína pouze mírně zpomalí a americká ekonomika vytáhne tu evropskou ze scénáře nulového růstu.

Globální růstová očekávaní se zvyšují, současné odhady budoucích EPS jdou více méně správné, sentiment roste zpět k normálním úrovním, což táhne index SP500 vzhůru na úrovně 1400-1450, ukazatel P/E se stabilizuje na úrovni 13 se slabším ekonomickým růstem, finanční trhy jsou klidné.

2. Neutrální vývoj: Záchranný fond (EFSF) je navýšen, ale jeho přizpůsobení je příliš pomalé na to, aby se něco změnilo. Evropa roste ročním tempem 0-1 procento a mírným tempem roste i americká ekonomika.

Vytlačování soukromých investic obrovskými fiskálními deficity mírní monetizace a rozvojové trhy také zpomalují. Recesi se vyhneme při velmi pomalém růstu a finanční trhy se časem zklidní. Sentiment zůstává na současných úrovních a odhady EPS se nemění stejně jako v roce 2007 a 2008, přičemž index S&P500 se obchoduje v pásmu 1200-1270 a očekávané P/E zůstává na úrovni 11-12.

3. Medvědí scénář: Evropští politici nedokáží pro bankovní sektor a okrajové země nalézt definitivní řešení problémů. Řecký bankrot odstartuje díky potřebě dalšího kapitálu a krizi likvidity mezi evropskými bankami hlubokou recesi a vlády budou nuceny snižovat významně dluhy.

Evropská dluhová krize se změní v krizi důvěry a stáhne americkou ekonomiku do mírné recese, jejímž důsledkem bude tvrdší přistání pro Čínu a ostatní rozvíjející se ekonomiky. Očekávání globálního ekonomického růstu poklesnou, což znamená, že odhady EPS jsou nadhodnocené a budou klesat spolu s cenami finančních aktiv. Sentiment klesá a stahuje index S&P500 na úrovně kolem 900-1000 bodů, což odpovídá očekávanému EPS na úrovni 10

25.10. Battellino z RBA vidí ekonomiku optimisticky; důležitý bude zítřejší index spotřebitelských cen

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Měny se v Asii po oscilacích z předchozího dne držely v úzkých pásmech. Propad asijských akciových trhů do červených čísel vyvolal mírný, ale nijak zvlášť dramatický tlak na EUR a ostatní rizikové měny.

Zveřejňované údaje byly druhořadé a nepříliš významné. Jedinou událostí bylo vystoupení viceguvernéra australské centrální banky RBA Rica Battellina, který poskytl poměrně vyvážený pohled na ekonomiku. Na jedné straně řekl, že RBA uznává, že silný AUD škodí některým sektorům ekonomiky, zároveň ale dodal, že některé fundamentální ukazatele jeho sílu potvrzují.

Uvedl, že nezaměstnanost zůstává na nízké úrovni a na trhu práce se neobjevují téměř žádné známky zhoršování situace, jelikož dlouhodobá expanze v oblasti surovinových zdrojů pokračuje.

Obavy z bubliny v oblasti bydlení bagatelizoval tím, že příjmy domácností jsou solidní a úvěrové standardy bank vysoké. Znovu zopakoval, že zítra zveřejňovaný index spotřebitelských cen bude mít velký vliv na rozhodování o budoucí politice v oblasti úrokových sazeb, i když nebude jediným ukazatelem, který bude brán v potaz.
Přes noc byly hlavní hnací silou sentimentu odlišné výsledky indexů nákupních manažerů z Východu a Západu.

Zatímco předběžný údaj o čínském indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru dle HSBC poskytl pozitivní vzpruhu, jelikož došlo k návratu zpět nad hranici 50, a to na 51,1 (i když minulý měsíc byla jeho schopnost predikce konečného čísla mizivá), a v kombinaci s tím, co bylo na víkendovém summitu EU považováno za pozitivní vývoj, vytáhl EUR vůči USD až na šestapůltýdenní maxima. V Evropě ovšem situace vypadala jinak.

Německý index nákupních manažerů se propadl na 48,9 (nejnižší hodnota od července 2009) a eurozóna zaznamenala pokles o 1,2 bodu na 47,3 (jedná se také o předběžné údaje). Sektor služeb vykázal smíšené výsledky. V Německu se odrazil na 52,1, v eurozóně spadl na 47,3. Výsledkem byla pro EUR celkově rozkolísaná seance, i když EUR se zatím udrželo v uznávaném rozmezí.

Co se týče údajů z USA, index aktivity chicagského Fedu vykázal mírné zlepšení na -0,22 (což je ovšem horší výsledek než očekávaných -0,10), veškerá pozitiva však vymazala revize srpnového údaje z -0,43 na -0,59.

Wall Street však dodaly odvahu avíza solidních hospodářských výsledků (Caterpillar) a naděje související s Evropou, takže si pospíšila do těsné blízkosti hlavních technických úrovní rezistence (1 257 u S&P, 11 967 u DJIA), přičemž DJIA si připsal 0,89 %, S&P 1,29 % a Nasdaq 2,35 %.

W. Dudley z Federální rezervní banky se nechal slyšet, že Fed by mohl přistoupit k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování, bědoval přitom nad stále vysokou úrovní sazeb u hypotéčních úvěrů. Když už je řeč o vlastnictví nemovitostí, organizace FHFA oznámila aktualizaci a zmírňování určitých omezení v rámci svého programu refinancování úvěrů na bydlení HARP (Housing Affordable Refinance Program), aby tonoucí dlužníci získali přístup k refinancování.

24 října 2011

24.10. Těžké časy pro Evropu i komodity

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Optimismus, který hnal v předminulém týdnu akcie a komodity výše, před víkendovým summitem lídrů EU v Bruselu vyprchal, protože obavy, že funkční řešení dluhové krize Eurozóny nalezeno nebude, rostly. Mezi Berlínem a Paříží se objevilo několik neshod a politici horečně pracovali na tom, aby dokázali před víkendem najít společnou řeč.

Pokud by nepodařilo nalézt funkční řešení, mohlo by to opět rozpoutat obavy o tak už křehký finanční systém a návrat recese. Odhadovat proto směr komoditních trhů je v této fázi velmi obtížné.

Na dvou hlavních trzích, na zlatě a ropě, pokračuje obchodování v pásmu. Horní pásmo prochází v obou případech testováním a neúspěšnými pokusy o proražení. Jak se pozornost trhů obrací k Evropě, ustal prodej dolaru. To spolu se zpomalující se čínskou ekonomikou vedlo na komoditách k pádu některých úrovní podpory.



Z technického pohledu to pro zlato nebyl dobrý týden
Zlato se začíná chovat jako běžná komodita, které roste a klesá spolu s ostatními rizikovými aktivity, což obchodníkům se zlatem přidělává vrásky. Tento vývoj představuje problém pro ty, kdo si koupili zlato jako ochranu před ekonomickou nejistotou, které svět aktuálně čelí.

Alespoň prozatím se tak obchodování přesunulo k technickým obchodníkům, kteří po 70 dolarové korekci, která následovala po neúspěšném pokusu o proražení 1700 dolarové hranice směrem vzhůru, čekají na hlubší korekci.

Kritická podpora je na 1600 dolarech, což je zároveň úroveň, kde došlo naposled k výrazné fyzické poptávce. Propad pod 1583 dolarů s sebou nese riziko větší korekce zpět na 1551 dolarů (200 denní klouzavý průměr) a 1500 dolarů, kde je 55 týdenní klouzavý průměr. Tato křivka tvořila podporu pro desetiletou rally a naposledy se jí zlato dotklo před dvěma a půl lety.



Rally na ropě zastavila rezistence
Ropa WTI i Brent dosáhly důležitých rezistencí, které ale nezvládly prolomit. To naznačuje, že můžeme čekat delší období obchodování v pásmu, přičemž budeme čekat na další náznaky, jak se bude vyvíjet situace na straně poptávky.

WTI dosáhla téměř 90 dolarů podporována nižším importem, ale nikoliv spotřebou. Po zveřejnění slabé americké Béžové knihy se cena propadla o čtyři dolary, což ukazuje, že trh je křehký.

Čína zpomaluje a ceny průmyslových kovů klesají
Před víkendem na trzích panovala nervozita ohledně závěrů ze summitu lídrů EU. Čína, druhá největší světová ekonomika, ale největší spotřebitel čehokoliv od průmyslových kovů až po sojové boby a bavlnu, roste nejnižším tempem od roku 2009.

Ekonomické zpomalení se mezi rozvinutými zeměmi začalo projevovat slabší exportní poptávkou, která spolu s monetárním utahováním zpomalila růst ve třetím čtvrtletí na 9,1 procent.

Trh s mědí, který již byl negativně zasažen daty o vyšších než očekávaných čínských zásobách, dostal další ránu v podobě dat o růstu. Výsledkem byl 10 procentní pokles. Cena vysoce kvalitní mědi spadla v New Yorku na 3,13 dolaru za libru a testování minima ve výší 3,00 dolarů ze začátku října nelze vyloučit.

Ceny čínské železné rudy zažily nejhlubší pokles za 15 měsíců, protože začaly konečně reagovat na sníženou poptávku a v důsledku toho klesající ceny oceli. Čínští producenti oceli byli pod tlakem, protože zásoby dosáhly rekordních úrovní a ceny klesly na 10 měsíční minimum. Za tímto vývojem stojí snížená poptávka ze železničního odvětví, protože vláda pozastavila 80 procent nových železničních projektů i dokončení mnoha dalších.

Zhoršení přístupnosti úvěrů má negativní vliv na financování nových projektů, což dále ovlivňuje poptávku. Graf níže ukazuje cenu importované čínské železné rudy, která spadla na 147,7 dolaru za metrickou tunu, když maxima dosáhla v únoru na ceně 192 dolarů.



Cukr vzdoruje gravitaci
Cena cukru na začátku minulého týdne silně rostla , což jen nahrávalo nejasné situaci na komoditním trhu, který čelí nejvyšší nabídce za poslední čtyři roky. Cena cukru na ICE NYBOT s březnovým dodáním je od začátku roku o 12 procent výše a v uplynulých měsících silně rostla.

Díky tomu patří mezi komoditami v roce 2011 k nejlepším a to ve chvíli, kdy se ve většině zemí, které cukr produkují, očekává vysoká produkce. V uplynulých týdnech cenu ovlivňovalo očekávání krátkodobého nedostatku kvůli nejhorším záplavám v Thajsku za padesát let, které je druhým největším světovým exportérem. Záplavy mohou zpozdit, v horším případě zničit, část úrody.

Cla v Evropě a USA mají negativní dopad
Také USA i Evropa čelí nedostatku,ovšem z jiných důvodů. Evropská produkce se v uplynulých letech postupně snižuje poté, co Světová obchodní organizace nařkla Evropu, druhého největšího exportéra cukru, z dumpingových opatření na světovém trhu.

Finanční pobídky vedly k postupnému snížení produkce v takovém množství, kdy je třeba cukr importovat, ovšem díky clům je cena proti světovému trhu téměř o 60 procent vyšší.

Mezitím obchodní bariéry v USA, které mají chránit americké farmáře, způsobily pokles domácích zásob na nejnižší úrovně za padesát let, protože letošní úrodu zničilo nepříznivé počasí.

To vše pomohlo cenám cukru k prudkému růstu, ale když ceny dosáhly překoupených úrovní a když se ukázalo, že dopady záplav v Thajsku budou menší, než se čekalo, trh dosáhl pravděpodobně vrcholu a může případně klesnout zpět k 25 dolarům za libru, zvláště když vezmeme v úvahu, že světová produkce bude pro sezonu 2011/2012 v přebytku 4 až 5 milionů tun.