02 října 2009

2/10 Akciový komentár

Radim Dohnal, Saxo Bank

První den nového kvartálu MMF přišel se zprávou o zhoršeném výhledu pro českou ekononomiku roku 2009 a současně zlepšil výhled na příští rok, většina společností obsažených v indexu pražské burzy nedosáhne v roce 2009 zisku roku 2008, přesto index nadále posiluje. České akcie se i nadále zdražují, podobně jako většina vyspělých i rozvíjejících se trhů. Toto je v souladu s naším očekáváním tzv. "japonizace finančních trhů."

V devadesátých letech se P/E japonských akcií pohyboval na úrovni 73, což je úroveň srovnatelná s technologickou bublinou v roce 2000. Příčina vysokého ocenění byla ovšem založena na státních zasázích s cílem nenechat padnout velké společnosti, vysokého podílu sledovaných úvěrů, deflace a negativního demografického vývoje.

Pro zbytek roku 2009 nečekáme tak silnou japonizaci finančních trhů, nicméně očekáváme další pokles volatility, pokles výnosů na Treasuries a korporátních dluhopisech a akcie dále mírně výše. Vše taženo sentiment spíše než fundamentem podobně hledání dna na jaře tohoto roku bylo také tlačeno setimentem a nutností deleveragingu.

2/10 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?-
Dnesne obchodovanie bude ovplyvnene negativnymi spravami zo vcera a ocakavanim horsich udajov o nezamestnanosti a udajov o zmene v zamestnanosti v nepolnohospodarskych sektoroch (non-farm payrolls) v USA. Ocakavame narast nezamestnatnosti na uroven 9.8% a pokles zamestnanosti o 245 000 pracovnych pozicii.

- Komodity vo vseobecnosti klesaju, kedze u investorov rastie averzia k riziku.

- Na dnesny den mame mierne negativny vyhlad. Odporucame predaje okolo urovne 70.00 USD/barel s cielom na 67.50 USD/barel. Stop nad 71.50.

Aký očakávate vývoj u zlata?-
Na zlato sme dnes mierne pozitivne naladeni. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 995 USD/uncu s cielom na 1006. Stop pod 990. Pri dnesnom obchodovani sledujte aj menovy par EURUSD, u ktoreho odporucame uzavriet pozicie pri prelomeni hranice 1.4455.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?-
Obchodovanie pocas dna bude ovplyvnene najma dnesnym referendom o Lisabonskej zmluve v Irsku. Pripadne odmietnutie by mohlo vyrazne oslabit integracne procesy v ramci EU, co by nasledne malo vplyv na FX a akciove trhy a neposledno rade aj na ekonomiky EU.

- Schvaleniu by mohli pomoct vynimky pre Irsko, s ktorymi suhlasila EU a hlavne zla ekonomicka situacia, ktora by paradoxne mohla Irom pripomenut, ze vdaka vstupu do EU Irsko zaznamenalo pozoruhodny hospodarsky rast a teraz by sa opat mohli pozitivne obratit k EU.

- Na EURUSD sme dnes mierne negativne naladeni. EURUSD by sa malo drzat po hranicou 1.4575, ale ocakavame oslabenie az ku 1.4440-50. Stop nad 1.4610.

EUR/CZK-
Dnesne obchodovanie bude znacne ovplyvnene zverejnovanymi udajmi z USA. V pripade horsich udajov o zamestnanosti, by sme mali by svedkami vacsej averzie k riziku na strane investorov a tym posunu EURCZK na vyssie urovne.

- Dnesny Zaznam z rokovani CNB by nemal vyrazne ovplyvnit obchodovanie, kedze sa ocakava potvrdenie, ze CNB je spokojna s vyvojom inflacie.

30 září 2009

30/9 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?-
Vcerajsie obchodovanie s ropou bolo negativne ovplyvnene horsimi ako ocakavanymi udajmi o spotrebitelskej dovere v USA a naslednym poklesom akciovych trhov.

- Pocas dnesneho obchodovania doporucujeme sledovat udaje z USA o zmene zamestnanosti (miernejsi pokles), vyvoji HDP (vacsi prepad) a udaje o osobnej spotrebe za Q2 (nezmenene). Neagtivny vplyv na cenu ropy by mali mat vacsie zasoby ropy v USA.

- Na dnesny den mame mierne pozitivny vyhlad. Odporucame nakup po prelomeni hranice 67.60 USD/barel s cielom na 69.00 USD/barel. Stop pod 67.00.

Aký očakávate vývoj u zlata?-
Na zlato sme dnes mierne pozitivne naladeni. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 994 USD/uncu s cielom na 1006. Stop pod 988.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?-
Aj ked EURUSD sa posuva na nizsie urovne neda sa este povedat ci ide o korekciu, alebo o zmenu trendu. Dnesny 12 mesacny tender ECB by mohol byt dobrym indikatorom buducej monetarnej politiky ECB. Nemal by mat vsak vyznamnejsi vplyv na forexove trhy. Hlavne po nedavnom vyhlaseni prezidenta ECB o podpore silneho USD.

- Na EURUSD sme dnes mierne negativne naladeni. Pocas dnesneho obchodovanie by sme mohli svedkami posunu k rezistnencnej urovni 1.4650-70. Nasledne odporucame znovu predaje smerom ku 1.4550.

EUR/CZK-
EURCZK by sa mala posunut na vyssie urovne, hlavne po miernom poklese akciovych trhov a posilneni USD.

- CZK sa dari lepsie ako ostatnym menam v regione aj napriek poklesu zaujmu investorov o rizikovejsie aktiva.

29 září 2009

29/9 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
Dnesne obchodovanie s ropou bude pozitivne ovplyvnene rastom na akciovych trhoch. Vcerajsie obchodovanie sa skocilo v ciernych cislach najma vdaka novej vlne fuzii a akvizicii v technologickom a farmaceutickom priemysle.

- Zaujimavy posun na vyssie urovne by mal dnes zaznamenat aj DAX ako reakcia na vysledky volieb v Nemecku. Pri dnesnom obchodovani odporucame sledovat aj udaje z USA o cenach domov (miernejsi pokles) a spotrebitelskej dovere (mierny narast).

- Na dnesny den mame mierne pozitivny vyhlad. Odporucame nakup po poklesoch smerom ku 66.50 USD/barel s cielom na 68.25 USD/barel. Stop nad 65.80.

Aký očakávate vývoj u zlata?- Na zlato sme dnes mierne pozitivne naladeni. DOdporucame nakup po poklesoch smerom ku 988 USD/uncu s cielom na 999. Stop pod 984.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?
- Na trhoch dochadza postupne k zmene postoja k riziku. Obchodnici sa viac pozeraju po rizikovejsich aktivach a to vedie k oslabovaniu USD a JPY. Pri obchodovani odporucame sledovat aj diane na akciovych trhoch.

- Na EURUSD sme dnes mierne negativne naladeni. Pravdepodobne najdeme rezistancnu uroven na 1.4650-70 s testovanim 1.4550. Stop nad 1.4730.

EUR/CZK
- Rast na akciovych trhoch zo vcera by mal pozitivne ovplyvnit aj dnesne obchodovanie s CZK a posunut EURCZK na nizsie urovne. EURCZK sa stale obchoduje v uzkom pasme.

- Velmi zaujimave je sledovat PLNCZK, kde by PLN mohol byt v lepsej kondicii ako CZK, kedze polskej ekonomike sa dari podstatne lepsie odolavat krize. Otazne bude ako ovplyvni situacia okolo rozpoctu v Polsku (negativny vyhlad) v Cechach (pozitivny vyhlad) dalsie obchodovanie tohto menoveho paru.

www.saxobank.cz