26 října 2011

26.10. Je dnešní summit EU bitvou u Waterloo?

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Dnešní dohoda je tváří v tvář dříve oznámenému Velkému plánu zklamáním, ale je v souladu s dřívějšími dohodami v rámci EU. Lídři udělali dětský krůček kupředu, ale za vysokou cenu, protože je to zcela jasně další krok ve stylu “předstírání a protahování”.

Pro trh je lepší “něco” než nic. Varianta“nic” nebyla vůbec přípustná a trh tak může oslavovat další řešení-neřešení, kdy byrokracie znovu léčí problém solventnosti další likviditou.
 
Další vývoj ekonomiky bude ve znamení klesajícího růstu, recese, snižování sazeb ze strany ECB a nakonec tištění peněz.
 
Summit pravděpodobně vejde historie EU jako Waterloo, protože ukončí 12 let “relativního úspěchu” EU, ejavascript:void(0)ura a ECB. Byla to celkem dlouhá doba, ale ani jejich historické úsilí nedokázalo stvořit plně sjednocenou Evropu v podobě jednotného uskupení (fiskální unie).

Nadále tak budeme pozorovat snahy soustředit se na starší Evropu v podobě spolupráce v otázkách bezpečnosti a zahraniční politiky a méně vázanou na ekonomické cíle. Evropské vize mohou ve zmenšené podobě fungovat v rámci pevných pravidel, ale velké Napoleonské vize o ekonomické jednotce zvané Spojené státy Evropské jsou na ústupu.

0 komentářů: