24 září 2010

Společnost Nike poslala riziko nahoru, ale data by to mohla změnit

Témata
Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes pravděpodobně otevřou zhruba o 0,5 % níže, jelikož jsme se během včerejší americké seance dočkali korekce způsobené zklamáním z výhledu hospodářských výsledků bank a počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Podívejme se ale na Nike – světového dodavatele sportovního zboží. Hospodářské výsledky společnosti předčily tržní odhady (zveřejněný údaj 1,14 USD oproti očekávaným 1,00 USD), ale daleko důležitější je v tomto ohledu skutečnost, že její tržby namísto očekávaných 9,7 % vzrostly o 13 %. To by mohlo naznačovat, jak si tento segment předních společností s celosvětovou působností povede v nadcházející výsledkové sezóně, kdy budou zveřejňovány údaje za 3. čtvrtletí.

Situace na trhu
Je dnes riziko připraveno na další kolo poklesu? Dnes bude znovu zveřejněno rozhodně dost údajů, které mohou potenciálně zahýbat trhem a otřást důvěrou stoupenců rizika. V tuto chvíli však futures na akciové indexy pod vlivem nad očekávání dobrých výsledků společnosti Nike rostou.
Očekává se, že výsledek německého průzkumu IFO, který v podnicích zjišťuje aktuální obchodní situaci a očekávaný vývoj v následujících šesti měsících, bude přibližně stejný jako minulý měsíc, ale i přesto bude stále signalizovat expanzi (nad 100).

Solidní růst Německa vytáhl ve druhém čtvrtletí růst celé eurozóny mezičtvrtletně na 1 %, nicméně se tím zakrývá fakt, že většina ostatních zemí eurozóny vykazuje v podstatě nulový růst, obzvláště země PIIGS. Mimochodem Irsko jako první z této skupiny zaznamenalo dvojitý propad, když za druhé čtvrtletí vykázalo mezičtvrtletní pokles HDP o 1 %, čímž se výnosy dvouletých dluhopisů dostaly nad 4 %.
Další položkou, na niž je třeba dnes zaměřit pozornost, jsou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Konsensus předpokládá nárůst o 1 % mimo dopravní prostředky, což je více než náš 0,1% předpoklad. Sledujte rozhodně také údaje o investičních prostředcích. Strašidelný červencový výsledek -8 % u jiných než obranných objednávek se snad dnes dočká zlepšení. Ostatní investiční položky HDP za 3. čtvrtletí vypadají mimořádně nepříznivě, když i bydlení oproti 2. čtvrtletí zaznamenalo pokles.

Akcie: Pohled zblízka
Nadále obecně předpokládáme, že S&P500 bude opět testovat úroveň 1150. Včera jsme byli svědky dalšího návratu, jenž prolomil stoupající trend a uzavřel těsně pod původním stropem červencového pásma. Dnes s největší pravděpodobností zaznamenáme opakované testování tohoto původního červencového stropu, nicméně v případě neúspěchu se křivka obrátí dále k jihu. Sledujte tedy, kde dnes S&P500 uzavře, neboť to bude mít poměrně velký význam pro další vývoj na akciových trzích v následujících týdnech.

Slabá data přicházející z EU a Německa sesadila EUR z jeho pedestalu

Komentáře k dění na trhu:
Pozornost se přes noc poněkud odpoutala od amerického dolaru, protože zveřejněná data ze zemí EU připomněla, že USA možná nebudou jedinou zemí, která se potýká se zpomalující ekonomikou. Nejnovější hodnoty indexu nákupních manažerů (PMI) za EU a Německo byly na všech frontách hluboko pod očekáváními, přičemž nejostřejší propad zaznamenal německý PMI ve zpracovatelském sektoru (až donedávna hnací motor evropské ekonomiky), který se propadl z 58,2 na 55,3 bodů (i když jsem si jistý, že optimisté budou poukazovat na skutečnost, že se index alespoň stále ještě pohybuje v expanzivním teritoriu!). Irské HDP za 2. čtvrtletí nesplnilo očekávání a namísto mírného nárůstu očekávaného v důsledku ústupu eura z jeho 5měsíčního maxima nad 1,34 zaznamenalo pokles o 1,2 %. CHF byl během obchodování oblíbeným útočištěm, přičemž u JPY už tomu tak bylo v menší míře, protože trhy se obávají další intervence BoJ. GBP si vzhledem ke zveřejněným údajům týkajícím se komerční poptávky vedla dobře, ovšem komoditní měny byly v defenzívě a AUD spadl zpět pod úroveň 0,95.
Z USA přicházely údaje smíšeného charakteru: týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se z nahoru revidovaných 453 tis. posunul zpět ke 465 tis., ovšem prodej existujících domů oproti tomu překonal očekávání a posílil meziměsíčně o 7,6 % namísto očekávaných 7,1 %, což je ostrá změna ve srovnání s červencovým poklesem o 27,0 %, k němuž došlo v okamžiku, kdy skončil program pro poskytování daňových úlev při první koupi domu. Také srpnové předstihové indikátory překonaly očekávání (meziměsíční nárůst o 0,3 % namísto očekávaných 0,1 %), ovšem na Wall Street to příliš velký dojem neudělalo a byli jsme svědky již třetího dne, kdy indexy zaznamenávaly pokles.
Čínský premiér Wen se v noci ze včerejška na dnešek setkal s americkým prezidentem Obamou a podle informací z americké administrativy byl „nejdůležitější projednávanou záležitostí“ juan a USA zdůraznily potřebu „rychlého a výrazného zhodnocení juanu“ v následujících měsících. Po setkání čínská delegace pouze poznamenala, že setkání proběhlo „v pozitivním tónu“, a tak možná premiér Wen slevil ze svého včerejšího ostrého postoje, že pro „drastické posilování“ není žádný důvod. Otevření čínské seance v pondělí může být zajímavé (bude první od zasedání FOMC, které proběhlo minulé úterý), protože bude předcházet hlasování celého kongresu o „zákonu o Číně“, které je na programu příští týden.
V Asii bylo zveřejněno relativně málo makrodat, a přestože se po včerejším svátku znovu otevřely trhy k Hong Kongu, Japonsku a Jižní Koreje, obchodovalo se většinou v rámci pásma. Známky nervozity projevil USDJPY, který si přes poledne připsal 80 bodů. Japonské ministerstvo financí nevystoupilo s žádným oficiálním potvrzením intervence a omezilo se na přísné „bez komentáře“. (Jsou komentáře ovlivněny diskuzemi o čínských měnových manipulacích?) V Asii se stále do určité míry diskutuje o tom, zda se jednalo o „oficiální“ nákup nebo velkou korporativní objednávku. Co se týče jiných měn, EURUSD poklesl pod 1,33, ale zdravě se odrazil od 1,3288 v důsledku dopolední aktivity kolem stopů v EUR. Asijští obchodníci si všimli zprávy ve Financial Times, že Řecko podepsalo memorandum o spolupráci s Katarem s cílem zajistit více než 7 mld. USD investic do nemovitostí, energetiky a cestovního ruchu. Tentýž pohyb zaznamenaly i jiné měnové páry, proto dolní hranice ustála první pokus.
V Evropě začíná nový den a dnes budou zveřejněny údaje o dovozních cenách v Německu a průzkumech IFO, index cen výrobců ve Švédsku a později během severoamerické seance objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a údaje o prodejích nových domů. Se svými prohlášeními vystoupí E. Dukeová, M. Cummingová a S. Alvarez z Fedu, a později také J. Lacker, Ch. Plosser a guvernér Bernanke.
Užijte si víkend.

23 září 2010

Hospodářské výsledky společnosti Nike udají tón akciovým trhům

Témata
Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes otevřou pravděpodobně na stejné nebo vyšší úrovni, jelikož jsme se během včerejší americké seance dočkali korekce způsobené zklamáním z výhledu hospodářských výsledků technologických společností a bank. Vězte ale, že tohoto jsme byli svědky již v případě výsledků za 2. čtvrtletí. Revidované údaje směřují níže, což pravděpodobně povede k překvapivým výsledkům v kladném smyslu slova. Nike dnes zveřejní své výsledky za 1. čtvrtletí. Věnujme této zprávě pozornost, protože stejně jako v případě společnosti Apple bude tento údaj ukazatelem celosvětové spotřeby. Lepší než očekávaný výsledek by zde mohl vést k obrácení poklesu, který jsme zaznamenali na včerejším trhu.

Situace na trhu
Dnes bude zveřejněno velké množství dat, přičemž nejvýznamnější z nich jsou indexy nákupních manažerů v Evropě a prodeje existujících domů v USA. Trh se v případě německého zpracovatelského sektoru shoduje na druhém zpomalení v řadě (57,6), i když to i nadále signalizuje robustní expanzi.
Očekává se, že prodeje existujících domů se odrazí od děsivých meziměsíčních -27,2 % v červenci. Rozjednané prodeje domů naznačují meziměsíční oživení, což je po prudkém poklesu prodejů existujících domů v červenci rozhodně možné. Ve srovnání s červencem předpokládáme v srpnu 5% nárůst prodejů.
V USA budou dnes zveřejněny také předstihové ukazatele a meziměsíční konsenzuální odhad je 0,1 %. To by mohlo být příjemné překvapení, protože peněžní zásoba (M2) v srpnu výrazně vzrostla (0,6 %) a do indexu předstihových ukazatelů přispívá 35 %. V srpnu se také o 0,24 % zvýšila průměrná týdenní pracovní doba (ve zpracovatelském průmyslu), což je další nezanedbatelný příspěvek (25 %).
Podle zprávy Federální agentury financování nemovitostí (FHFA) v červenci ceny domů už druhý měsíc v pořadí klesly. Tato agentura, která informuje pouze o cenách nákupů, zaznamenala po značném zeštíhlení červnového údaje v červenci snížení o 0,5 %. Očekáváme, že index cen domů CaseShiller bude během několika měsíců tento trend následovat. Index CaseShiller vychází z tříměsíčního průměru. Vzhledem k tomu, že poslední zpráva je z června, zachytila údaje za období duben až červen, tzn. že byl ještě v platnosti program daňových slev na pořízení vlastnického bydlení a podporoval růst cen.
Ve druhém čtvrtletí vzrostl novozélandský HDP mezičtvrtletně o pouhých 0,2 % oproti všeobecnému očekávání na úrovni 0,7 %. Také první čtvrtletí bylo mírně revidováno z 0,6 % na 0,5 %. NZDUSD dnes zatím zaznamenal pokles o 0,8 %.

Akcie: pohled zblízka
Skálopevně věříme, že se v indexu S&P500 dočkáme dalšího testování úrovně 1150. Včera se sice index stáhl na úroveň 1130, ale trend směřující k hladině 1150 zatím ještě přerušen nebyl. K tomu, abychom se vzdali naší hypotézy o opětovném testování úrovně 1150, by muselo dojít k prolomení trendové linie na stávajících úrovních a k vytvoření výrazně klesajícího sloupce. Trh obvykle něco testuje dvakrát, a teprve když neuspěje, s největší pravděpodobností udělá pravý opak. Proto zůstaňte naladěni na další testování úrovně 1150 v indexu S&P500.

Propad dolaru pokračuje…

Strmý pokles dolaru po zasedání FOMC včera nerušeně pokračoval, a to navzdory zřetelnému utlumení rizikového apetitu napříč trhy. K oslabení dolaru přispělo hlavně EUR, které energicky vystoupilo na pětiměsíční maxima, čemuž pomohla úspěšná aukce portugalských dluhopisů a vyšší výnosové rozdíly mezi Evropou a USA. GBP se nepodařilo rozpohybovat, jelikož zápis ze zasedání BoE naznačuje, že ke stimulaci ekonomiky a udržení inflace ve vymezených kolejích bude ve střednědobém horizontu zapotřebí dalších opatření (kvantitativní uvolňování). S. Dale z BoE kromě toho prohlásil, že inflaci hrozí riziko na obou stranách, které by však mělo odeznít, jakmile pominou dočasné vlivy, které drží inflaci na vyšší úrovni, a až dojde k oživení ekonomiky. Pokud jde o zprávy z dalších centrálních bank, Norges Bank ponechala sazby na nezměněné úrovni a z doprovodného prohlášení čišel spíše jestřábí tón, který naznačuje, že sazby by se postupně mohly vracet k „normálu“. AUD po spekulacích o nabídkách RBA ke „zmírnění“ jeho vzestupu ustoupil ze svých dvouletých maxim.

Příliv špatných výsledků z Kanady pokračoval. Maloobchodní tržby nesplnily předpoklady (meziměsíčně -0,1 % oproti očekávaným +0,6 %), zatímco v USA v červenci poklesly ceny domů, meziměsíčně spadly o 0,5 % oproti očekávaným -0,2 % a směrem dolů výrazně revidovaným údajům za předchozí měsíc (-1,2 %).

Americký sněmovní rozpočtový výbor (House Ways and Means Committee) má zítra hlasovat o zákoně o Číně (plnohodnotné hlasování ve Sněmovně reprezentantů proběhne příští týden). Předseda čínské vlády Wen začal včera v podvečer schůzky s americkým prezidentem Barackem Obamou uplatňovat svůj šarm. Řekl, že se stupňujícím se tlakem na Čínu v oblasti devizové politiky (jüan se dostatečně nezhodnocuje) si je jist schopností vlády USA překonat finanční krizi. Uvedl, že doufá, že USA zůstanou silnou a stabilní zemí. Dále konstatoval, že nevidí žádný důvod pro nepříznivý obrat v čínsko-amerických vztazích a je si jist, že malicherné obchodní potyčky lze vyřešit (ačkoli v jiném prohlášení zdůraznil, že směnný kurz jüanu není ekonomický problém a není třeba z něj dělat politickou záležitost). Uvidíme, zda vyloží na stůl ještě další karty – příští fixace jüanu je plánována na pondělí.

Evropský kalendář zveřejňovaných údajů je také prořídlý – z důležitých údajů budou zveřejněny pouze německý/unijní index nákupních manažerů a informace o úvěrech na bydlení v Británii. V průběhu amerického obchodování budou zveřejněny každotýdenní počty nově hlášených nezaměstnaných (očekává se, že číslo z minulého týdne – 450 tis. – zůstane beze změny), prodeje stávajících domů (prodeje nových domů z počátku tohoto týdne byly překvapivě vysoké) a americké předstihové ukazatele.

22 září 2010

Na akcie FOMC nezapůsobil, ve hře jsou ovšem USD medvědi

Témata
Pohyb v cenách, ke kterému došlo kolem úrovně 1130 v S&P500 ukázal silnou vzestupnou tendenci. Další zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Evropské akciové trhy budou dnes s největší pravděpodobností otevírat beze změny, neboť následkem včerejšího oznámení FOMC jsme zaznamenali smíšené obchodování. Jak jsme očekávali, nebyla představena žádná nová opatření na kvantitativní uvolňování, FOMC ale oznámil, že centrální banka je připravena ekonomiku podpořit a pomoci inflaci dostat se zpět na její nařízenou úroveň (jádrový index spotřebitelských cen je v současné době pouze 0,9 % meziročně). Cesta pro listopadové oznámení o kvantitativním uvolňování (3. listopadu) je nyní rozhodně připravená.

Situace na trhu
Bank of England zveřejní zápis ze svého posledního jednání. Byl člen bankovní rady A. Sentance opět proti, nebo také uznává zpomalení? Není pochyb, že tempo růstu se zpomaluje, a možná právě proto se vláda rozhodla zapojit se ihned, dokud se neprojeví úsporná opatření. Alespoň tak se situace jeví po včerejší zprávě o rozpočtovém schodku. Jedná se o největší srpnový schodek od roku 1993.
Po oznámení FOMC šly zpočátku riziko i zlato nahoru, ovšem pouze druhá uvedená komodita si dokázala přírůstek udržet. Samozřejmě, že pokud se zaměříme na význam tohoto oznámení, nejedná se o nic jiného, než (opětovné) přiznání skutečnosti, že Fed nedohlédne dál než tři měsíce do budoucnosti. FOMC ještě na jaře mluvil o ústupových strategiích a najednou prý je nutné další kolo kvantitativního uvolňování. Včerejší zasedání alespoň ukázalo, že si je Fed nyní vědom nadcházejícího dlouhodobého slabého ekonomického růstu.
Započatá výstavba v USA (598 000) je na pětiměsíčním maximu, ovšem na riziko to nemělo vůbec žádný vliv, protože každý nervózně očekával zprávy z FOMC. Počet vydaných stavebních povolení, což je součást amerického indexu nejdůležitějších ukazatelů, zaznamenal pouze mírný nárůst z revidovaných 559 000 na 569 000 a naznačuje, že při počtu zhruba 600 000 se začne příští měsíc opět vracet na úrovně kolem 550 000.


Akcie: Pohled zblízka
Bez ohledu na včerejší korekci cen akcií se přece jen domníváme, že jsme u S&P500 zralí na testování úrovně 1150. Za dva týdny vypukne sezóna zveřejňování hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí (kterou zahájí 7. října Alcoa) a akcie mají před touto sezónou tendenci růst. Očekáváme, že stejná situace se bude opakovat i nyní. V závislosti na vývoji zveřejněných výsledků si pak dosažené úrovně podrží nebo se začnou obchodovat na nižších úrovních. Po uplynutí poloviny výsledkové sezóny již obvykle u akcií k pohybu směrem vzhůru nedochází

Kvantitativní uvolňování ze strany Fedu bezprostředně nehrozí, ale listopad je nyní víc než pravděpodobný

Veškerá pozornost se včera večer soustředila na zasedání FOMC a výsledkem byl o něco více holubičí postoj, než se předpokládalo. Někteří experti očekávali okamžité oznámení další fáze kvantitativního uvolňování, ale Fed se namísto toho přiklonil spíše k odhodlání přistoupit k určitým „úpravám“ až v případě potřeby. V závislosti na vývoji ekonomických dat tedy pravděpodobně přijme nějaká opatření až na listopadovém zasedání. Fed ve svém prohlášení na základě zpomalujících se kapitálových výdajů podniků mírně snížil svůj ekonomický výhled, ale největší změnu oproti předchozímu zasedání zaznamenalo stanovisko k inflaci. Inflace je „na úrovních, které jsou poněkud nižší, než jaké výbor, jehož úkolem je zasazovat se o maximální zaměstnanost a cenovou stabilitu, považuje z dlouhodobého hlediska za nejkonzistentnější“. Reakce trhu způsobila další oslabení USD, jelikož investoři očekávají, že úroveň likvidity zůstane vysoká a dluhopisy se vyšplhají výše.

Pokud jde o ostatní údaje, započatá výstavba v USA byla mnohem lepší, než se očekávalo, když oproti předpokládaným +0,7 % vzrostla meziměsíčně o 10,5 %, přičemž vyšší byl i počet schválených stavebních povolení. Zveřejnění těchto údajů však zastínilo oznámení po zasedání FOMC.

Na pozadí širšího oslabování USD a v důsledku úspěšných aukcí irských, řeckých a španělských dluhopisů rozšířilo EUR své zisky, a jednotná měna tak snadno prolomila 200denní pohyblivý průměr. Další zprávy nahrály deflačním spiklencům, když kanadská inflace vykázala příznivá čísla – meziměsíčně klesla o 0,1 % oproti očekávané nulové změně a v ročním vyjádření vzrostla o nevýznamných 1,7 %. GBP i nadále zaostával vzhledem ke zhoršujícím se veřejným financím. Vzhledem k oslabení USD testoval USDJPY úrovně těsně pod hranicí 85,0, avšak k průlomu nesebral odvahu ze strachu z dalších kroků BoJ.

Asie slabší dolar uvítala, ale místní svátky se negativně podepsaly na zájmu o obchodování – čínský trh je po zbytek týdne uzavřen, zatímco Japonsko, Hongkong a Jižní Korea uzavřou své trhy zítra. USDJPY krátce klesl pod noční minimum, ale pak se vrátil zpátky k úrovni 85,0, když se po trhu začaly šířit zprávy, že BoJ obvolávala místní banky s dotazem, zda budou k dispozici během zítřejšího svátku. Hned zkraje seance očividně EUR i AUD ztratily vítr z plachet pro další růst a následovalo jen slabé vybírání zisků. GBP poposkočil vzhůru poté, co Konfederace britského průmyslu (CBI) zvýšila svou předpověď růstu na rok 2010 na 1,6 % z původních 1,3 % v důsledku „překvapivě silné míry hospodářské aktivity ve druhém čtvrtletí“. Svůj odhad na rok 2011 naopak snížila na 2,0 % oproti původním 2,5 %, protože očekává výraznější dopad zmrazení výdajů ze strany vlády.

Dnešní evropskou seanci odstartovaly údaje o míře nezaměstnanosti v Norsku, přičemž hlavní událostí budou pravděpodobně nové průmyslové objednávky v eurozóně. Zápis ze zasedání BoE nejspíše hladinu událostí nerozčeří, protože z posledního zasedání nevzešlo nic nového. Očekává se, že Norges Bank ponechá své úrokové sazby i stanovisko bez výrazných změn. Severoamerická seance přináší kanadské předstihové indikátory a maloobchodní tržby, ceny domů v USA a později také zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů v eurozóně.

21 září 2010

Vzrostly akcie před oznámením FOMC až příliš?

Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Dnešní zasedání FOMC při Federální rezervní bance zastíní všechny ostatní události. Riziko bylo včera v laufu a zatímco zásluhu na tom měly hospodářské výsledky, očekáváme, že zasedání FOMC bude mít na sílu intradenních pohybů rovněž vliv. Od sympozia v Jackson Hole jsou údaje povětšinou lepší, než se předpokládalo, a proto zatím neočekáváme, že by bylo ohlášeno další kvantitativní uvolňování (QE). Budou býci zklamáni nedostatkem akce, nebo je momentum dost silné na to, aby udrželo index S&P500 nad 1130 i v případě takového zklamání?
Evropské trhy dnes pravděpodobně otevřou o něco výše, jelikož v USA jsme po včerejší evropské uzávěrce byli svědky silné seance. V současné době je na akciových trzích faktem, že posilují technologické tituly – dokonce i na klesajících trzích – s největší pravděpodobností na pozadí obnovených nadějí na silné hospodářské výsledky tohoto sektoru v nadcházející výsledkové sezóně.

Situace na trhu
Středem zájmu dnes bude oznámení FOMC o úrokových sazbách (18:15) a navzdory našemu předpokladu, že sazby zůstanou na nezměněné úrovni a že FOMC na tomto zasedání nepřistoupí k žádnému dalšímu kvantitativnímu uvolňování, toto sdělení – nebo jeho absence – by mohla koráb ochoty riskovat rozkolébat. Údaje zveřejněné od Bernankeho vystoupení v Jackson Hole byly povětšinou milým překvapením.
Očekává se, že údaje o započaté výstavbě a počtu vydaných stavebních povolení v USA (12:30) potvrdí oslabení trhu s bydlením, které naznačil včera zveřejněný index stavitelů domů (podrobnosti níže). Očekává se, že započatá výstavba vzroste v souladu s konsenzem meziměsíčně o 0,7 %. Dokud se alespoň částečně nesrovná nabídka s poptávkou, trh s bydlením zůstane utlumený.
Na ranní evropské seanci zaměřte svoji pozornost na aukci irských dluhopisů. Irsko se v aukci pokusí udat dluhopisy se splatností v letech 2014 a 2018 v hodnotě 1,5 mld. EUR (uzavírá se v 10:00).

Index trhu rezidenčních nemovitostí Národní asociace stavitelů domů (NAHB) zůstal podle včerejší zprávy na 13 navzdory všeobecnému očekávání mírného nárůstu (50 je hranicí mezi expanzí a kontrakcí). Interní složky se prakticky nezměnily, a tato zpráva tak koresponduje s naším názorem ohledně vlažného oživení ve výstavbě. Hlavní ekonom NAHB David Crowe poznamenal: „Stavitelé domů uvádějí, že právě nyní jsou dvěma hlavními překážkami prodeje nových domů nerozhodnost spotřebitelů vzhledem ke zhoršené situaci na trhu práce a velký počet nemovitostí zabavených pro neplacení hypotéky, které jsou na prodej. Očekáváme nicméně, že mírné zlepšení na trhu práce pomůže podpořit důvěru spotřebitelů a zlepší podmínky pro prodej nových domů v posledním čtvrtletí tohoto roku.“ Složka budoucích prodejů už druhý měsíc po sobě vykázala hodnotu 18, což je nejnižší hodnota od března 2009.
Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER) se překvapivě sešel minulou sobotu a došel k závěru, že americká recese, která začala v prosinci 2007, skončila v červnu 2009. Velká recese trvala 18 měsíců a zapíše se do dějin jako nejdelší recese od 2. světové války.


Akcie: pohled zblízka
Stále si myslíme, že růst akcií v S&P500 se zastaví okolo hladiny 1130. Vzhledem ke včerejšímu vzepětí to bylo jednoznačně chybné. Z technického pohledu by další zastávka měla být okolo úrovně 1150, ale v průběhu několika následujících dní by se akcie mohly stáhnout zpět a znovu otestovat hladinu 1130. Impulsem pro tento ústup by určitě mohlo být zklamání z toho, že FOMC dnes večer nepřijde s očekávaným kvantitativním uvolňováním. Včera však akcie rozhodně vykázaly výrazný nárůst směřující k vyšším akciovým trhům, dokud trh nesrazí nějaké opravdu špatné zprávy (tuto medvědí službu by prokázala série špatných hospodářských údajů z jakéhokoli regionu).

20 září 2010

Další spekulace o zadlužení EU ubraly EUR v pátek na lesku

Páteční obchodování na londýnském a newyorském trhu brzy otupilo ostří vzestupu ochoty riskovat, když znovu vzplály spekulace o problematice státního zadlužení zemí eurozóny – tentokrát se jednalo o tvrzení komentátorů, že Irsko a Portugalsko potřebují financování od MMF (což však příslušní ministři financí i sám MMF následně popřeli). Otázka zadlužení zemí periferie znamenala prudký výprodej, jelikož irské CDS vylétly na rekordní maxima a výnosy portugalských 10letých dluhopisů vzrostly o 13 bazických bodů. Během asijské seance spadlo EUR ze svých nedávných maxim dosažených v tomto cyklu a po zbytek dne se obchodovalo v nižším pásmu.
O víkendu přinesl tisk zprávy o tom, že EU a MMF umožnily Řecku o jeden měsíc odložit zátěžové testy řeckých bank. Na blogu FT poznamenává M. El-Erian ze společnosti PIMCO, že obavy o solventnost zemí EU se zvyšují, a naznačuje, že finanční pomoc veřejnému sektoru nefunguje (viz jeho příspěvek zde). Zítřejší dluhopisové aukce v Řecku, Španělsku a Portugalsku nám mohou poskytnout určité indicie ohledně vážnosti této situace.
Stejně tak byly ze svého piedestalu sraženy i rizikové měny, ale i přesto se udržely na významných úrovních podpory. USDJPY mezitím zůstal uvězněn v úzkém pásmu pod 86,0, i když japonští představitelé znovu nadhodili téma své možné intervence na měnových trzích. Víkendový tisk se zabýval především rostoucí mezinárodní kritikou jednostranné japonské intervence z minulé středy. Guvernér Bank of Korea Kim Choong-soo prohlásil, že samo Japonsko si se silným jenem poradit nedokáže a bude muset svou politiku koordinovat mimo jiné s USA a Čínou.

Podíváme-li se na zveřejňovaná data, spotřebitelský index v USA podpořil místní trh s dluhopisy, když jádrový CPI v srpnu opět poklesl (meziměsíčně beze změny oproti předpokladu +0,1 %), zatímco roční čísla se dostala na nejnižší úroveň od poloviny 60. let. Index důvěry spotřebitelů University of Michigan přinesl mírné zklamání (66,6 oproti očekávaným 70,0 a poslední hodnotě 68,9), což se projevilo jako zátěž pro ropu, která obratem dostala pod tlak CAD: ten se pak obrátil vzhůru a vyklidil ziskové pozice pod 1,03. I tak se akciové trhy dokázaly udržet v mírném zisku až do uzavření (nikam výše už to ale nedotáhly), když DJIA uzavřel o 0,12 %, S&P o 0,08 % a Nasdaq o 0,54 % výše.

Září bylo již třetím měsícem v řadě, kdy ceny domů ve VB zaznamenaly pokles, čímž podle nejnovějších údajů Rightmove úspěšně přišly o veškerý nárůst, jehož dosáhly v první polovině roku. Zdá se, že přístup k financování představuje stále problém (čehož budou zřejmě dokladem i dnes zveřejněné údaje hlavních bank o schválených hypotékách), a nesmíme zapomínat, že dopad vládních úsporných opatření se teprve očekává, takže vyhlídky na vývoj cen domů ve VB nejsou nijak slibné.

Dnes očekáváme z VB čísla o schválených hypotékách a o peněžní zásobě M4 a ze Švýcarska ekonomickou prognózu institutu KOF. Víkendové volby ve Švédsku zřejmě vyústí v povolební pat, takže nespouštějme tamní vývoj s očí. Severoamerická seance zahájí týden transakcemi s mezinárodními cennými papíry a velkoobchodními tržbami v Kanadě ruku v ruce s indexem trhu rezidenčních nemovitostí NAHB v USA, nicméně většinu pozornosti na sebe zřejmě strhne zítřejší zasedání FOMC. Sledujte vystoupení J.C. Tricheta z ECB a A. Sentance z BoE.

Vzhledem k očekávání výnosů akcie stoupají

Témata
 U indexu S&P500 sledujme cenovou akci kolem úrovně 1130. Ta nám totiž ukáže, jak velký (pokud vůbec nějaký) vzestup můžeme u akcií ještě očekávat.

Co se děje?
Evropské trhy dnes s největší pravděpodobností otevřou beze změny, neboť v pátek došlo na americkém trhu jen k minimálním pohybům, a to i přes slabá čísla University of Michigan. Makroekonomická scéna zůstává dnes téměř beze změny, ovšem Asie přes noc rostla, což signalizuje pokračující vysoké firemní zisky zejména v sektoru technologií.

Situace na trhu
Index trhu rezidenčních nemovitostí NAHB (14:00) nabídne lepší náhled na americký trh s bydlením. Index, který je hlavním ukazatelem rozestavěného bydlení, byl v srpnu nadále nižší na úrovni kolem 13. Zejména prvek „budoucích prodejů“ byl slabý na -12 (min. měsíc na -5). Konsenzus, který byl u posledních tří zpráv NAHB přehnaně optimistický, očekává mírný růst v hodnotě 14.
Guvernér Bank of Korea Soo o víkendu vystoupil s prohlášením, že pokud se Bank of Japan bude pokoušet intervenovat jednostranně, neuspěje. Jižní Korea má samozřejmě obavy o svůj vlastní export, který představuje velkou část korejského HDP.
Údaje o důvěře amerických spotřebitelů zveřejněné minulý pátek byly zklamáním, protože výsledky průzkumu University of Michigan ukázaly, že v září došlo k poklesu na 66,6 bodů ze srpnových 68,9 bodů (očekávalo se 70 bodů). V části indexu hodnotící aktuální podmínky přitom k žádným změnám nedošlo, takže příčinou poklesu důvěry byla výhradně „očekávání“, která se propadla na 59,1 bodů, což je nejnižší hodnota od března 2009.


Akcie: Pohled zblízka
Stále jsme přesvědčeni, že indexu S&P500 dojde při růstu dech okolo úrovně 1130. Nebyly zveřejněny žádné fundamentální zprávy, které by další růst mohly odůvodnit, a naopak se spíše obáváme, že po neúspěšném pokusu o překonání uvedených úrovní může nastat poměrně ostré odmítnutí. Nedávný nárůst očekávání výnosů, ke kterému došlo především u technologického sektoru, by ale mohl akcie udržet několik dnů na vyšších úrovních, takže index S&P500 by se mohl obchodovat poblíž hodnoty 1130. Tato úroveň se ovšem dlouhodobě rozhodně neudrží, protože v nejbližší době se neočekává žádné další zveřejňování výsledků a akcie budou dříve či později zasaženy chabými ekonomickými vyhlídkami. Dnes by se však akcie mohly obchodovat výše.