10 srpna 2009

10/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, drž

Pripravil Martin Kadlec, Konzultant, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Piatkové obchodovanie bolo ovplyvnené lepšími údajmi z amerického trhu práce. Americká ekonomika stratila menej pracovných miest a údaje o nezamestnatnosti boli lepšie ako sa očakávalo. To výrazné ovplyvnilo akciové trhy a S&P500 sa dostal až nad hranicu 1014 ale na konci dňa uzavrel na 1010.

- Ceny Futures na VIX (index trhovej volatility) ukazujú, že trh očakáva rast akcií v najbližších 5 týždňoch o 13%, čo však na druhej strane znamená aj veľké riziko pre akciové tituly v podobe korekcie.

- Takýto vývoj budeme mať priamy vplyv na ceny ropy nielen dnes, ale aj počas nasledujúcich dní.

- Na dnešný deň máme neutrálny výhľad. Keďže trend v obchodovaní je veľmi nejednoznačný doporučujeme predaj po prelomení hranice 69,71 USD/barel alebo nákup po prelomení hranice 71,25.

Aký očakávate vývoj u zlata?
- Na zlato sme dnes mierne negatívne naladení. Doporučujeme predaj po prelomení hranice 951 USD/uncu s cieľom na 941. Stop nad 955.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?
- Vývoj na EURUSD trhu bol v piatok ovplyvnený lepšími údajmi z amerického trhu práce. USD krátko po zverejnení výrazne oslabil, ale následne nastal výrazný obrat a začal posilňovať. Bolo to trošku nečakaný vývoj, keďže za posledných pár týždňov pri posilnení akciových trhov USD oslaboval.

- Vývoj EUR/USD dnes vnímame mierne negatívne. Doporučujeme predaje po zhodnotení smerom ku 1.4250. Rezistenčná úroveň je na 1,4320.

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať EURCZK?
- ČNB znížila úrokovú sadzbu na 1,25% aj napriek očakávaniam. V tom duchu sa nieslo aj obchodovanie v závere týždňa. Rast HDP bol revidovany z -2,4% na -3,8% a inflácia má znižujúci sa trend, čo by mohli byt dôvody pre rozhodnutie o znížení sadzieb.

- Tento týždeň bude obchodovanie ovplyvnené zverejnením niektorých makroúdajov ako sú predbežné údaje o HDP za druhý štvrťrok a údaje o vývoji júlovej inflácii.

- Vývoj CZK bude stále ovplyvnený dianím na akciových trhoch a záujmom investorov o riziko, tj. aj záujmom o investovanie v regi óne Strednej Eur ópy. Aj ked je korekcia na akciových trhoch nevyhnutná, zatiaľ ju nemožno hneď očakávať.

0 komentářů: