15 srpna 2009

15/8 USD update

Prepared by John Hardy, FX Strategist, Saxo Bank

  • Dollar index made a scary throwback this week to weaker levels – but this was stopped almost EXACTLY at the 0.618 Fibo retrace of the move from 1.4400+ to 1.4095 around 1.4315 in EURUSD, for example. This is a great Fibo indicator at market turnarounds. This is the line in the sand now if the USD bears want to prove themselves. If EURUSD follows through below that 1.4095 level, we could be looking very quickly at a challenge of 1.3750 and even the 200-day moving average below 1.3500.
  • We have yet to see final confirmation of this move stronger in the USD, but the set up looks far more promising than it did yesterday. Just look at the plethora of bullish daily candlesticks after today’s action.
  • NOTE: the view is only as good as the proofing the action – so if we see 1.4320+ again in EURUSD and AUDUSD back above 0.8400 again – it’s back to the drawing board…..

14 srpna 2009

14/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Počas včerajšieho obchodovania cena ropy vzrástla. Na dnešný deň máme mierne pozitívny výhľad. Odporúčame nákupy po poklesoch smerom ku 70 USD/barel s cieľom na 72. Stop pod 68.70.

- Obchodovanie s ropou bolo včera ovplyvnené pozitívnou náladou na akciových trhoch aj napriek zverejneniu nie najlepších údajov o predajoch v maloobchode v USA.

- Akciové trhy ovplyvňuje pozitívna nálada investorov, založená na tom, že by svetová ekonomika mala mať najhoršiu fázu za sebou. Dnes očakávame miernu korekciu na akciových trhoch.

- Dnešné obchodovanie s ropou by mohlo ovplyvniť zverejnením údajov o medziročnej inflácii v Eurozone a USA ako aj údajov o priemyselnej produkcii a využití výrobných kapacít v USA.

Aký očakávate vývoj u zlata?

- Po včerajšom náraste ceny zlata sme aj sme dnes mierne pozitívne naladení. Odporúčame nákupy na úrovni 955 s cieľom na 968 USD/uncu. Stop pod 948.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- Na trhoch panuje averzia k riziku, ktoré potvrdzuje neustále posilňovanie JPY a záujem o 30 US dlhopisy vo včerajšej aukcii.

- Zverejnenie lepších údajov o eknomickom raste z GE a FR podporilo rast EUR.

- Dnešný vývoj EUR/USD vnímame mierne negatívne. Podporná úroveň je na 1,4250-60. Pod touto úrovňou by EUR mohlo smerovať ku 1.4220 alebo sa bude pohybovať v pásme 1.4250 – 1.4340.

EUR/CZK
- CZK po včerajšom zverejnení horších údajov o malobchodných predajoch v USA mierne oslabila voči EUR.

- Dnešné obchodovanie by mohli negatívne ovplyvniť horšie údaje o HDP za 2. štvrťrok. Takisto bude dôležité sledovať aj komentár ČNB a správu o inflácii, ktora by mohla načrtnúť dalšie smerovanie monetárnej politiky ČNB.

- Pozitívne na CZK vplýva rast na akciových trhoch a posilňovanie EURUSD.

12 srpna 2009

12/8 The FOMC Statement: Hawkish or Wait and See?

Pripravil John Hardy, FX Strategist, Saxo Bank

The FOMC statement released today was mostly on the hawkish side of expectations on the surface of the initial statement at least. The Fed funds rate is to remain unchanged at the 0.00% - 0.25% target range.

However, the Fed announced that it would "gradually slow" its purchases of Treasuries through this October (the previous goal was September,) and did not change the amount of purchases it intended to make (which were previously set at $300 billion).Other asset purchase plans, such as mortgage-backed securities and agency debt, were left unhcnaged.

The Fed indicated that it aimed for a "smooth transition" to ending the treasury buying program - perhaps thus hinting at an exit strategy down the road. The announcements on the Fed's QE measures were rather hawkish after the BoE recently expanded its asset purchase despite clear signs of an improving economy. In judging the strength of the economy, the Fed only indicated it saw consumption showing "signs of stabilization".

Going forward, it indicated that inflation would be "subdued for some time" and that the economy will be "weak for a time". All in all, one could argue that this is a real "wait and see" stance from the Fed. Some could argue that the Fed is preparing an exit strategy by stepping off the gas on QE, while others would argue that the Fed is satisfied with what it has wrought so far, but would like to save some bullets for the future as it recognizes (not publicly!) that it has zero forecasting ability and wouyld like to have something to offer in reserve in the event of a double dip scenario as the recent stabilization may merely the result of the unprecedented monetary blitz. We lean a bit more toward the latter scenario.

The outlook for the USD is relatively unchanged after this announcement - the USD is showing vigorous signs of strength that we look to see follow through in the coming few weeks as the Chinese economy comes under fire, the relative strength of non-US economies compared to the US fails to impress, and as the world seek safey from its overly ambitious bets in risk corners of the markets all around the world since March of this year. As of this writing, long US treasuries are actually recovering a bit, and if they continue to do so, the JPY shorts could get burned severely for the second time in the last few days.

12/8 Britská inflace

Pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

Jak velkým problémem může být pro britské hospodářství nízká míra inflace, která se má v příštích 3 letech pohybovat pod 2ou-procnentí hodnotou?

Nízká inflace nevadí makroekonomice /0,5%-2%/, problémem je až deflace, která v UK prozatím nehrozí. Určitým problémem je jedině inflace výrazně pod inflačním cílem, kdy je snižována kredibilita centrální banky.

Jak se Bank of England, britská obdoba České národní banky, může bránit proti nízké inflaci? Ke snižování sazeb už nemá mnoho prostoru....


Může, a to také dělá, je kvantitativní uvolňování. Británie narozdíl od eurozóny v deflaci prozatím nebyla, a to mj. díky nezávislé měně. Na podzim 2008 se podařilo libru oslabit natolik, aby podpořili exporty, potrestali dovozy a dražší současně zamezily silnějšímu poklesu spotřebitelských cen.

12/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, drž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?

- Počas včerajšieho dňa sme boli svedkami ďalšej korekcie na akciových a komoditných trhoch. Na druhej strane sme videli posilnenie JPY a US treasuries, čo môže signalizovať zvýšenie averzie k riziku.

- Dnešné obchodovanie s ropou bude nejednoznačné. Obchodníci budú čakať na výsledky zasadania FED-u. Ocakavame, ze FED by mal poskytnúť aj komentár k pokračovaniu alebo ukončeniu politiky tzv. Quantitative Easing. Komentár by však mal byť veľmi neurčitý, bez uvedenia akéhokoľvek dátumu.

- Na dnešný deň máme mierne negatívny výhľad. Odporúčame predaje po prelomení hranice 68.71 USD/barel s cieľom na 67. Stop nad 69.50.

Aký očakávate vývoj u zlata?

- Na zlato sme dnes mierne negatívne naladení. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom k 950 USD/uncu s cieľom na 942. Stop nad 954.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- Na EURUSD trhu by sa nemalo udiať nič významné pred dnešným zasadaním FED-u.

- Obchodovanie by malo byť pokojné. Za posledných pár dní sme svedkami zmeny postoja investorov k riziku a zaznamenali sme, že averzia k riziku sa mierne zvyšuje.

- Vývoj EUR/USD dnes vnímame mierne negatívne. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom k 1.4050 – 1.4000. Stop nad 1.4220.

EUR/CZK
- CZK si neudržala pondelňajšie zisky a oproti EUR stratila. Vidíme za tým nárast averzie k riziku a negatívnu náladu na akciových trhoch.

- Predpokladáme, že počas dnešného obchodovania by nemalo dôjsť k žiadnym väčším prekvapeniam. Trhy budú čakat na výsledky dnešného zasadania FED-u.

- Z regionálneho pohľadu, CZK sa zatiaľ dobre darí v porovnaní s PLN a HUF. Zmena by mohla nastať, ak by investori mali opäť zvýšený záujem o rizikovejšie aktíva.

Pár myšlienok na záver:
Obchodovanie na devízových trhoch je počas posledných pár dní výrazne ovplyvnené averziou k riziku aj napriek tomu, že najvýznamnejšie akciové trhy zatiaľ odolávajú tlaku na výrazné výpredaje.

Počas posledných pár obchodných dní sú rozvíjajúce sa trhy veľmi slabé a zažili sme výrazný návrat JPY spolu s US Treasuries. Tie sa vrátili späť na stratené pozície z piatkového obchodovania po zverejnení pozitívnych údajov o zamestnanosti.

Vývoj na trhoch nasleducúje postupnému nárastu pozitívnej korelácie medzi USD a JPY. Medzi G-10 menami, švédska koruna zaznamenala najhoršiu výkonnosť za posledné dni, čo dáva zmysel ak si uvedomíme situáciu na devízových trhoch v CEE regione a obzvlášť veľmi zlú situáciu v Lotyšsku, ktorú potvrdilo zníženie ratingu dlhov a veľmi zlé správy o vývoji HDP.

EURSEK už testuje kľúčovú rezistenčnú úroveň 10.37, ktorá je stále najnižšia od novembra minulého roka.

11 srpna 2009

11/8 CEE trhy

Pripravil Christian Blaabjerg, hlavný stratég, Saxo Bank

Jaké faktory podle vás budou, i na základě dosavadního vývoje, ovlivňovat dění na místních burzách?

Je těžké brát současné oživení akciových trhů tak, že je odůvodněno fundamenty. To neplatí pouze pro země střední a východní Evropy (CEE), ale jde o celosvětový jev. Například v USA se skutečný růst v příštím roce 4,25% aktuálně oceňuje do akcií. Je dost těžké počítat s tím, že akcie stoupnou výše z aktuálních úrovní za předpokladu, že by to vyžadovalo ještě vyšší růst HDP. Avšak podíváte-li se na trhy z krátkodobějšího hlediska, je velmi pravděpodobné, že trhy porostou ze současného stavu, avšak ne současným tempem. To platí také pro země střední a východní Evropy. Ale, až si trhy konečně uvědomí, že se spotřebitel (alespoň v Evropě a USA) nehodlá zapojit a podporovat oživení, jak to očekávají trhy, uvidíme pomalu zpomalující trh.

11/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, drž

Pripravil Martin Kadlec, Konzultant, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Obchodovanie s ropou bolo aj včera ovplyvnené náladou na akciových trhoch. Po výraznom zhodnotení v piatok, sa včerajšie obchodovanie nieslo v znamení korekcie.

- Americký akciový index S&P500 klesol až nad hranicu 1000, ale podarilo sa mu vrátiť na hodnotu 1007, čo potvrdilo, že investori momentálne vidia akcie na vyšších úrovniach.

- Pri dnešnom obchodovaní s ropou odporúčame sledovať údaje o veľkoobchodných zásobách v USA, ktoré by mali podľa očakávaní mierne poklesnúť.

- Na dnešný deň máme mierne negatívny výhľad. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom k 70.90 USD/barel s cieľom na 70.40. Stop nad 71.00.

Aký očakávate vývoj u zlata?
- Na zlato sme dnes mierne negatívne naladení. Odporúčame predaj po zhodnotení smerom k 949 USD/uncu s cieľom na 940. Stop nad 952.
Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?
- Dnešný vývoj na EURUSD trhu pred zajtrajším zasadaním FED-u by mal byť pokojný.

- Je veľmi pravdepodobné, že zajtrajšie obchodovanie bude ovplyvnené veľkou neistotu ohľadne ukončenia alebo rozšírenia tzv. Quantitative easing. Na túto otázku však budeme mať odpoveď až zajtra, po zasadaní FED-u.

- Vývoj EUR/USD dnes vnímame mierne negatívne. Rezistenčná úroveň sa posúva smerom dole ku 1.4180-90. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom k 1.4050. Stop nad 1.4250.

EUR/CZK
- Údaje o júlovej inflácii boli dosť veľkým prekvapením. Výrazný pokles inflácie by mohol vyvolať diskusie o ďalsom možnom znížení úrokovej sadzby.

- CZK si včera pripísala výrazné zisky oproti EUR, USD aj ostatným regionálnym menám aj napriek vlažnému obchodovaniu na akciových trhoch.

- Ďalšie obchodovanie s CZK bude ovplyvnovať mix faktorov ako je vývoj na akciových trhoch, zverejnenie údajov o bežnom účte platobnej bilancie a konečné údaje o priemyselnej produkcii, čo by mohlo posunúť CZK vyššie.

10 srpna 2009

10/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, drž

Pripravil Martin Kadlec, Konzultant, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Piatkové obchodovanie bolo ovplyvnené lepšími údajmi z amerického trhu práce. Americká ekonomika stratila menej pracovných miest a údaje o nezamestnatnosti boli lepšie ako sa očakávalo. To výrazné ovplyvnilo akciové trhy a S&P500 sa dostal až nad hranicu 1014 ale na konci dňa uzavrel na 1010.

- Ceny Futures na VIX (index trhovej volatility) ukazujú, že trh očakáva rast akcií v najbližších 5 týždňoch o 13%, čo však na druhej strane znamená aj veľké riziko pre akciové tituly v podobe korekcie.

- Takýto vývoj budeme mať priamy vplyv na ceny ropy nielen dnes, ale aj počas nasledujúcich dní.

- Na dnešný deň máme neutrálny výhľad. Keďže trend v obchodovaní je veľmi nejednoznačný doporučujeme predaj po prelomení hranice 69,71 USD/barel alebo nákup po prelomení hranice 71,25.

Aký očakávate vývoj u zlata?
- Na zlato sme dnes mierne negatívne naladení. Doporučujeme predaj po prelomení hranice 951 USD/uncu s cieľom na 941. Stop nad 955.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?
- Vývoj na EURUSD trhu bol v piatok ovplyvnený lepšími údajmi z amerického trhu práce. USD krátko po zverejnení výrazne oslabil, ale následne nastal výrazný obrat a začal posilňovať. Bolo to trošku nečakaný vývoj, keďže za posledných pár týždňov pri posilnení akciových trhov USD oslaboval.

- Vývoj EUR/USD dnes vnímame mierne negatívne. Doporučujeme predaje po zhodnotení smerom ku 1.4250. Rezistenčná úroveň je na 1,4320.

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať EURCZK?
- ČNB znížila úrokovú sadzbu na 1,25% aj napriek očakávaniam. V tom duchu sa nieslo aj obchodovanie v závere týždňa. Rast HDP bol revidovany z -2,4% na -3,8% a inflácia má znižujúci sa trend, čo by mohli byt dôvody pre rozhodnutie o znížení sadzieb.

- Tento týždeň bude obchodovanie ovplyvnené zverejnením niektorých makroúdajov ako sú predbežné údaje o HDP za druhý štvrťrok a údaje o vývoji júlovej inflácii.

- Vývoj CZK bude stále ovplyvnený dianím na akciových trhoch a záujmom investorov o riziko, tj. aj záujmom o investovanie v regi óne Strednej Eur ópy. Aj ked je korekcia na akciových trhoch nevyhnutná, zatiaľ ju nemožno hneď očakávať.