04 října 2011

4.10. RBA nechává sazby na stejné úrovni; doprovodné prohlášení se nese převážně v holubičím duchu

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Očekávané australské údaje a oznámení RBA o úrokových sazbách udržovaly měny na začátku asijského obchodování ve vyčkávacím režimu.

Austrálie zveřejnila za srpen téměř rekordní obchodní přebytek ve výši 3,1 mld. AUD, což je těsně pod rekordním přebytkem z loňského června ve výši 3,5 mld. AUD. Po červencovém 0,9% poklesu dovoz meziměsíčně vzrostl o 3 %, k přebytku ale nejvíce přispěly vyšší ceny zlata a obrat ve vývozu železné rudy a uhlí.

Po neuspokojivém 0,85% poklesu v červenci vývozy vykázaly zdravý meziměsíční růst ve výši 8 %. Reakce AUD byla jen tlumená, rychlý růst o 15 bodů se v převládajícím negativním postoji k riziku brzy obrátil. Stavební povolení také zaznamenala zdravé zisky, meziměsíčně v srpnu narostla o 11,4 %, i když lepší údaje jsou bezpochyby výsledkem vládních grantů/podpor s cílem pomoci procesu rekonstrukce po povodních ve státě Queensland.

Jak se většinou očekávalo, RBA ponechala oficiální úrokové sazby nezměněné na úrovni 4,75 %. Doprovodné prohlášení ale mělo silnější holubičí tón než ta předchozí, zaznělo konkrétně, že inflace by nyní mohla více odpovídat cílovým úrovním, a tím by mohla zvětšit prostor pro politiku podpory poptávky (tzn. prostor pro snížení?).

RBA poznamenala, že obchodní bilance zůstává velmi vysoká, i když Čína i zbytek Asie pokračuje v expanzi. Spotřebitel je i nadále opatrný, neboť volatilita finančního trhu důvěře nepřeje. Po tomto oznámení AUD oslabil na jednoletá minima.

V průběhu asijského obchodování se EUR drželo na svých pozicích i přes minima na newyorské burze, navzdory zprávám agentury Reuters o tom, že ministři financí eurozóny zvažují odložení další tranše pomoci Řecku až na listopad, zatímco zároveň přehodnocují míru zapojení soukromého sektoru do druhého mezinárodního záchranného balíčku.

Americký senát schválil návrh zákona, který má donutit Peking zrychlit posilování kurzu čínské měny. Nyní bude následovat týdenní rozprava. Jak již napsal dříve John, na čínský dovoz sice můžete uvalit vyrovnávací cla, ale celkové částky nepředstavují žádnou významnou hrozbu.

Čína reagovala prohlášením, že tento zákon porušuje pravidla Světové obchodní organizace a může „výrazně zhoršit“ obchodní vztahy mezi oběma zeměmi. Zároveň zopakovala, že za nerovnováhu v obchodu mezí Čínou a USA nemůže primárně kurz juanu.

Během večerního obchodování v Evropě a USA pokračoval nezadržitelný pokles eura způsobený dluhovou krizí na periférií eurozóny, která stále nemá životaschopné řešení.

Nicméně v průběhu seance docházelo i k vzestupům – stimulační účinek měl odkup dluhopisů Evropskou centrální bankou a údaje o PMI v Německu a eurozóně, které překonaly očekávání (50,3 a 48,5 v uvedeném pořadí oproti 50,0 a 48,4 z minula), avšak později během obchodování opět převládly negativní zprávy, když MMF nařídil Řecku větší škrty, zatímco samotné Řecko přiznalo, že nebude schopné udržet nedávno stanovený schodek rozpočtu i míru růstu HDP.

Pod tlakem byla i libra, protože ze zveřejněného zápisu ze zářijového zasedání Výboru pro finanční politiku vyplynulo, že banky budou potřebovat navýšit kapitálové rezervy. Ve čtvrtek také proběhne zasedání Výboru pro měnovou politiku BoE a množí se zvěsti o možném pokračování kvantitativního uvolňování a snížení sazeb. Pochmurný výhled globální ekonomiky tlačil dolů i ropu a zprostředkovaně i komoditní měny – AUDUSD se tak dostal na 1leté minimum.

Sada makrodat z USA sice překonala očekávání, ale beznaděj přicházející z Evropy zastínit nedokázala. Index ISM ve zpracovatelském sektoru za září vzrostl z 51,6 na 50,6 (oproti očekávaným 50,5) a cenový index také posílil z 55,5 na 56,0 (oproti očekávaným 54,8). Na Wall Street to však velký dojem neudělalo a akcie již druhý den v řadě klesaly, zejména pak finanční tituly. DJIA odepsal 2,36 %, S&P 2,85 % a Nasdaq 3,29 %.

Jelikož první vlnu PMI máme za sebou, veškerá pozornost se pravděpodobně obrátí k projevu guvernéra Fedu Bernankeho ve Společném hospodářském výboru amerického Kongresu.

03 října 2011

3.10. Komodity v září - stálo to za to

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Globální akciové trhy utrpěly v průběhu září několik vážných poklesů a investorům hrály poctivě na nervy. Naděje se nyní upírají k poslednímu čtvrtletí, které patří historicky k růstovým obdobím. Pokračující nejistota ohledně problémů dluhové krize Eurozóny a ekonomického zpomalení, které ovlivňuje celou světovou ekonomiku, jen tak nezmizí. Komodity mají za sebou snižování pozic a pokles cen, jehož výsledkem je mnohem lepší výchozí situace při reakcích na další zprávy.

Tři hlavní komoditní indexy se od začátku roky pohybují ve ztrátě od 7 do 10 procent, přičemž minulý měsíc byl ve znamení významných ztrát napříč sektory, viz níže. Nejvíce byly postiženy základní kovy, přičemž index kovů LMEX London Metal od začátku roku ztrácí 21 procent, nejhůře je na tom měď a nikl. Sektoru neprospěl ani 6procentí růst dolarového index v průběhu září a komodity se tak proti němu vyvíjely inverzně.



Pozornost věnována hedžovým fondům
Výkonnost mnoha hedžových fondů je tento rok pod tlakem. HFRX Global Hedge Fund Index od začátku roku odepisuje 7,5 procenta, což vede investory k tomu, že stahují své peníze. Jako příklad může sloužit Man Group, největší světový burzovně obchodovatelný správce fondů. Jeho akcie ztratily 25% po oznámení, že klienti během třetího čtvrtletí stáhli zpět 2,6 miliardy dolarů. Stahování peněz z dalších fondů může mít na komodity nepříznivý vliv, protože bude třeba uzavírat pozice tak, jak se budou zmenšovat peníze pod správou.

Kovy se po týdnu rekordů stabilizovaly
Zlato má za sebou nejlepší čtvrtletí za uplynulé čtyři dekády, navzdory srpnovým událostem, které znamenaly nejhorší měsíční výkon od října 2008. Pro kovy byl minulý týden vůbec samý rekord. Stříbro pokleslo o 34 procent během pár dní, zažilo tak nejprudší propad za 30 let. Zlato mezitím zkorigovalo od svých maxim o 20 procent, což se za uplynulou dekádu stalo jen dvakrát.

Měď vstoupila do medvědího trhu, když od únorových maxim odevzdala třetinu hodnoty, protože hedžové fondy poprvé za více než dva roky otočily na mědi své pozice na short. To mělo za následek nejhorší ztrátu od čtvrtého kvartálu 2008, kdy se investoři do průmyslových kovů obávali zpomalení poptávky v Číně, největším světovém spotřebiteli.

Co spustilo výprodej?
Důvodů je několik: averze k riziku, potřeba hotovosti na pokrytí ztrát jinde, ekonomické zpomalení a jeho dopad na poptávku po průmyslových kovech, stahování peněz z hedžových fondů a v neposlední řadě také zvýšení marží na CME, největší světové burze s futures. K tomu všemu se na trhu ještě mluvilo o výrazných prodejích čínských investorů.

Od začátku srpna se volatilita u zlata pohybovala na výrazně vyšších úrovních, což naznačovalo nejistotu ohledně dalšího vývoje. Nového maxima dosáhlo zlato 6.září, ale již předtím (a i potom) profesionální investoři redukovali pozice navzdory tomu, že světové trhy šly dolů. Několik 100 dolarových korekcí v uplynulém měsíci neulehčilo situaci těm investorům, kteří ve zlatě hledají definitivní bezpečný přístav.

Riziko před námi?
Během předchozích dvou korekcí v roce 2006 a 2008 trvalo zlatu 18 měsíců, než se vyšplhalo na nová maxima. Prodeje ETF fondů ze strany investorů byly zatím velmi omezené a tak hrozí, že pří dalších poklesech se rozhodnou prodávat i tito investoři. Největší riziko zatím pro zlato jako bezpečný přístav představuje zvýšená volatilita.



Technicky se zlato drží a silně se odrazilo od 200 denního klouzavého průměru, který je v tuto chvíli na 1532 dolarech, což vedlo k návratu části důvěry. Dokud se ale zlato nachází pod hodnotou 1700 dolarů. hrozí opětovné testování podpory. Argumenty pro držení zlata během srpna dokonce zesílily, takže zlato může opět zazářit. Fyzická poptávka za strany centrálních bank během korekce zesílila a i to by mělo pomoci návratu ceny .

Ropa klesá díky očekávání snížené poptávky
Ropa má za sebou největší pokles od finanční krize v roce 2008. Pozornost se přesunula od malé nabídky ke zpomalují poptávce. Růst v zemích, které spotřebují většinu ropy, se zpomalil a poklesu se dokonce nevyhnula ani Čína. Důsledkem je snížení očekávané ceny v roce 2012.



Ropa Brent zatím udržela 100 dolarovou hranici, ale další známky oslabující ekonomické aktivity mohou tuto úroveň dostat pod tlak zvláště pokud bude dolar nadále posilovat. Obchodování je nyní velmi nervózní a má sklon reagovat na sebemenší zprávy, protože investoři hledají další směr, kterým ropa půjde.

Zásoby obilovin jsou v USA vyšší než se čekalo
Obilné trhy rozhodně nejsou proti prodejům imunní a v pátek padaly dále, protože zpráva o zásobách obilnin v USA ukázala, že snížená poptávka jak po pšenici tak kukuřici vedla k vyšším než očekávaným zásobám. Zásoby sojových bobů dopadly dle očekávání. Cena kukuřice s prosincovým dodáním prolomila 200 denní klouzavý průměr i rostoucí trend od července 2010, což signalizuje možnost další likvidace dlouhých pozic.