12 listopadu 2010

Silné německé HDP ekonomický sentiment nezmění

V pátek budou evropské akciové indexy pravděpodobně zahajovat na nižších úrovních, jelikož akcie v indexu S&P přes noc obchodovaly níže v důsledku rostoucích spekulací, že Bank of China zvýší úrokové sazby. Toto očekávání vychází z nárůstu včera zveřejněné čínské inflace a dále z obav z rostoucího výnosového rozpětí, jehož jsme v poslední době svědky v zemích PIIGS. Silné německé HDP (meziroční zvýšení o 3,9 % oproti očekávaným 3,7 %) nebude stačit, aby tento negativní trend vykompenzovalo.
Zdá se, že rostoucí náklady na půjčky Irska se šíří v rámci eurozóny dále. Trhy s dluhopisy nyní naznačují zvyšující se úročení irských, italských, španělských a portugalských dluhopisů. Nepřipomíná vám to něco, co už tady bylo? Ale ovšem. Trhy s dluhopisy v současnosti u Řecka, Itálie a Portugalska započítávají do ceny nesplacené dluhy a navzdory velikosti trhů záchranného fondu eurozóny projde soudržnost eurozóny zkouškou, což pravděpodobně povede k výraznému oslabení EURUSD. Toto téma potáhne dolů také akcie, podobně jako tomu bylo v minulém případě. Vzhledem k tomu, že výsledková sezóna je za námi a před námi jsou očekávaná nepřesvědčivá ekonomická data z jednotlivých ekonomik, skutečně nezbývá mnoho dalších faktorů, které by mohly toto téma nějak zadržet. Očekáváme tedy, že se na akciových trzích v krátkodobém výhledu projeví pokles.
Očekávali jsme, že výsledné údaje o německém HDP budou silné, a skutečně se tak také stalo – meziroční růst o 3,9 % oproti odhadovaným 3,7 %. Francouzské HDP však bylo slabé a zaznamenalo mezičtvrtletní nárůst o 0,4 % namísto očekávaných 0,5 %; a to má francouzská ekonomika přitom v eurozóně v zásadě stejnou váhu jako německá. Takže to nejsou dobré zprávy. Německo prozatím se svými silnými čísly eurozónu stále ještě drží, pokud ale Francie bude pokračovat ve svém propadu, vymaže to silná německá čísla a eurozóna bude pokračovat ve svém propadu směrem k jednoznačné recesi.

11 listopadu 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Údaje z Číny mění náladu na trhu

Vypadá to, že Čína je ještě ve varu a podle údajů zveřejněných dnes v noci to nevypadá, že by se zde měla karta obrátit. Obchodování na akciových trzích bylo v průběhu asijské seance nemastné neslané, zveřejněná data přinesla oživení u asijských indexů a i ochota riskovat se výrazněji zvýšila.
Opět jsme zaznamenali významný výprodej USD, to se ale vzhledem k jeho poměrně ošklivému oslabení v průběhu včerejška u EURUSD i u GBPUSD, nemluvě o ostatních párech, ve kterých figuruje americký dolar, dalo téměř očekávat. Říkejte si tomu třeba konsolidace nebo technická korekce, jak se vám zlíbí, ale já se stále držím svého názoru: vypadá to, že můžeme čekat další úbytek krátkých pozic u amerického dolaru.
V USA a Kanadě je dnes Den válečných veteránů, čili svátek, a trhy bude tedy s největší pravděpodobností hýbat schůzka zemí G20. Zvěsti i zprávy jsou již dychtivě očekávané. Pokud jde o dnešní dopoledne, vypadá to, že bude pokračovat nálada nakloněná prodeji USD, řekl bych ale, že je to dočasné a jen malé pokračování vývoje dnešní noci dané absencí významnějších údajů nebo zpráv zveřejněných pro dnešní den. Cítím v kostech (a je to jen můj malý soukromý názor), že tento vývoj se někdy kolem poledne evropského času obrátí … Zkrátka a dobře: uvidíme.
Pokud jde o úrovně pro dnešní den, myslím si, že u EURUSD se zpočátku vyšplháme o trochu výš, k 1,3830, bude to takové vzepětí před zvratem štěstěny, a stejně tomu bude i u GBPUSD, kde jsme již dnes ráno zaznamenali pokus o dosažení první rezistence na úrovni 1,6180 a zase jsme se poměrně rychle vrátili zpět, protože tento pohyb nebyl udržitelný. V pohledu na GBPJPY zůstávám negativní. Stop je dnes ráno o něco výš, na 133,33.
Po USDJPY je dnes ráno stejně dobrá poptávka, ale podle včerejšího chování cen bych si dovolil tvrdit, že jakýkoli vzestup nad 82,80 je velmi nepravděpodobný, a vzhledem k tomu, že americké dluhopisové trhy mají dnes volno, nebude zde přítomen faktor úrokového diferenciálu, který byl v poslední době hnací silou tohoto páru, a to snad umožní další konsolidaci směrem dolů k pásmu 81,80/50.
V případě USDCAD zůstávám jednoznačně býkem, ale nemohu se vzpírat chování cen v uplynulých dnech a domnívám se, že nás před otevíráním čerstvých dlouhých pozic čeká ještě další pokles, jehož záměrem bude testování úrovně 0,9980. Negativní postoj zastávám také k AUDJPY a myslím si, že tento obchod bude potřebovat o něco víc času, aby se řádně rozvinul, přičemž předpokládanými cílovými úrovněmi v sestupném směru jsou 80,30 a 79,80.

Australská nezaměstnanost vyskočila na 5,4 %, jde ale zřejmě jenom o jednorázový efekt

Měnové trhy si včera prošly další rozkolísanou seancí a dolar opět uzavíral v mírně poptávkovém tónu. EUR se ve srovnání s jeho protějšky v měnových párech vedlo hůře, protože na jednotnou měnu společně negativně zapůsobily slabé výsledky aukce portugalských dluhopisů a další potíže Irska; klíčové podpůrné úrovně se však udržely a vynutily si se závěrem obchodování uzavírání některých krátkých pozic. GBP posílila v důsledku čtvrtletní zprávy BoE o vývoji inflace, která se oproti minulému měsíci nesla v poměrně jestřábím duchu a která do budoucna předpokládá o něco pomalejší růst a o něco vyšší inflaci (byť pouze dočasně). USDJPY se dostal na svá 1měsíční maxima, k čemuž přispěly posilující výnosy z amerických dluhopisů, které jsou reakcí na o něco lepší data o vývoji americké ekonomiky, a dále také konsolidace cen vzácných kovů, které se nedávno propadly z rekordních výšek, do kterých vystoupaly. Čína potvrdila zvýšení požadovaného poměru rezerv, o kterém se proslýchalo již nějakou dobu, a rozšířila jej na všechny banky.

Pokud jde o zveřejněná ekonomická data, americký schodek obchodní bilance se snížil z minulých 46,5 mld. USD na současných 44,0 mld., přičemž k tomuto zlepšení přispěl především 1% pokles dovozů, ačkoli i vývoz vzrostl o skromné 0,3 % (dokonce i přesto, že přebytek čínského zahraničního obchodu vzrostl v říjnu na 27,15 mld. USD, takže, jak se zdá, globální nerovnováha dále pokračuje?), přičemž týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se snížil o 24 tis. na současných 435 tis., což je nejnižší číslo od poloviny července. Dovozní ceny meziměsíčně vzrostly o 0,9 % a tržby bez pohonných hmot se meziměsíčně zvýšily o 0,3 %.

V Číně následovaly přehršle údajů za říjen. Obecně nedošlo k žádnému velkému překvapení, ale pár věcí si zaslouží pozornost: index spotřebitelských cen meziročně vystoupal na 4,4 %, což se blíží včerejším dohadům, přičemž hlavním faktorem jsou ceny potravin se svým 10,1% meziročním nárůstem. Nové půjčky v CNY zůstaly na slušné úrovni, a prokázaly tak oprávněnost včerejšího nárůstu ukazatele RRR o 50 bazických bodů. Kladné hodnoty indexu spotřebitelských cen a indexu výrobních cen u mnohých vedou k závěru, že můžeme VELICE brzy očekávat růst sazeb. Krátce po zveřejnění těchto údajů agentura Moody’s oznámila zvýšení ratingu Číny na stupeň AA3 s pozitivním výhledem.

V jihokorejském Soulu začal summit zemí G20, ale do novin se dosud nedostaly žádné zprávy, které by obsadily hlavní titulky. Co se týká evropské obchodní seance, očekáváme pouze index spotřebitelských cen a údaje o míře nezaměstnanosti ze Švédska. V USA zeje kalendář událostí prázdnotou kvůli právě probíhajícímu Dni veteránů, což je státní svátek. Upozorňujeme, že Wall Street dnes zůstane otevřený, ale trhy s dluhopisy budou zavřené.

Indexům pomáhají dobré hospodářské výsledky Siemensu

Evropské akciové indexy otevřou ve čtvrtek výše, jelikož index S&P přes noc rostl v očekávání pozitivního výsledku schůzky zemí G20 a díky dobrým hospodářským výsledkům společnosti Siemens. Ty kompenzují zklamání z výsledků zveřejněných společností Cisco.

Výsledky společnosti Siemens zveřejněné dnes ráno byly přesně takové, jaké si akciové trhy představovaly. Tento celosvětový výrobce téměř všeho oznámil, že v roce 2011 očekává silný růst, a zároveň zvýšil výplatu dividendy vyplácené za rok 2010 z 1,60 EUR na 2,70 EUR. To je velmi silný signál, který naznačuje obrat v očekáváních ohledně výkonnosti globální ekonomiky a posouvá je do pozitivní zóny.

Siemens předpokládá v roce 2011 u výnosů mírný nárůst, ale ve srovnání s rokem 2010 stále ještě oživení v objednávkách. Provozní příjmy se však mají podle Siemensu zvýšit oproti roku 2010 o 25-35 %. Největší změna by měla přijít v podobě zvýšené poptávky v oblasti elektrárenských zařízení, vysokonapěťových energetických sítí a turbín pro větrné elektrárny. Na pozadí výsledků společnosti Siemens bychom si měli povšimnout jedné zajímavé skutečnosti: motorem tohoto hospodářského růstu nejsou objemy/výnosy, ale stále ještě zvyšování marží.

Jak jsme teď již nějakou dobu psali, neočekáváme globálně pro rok 2011 silný růst výnosů, ale stále očekáváme, že většina zisků bude růst na základě zvyšování marží. Podniky v tomto ohledu jasně překvapily nás i trh – tím, že dokážou neustále zefektivňovat svoji činnost a zvyšovat marže i přes to, že se blížíme rekordním maržím z roku 2006. Srovnáme-li Siemens s jeho hlavními srovnatelnými konkurenty, jako je Philips, General Electric a ABB, vidíme, že Siemens své konkurenty jasně předstihl a podle jeho výhledu na rok 2011 to vypadá, že tento trend bude pokračovat.

Z dalších zpráv očekáváme novinky z vrcholné schůzky zemí G20. Náš názor je, že se na jednáních nevyřeší nic moc, pokud jde o měnovou válku mezi Čínou a USA nebo o zásadní problém – tedy jak by se měl globálně distribuovat růst. Nejpravděpodobnějším výsledkem bude vytvoření určitého politického rámce pro dosažení dlouhodobějšího řešení těchto otevřených otázek, kde v roli prostředníka uvidíme Německo, popř. MMF. Tento rámec by měl fungovat v době mezi schůzkami G20 a veškeré důležité výsledky budou oznamovány mezi schůzkami spíše než na nich. Závěrečné komuniké summitu bude přesto pravděpodobně vyznívat pozitivně, pokud jde o výhled na dosažení řešení, což podpoří akciové trhy.

10 listopadu 2010

Dolar se pokouší o zdravý návrat; začínají cenné kovy ztrácet lesk?

Přes noc jsme byli na měnových trzích svědky volatilní seance, která se obecně nesla v duchu posilování dolaru. EURUSD se během evropského obchodování znovu dostal těsně pod 1,40, čemuž napomohly úspěšné aukce v zemích na periferii EMU a vzestup cen zlata na nová rekordní maxima. Dolar však ve druhé polovině dne zaznamenal dramatický návrat, když se zvýšily výnosy amerických dluhopisů a Wall Street sklouzla do červených čísel.

Britská data byla znovu zklamáním. Obchodní bilance byla horší, než se očekávalo (-8 228 mil. GBP oproti -8 000 mil. GBP), a následovala tak již dříve zveřejněné slabé údaje o cenách domů dle RICS, i když tyto výsledky byly mírně negovány poněkud lepšími údaji o průmyslové výrobě (meziročně +3,8 % oproti předpokládaným 3,6 %). V důsledku toho byla GBP přes noc jednou z měn, kterým se dařilo nejhůře. Vyšší americké výnosy přispěly k opětovnému výstupu USDJPY těsně pod hranici 82,0. Ke konci seance utrpěly i cenné kovy – zlato v důsledku komentářů guvernéra BoC M. Carneye, který odmítl roli zlata v měnovém systému, zatímco stříbro zasáhly diskuse o tom, že CME hodlá zvýšit požadavky na marži.

Pokud jde o data z USA, optimismus malých podniků vzrostl z předchozích 89,0 na 91,7 a hodnota indexu ekonomického optimismu IBD/TIPP se zvýšila ze 46,4 na 46,7, ačkoli očekávaných 47,0 nedosáhla. Velkoobchodní zásoby vzrostly o +1,5 %, a to z revidované hodnoty +1,2 %. Wall Street zažila pochmurnou seanci a podlehla výprodeji v důsledku vyšších sazeb, přičemž DJIA zaznamenal pokles 0,53 %, S&P -0,81 % a Nasdaq -0,66 %.

Během dnešní asijské seance bylo hlavní událostí zveřejnění čínských údajů o obchodní aktivitě za říjen. Vývoz byl obecně v souladu s očekáváním (meziroční růst o 22,9 % oproti předpokládaným 23,0 %), ale dovoz byl ve srovnání s prognózami zklamáním, i když i přesto vzrostl meziročně ze zářijových 24,1 % na 25,3 %. Bezprostředně po zveřejnění těchto údajů nedošlo k žádné reakci, ale spousta spekulací značně uškodila ochotě riskovat. Na trhu to nejprve vypadalo, že zítřejší číslo bude větší, než se očekávalo (4,5 % oproti 4,0 % – a v poslední době se tyhle fámy ukázaly být zajímavě přesné!), přičemž ve stejnou chvíli se nechal slyšet poradce Čínské centrální banky Sia Pin, že Čína by měla v příštím roce změnit svůj postoj k měně na „obezřetný“ a včas provést úpravu úrokových sazeb, aby se tak vypořádala s inflací. Další fáma se týkala požadavků na zvýšení minimálních rezerv některých bank o 50 bazických bodů, a to s účinností od 15. listopadu. Tato fáma se následně potvrdila v důsledku zjevné snahy o redukci nadměrného úvěrování (což možná brzy potvrdí říjnové údaje o úvěrech v jüanech).

V rámci evropské seance budou zveřejněny informace o velkoobchodních cenách v Německu, švédské průmyslové výrobě, norském indexu spotřebitelských cen a indexu výrobních cen. K dispozici bude také čtvrtletní zpráva o inflaci Bank of England. Severoamerická seance přinese informace o zahraničním obchodě z USA i z Kanady a také prvotní týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti (upozorňujeme na Den válečných veteránů, který připadá na čtvrtek) a informace o dovozních cenách.

Indexy začaly na nižších úrovních

Evropské akciové trhy začnou ve středu obchodovat na nižších úrovních poté, co S&P přes noc poklesl v souvislosti s vybíráním zisků a mírně zvýšenou nechutí k riziku.

Později během středy a přes noc patrně vzrostou obavy kam nasměrovat kapitál, což by mělo vést USD vzhůru jako sázku na jistotu. Očekáváme, že to bude pokračovat až do evropské seance dnešního rána. Hlavními událostmi dnešního dne je zpráva BoE o inflaci a americká obchodní bilance.

BoE zveřejní svou zprávu o inflaci v 10.30 GMT. To by možná mohlo trhy zahýbat. Vzhledem k tomu, že většina centrálních bank na celém světě usiluje o navrácení inflace zpět do své cílové zóny, očekává se, že tato zpráva ukáže, že britský index spotřebitelských cen je meziročně stále ještě příliš vysoko. Předchozí úroveň byla na hodnotě 3,1 %. Abychom to uvedli do kontextu, tentýž ukazatel dosahuje v Německu hodnoty 1,3 % a v USA je to 1,1 %. Silné inflační údaje z Velké Británie podpoří ceny akcií, protože za předpokladu, že marže zůstanou na stávající úrovni, projeví se nárůst cen v konečném důsledku na vyšších výnosech.

Jak jsme uvedli již včera v našich zprávách z aktuálního dění na akciových trzích, silná čísla týkající se velkoobchodních zásob v USA by mohla znamenat jednu ze dvou věcí; buď by mohla naznačovat výraznou revizi růstu směrem dolů, nebo by mohla být příznakem sílící obchodní bilance. Tato otázka bude zodpovězena dnes ve 13.13 GMT, kdy budou zveřejněna data o obchodní bilanci USA. Vzhledem k nízké hodnotě USD, která by měla podpořit export a snížit import, očekáváme silná čísla. Kromě podpory USD by tento vývoj měl na akciové trhy dvojí dopad: jednoznačně prospěje americkým exportérům, kdežto firmy, které obchodují především na domácím trhu, by měly oslabit.

09 listopadu 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Útlum v ochotě riskovat se nekoná

Asijské akciové trhy dnes ráno uzavřely v mírně pozitivním pásmu, a to i navzdory včerejším komentářům z Číny (ohledně omezení přílivu „horkých“ peněz), které měly zjevně utlumit ochotu riskovat, ale nestalo se…
Jak jsem uvedl minulý týden, zdá se, že USD se pokouší o mírné zotavení, ale říkat tomu v této fázi jinak by bylo víc než předčasné. Kurz EURUSD klesá, zatímco kurz USDCAD spolu s AUDUSD atd. stoupá.
Můj celkový pohled se nemění. Během dne nás čeká obchodní bilance Velké Británie (která by sama o sobě neměla být nijak hvězdná) a mohla by vést k další kapitulaci GBPUSD. U tohoto páru věnujme zpočátku pozornost úrovni 1,6080 a níže pak snad i 1,6030. K tomu, aby se kurz během dnešního obchodování dostal ještě níže, by bylo zapotřebí poměrně značného úsilí, kterého se podle mého názoru dnes dočkáme, zvlášť ve světle neuvěřitelného kolísání, které tento pár zaznamenal v noci.
EURUSD se stále snaží dosáhnout čáry v písku, kterou je úroveň 1,3750, a i když se k ní prodírá jen velmi pomalu, přikláním se k názoru, že se toho brzy dočkáme. Dnes nás sice žádná data, která by k tomuto pohybu mohla přispět, nečekají, ovšem vzhledem k tomu, že se pod ostřejší světlo reflektorů opět dostávají periferní země eurozóny, mohla by v celkovém vývoji situace sehrát zajímavou roli dnešní aukce řeckých 6měsíčních dluhopisů v celkové hodnotě 300 mil. EUR. Nehledě na to, že Řekové (kteří se možná trochu nechali unést sami sebou) prohlašují, že je rozhodně nelze srovnávat s Irskem, protože tak špatně na tom zdaleka nejsou… Tak tedy uvidíme…
Pokud jde o můj názor na USDCAD, dnes vystoupí se svým prohlášením M. Carney z BoC, který možná jenom potvrdí mou domněnku, že současný silný CAD více škodí, než pomáhá, a vzhledem k tomu, že se proslýchá, že většina stop-lossů se nachází nad úrovní 1,0080 a výše až k 1,0130, možná výsledkem jeho rétoriky bude prudké posílení USDCAD. Je sice pravda, že současná vysoká cena zlata (nad 1410 USD) je protiváhou, která bude bránit oslabení CAD; na druhou stranu se ale musím i v tomto případě ptát, jak dlouho bude trvat, než nastane korekce i u zlata?
A konečně pro ty, kterým se podařilo otevřít krátké pozice v AUDJPY – pravděpodobně se vyplatí v těchto pozicích ještě nějakou chvíli setrvat… USDJPY včera zakopl a stejně tak AUDUSD není příliš ve své kůži. Prozatím u tohoto pohybu stále cíluji na 80,30 a následně na 79,80.

Obnovené obavy ze zadlužení zemí na periferii EU prodlužují korekci eura

EUR včera i nadále klesalo, neboť se do středu pozornosti opět dostalo zadlužení zemí na periférii EU. Tentokrát titulky novin obsadilo Irsko se zprávami, že Dublin v tomto týdnu navštíví představitelé EU, aby zjistili, zda nový irský rozpočet postačí k tomu, aby v nadcházejících letech nastavil správný směr pro vyrovnané rozpočtování. Zlato dosáhlo nových maxim poté, co šéf Světové banky R. Zoellick rozvířil debatu o návratu ke zlatému standardu, jakkoli ke kapitalizaci komoditních měn vzhledem k pohybu EUR opačným směrem nedošlo.

Nebyly zveřejněny žádné americké údaje, které by stály za zmínku, a americké trhy s dluhopisy zakončily obchodování mírným oslabením (spíše následkem tlaku ze zámoří nežli v důsledku domácích událostí), a poskytly tak trochu podpory dolaru. Údaje z Wall Street působily smíšeným dojmem: index DJIA klesl o 0,33 %, S&P oslabil o 0,21 %, ale Nasdaq stoupl o 0,04 %. James Bullard, šéf St. Louiského Fedu, obhajoval politiku kvantitativního uvolňování FOMC a dále uvedl, že objem nákupu státních dluhopisů jakož i délka jeho trvání budou flexibilní s tím, že výsledky očekává v horizontu šesti měsíců. Na druhou stranu guvernér Fedu Kevin Warsh vyjádřil obavy, že opatření v rámci politiky kvantitativního uvolňování příliš podnítí růst inflace, a šéf dallaského Fedu Richard Fisher zpochybňoval nákup státních dluhopisů coby „chybnou léčbu“. Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker tento krok Fedu zkritizoval, ale tím pouze vyvolal americkou kritiku krizové situace v EU způsobené zadlužením zemí na její periférii. Jak se zdá - jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá….

Asie hned na začátku obchodování uštědřila EUR další ránu a to se vydalo na cestu dolů, při níž překonávalo jednotlivé stop-lossy, až jsme skončili na novém měsíčním minimu. Během období další konsolidace se zdálo, že čínská vláda dělá vše pro to, aby sesadila riziko z jeho piedestalu. Za prvé Du Jinfu, místoguvernér PBoC, prohlásil, že Čína pečlivě sleduje inflaci a dodal, že úvěrová expanze zůstává silná – dá se to vykládat jako náznak dalšího chystaného zpřísňování monetární politiky? Za druhé také čínský regulační úřad pro měnové trhy zveřejnil pravidla, jejichž cílem je omezit příliv spekulativního kapitálu do země, a oznámil, že bude přísně hlídat dodržování limitů týkajících se maximálního krátkodobého zadlužení společností v cizí měně, bude přísně trestat banky, které by oznámená pravidla nedodržovaly, a zpřísní kontrolu zahraničních investic do akciového kapitálu. To stačilo k tomu, aby se měnové páry s JPY propadly o něco málo níže.

Pokud jde o data, GBP pociťovala tlak způsobený slabšími cenami domů RICS (-49 % oproti očekávaným -39 % a předchozím -36 %).

Během evropské seance nás čeká švýcarský index spotřebitelské důvěry, německý CPI a britská obchodní bilance a průmyslová výroba, zatímco v průběhu severoamerické seance očekáváme optimismus malých podniků, IBD/TIPP index ekonomického optimismu a velkoobchodní zásoby.

Zraky se upírají k průmyslové výrobě ve Velké Británii

Zdá se, že růst ve zpracovatelském sektoru se ve Velké Británii v září zastavil, a v důsledku toho se revidovaný odhad HDP za 3. čtvrtletí, který bude zveřejněn 24. listopadu, o něco sníží. Očekáváme, že průmyslová výroba zveřejněná v úterý poklesne o 0,1 %, i když konsenzuální odhad je o něco optimističtější (0,2 %). Výroba ve Velké Británii v každém případě zpomaluje a jakýkoli výsledek, který bude zklamáním, pravděpodobně způsobí revizi mezikvartálního odhadu HDP za 3. čtvrtletí z původních 0,8 % směrem dolů. Podobně sledujte říjnový odhad HDP dle NIESR, který bude zveřejněn dnes.
Další událostí, které stojí za to věnovat pozornost, je zářijová obchodní bilance Velké Británie, protože zpráva za srpen zveřejněná minulý měsíc přinesla zklamání. Schodek obchodní bilance trh překvapil, když se oproti očekávaným 4 388 mil. GBP zvýšil na 4 643 mil. GBP. Červencový deficit byl dokonce revidován z 4 916 mil. GBP na ještě vyšších 4 991 mil. GBP. Odhad schodku se objevil v první zprávě o HDP, takže pokud dnešní zpráva o obchodní bilanci vykáže ve srovnání s odhadem uvedeným v první zprávě velkou odchylku, povede to s největší pravděpodobností ke změně v revidované zprávě o HDP, která bude zveřejněna 24. listopadu.
Velkoobchodní zásoby v USA jsou součástí celkových podnikových zásob, představují přibližně 25 % podnikových zásob v USA, započítávají se do HDP, a tudíž signalizují, zda se nějakým způsobem změní podíl zásob na HDP v odhadu HDP za 3. čtvrtletí (má být zveřejněn koncem listopadu). Před několika týdny byl zveřejněn prvotní odhad HDP na třetí čtvrtletí, který vykázal 2% růst (v ročním vyjádření). Velkou část tohoto růstu lze připsat zásobám, které se na něm podílely 1,44% procentními body.