11 dubna 2012

Komodity po slabších datech z amerického trhu práce klesají


Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank
11. 04. 2012

Ceny komodit v uplynulém týdnu klesaly, protože makroekonomické obavy vyústily v prodeje napříč sektory. Negativní překvapení amerického reportu o pracovních místech spustilo další prodeje především na trzích, kde je ceněná likvidita, přičemž hodně obchodníků již bylo na velikonočních prázdninách. Bez poskvrny vyvázl pouze zemědělský sektor díky obavám z nižších zásob, což podporovalo ceny obilnin a zejména sojových bobů.


Dopad měl také vývoj měnového páru EURUSD, který se od konce ledna obchoduje v pásmu 1,30 až 1,35, což ovlivňuje zejména hlavní komodity jako je ropa Brent nebo měď. Obchodníci budou opět sledovat testování dna u tohoto páru a pokud podpora opět vydrží, mohly by komodity zůstat v daném cenovém pásmu.

Širší index DJ-USB ztratil za minulý týden 0,5 procenta a investoři se aktuálně poohlíží po lepších příležitostech. Pro většinu investorů může být druhé čtvrtletí napříč sektory výzvou, protože se po dobrém prvním čtvrtletí dá očekávat konsolidace, která může přijít se slabými daty z hlavních ekonomik.  







Energetický sektor má za sebou také lehký výprodej, ropa Brent se po slabším než očekávané reportu z amerického trhu práce obchodovala za nejnižší cenu za měsíc, což by mohlo nadále zpomalit poptávku po benzínu.  Írán souhlasil s obnovením rozhovorů o jeho jaderném programu a tak rostly naděje, že dohody může být po jednáních, která začnou 14.dubna, dosaženo.

Nejnovější data o výši spekulativních pozic za týden končící 3.dubna ukázala, že spekulanti snížili sázky jak na ropu WTI tak na Brent o největší sumu za poslední tři měsíce. Manažeři fondů tvrdohlavě drželi dlouhé pozice v Brentu díky geopolitickému riziku a přetrvávajícímu napětí v promptních dodávkách. Minulý týden však došlo v těchto čistých dlouhých pozicích k poklesu o 8 procent. Ukázalo se, že manažeři obchodují pásmo, které se na ropě vytvořilo během uplynulých dvou měsíců. Abychom se však dočkali významné změny v počtu pozic, je třeba, aby byla u Brentu prolomena cena 120 dolarů a 100 dolarů u ropy WTI. 

Vzácné kovy rostly díky očekávání stimulů
Cenu zlata a stříbra od ledna ovlivňují řeči o dalších stimulech. Mizerný report o americké zaměstnanosti opět zvedl naděje na další kolo kvantitativního uvolňování, díky čemuž zejména zlato našlo podporu. Obchodníci se v uplynulých měsících nechali přelstít a pravděpodobně nyní budou čekat na důkaz centrální banky, než se znovu vrhnou nakupovat. Do té doby budou podporu poskytovat modely sledující trendy, nákupy se dají čekat při prolomení směrem výše.

Trh nereagoval ani na ukončení 21denní stávky indických šperkařů na protest proti rostoucím dovozním clům. V současném prostředí tak bude hrát při nízké aktivitě spekulantů roli zejména fyzická poptávka, která může pomoci najít zlatu půdu pod nohama.



55týdenní klouzavý průměr je aktuálně na 1647 dolarech a je akorát tetován. Týdenní závěr pod touto hodnotou by mohl signalizovat další pokles, ale protože průlom této hladiny byl vždy krátkodobý, mohou ho někteří brát jako příležitost k nákupu s relativně těsným 3 nebo 4procentním stop lossem.

Měď klesla na sedmitýdenní minimum
Rostoucí čínská inflace a slabý americký report z trhu práce spustil výprodej na mědi, která klesla na nedávné dno ve výši 370,50, tedy na nejnižší cenu za sedm týdnů. Vyšší čínská inflace by mohla omezit tendenci vlády stimulovat růst, což znamená snížení poptávky ze strany největšího světového spotřebitele.

Rostoucí ceny zemědělských komodit opět vyvolávají obavy
Malé zásoby staré sklizně, silný export a snížená úroda v Jižní Americe podpořily růst ceny květnových sojových bobů na nejvyšší cenu od loňského září. Navíc jsme ještě viděli v USA nezvykle teplé počasí, což přimělo farmáře k dřívějšímu osetí kukuřice, navíc zvýšenému již nyní o 7 procent. To se může dít na úkor sojových bodů, což by jen podpořilo vyšší ceny. Spekulativní obchodníci tomu věří a proto v uplynulých měsících budovali rekordní dlouhé pozice.



0 komentářů: