12 dubna 2012

AUD po zveřejnění velmi příznivé zprávy o změně zaměstnanosti posiluje


Andrew Robinson
12. 04. 2012

Austrálie v průběhu obchodování na asijských burzách zveřejnila poměrně ohromující zprávu o vývoji zaměstnanosti, která vyvolala sentiment více nakloněný riziku, jenž přetrval až do konce obchodování.

V Austrálii vzniklo v březnu přibližně 44 tis. pracovních míst a tento výsledek zdaleka překonal konsenzem původně očekávaný nárůst o 6,5 tis. Skutečná čísla zdaleka překonala i nejoptimističtější prognózy a představují vůči únorovému propadu o 15,4 tis. zásadní obrat. Nová pracovní místa vznikla jak u pozic na plný úvazek, tak i u pozic na částečný úvazek, přičemž příspěvek první skupiny k celkovému výsledku byl 15,8 tis. a u pracovních míst na částečný úvazek to bylo 28,2 tis. Míra nezaměstnanosti však zůstala i přes prudký nárůst počtu pracovních míst beze změny na úrovni 5,2 %, ačkoli míra účasti na trhu práce se zvýšila z 65,2 % na 65,4 %. Ve čtvrtletním srovnání australská ekonomika vytvořila 27 tis. nových pracovních míst, což je nejlepší čtvrtletní výsledek od 1. čtvrtletí loňského roku.

Příznivá data samozřejmě oživila debatu týkající se dalších kroků RBA a toho, zda je nutné pokračovat ve stimulačních opatřeních. I když RBA prohlásila, že rozhodnutí o dalším nastavení úrokových sazeb se bude odvíjet především od nejbližších zveřejněných údajů o vývoji spotřebitelských cen (24. dubna), silný trh práce nelze ponechat bez povšimnutí. Trhy swapových sazeb OIS již nyní do ceny započítávají 79% pravděpodobnost, že RBA na svém příštím zasedání oznámí snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů, přičemž před zveřejněním výše uvedených údajů to bylo 90 %. AUD zaznamenal cenovou mezeru směrem vzhůru a průběžně posilovat až na úroveň 9denního maxima.

Japonská velkoobchodní inflace měřená cenami domácího zboží nakupovaného firmami v březnu vzrostla a meziměsíčně zrychlila o 0,6 %, což představuje dvojnásobek původních očekávání trhu a ve srovnání s 0,2 % zaznamenanými v minulém měsíci se jedná o nárůst. Tento vzestup byl žel spíše důsledkem vyšších cen energie a prudkého propadu JPY než růstu domácí poptávky. Guvernér Bank of Japan M. Širakawa mezitím uvedl, že přestože se její výkon nemění, vykazuje japonská ekonomika známky oživení. Zdůraznil, že BoJ bude i nadále prosazovat „výrazné“ uvolňování měnové politiky. Tyto komentáře s USDJPY nijak nehnuly.

Na začátku obchodní seance vystoupila viceprezidentka Fedu J. Yellenová, aby podpořila současnou „vysoce akomodativní“ politiku Fedu, když se ukázalo, že se Fedu nedaří dosáhnout maximálního cíle zaměstnanosti s inflací na úrovni 2 % cílové hodnoty Fedu nebo níže. Dále dodala, že další uvolňování „by mohlo být opodstatněné, pokud by oživení postupovalo pomaleji, než se očekává, kdežto výrazné zrychlení oživení by si mohlo vyžádat dřívější zahájení procesu posilování měnové politiky, než FOMC v současnosti předpokládá.“ Na základě tohoto komentáře došlo v průběhu seance k ústupu od rizika.

Včerejší obchodní seanci charakterizovala určitá nerozhodnost; měnové páry se pohybovaly sem a tam, avšak obchodování zakončily většinou beze změny. Co se týká Španělska, výnosy španělských dluhopisů zprvu překročily 6 %, ale pak přece jen trochu klesly, přestože španělská průmyslová výroba byla nejslabší od listopadu roku 2009. EURUSD nicméně dokázal najít podporu a během dne zamířil o něco výše. Taktéž GBPUSD našel podporu a vyšvihl se na osmidenní maximum. CAD se navzdory nárůstu kanadské započaté výstavby spíše prodával.

11 dubna 2012

AUD strádá, jelikož Čína hlásí nižší import za březen


11. 04. 2012
Během asijské seance bylo po dlouhém velikonočním víkendu rušno. Zveřejněno bylo několik klíčových údajů a některé z nich překvapily!
Čínská obchodní data za březen ohromila robustním přebytkem ve výši 5,35 mld. USD, i když se po únorovém schodku ve výši 31,48 mld. USD očekával další deficit. Tento obrovský obrat byl způsoben vyšším vývozem a nižším dovozem, než se předpokládalo – takové dvojité kouzlo. Reakce na tyto údaje byla smíšená. Zdálo se, že to mírně podpořilo ochotu riskovat, ale AUD z toho nic nevytěžil, protože nižší dovoz má negativní vliv na vyhlídky AUD.

Dále následovalo rozhodnutí Bank of Japan o úrokových sazbách a stimulačních opatřeních, které bylo zveřejněno brzy a některé účastníky trhu překvapilo. Hlasování dopadlo jednomyslně ve prospěch zachování současné úrovně sazeb a výše nákupu aktiv (což je považováno za překvapení, protože jeden člen bankovní rady při posledním zasedání vyzval k dalšímu uvolňování) a USDJPY a měnové páry s JPY přišly o všechny zisky, kterých dosáhly včera v reakci na článek v deníku Nikkei News, který naznačoval, že přijdou na řadu další stimulační opatření (i když ve skutečnosti se v něm uvádí, že pro jakýkoli krok je pravděpodobnější zasedání 27. dubna).

Druhořadé údaje z Austrálie přinesly mírně pozitivní překvapení: index nákupních manažerů ve stavebnictví zaznamenal zlepšení z 36,2 na 35,6 bodu, stejně jako průzkum podnikatelských podmínek NAB z +3 na+4, což vedlo k posílení podnikatelské důvěry z +1 na +3 body. Jediným zádrhelem se tak ukázal o něco slabší nárůst pracovních inzerátů ANZ, meziměsíčně o +1 % oproti předchozím +3,3 %.

V závěsu za zveřejněnými údaji rizikové měny kolem poledne ustoupily z předchozích maxim, přičemž asijské burzy buď ztratily část svých předchozích zisků, nebo se propadly ještě hlouběji do červených čísel. Trhy pak jednoznačně ovládl další výprodej rizika.

Včera ke konci dne zveřejnila svůj březnový index spotřebitelských cen a index cen výrobců i Čína. Meziroční (očekávaný) pokles indexu cen výrobců o 0,3 % po únorové nule naznačuje, že s inflací problém nebude. Poněkud větší obavy vyvolal index spotřebitelských cen, který meziročně vyskočil na 3,6 % z únorových 3,2 % a překonal i konsenzuální očekávání ve výši 3,4 %. Páteční údaje o zaměstnanosti v USA i nadále projevovaly svůj dopad a včera po návratu dalších účastníků trhu z velikonočních prázdnin tak dolar dále oslaboval. 

Komodity po slabších datech z amerického trhu práce klesají


Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank
11. 04. 2012

Ceny komodit v uplynulém týdnu klesaly, protože makroekonomické obavy vyústily v prodeje napříč sektory. Negativní překvapení amerického reportu o pracovních místech spustilo další prodeje především na trzích, kde je ceněná likvidita, přičemž hodně obchodníků již bylo na velikonočních prázdninách. Bez poskvrny vyvázl pouze zemědělský sektor díky obavám z nižších zásob, což podporovalo ceny obilnin a zejména sojových bobů.


Dopad měl také vývoj měnového páru EURUSD, který se od konce ledna obchoduje v pásmu 1,30 až 1,35, což ovlivňuje zejména hlavní komodity jako je ropa Brent nebo měď. Obchodníci budou opět sledovat testování dna u tohoto páru a pokud podpora opět vydrží, mohly by komodity zůstat v daném cenovém pásmu.

Širší index DJ-USB ztratil za minulý týden 0,5 procenta a investoři se aktuálně poohlíží po lepších příležitostech. Pro většinu investorů může být druhé čtvrtletí napříč sektory výzvou, protože se po dobrém prvním čtvrtletí dá očekávat konsolidace, která může přijít se slabými daty z hlavních ekonomik.  







Energetický sektor má za sebou také lehký výprodej, ropa Brent se po slabším než očekávané reportu z amerického trhu práce obchodovala za nejnižší cenu za měsíc, což by mohlo nadále zpomalit poptávku po benzínu.  Írán souhlasil s obnovením rozhovorů o jeho jaderném programu a tak rostly naděje, že dohody může být po jednáních, která začnou 14.dubna, dosaženo.

Nejnovější data o výši spekulativních pozic za týden končící 3.dubna ukázala, že spekulanti snížili sázky jak na ropu WTI tak na Brent o největší sumu za poslední tři měsíce. Manažeři fondů tvrdohlavě drželi dlouhé pozice v Brentu díky geopolitickému riziku a přetrvávajícímu napětí v promptních dodávkách. Minulý týden však došlo v těchto čistých dlouhých pozicích k poklesu o 8 procent. Ukázalo se, že manažeři obchodují pásmo, které se na ropě vytvořilo během uplynulých dvou měsíců. Abychom se však dočkali významné změny v počtu pozic, je třeba, aby byla u Brentu prolomena cena 120 dolarů a 100 dolarů u ropy WTI. 

Vzácné kovy rostly díky očekávání stimulů
Cenu zlata a stříbra od ledna ovlivňují řeči o dalších stimulech. Mizerný report o americké zaměstnanosti opět zvedl naděje na další kolo kvantitativního uvolňování, díky čemuž zejména zlato našlo podporu. Obchodníci se v uplynulých měsících nechali přelstít a pravděpodobně nyní budou čekat na důkaz centrální banky, než se znovu vrhnou nakupovat. Do té doby budou podporu poskytovat modely sledující trendy, nákupy se dají čekat při prolomení směrem výše.

Trh nereagoval ani na ukončení 21denní stávky indických šperkařů na protest proti rostoucím dovozním clům. V současném prostředí tak bude hrát při nízké aktivitě spekulantů roli zejména fyzická poptávka, která může pomoci najít zlatu půdu pod nohama.



55týdenní klouzavý průměr je aktuálně na 1647 dolarech a je akorát tetován. Týdenní závěr pod touto hodnotou by mohl signalizovat další pokles, ale protože průlom této hladiny byl vždy krátkodobý, mohou ho někteří brát jako příležitost k nákupu s relativně těsným 3 nebo 4procentním stop lossem.

Měď klesla na sedmitýdenní minimum
Rostoucí čínská inflace a slabý americký report z trhu práce spustil výprodej na mědi, která klesla na nedávné dno ve výši 370,50, tedy na nejnižší cenu za sedm týdnů. Vyšší čínská inflace by mohla omezit tendenci vlády stimulovat růst, což znamená snížení poptávky ze strany největšího světového spotřebitele.

Rostoucí ceny zemědělských komodit opět vyvolávají obavy
Malé zásoby staré sklizně, silný export a snížená úroda v Jižní Americe podpořily růst ceny květnových sojových bobů na nejvyšší cenu od loňského září. Navíc jsme ještě viděli v USA nezvykle teplé počasí, což přimělo farmáře k dřívějšímu osetí kukuřice, navíc zvýšenému již nyní o 7 procent. To se může dít na úkor sojových bodů, což by jen podpořilo vyšší ceny. Spekulativní obchodníci tomu věří a proto v uplynulých měsících budovali rekordní dlouhé pozice.



Jste hodnotový investor? Zkuste si náš test


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

10. 04. 2012


Nedávno jsme psali, jak “mechanicky” najít hodnotové akcie. A zatímco identifikovat hodnotové akcie je celkem jednoduché, mnohem obtížnější je stát se tzv. hodnotovým investorem. Níže najdete seznam a pár vysvětlivek, jak se z obyčejného investora stát hodnotovým investorem.



Musíte:
- mít nezávislé myšlení
- nemíchat emoce a peníze
- být disciplinovaný a trpělivý
- se zajímat o samotný proces hledání a nejen o výsledky, protože cenu akcií nemůžete ovlivnit
- znát základy oceňování
- se oprostit od přílišné sebejistoty
- myslet jako majitel firmy
- myslet na všechny odváděné daně a výslednou částku (nejen na tu relativní, před zdaněním a před započítáním nákladů)
- rozumět rozdílu mezi skutečným a statistickým rizikem
- porozumět dané firmě a jejímu byznysu
- umět stanovit prodejní a nákupní cenu u dané investice
- se umět radovat, i když akciový trh klesá
Musíte myslet nezávisle na trhu. Pokud po důkladné analýze společnosti a jejího byznysu uvěříte, že má její akcie hodnotu 10 dolarů, tak bez ohledu na to, co říká trh, věřte, že hodnota akcie je 10 dolarů. Pak si můžete říkat, že vaše myšlení je nezávislé. Znamená to také, že máte své vlastní požadavky na návratnost a nezajímá vás to, jaké požadavky na návratnost má trh. Musíte si občas zvyknout na to, že jdete proti proudu. I když je to pro vaši psychiku velmi obtížné.

Stanovení hodnoty akcie
Myslím si, že většina lidí dokáže určit rozumnou cenu za malý soukromý podnik. Vezměte si soukromou společnost, která za rok vydělá 100 dolarů, s 5procentní vidinou dlouhodobého růstu a byznys modelem, kterému rozumíte. Většina lidí bude schopná nasadit na danou společnost svou vlastní rozumnou cenu. Například 3000 dolarů by pro vás mohlo být až moc, zatímco 600 dolarů bude výhodná koupě. Cokoliv mezi tím by mohlo spadat do šedé zóny. Proto byste měli být schopní určit u budoucí investice její nákupní a prodejní cenu. A pokud se vám to nepodaří, nenakupujte bez rozmyslu.

Tzv. hodnotový investor si nemyslí, že by se riziko dalo vyjádřit jako pohyb cen akcií. Pro hodnotového investora jsou beta a standardní odchylka jen bezvýznamné veličiny. Pokud by k vám domů chodil každý den člověk, který by chtěl koupit váš dům, považovali byste za větší riziko, pokud by se jeho nabídky lišily den po dni více a více? Jediné riziko, kterému hodnotový investor čelí, je neustálý ekonomický pokles jeho investice, v tomto případě jeho/jejího domu. Třeba stavba dálničního nadjezdu nad vaším domem je pro jeho vlastní hodnotu rozhodně výrazné ekonomické riziko.

U hodnotové investice nemusí nutně platit, že všechny vaše investice musí mít poměr P/E například pod číslem 10. Hodnotový investor vloží své peníze do firem, které se oproti své vlastní hodnotě obchodují s výraznou slevou. Hodnota firmy je však dost velká na to, aby investora ochránila i tehdy, pokud se v ocenění dané společnosti spletl. Tomu říkáme bezpečností rezerva, která je u hodnotových investic základním stavebním kamenem. U některých firem bude potřeba vyšší sleva, a to v závislosti na samotné firmě a jejím byznys modelu. Toto už bude záležet především na znalostech investora.

Dám vám příklad. Pokud bych kupoval akcie pojišťovací společnosti, chtěl bych mnohem vyšší slevu, než při nákupu akcií potravinového řetězce. To proto, že byznys modelu potravinových firem rozumím. Většina lidí, včetně mě, do pojišťoven nevidí. A nebo jen nedokáže správně ocenit současný pojišťovací byznys. Pokud nedokážete správně ocenit firmu nebo její byznys, nejspíše je to proto, že jí nerozumíte a neměli byste se ani pokoušet do ní investovat.

Musíte být trpělivý a počkat na tu správnou investici v ten správný čas. To, že máte stále investováno 100 procent, obvykle neznamená, že jste hodnotový investor. Jiná situace je, pokud umíte najít podhodnocené akcie na jakémkoliv trhu. To je však obtížné i pro ty nejlepší hodnotové investory.

Ale tou nejdůležitější zkouškou pro hodnotového investora je toto: Radujete se i tehdy, pokud trh klesá! Podle mě je právě toto závěrečný test pro každého hodnotového investora. Když trhy klesají, umíte vybrat investici za nižší cenu, než by se vám povedlo předtím. A to je přece fantastické. Platí tady stejná zásada, jako při slevách v obchodním domě: čím nižší cena, tím lépe. Musíte ale vědět, co kupujete.

10 dubna 2012

Sázka Nokie na Microsoft - vysoké riziko, nízká návratnost?

06.  04. 2012
Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

Pro společnost Nokia byl rok 2011 příšerný, což se vlastně dá říct i o letech 2008, 2009 a 2010. Do konce roku 2011 oslabila Nokia na poli smartphonů z počátečních 50 procent na pouhých 16 procent. Teď se firma snaží získat zpět svou dominanci z doby před rokem 2008 a vsází všechny své žetony na nový operační systém Windows Phone, který - řekněme to na rovinu - byl už jednou strašným zklamáním.

Nokia v zoufalství přistoupila (jak sama přiznává) na strategické partnerství s Microsoftem, aby tak mohly obě firmy těžit ze vzájemné spolupráce. Nokia uvede novou řadu svých smartphonů s operačním systémem Windows Phone, zatímco Microsoft bude těžit z toho, že má výrobního partnera, který bude intenzivně propagovat jeho novou platformu Windows Phone.

A v čem se vlastně nový Windows Phone od starších verzí liší? Kritici si vesměs nový software pochvalují. Už Windows Phone 7.5 kolem sebe vyvolal humbuk a upgrade na Windows Phone 8 (WP8) nazvaný “Apollo” má být velkolepý. Důvodem je také chystané uvedení systému Windows 8 pro osobní počítače a tablety, který má být kompatibilní s WP8. Očekává se, že bude k dispozici na konci roku 2012. Jak už jsem psal dříve, integrovaná řada Microsoft Windows 8 (Windows 8 a WP8) by měla oslovit masy uživatelů. 

Nokia bude mít oproti konkurenci dočasnou výhodu, protože má systém Windows Phone jako první (což výhodu nemusí nutně znamenat). “Špatnou zprávou” pro Nokii a dobrou zprávou pro Microsoft je, že software WP8 hodlají používat i ostatní výrobci, jako třeba Samsung, HTC, Sony a další. To udělá z platformy WP8 přeplněné místo, a Nokia by se z jeho bran mohla dostat jako první.

Pokud WP8 a Windows 8 neuspějí, Nokia bude mít velký problém, protože vsadila většinu svých peněz na telefony s Windows a kolují zvěsti, že i na tablety s Windows 8. Pokud bude Windows 8 úspěšný, strhne na sebe velkou vlnu pozornosti (což už se stalo) od jiných výrobců. S tím, jak naroste konkurence nabízející WP8, by mohla být Nokia odstavena na druhou kolej. 

Můj názor na celou věc: Nokia potřebuje, aby WP8 a Windows 8 uspěly. Ovšem s rostoucím úspěchem WP8 a Windows 8 bude Nokia čelit větší konkurenci. 

Ať uděláš, co uděláš, vždy to bude špatně...