29 září 2011

29.9. Zvýšení marží způsobilo u zlata útěk z pozic

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Minulý týden dal komoditám co pro to. Stříbro ztratilo 34% během pár dní, což je nejprudší propad za uplynulých 30 let. Zlato zatím od svého vrcholu oslabilo o 20 procent, což se během uplynulé dekády přihodilo pouze dvakrát. Měď od únorových maxim odepsala třetinu hodnoty, protože hedžové fondy poprvé po dvou letech otočily pozice na spekulace na pokles.

Důvodů je několik: riziková averze, útěk k hotovosti na pokrytí ztrátových pozic jinde, ekonomické zpomalení mající na svědomí nižší poptávku po průmyslových kovech a v neposlední řadě zvýšení marží ze strany CME, největší světové burzy s futures. K tomu všemu se na trhu hovořilo o velkých prodejích čínských investorů.

Od začátku srpna indikovala vysoká volatilita na zlatě zvýšenou nejistotu ohledně budoucího vývoje. Od té doby a od 6. září, kdy zlato dosáhlo nového maxima 1921 dolarů, začali profesionální investoři redukovat pozice navzdory tomu, že globální akciové trhy otočily vývoj. Několik 100 dolarových korekcí během minulého měsíce znepokojilo investory, kteří pohlíželi na zlato jako na jediný bezpečný přístav.



Útěk ze zlata se odehrát minulý pátek, kdy bezprostřední zvýšení marží na futures na zlato ze strany CME stačilo cenu pod 1700 dolarů, a zrychlil v pondělí, kdy mohli na situaci reagovat investoři z dálného východu. Stříbro rozšířilo pokles, který utrpělo na začátku května a zlato dosáhlo, ale neprolomilo, 200 denní klouzavý průměr.

V našem článku “Pozor! Ke zvýšení marží na zlatě může dojít znovu.” z 31.srpna jsme argumentovali, že zvýšená volatilita a denní výkyvy pravděpodobně povedou k dalšímu navýšení v rozsahu 8200 až 9000 dolarů na kontrakt. V pátek byla marže na futures na zlato zvýšena na 8500 dolarů, což znamená, že investoři musí nyní na zlatě za pozici zaplatit 5,2% její hodnoty.



Taková výše zálohy je historicky relativně vysoká a tak pokud neuvidíme další eskalaci, mělo by to pro tuto chvíli stačit. Technicky se zlato udrželo a od 200 denního klouzavého průměru na hodnotě 1530 se silně odrazilo, což navrátilo trochu důvěry, která se během propadu ceny vytratila. Argumenty pro investice do zlata během srpna ještě zesílily, takže jakmile nervozita odezní, zlato může opět zářit.

A v čem spočívají rizika? Během dvou předchozích korekcí v letech 2006 a 2008 trvalo zlatu dostat se na předchozí maxima 18 měsíců, prodeje investorů z ETF fondů byly zatím velmi omezené, což představuje riziko, že investoři stáhnout ještě další pozice. Poslední a největší riziko představuje volatilita, která musí klesnout. Zvýšená volatilita představuje pro zlato jako bezpečný přístav největší riziko.

27 září 2011

27.9.Během asijského obchodování zaznamenává vzestup rizika posun o další krok

V úterý ráno se devizové kurzy na asijských trzích (překvapivě) ocitly zpět na podobných úrovních jako včera. Po divokém výprodeji zlata a měn na konci včerejší asijské seance došlo v průběhu nočního obchodování k mírnému návratu, přičemž zisky zrychlily ke konci obchodování, kdy se rozšířily zvěsti o tom, že Evropa zvažuje založení Evropské investiční banky, která by využila EFSF k rekapitalizaci bankovního systému, a ochránila jej tak před důsledky dluhové krize panující v zemích na periferii EU. I když realizaci této koncepce bude stát v cestě pravděpodobně mnoho překážek a nesouhlasných stanovisek, stačilo to k momentální změně sentimentu. K této náladě také přispěly o něco lepší výsledky německých průzkumů IFO – podnikatelské klima, současné podmínky a očekávání.

Všechny zprávy však nebyly tak příznivé. Německý ministr financí W. Schäuble poznamenal, že nevidí žádný plán na rozšíření EFSF, a J. Weidmann z ECB pochybuje o tom, že bude posílený záchranný fond v Evropě fungovat. GBP také našla určitou oporu ve vykazované firemní poptávce, pokud jde o výplaty dividend, zatímco nový člen Výboru pro měnovou politiku (MPC) B. Broadbent (který je považován za jestřába) naznačil, že britská ekonomika nemusí ještě více oslabit, aby mohla BoE zvažovat přijetí dalších opatření v oblasti kvantitativního uvolňování.

Wall Street pocítil příznivý vítr z Evropy a druhý den po sobě si připsal zisky. DJIA šel vzhůru o 2,53 % a S&P o 2,33 % (díky finančním titulům), zatímco Nasdaq za nimi zaostal se ziskem 1,35 % v důsledku zprávy uvádějící, že společnosti Apple se snížil počet klíčových objednávek. Co se týká zveřejňovaných údajů, indexy výrobní aktivity oslabily na všech frontách, přičemž index chicagského Fedu spadl z předchozích +0,02 na -0,43 (čekalo se -0,37) a index výrobní aktivity dallaského Fedu se z předchozích -11,4 propadl na -14,4 (očekávalo se -8,0). Prodeje nových domů svědčí o tom, že trh s bydlením stále ještě stagnuje, jak je vidět z 2,3% meziměsíčního poklesu v srpnu. Na programu byly i projevy představitelů Fedu, kteří obecně obhajovali svůj stávající postoj výrazně ve prospěch kvantitativního uvolňování. S. Raskinová dokonce vystoupila s názorem, že další uvolňování je pravděpodobně nevyhnutelné, i když N. Kocherlakota s ní (jako obvykle) nesouhlasil.

Asijská obchodní seance postrádala další faktory/témata, které by udávaly směr, a po krátké úvodní epizodě vybírání zisků (a USD/asijské měny otevřely na úrovních, které byly o něco vyšší) se obchodníci zařídili podle změny sentimentu přes noc a během seance postupně posunuli riziko výše. USD byl plošně slabší a oproti indexu klesl o 0,6 %. Když se akciové trhy vzchopily, USD/asijské měny ustoupily z nedávno dosažených maxim.

26 září 2011

26.9. Komodity ztrácí spolu s klesající důvěrou

Ole Sloth Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Riziková aktiva jako komodity a akcie byly minulý týden silně zasaženy poté, co se FEDu nepodařilo u investorů zlepšit důvěru. Na dlouho očekávaném setkání oznámil nyní slavnou Operaci Twist, kdy je podporován dlouhý konec výnosové křivky, čímž udrží náklady na vypůjčení nízko. Trhy však vystrašil komentář o tom, že americká ekonomika čelí “významnému riziku poklesu”.

Jak napsal po oznámení můj kolega: “ S tím, jak FED startuje Operaci Twist, zvyšuje Bernanke riziko, že na párty dorazí s řešením pozdě, už podruhé během 10 měsíců. Jeho QE2 v listopadu loňského roku přišlo pozdě, takže ekonomika se vzpamatovávala velmi dlouho a program spustil výraznou rally na komoditách, které bezpodmínečně dopadla na americké konzumenty a způsobila tak, že se ekonomika opět zastavuje.

Bernanke se vyhnout injekci likvidity ve stylu QE2 a alespoň odstranil obavy z druhého kola nafouknutých cen komodit. To může pomoci spotřebitelům a výrobcům, kteří vysokými cenami přes měď až po benzín trpí, na druhé straně to ale zasáhlo důvěru, která spouští prodej akcií.

Investoři mění postoj k dolaru
Evropská dluhová krize pomohla dolaru na sedmiměsíční maxima a tím srazila ceny komodit, protože ty tak pro kupce s v jiných měnách zdražují. Minulý týden se dolarové spekulativní dlouhé pozice hegžových fondů prostřednictvím měnových futures IMM dostaly poprvé za 14 měsíců do kladného pásma a ukazují, jak dramaticky se za poslední týdny změnil postoj k dolaru.



Komodity utrpěly díky obavám z globální recese, která může negativně zasáhnout kovy, energie i potraviny, nejhorší pokles za více než čtyři měsíce. Index Reuters Jeffries ztratil za uplynulý týden 8 procent, přičemž všechny komodity utrpěly ztráty. Zajímavé je, že zlato, které je bráno je bezpečný přístav, podlehlo bouři na komoditách také a oslabilo.

Zlato je obětí extrémní volatility
Minulý měsíc zlato vytvořilo dvakrát nový rekord a třikrát se potýkalo s více než 100 dolarovou korekcí. To alespoň krátkodobě zastavilo přiliv prostředků jako do bezpečného přístavu, protože zvýšená volatilita obchodování výrazně ztěžuje. Někteří býci na zlatě díky tomu zůstávají mimo trh a čekají na nižší ceny a doufají v klidnější obchodování. Během této doby investoři také prostřednictvím ETF a futures snížily expozici na zlatě o cca 300 tun na 2 935 tun, protože roste poptávka po hotovosti a/nebo dluhopisech.



LBMA čeká v listopadu cenu zlata na úrovni 2 019 dolarů
Tento týden se v Montrealu setkali setkali bankéři, obchodníci a investoři na největším ročním setkání týkající se zlatého průmyslu. 500 účastníků, kteří dorazili na konferenci London Bullion Market Association, předpovídá, že cena zlata se v listopadu 2012 bude obchodovat za 2019 dolarů. Loni, když se zlato obchodovalo za 1298, předpovídali na tomto setkání cenu 1450 dolarů, tedy o 25% nižší, než kolik byla minulý čtvrtek.

Po více než 10 procentní korekci od maximálních hodnot je podpora na 1650 a 1600 dolarech. Pokles na tyto úrovně může spustit další posilování dolaru, ale dlouhodobý růstový výhled může tyto poklesy zmírnit.

Nejvíce trpěly průmyslové kovy
Největší ztráty postihly kovy, které se využívají v průmyslu, jde zejména o měď, stříbro a paladium. Stříbro ztratilo ve dvou dnech bezprecedentních 20 procent a měď, ukazatel globální ekonomické aktivity, zamířila technicky do medvědího trhu, když od únorových maxim ztratila 20 procent.

Platina se obchoduje v porovnání se zlatem nejlevněji za dvě dekády, obavy z recese snížily poptávku ze strany průmyslu, které běžně dosahuje 50 procent spotřeby. Investoři, kteří čekají na ekonomické oživení, by měli tento poměr bedlivě sledovat, protože platina se vůči zlatu za uplynulou dekádu obchodovala s prémií kolem 40 procent.



Trh s ropou je uvězněn v pásmu
Ropě se nepodařilo prorazit vzhůru, zůstala chycena v proudu negativních makroekonomických zpráv a poklesla nejvíce za dva měsíce. Posilují dolar a neschopnost FEDu vytáhnou z klobouku dalšího králíka způsobila, že se investoři soustředili na redukci pozic. Pohyb jde trochu proti fundamentu, zejména u ropy Brent Crude, protože zásoby v Cushingu, centrálním skladu pro NYMEX WTI klesají, trh tomu však nevěnoval pozornost.

Trh se obává, že poptávka po energiích v USA a v Číně, dvou největších spotřebitelích, může klesnout spolu s ekonomickým zpomalením. Tyto dvě země byly podle BP Plc zodpovědné za 32 procent světové poptávky po ropě v roce 2010, pokud nim přičteme ještě země platící eurem, jde o 44 procent.

Občanská válka v Libyi, díky které zmizela z trhu vysoce kvalitní ropa, je téměř u konce. Odborníci očekávají, že ropa by mohla v rozumné kvalitě začít proudit dříve, než se čekalo. Tyto dodatečné barely zasáhnou trh v době, kdy poptávka oslabuje a může přimět OPEC zabývat se úrovní produkce. Země OPECu nehodlají znovu zažít kolaps z let 2008 a 2009, protože potřebují díky vyšším ziskům vyrovnávat rozpočty.



Jako nejpravděpodobnější scénář se jeví obchodování s pásmu, Brent se na 117 dolarech otočila a hledá podporu, kterou by měla najít na 100 dolarech. WTI se opět podívala na 80 dolarů a na 85 našla rezistenci, poprora je na 75,70, což je srpnové minimum.

Spekulanti s obilím trpí
Hedžové fondy a velcí investoři, kteří nedávno zvyšovali expozice na sojových bobech a kukuřici, utrpěly minulý týden těžké ztráty, protože snižování maržových pozici zasáhlo také obiloviny. Cena nové úrody sojových bobů se nedávno obchodovala za 14.65 dolarů za bušl, minulý týden utrplěa nejvyšší ztrátu za dva roky a dotkla se 12,50. Na vině je posilují dolar spolu se špatnými zprávami na straně poptáky.

Silnější dolar ztěžuje americkým farmářům konkurenceschopnost na mezinárodních trzích, kde stáe vyhrává velké tendry na pšenici Rusko a Brazílie, jejíž měna oslabila o 16 procetn, navýšila export sojových bobů za velmi konkurenceschopné ceny.