12 srpna 2009

12/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, drž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?

- Počas včerajšieho dňa sme boli svedkami ďalšej korekcie na akciových a komoditných trhoch. Na druhej strane sme videli posilnenie JPY a US treasuries, čo môže signalizovať zvýšenie averzie k riziku.

- Dnešné obchodovanie s ropou bude nejednoznačné. Obchodníci budú čakať na výsledky zasadania FED-u. Ocakavame, ze FED by mal poskytnúť aj komentár k pokračovaniu alebo ukončeniu politiky tzv. Quantitative Easing. Komentár by však mal byť veľmi neurčitý, bez uvedenia akéhokoľvek dátumu.

- Na dnešný deň máme mierne negatívny výhľad. Odporúčame predaje po prelomení hranice 68.71 USD/barel s cieľom na 67. Stop nad 69.50.

Aký očakávate vývoj u zlata?

- Na zlato sme dnes mierne negatívne naladení. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom k 950 USD/uncu s cieľom na 942. Stop nad 954.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- Na EURUSD trhu by sa nemalo udiať nič významné pred dnešným zasadaním FED-u.

- Obchodovanie by malo byť pokojné. Za posledných pár dní sme svedkami zmeny postoja investorov k riziku a zaznamenali sme, že averzia k riziku sa mierne zvyšuje.

- Vývoj EUR/USD dnes vnímame mierne negatívne. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom k 1.4050 – 1.4000. Stop nad 1.4220.

EUR/CZK
- CZK si neudržala pondelňajšie zisky a oproti EUR stratila. Vidíme za tým nárast averzie k riziku a negatívnu náladu na akciových trhoch.

- Predpokladáme, že počas dnešného obchodovania by nemalo dôjsť k žiadnym väčším prekvapeniam. Trhy budú čakat na výsledky dnešného zasadania FED-u.

- Z regionálneho pohľadu, CZK sa zatiaľ dobre darí v porovnaní s PLN a HUF. Zmena by mohla nastať, ak by investori mali opäť zvýšený záujem o rizikovejšie aktíva.

Pár myšlienok na záver:
Obchodovanie na devízových trhoch je počas posledných pár dní výrazne ovplyvnené averziou k riziku aj napriek tomu, že najvýznamnejšie akciové trhy zatiaľ odolávajú tlaku na výrazné výpredaje.

Počas posledných pár obchodných dní sú rozvíjajúce sa trhy veľmi slabé a zažili sme výrazný návrat JPY spolu s US Treasuries. Tie sa vrátili späť na stratené pozície z piatkového obchodovania po zverejnení pozitívnych údajov o zamestnanosti.

Vývoj na trhoch nasleducúje postupnému nárastu pozitívnej korelácie medzi USD a JPY. Medzi G-10 menami, švédska koruna zaznamenala najhoršiu výkonnosť za posledné dni, čo dáva zmysel ak si uvedomíme situáciu na devízových trhoch v CEE regione a obzvlášť veľmi zlú situáciu v Lotyšsku, ktorú potvrdilo zníženie ratingu dlhov a veľmi zlé správy o vývoji HDP.

EURSEK už testuje kľúčovú rezistenčnú úroveň 10.37, ktorá je stále najnižšia od novembra minulého roka.

0 komentářů: