08 října 2010

Trh práce pokračuje v dřímotě; zelená pro 2. kolo kvantitativního uvolňování

Předběžný pohled na počet pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA (září)

Očekáváme, že v září se počet pracovních míst v nezemědělském sektoru propadne o 25 000. Hlavní příčinou celkového poklesu počtu pracovních míst bude opět propouštění dočasných pracovníků podílejících se na sčítání lidu.

Očekáváme, že míra nezaměstnanosti opět o něco vzroste z předchozích 9,6% na předpokládaných 9,7 %.

Předpokládáme, že počet pracovních míst v soukromém sektoru vzroste o 65 tis., přičemž nejvíce se na čistém náboru pracovníků bude podílet sektor služeb.

Státní sektor podle všeho přijde celkem o 90 tis. pracovních míst, i když většina z nich (80 tis.) souvisí s pravidelným sčítáním lidu, které se v USA provádí každých deset let. Očekává se, že propouštět budou v úhrnu i státní a místní úřady.


Míra nezaměstnanosti by měla vzrůst na 9,7 %
Očekáváme, že míra nezaměstnanosti v září opět o něco málo vzroste a dosáhne hodnoty 9,7 %. Pokud se tato prognóza naplní, bude to druhý nárůst o 0,1 % v řadě a jeho výsledkem bude nejvyšší míra nezaměstnanosti od května. Mějme však napaměti, že míra nezaměstnanosti může růst jen dvěma způsoby: 1) když vzroste počet nezaměstnaných nebo 2) když vzroste počet uchazečů o zaměstnání. Podle průzkumu domácností vzrostl v srpnu počet nezaměstnaných o 261 tis., zatímco počet uchazečů o zaměstnání o 550 tis. Na druhé straně to znamená, že 289 tisícům lidí, kteří znovu vstoupili na pracovní trh, se v srpnu podařilo najít zaměstnání.
Všimněte si, že míra nezaměstnanosti se v srpnu již poměrně přiblížila 9,7 %. Pokud zobrazíme několik dalších desetinných míst, pak v současné době činí míra nezaměstnanosti 9,6425 %, takže potřebujeme jen několik dalších nezaměstnaných nebo několik dalších uchazečů o zaměstnání, aby se míra nezaměstnanosti zaokrouhlila na 9,7 %.

Stále trváme na názoru, že americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zpomalí ještě více a to se promítne i do páteční zprávy o zaměstnanosti. Očekáváme, že počet pracovních míst v soukromém sektoru a míra nezaměstnanosti stoupnou. Soukromý sektor k tomu přispěje 65 tis. pracovními místy (v čistém vyjádření), ale pokles dočasných pracovníků podílejících se na sčítání lidu znovu víc než kompenzuje nárůst v soukromém sektoru, a my tudíž očekáváme změnu celkového počtu pracovních míst na úrovni -25 tis. Očekáváme, že míra nezaměstnanosti vzroste na 9,7 %.

Mírný odraz dolaru před zveřejněním počtu pracovních míst mimo zemědělství a zasedání MMF/ schůzkou ministrů financí zemí G7

Dolar dnes v noci zažil další volatilní seanci, když na začátku obchodování pokračoval rychle dolů, avšak později prudce změnil směr a zakončil obchodování na úrovních vyšších než na začátku. Šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet varoval před nadměrnou volatilitou směnných kursů, zatímco dva členové Fedu, R. Fisher a T. Hoenig, ustoupili od ještě nedávné holubičí rétoriky o druhém kvantitativním uvolňování. Otázkou zůstává, zda jde o pouhé vybírání zisků/snižování pozic před zveřejněním počtu pracovních míst mimo zemědělství dnes večer, nebo začátek delšího vzestupu dolaru …

Bank of England si stála na své cílové hodnotě kvantitativního uvolňování a vzhledem k tomu, že trh je na druhou fázi kvantitativního uvolňování celkově připraven, libra opět přesáhla klíčovou úroveň 1,60, třebaže jen dočasně. ECB se také přidržela své dosavadní rétoriky, podle níž jsou sazby odpovídající, i když trochu uvolněné, inflační rizika mírně vzrůstají a výhled dalšího růstu je mírně oslabený. V důsledku toho po překonání uváděných bariér týkajících se opcí EUR dosáhlo až na příčku 1,40. Po pozitivních údajích o zaměstnanosti vystoupal AUD na rekordní maximum 0,9916 (je to pro všechny dost blízko parity?), načež spolu s dolarem opět poklesl. BoJ dala zelenou všem, kdo očekávali pád USDJPY na nová minima, když oznámila, že nebude oslabovat JPY jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti Japonska, ale pouze jako prostředek zastavení „nadměrných“ pohybů na trhu. Jde o pouhé smířlivé řeči před zasedáním MMF/G7? USDJPY následně poklesl na nová 15letá minima.

Pokud jde o zveřejňovaná data, počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl o něco málo lepší, než se očekávalo – 445 tis. namísto 455 tis. – a v tomto ohledu tedy došlo ve srovnání se 456 tis. z minulého týdne ke zlepšení, ovšem počet již registrovaných žádostí vzrostl ze 4 457 tis. z minulého týdne na současných 4 462 tis. Wall Street poklesla, neboť se na ní projevilo oslabení komodit způsobené zotavením amerického dolaru.

Asie dnes žádná obzvlášť důležitá data neočekává a všechny oči zůstávají upřeny na dnes zveřejňovaný americký počet pracovních míst mimo zemědělství (NFP) a také na dnešní zasedání MMF a schůzku ministrů financí zemí G7, které se budou konat ve Washingtonu. Čínské trhy po týdenní přestávce opět obchodovaly a PBoC fixovala kurz USDCNY na 6,6830 (nové minimum, které je přibližně o 0,27 % nižší než předchozí fixace, i když je třeba vzít na vědomí, že USD index mezitím za toto období poklesl o 1,6 %).

Když v polovině dopoledne agentura Moody’s oznámila, že zvažuje možné přehodnocení ratingu Číny, byli bychom očekávali horečný nárůst chuti k riziku, ovšem měnové trhy zareagovaly bohužel rezervovaně.

V Evropě v průběhu dneška očekáváme ještě údaje o švýcarské nezaměstnanosti, obchodní bilanci Německa, švédskou průmyslovou výrobu a britský index cen výrobců. Před zveřejněním počtu pracovních míst v USA nás také čekají ještě údaje o kanadské nezaměstnanosti a započaté výstavbě následované podnikatelským výhledem BoC. Dnešní dávku dat uzavřou velkoobchodní zásoby v USA.

Alcoa překonala očekávání, akciový trh na to: „No a co?“

Včera jsme jasně prolomili práh 1150 a uzavřeli výrazně nad touto hladinou. Z posledního chování cen to vypadá, že investoři jsou prostě ochotní přistoupit na riziko (akcie). Případné zklamání v souvislosti se zahájením dalšího kola kvantitativního uvolňování nebo s nadcházející výsledkovou sezónou by mohlo vést na trhu k prudké korekci.

Co se děje?
Očekává se, že evropské akciové trhy po solidním návratu v průběhu včerejšího amerického obchodování otevřou o 0,5 % výše. Alcoa ohlásila nad očekávání dobré výsledky (0,09 USD oproti očekávaným 0,05), i když tato zpráva akciové trhy příliš nevzrušila. Pravděpodobně kvůli poměrně slabému růstu tržeb a mezikvartálnímu poklesu zisků na akcii.
Dnes bude zveřejněna změna počtu pracovních míst mimo zemědělství, takže se připravte na pořádnou melu… Ale ne tak docela, ve skutečnosti očekáváme v podstatě průměrnou zprávu. Očekávanými pozitivy by měl být růst počtu pracovních míst v soukromém sektoru o 65 tis. a zvýšení hodinové mzdy, zatímco negativem bude skutečnost, že vytváření pracovních míst není dokonce ani tak silné, aby drželo krok s růstem populace. Pro zastánce kvantitativního uvolňování to bude pravděpodobně vítaná zpráva, jelikož výsledek nebude pro FOMC dost silný na to, aby zvážil odložení programu QE2, který bude podle nás spuštěn zhruba za měsíc.

Akcie: pohled zblízka
Po včerejším uzavření trhů zahájila společnost Alcoa výsledkovou sezónu, ale poněkud netypicky se jí podařilo překonat očekávání. Alcoa zveřejnila provozní zisky na akcii ve výši 0,09 USD, oproti očekávaným 0,05 USD, futures ale na tuto zprávu nijak nezareagovaly.
Výnosy na akcii předčily očekávání, zisky ale ve srovnání s druhým čtvrtletím poklesly (0,09 USD oproti 0,13 USD) kvůli nárůstu nákladů. Ceny hliníku vzrostly ve třetím čtvrtletí přibližně o 15 %, očekávali byste tedy, že zisky společnosti Alcoa vzrostou, což se také stalo, ale následně jen o 1,9 %. Společnost zvýšila svůj výhled vývoje globální spotřeby pro rok 2010 o jeden procentní bod na 12 % na základě silnější poptávky ze strany rozvíjejících se ekonomik.

07 října 2010

Alcoa otevře výsledkovou sezónu, ECB, BoE do té doby zůstávají v (ne)činnosti

Témata
Hranice 1150 byla jednoznačně prolomena, obchodování včera uzavřelo vysoko nad touto úrovní. Poslední cenové pohyby ukazují, že investoři prostě riziko (akcie) chtějí. Zklamání po spuštění kvantitativního uvolňování nebo z nadcházející výsledkové sezóny by mohlo způsobit prudkou korekci trhu.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes s největší pravděpodobností otevřou bez výrazných výkyvů po včerejším mírném návratu v průběhu americké seance, který byl vyvolán očekáváním z obsahu balíčku kvantitativního uvolňování z dílny Fedu. Od zasedání Fedu na počátku listopadu lze s velkou pravděpodobností očekávat další dávku kvantitativního uvolňování, ale i přesto začíná být těžké zdůvodnit tyto hladiny cen akcií s ohledem na zisky očekávané v letech 2011 a 2012. Pokud se nedočkáme slabé výsledkové sezóny (což nepředpokládáme), mohly by akcie až do začátku listopadu klidně ještě růst, s tím, že po spuštění uvolňovacího programu dojde opět k mírné korekci.
BoE a ECB nám dnes zajistí jistou aktivitu na straně centrálních bank, ačkoli ani u jedné nepředpokládáme úpravu úrokových sazeb. Stejně tak ve VB zatím neočekáváme zvýšení cíle pro nákup aktiv, ačkoli se o něm v médiích už hovořilo. BoE by však mohla ve svých sděleních přidat na holubičím tónu.

Akcie: pohled zblízka
V kontextu zvýšených očekávání v souvislosti s obsahem programu kvantitativního uvolňování Fedu jsme včera zažili během americké seance silný vzestup. Spolu s trhem samozřejmě očekáváme, že kvantitativní uvolňování přijde, ale vzhledem k vývoji aktuálních očekávání, která se započítávají do cen, bude program Fedu nejspíše zklamáním. Kvantitativní uvolňování bude mít pouze krátkodobý dopad, nedokáže-li nastartovat lepší výhled růstu a snižování nezaměstnanosti. K tomu však pravděpodobně nedojde, protože banky stále velmi přísně posuzují žadatele o úvěr a spotřebitelé určitě nevylezou z úkrytu a nezačnou vesele utrácet, protože si jistě živě pamatují na vývoj ekonomiky v posledních dvou až třech letech.
Dnes začíná výsledková sezóna a jako první zveřejní zprávu o zisku společnost Alcoa. Alcoa je jako obvykle pouze první vlaštovkou nové výsledkové sezóny a v souvislosti s jejími výsledky nemáme žádná velká očekávání. Určitě se do nich promítnou vyšší ceny hliníku, ale objemy se pravděpodobně nezmění, tudíž zisky příliš neporostou. Ty skutečně důležité výsledky začnou přicházet teprve příští týden, kdy svoji bilanci za letošní a výhled na příští rok představí světu banky a jiné společnosti s globální působnosti. Namísto Alcoa tedy zaměřte svou pozornost na ně.

Zotavení amerického hospodářství dostalo v noci další ránu

Zotavení amerického hospodářství dostalo v noci další ránu, když zpráva ADP o zaměstnanosti v soukromé sféře naprosto nesplnila očekávání, a vrhá tak už předem stín na páteční zprávu o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru. Jednalo se o propad o obrovských -60 tis., který sice částečně kompenzovala revize údajů z minulého měsíce směrem nahoru, ale i tak je to nejhorší výsledek od ledna. Slabá data posouvají znovu do popředí možnost dalších opatření Fedu v oblasti kvantitativního uvolňování a ve vztahu k dolarovému indexu posílají USD na nejnižší úrovně za posledních osm a půl měsíce. Komoditní trhy zůstávají na pevných pozicích a to představuje oporu pro AUD a CAD, přičemž první uvedená měna se pomalu odráží k historickým maximům, zatímco druhá k paritě. Impozantní výsledek indexu nákupních manažerů Ivey (70,3 oproti očekávaným 62,0) poskytuje další munici investorům s býčím postojem ke CAD. GBP se před dnešním zasedáním BoE nedaří, jelikož existuje možnost, že banka oznámí svá vlastní opatření v oblasti kvantitativního uvolňování.

Data zveřejněná v USA ukázala během týdne pomalejší pokles žádostí o hypotéku (-0,2 % oproti předchozím -0,8 %), zatímco počet propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger činil za září meziročně -44,1 % oproti srpnovým -54,5 %. Jak bylo uvedeno výše, změna zaměstnanosti dle ADP nedostála prognózám, když vykázala -39 tis. ve srovnání s očekávanými +20 tis. a směrem nahoru revidovanými +10 tis. z minula.

Co se týče Evropy, zde se konají zasedání centrálních bank od ECB po BOE. Určitou volatilitu může způsobit spíše zasedání BOE, v závislosti na tom, zda oznámí další opatření v oblasti kvantitativního uvolňování. Pokud se tak nestane, bude mít GBP po svých chabých výsledcích minulý týden co dohánět. Očekáváme, že ECB zůstane v patu a udrží si svou relativně přísnou politiku. Mezi další zveřejňované údaje patří ceny domů a průmyslová výroba ve Velké Británii, švédská rozpočtová bilance a průmyslová výroba z Norska a Německa. Severoamerická seance přinese kanadská stavební povolení a týdenní údaj o nově hlášených nezaměstnaných v USA.

06 října 2010

Veksler's Forex Blog: Dolar plnou parou vpřed

Všichni prodávají USD a zdá se, že na tom dobře vydělávají. Obchodníci samozřejmě vědí, že se vývoj jednou obrátí a bude to bolet, ale většinou je to nezajímá a rádi se na slabém USD slibujícím snadný výdělek vezou.
Situace je teď určitě extrémní, včetně zlata, které takřka každých 10 minut láme nová historická maxima. Nebudu zde ani zmiňovat evidentně nadopovaný EURUSD, ani AUDUSD, který to celé ještě zhoršuje…
Dnes cílování na žádné úrovně uvádět nebudu, ale zmíním se o tom, že na trhu s opcemi je u měnového páru EURUSD výrazný zájem o nákup dvouměsíčních a tříměsíčních call opcí se striky 1,4000 a výše. Ani dnes nás nečeká mnoho zveřejňovaných dat a dění na trzích trochu okoření jenom změna zaměstnanosti ADP (která předznamenává NFP) a konečný údaj o výši HDP v eurozóně.
Za současných okolností lze přirozeně očekávat korekční pokles, ale každého rovnou varuji, že mnoho obchodníků této situace využije k tomu, aby u amerického dolaru ještě více spekulovali na pokles.
A poslední poznámka…. Nepleťte se do cesty nákladnímu vlaku rozjetému na plnou páru….

Kroky RBA/BoJ se ukazují být pouze dočasnou překážkou v pádu dolaru

USD sklouzl v indexu na nová minima od letošního ledna, když včera oznámená opatření Bank of Japan v oblasti kvantitativního uvolňování znovu posunula do popředí možnost, že ji bude Fed následovat. Nad očekávání dobře se dařilo EURUSD, který dosáhl 8měsíčního maxima, k čemuž tomuto páru dopomohla revize indexu nákupních manažerů ve službách směrem nahoru a další nákupy asijských centrálních bank. Posilování EUR vyvolalo určité komentáře představitelů EU. Ty se však obracely spíše k Číně než k všeobecným úrovním: J.-C. Juncker si stěžoval na jüan, když prohlásil, že je podhodnocený, a mělo by tudíž dojít k jeho celkovému zhodnocení.

Část jeho komentáře o „celkovém zhodnocení“ jednoznačně odkazuje na výrazné posílení eura vůči čínské měně. J.-C. Trichet k tomu také dodal, že pohyb eura vůči jüanu „není zrovna to, v co jsme doufali,“ a že deklarace zemí G20 o měnových trzích je velmi důležitá.

Pokud jde o zveřejněné údaje, index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM předčil očekávání, když vykázal hodnotu 53,2 oproti očekávaným 52,0 a přechozím 51,5. Mírné zlepšení zaznamenaly složky nových objednávek a zaměstnanosti. Týdenní údaje o spotřebitelské důvěře ABC i nadále váznou na nízkých úrovních. Tento týden vykázaly pokles z -45 na -47, čímž prodlužují sérii, která začala v červnu 2008. Ale důvěra investorů se nakonec evidentně zaměřila na údaje ISM a Wall Street zažil den silného vzestupu, kdy index DJIA stoupl o 1,8 %, S&P přidal +2,09 % (nejvyšší uzavírací hodnota téměř za 5 měsíců) a Nasdaq si připsal +2,36 %.

Po včerejším ohňostroji událostí následovala v Asii klidná konsolidační seance. Skomírající aktivitu neprobudil ani kalendář událostí, který zel prázdnotou. V titulcích novinových článků převažovalo téma „měnových válek“ (kompetitivní devalvace), kdy předseda Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn varoval vlády, že jim hrozí měnové války, pokud budou používat směnné kurzy jako politickou zbraň, aby vyřešily domácí problémy. Totéž téma uvádí i článek v listu Guardian zdůrazňující, že může jít o horké diskusní téma na pátečním neformálním setkání ministrů financí zemí G7 ve Washingtonu. Vezmeme-li též v potaz předchozí vystoupení prezidenta Federální rezervní banky v New Yorku Williama Dudleye, nabízí se nejspíš závěr, že úvahy Fedu přesahují plány na další/zvýšený nákup dluhopisů a ubírají se směrem ke zvažování nových strategií jak hovořit o inflaci a sdělovat postoj Fedu veřejnosti.

Dnes se pozornost zaměří na konečnou hodnotu HDP za 2. čtvrtletí v eurozóně (jakkoli se žádné zásadní úpravy neočekávají) a německé podnikové objednávky. V USA se začínáme připravovat na páteční počty pracovních míst mimo zemědělství údaji o počtu propuštěných zaměstnanců dle zprávy společnosti Challenger a počtu pracovních míst v soukromém sektoru dle zprávy společnosti ADP, zatímco v Kanadě očekáváme index nákupních manažerů Ivey za září.

Nevystoupily akcie včera příliš vysoko?

Včera jsme jednoznačně prolomili hranici na úrovni 1150. Nyní si budeme muset počkat na další cenové pohyby, abychom mohli rozhodnout, zda máme na dosažených úrovních zůstat a cílovat směrem nahoru, nebo zda nás čeká návrat zpět na nižší úrovně

Co se děje?
Evropské akciové trhy po včerejší silné uzávěrce americké seance, která byla ovlivněna příznivými výsledky amerického indexu nákupních manažerů ISM ve službách, které překonaly očekávání a vzrostly na úroveň 53,2 namísto předpokládaných 52,0, s největší pravděpodobností otevřou o přibližně 0,5 % výše. Do ceny akcií se kromě toho již promítá další připravované kolo kvantitativního uvolňování, které po včerejším kroku Bank of Japan chystá většina centrálních bank. Z těchto důvodů bude z krátkodobého hlediska vývoj velmi přát riziku a obzvláště akciové trhy by mohly posilovat.

Akcie: pohled zblízka
Makrodata zveřejněná včera v USA byla mimořádně příznivá a podívejme se, co to udělalo s akciemi a rizikem. Jasně to dokazuje , že trh byl špatnými zprávami zahlcen a netrpělivě čekal na lepší čísla. Pro nás to jednoznačně znamená, že přijde ústup z aktuálních hladin, protože se jedná o pouhý vzestup na trhu, kterému dominují medvědi. Aktuální hladiny indexu S&P500 kolem 1150 podpoří možná nadcházející výsledková sezóna, ale až skončí a s ohledem na to že se do cen již také započítává kvantitativní uvolňování, zbude ještě něco, co udrží akcie na aktuálních cenových úrovních?

05 října 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Příběh dvou CB

V noci šlo o příběh dvou centrálních bank a jejich protichůdných kroků. Zatímco RBA jednoznačně šokovala trh tím, že ponechala sazby na úrovni 4,5 % (naprosto všichni už do ceny započítali další zvýšení o 25 bazických bodů), BoJ se vydala opačným směrem, snížila sazby fakticky na nulu a zvýšila likviditu v rámci svého programu nákupu dluhopisů. Na obě dotčené měny to mělo následující dopad: AUDUSD prolomil solidní podpůrné úrovně a v reakci na to dosáhl dnes ráno minima na úrovni 0,9540/5, přičemž důležitou čárou v písku je nyní hladina 0,9530. USDJPY na druhou stranu zůstal téměř v klidu, při zveřejnění této zprávy došlo jen k mírnému zvýšení poptávky. Tiskové konference z dnešního rána k osvětlení tohoto tématu v Japonsku nijak zvlášť nepřispěly.

A dnes tady máme příběh indexů nákupních manažerů ze všech hlavních finančních center a mám-li být upřímný, očekával bych převážně slabé výsledky, protože nechápu, odkud by se za současné situace vzala poptávka v maloobchodním sektoru.

Dnes už nemám moc co dalšího říct, a tak rovnou přistoupím k tomu, jaká dnes očekávám pásma u hlavních měn:
AUDUSD: Po tak prudkém pohybu by se logicky dal očekávat odraz od hladiny podpory 0,9530, ale určitě nepůjde výše než 0,9630.
USDCAD: Vypadá to, že si pohrává se zónou podpory 1,0190, přičemž jakékoli vzestupy jsou ohraničeny úrovní 1,0290/1,0310.
GBPUSD: Horní hranice je na úrovni 1,5890/1,5930, přičemž první z nich pravděpodobně ani dnes dosaženo nebude. Ve směru dolů to však vypadá na slušnou poptávku na hladině 1,5710…
EURUSD: Horní hranice 1,3750/80, dolní hranice 1,3630 … Obchodujte v rámci tohoto pásma, nebo to nechte plavat.

RBA překvapivě ponechala hlavní sazbu beze změny; AUD se hroutí

Poté, co si euro včera brzy po ránu sáhlo na nové šestiměsíční maximum, pak pod tíhou řady faktorů společná měna po celý zbytek dne setrvale klesala. Nezaměstnanost ve Španělsku vzrostla nad 4 mil. osob, což v září představovalo nárůst o 1,2 %, přičemž obavy o španělské státní finance stále přetrvávají. Irsko revidovalo svůj HDP směrem dolů, a to vše vytváří další tlak: jakmile euro zahájilo pokles, ztráty začaly narůstat, neboť z trhu, který počítal s obchody asijských centrálních bank k realokaci rezerv, to smetlo slabé dlouhé pozice. Libru vytáhl vzhůru silný zářijový index nákupních manažerů ve stavebnictví, naopak pokles AUD pozdržela vyhlídka na dnešní zasedání RBA.

Pokud jde o data z USA, rozjednané prodeje domů vykázaly s meziměsíčním nárůstem 4,3 % oproti konsenzu 2,5 % lepší výsledky, než se očekávalo, podnikové objednávky naopak dopadly proti očekávanému -0,5 % o něco hůře. Wall Street se snažila na lepších výsledcích chytit dech a po nedávném růstu došlo i na realizaci zisků.

Zaznamenali jsme zvýšenou volatilitu, když RBA ponechala cílovou úrokovou sazbu cash rate beze změny na 4,5 %, čímž zaskočila trh, který počítal se zvýšením o 25 bazických bodů. V doprovodném prohlášení se RBA zaměřila na slabé vnější prostředí – oslabení globální ekonomiky v příštím roce, vyhlídky na růst v USA i v Evropě v krátkodobém horizontu spíše skromné, byť v Číně tempo růstu zatím zůstává vysoké – zatímco na domácí půdě je situace pozitivnější, přestože hodnota aktiv se nepohybuje výrazně ani jedním směrem a celkový růst objemu úvěrů klesá.

Druhá centrální banka, která se vložila do určování vývoje rizika, byla Bank of Japan, která rovněž překvapila snížením své cílové sazby na nulu -0,1 % z předchozích 0,1 %. BoJ navíc vytvořila likviditní fond v hodnotě 5 bilionů jenů určený pro nákup aktiv (včetně japonských vládních dluhopisů při zachování měsíčního cíle v hodnotě 1,8 bilionů jenů za měsíc). Toto dočasné opatření bude zaměřeno na dlouhodobé vládní dluhopisy a diskontované pokladniční poukázky v hodnotě cca 3,5 bilionů jenů a komerční cenné papíry (CP), cenné papíry zajištěné aktivy (ABCP) a firemní dluhopisy v hodnotě cca 1 bilionu jenů – celkový objem nabídkových operací fondu se tak dostává na 35 bilionů jenů. Po zveřejnění USDJPY zaznamenal prudký vzestup, ale neprolomil hranici 84,0, zatímco 10leté japonské vládní dluhopisy poklesly na minimum na úrovni 0,895 %.

Na začátku evropské seance budou ve středu pozornosti maloobchodní tržby v eurozóně spolu s indexem nákupních manažerů ve službách v Německu, VB a EU. Během americké seance budou zveřejněny údaje o ISM mimo zpracovatelský sektor.

Riziko je v laufu, jelikož Bank of Japan znovu zasahuje

Témata
 Nyní se nacházíme na cestě dolů k testování úrovně 1120. Sledujme však pozorně hospodářské výsledky v prvních dvou týdnech, protože ty udají směr akciovým trhům.
 Australská a japonská centrální banka v noci překvapily trhy holubičími kroky. První jmenovaná ponechala sazby na nezměněné úrovni a druhá zřídila fond na nákup státních dluhopisů a změnila základní úrokovou sazbu z 0,1 % na 0-0,1 %.

Co se děje?
Po včerejší slabé uzavírací hodnotě na amerických trzích otevřou dnes evropské akciové trhy se vší pravděpodobností asi o 0,2 % níže. Na akciových trzích docházelo včera ke korekci, protože Deutsche Bank, resp. Goldman Sachs snížily doporučení pro společnosti Alcoa, resp. Microsoft. Očekáváme, že od analytiků jednotlivých akciových titulů přijdou i další revize a akciové trhy v důsledku toho oslabí, ale připravme se na nadcházející výsledkovou sezónu. Mohla by totiž celkový obrázek změnit a poslat akciové trhy výše (alespoň krátkodobě).

Akcie: pohled zblízka
Včera jsme zažili výprodej akcií, který byl podle našeho názoru přehnaný, ale stejně jde o pohyb v námi naznačovaném směru k 1120 v indexu S&P500. Určitě nás čeká další snižování, které akcie dostane do fáze korekce, ale v průběhu několika následujících týdnů bude záležet hlavně na zveřejněných hospodářských výsledcích. Pokud tato sezóna přinese silné až středně dobré hospodářské výsledky, jak očekáváme, akcie by díky tomu mohly (krátkodobě) povyskočit. Ke konci roku bezpochyby očekáváme, že ceny akcií se ze současných úrovní poněkud stáhnou vzhledem k tomu, že analytici vycházející z přístupu bottom up budou snižovat své odhady růstu zisků.

04 října 2010

Dávejte pozor na americké podnikové objednávky a rozjednané prodeje domů.

Co se děje?
Očekáváme, že evropské trhy dnes ráno budou otvírat víceméně beze změny, na základě toho, že páteční obchodování v USA uzavíralo výše, zatímco futures se přes noc obchodovaly níže. Čísla, která dnes budou hýbat trhem, přijdou z USA – rozjednané prodeje domů a podnikové objednávky. Očekáváme v souladu s konsenzem mírný meziměsíční pokles v podnikových objednávkách a u rozjednaných prodejů domů . Příliš pohybu na trhu následkem tohoto neočekáváme (mělo by to být již započítáno). Pozornost by měla být věnována reakci trhu na zprávu, že analytici provádějící výpočty zdola nahoru nyní konečně začínají revidovat své prognózy výnosů na rok 2011 směrem dolů. Již jsme říkali, že tento proces by teď měl pokračovat již nějakou dobu a nyní se konečně rozjíždí. V krátkodobém hledisku to ale nebude mít velký dopad, protože výsledková sezóna již brzy začne. Pokud ale první dva týdny výsledkové sezóny dopadnou velmi slabě, urychlí to negativní dopad na akciové trhy a měli byste očekávat jasný výprodej. Výsledková sezóna začíná 7. října s výsledky společnosti Alcoa.

Trhy v přehledu
Sledujte dnes rozjednané prodeje domů, abyste získali obrázek o stávajícím prodeji domů. Rozjednané prodeje domů jsou solidním ukazatelem pro stávající prodeje domů, neboť zaznamenávají stejnou věc, ale v různých fázích procesu prodeje.

Dnes budou také uveřejněny podnikové objednávky z USA. Očekáváme, že za srpen vykážou pokles o 0,4 %, vzhledem k 1,3% poklesu v objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Objednávky zboží krátkodobé spotřeby by ale podle očekávání měly meziměsíčně vzrůst, proto my, i konsenzus, čekáme v objednávkách jen malý pokles.
Index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM klesl v souladu s očekáváním na 54,4, což naznačuje, že zpracovatelský sektor v USA stále roste, i když pomalejším tempem. Na detailech ale záleží, a proto se na tuto zprávu podíváme podrobněji. Za prvé, index nových objednávek prudce klesl z 53,1 na pouhých 51,1 (ještě před čtyřmi měsíci byl na úrovni 65,7), což pro výrobu v nadcházejících měsících nevěstí nic dobrého.

Za druhé, diferenciál nových objednávek k zásobám se i nadále zhoršuje a poprvé za posledních 19 měsíců momentálně dosahuje záporné hodnoty (-5), což naznačuje, že zásoby již nebudou ekonomice pomáhat, ale naopak ji začnou zanedlouho brzdit.

Index ISM v průmyslu byl na průměrné až slabé hodnotě a pozitivní zprávy pro dnešní den mohly přinést jen údaje o příjmech a výdajích. Pozitivní skutečně byly, ale jen na první pohled. Nejenže spotřeba v souladu s očekáváními stoupla meziměsíčně o 0,4 %, ale 0,5% nárůst příjmů dokonce překonal očekávání (oček.: 0,1 %). Díky tomu úroveň úspor stoupla z 5,7 % na 5,8 %. Avšak většina z těchto nových příjmů pochází ve skutečnosti od americké vlády, která k celkovému nárůstu ve výši 0,5 % přispěla transferovými platbami odpovídajícími 0,3 procentního bodu. Čili do vyšších úspor se přelilo deficitní utrácení federální vlády USA! S ohledem na inflaci jak příjmy, tak i výdaje vzrostly v srpnu o 0,2 %. Jinými slovy bez transferových plateb by změna disponibilního důchodu očištěná o inflaci byla naopak negativní.

A tak jedinou zprávou, která by při slabých výsledcích ISM ve zpracovatelském sektoru a údajích o příjmech a výdajích obyvatel mohla přinést něco pozitivního, byl týdenní předstihový ukazatel ECRI. Ten stoupl z úrovně předchozího týdne 122,1 na 122,5 a meziroční pokles je teď „pouze“ 7,8 % (ještě před třemi týdny dosahoval meziroční pokles více než 10 %).

Akcie: pohled zblízka
Jak jsme již delší dobu předpovídali, analytici začínají konečně revidovat očekávané zisky firem v roce 2011 směrem dolů. Avšak na rozdíl od obvyklého vývoje, který následuje po zveřejnění těchto prognóz, tentokrát nebudou mít téměř žádný dopad, protože se blíží začátek výsledkové sezóny. Očekáváme, že tato výsledková sezóna bude ve znamení silných až průměrných zisků, což může krátkodobě nasměrovat akcie vzhůru, ještě než nastane nutná korekce vzhledem k makroekonomické realitě. Po čtvrtletích chabého ekonomického růstu je možnost 15% růstu zisků při slabých tržbách a kulminujících maržích zřetelně založena na nadějích a nikoli na faktech. Čekejte, že do zveřejnění prvních výsledků budou trhy obchodovat v rámci pásem, a s velkou opatrností určujte směřování akciových trhů, než uběhne první týden výsledkové sezóny. Tehdy už byste měli mít dostatek dat pro informované rozhodnutí.

Se začátkem nového měsíce se na scénu vracejí témata související se slabým dolarem

Dolar zahájil říjen slabým startem, k němuž přispěla chabá data o vývoji americké ekonomiky (dříve platné korelace stále neplatí) a komentáře od představitelů Fedu ohledně dalšího kvantitativního uvolňování, které stlačily USD index na nejnižší hodnoty od ledna. V oslabujícím dolaru našlo silnou oporu EUR, protože asijské centrální banky pokračovaly v recyklaci rezerv v amerických dolarech nahromaděných během intervencí na místních trzích, a australskému dolaru pomohl posilující čínský index nákupních manažerů a stoupající ceny komodit. Prezident newyorského Fedu W. Dudley prohlásil, že pokud se ekonomický výhled dramaticky nezlepší, je již jisté, že Fed přistoupí ke kvantitativnímu uvolňování, a poznamenal, že „viděno optikou dvojí úlohy Federálního rezervního systému – usilovat o co nejvyšší zaměstnanost při zachování cenové stability, je současná situace naprosto neuspokojivá“, a podle stejné partitury zpíval zřejmě i jeho kolega Ch. Evans.

Pokud jde o data z USA, americké osobní příjmy v srpnu vzrostly o 0,5 % a mírně tak překonaly očekávání, zatímco osobní výdaje vzrostly o 0,4 %. Výsledné údaje indexu spotřebitelské důvěry Univerzity of Michigan byly nakonec o něco vyšší, než se původně předpokládalo, celkový sentiment se však odvíjel od zářijových hodnot indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM. Výsledná hodnota indexu se od očekávání příliš nelišila, přesto oproti předchozímu měsíci poklesla (54,4 oproti 56,3). Podrobnější pohled však poskytuje horší obrázek, než by výsledné číslo naznačovalo.

Na asijských trzích začal týden relativně zvolna, neboť čínské trhy budou ještě až do pátku uzavřeny a v Austrálii je dnes z důvodu svátku práce také volno (akciové trhy však fungují). Hodinu po zahájení seance jsme zaznamenali čilý pohyb Nikkei a USDJPY. Pár USDJPY hbitě vyskočil o 30 bodů, tento nárůst však nakonec zřejmě jde spíše na vrub korporátních toků, nikoli intervence BoJ. I tak si lze z tohoto pohybu udělat představu o míře nervozity, která na některých částech trhu panuje ohledně případné krátké pozice v USDJPY na těchto úrovních.

Pokud jde o zveřejňovaná data, týden se rozbíhá také jen zvolna: v Evropě je dnes na programu pouze důvěra investorů v eurozóně a index cen výrobců, a rovněž projev Paula Tuckera z BoE. Seance v USA očekává podnikové objednávky a rozjednané prodeje domů. Věci začnou nabírat spád od zítřka, kdy je na programu první ze zasedání centrálních bank. Na opačných koncích spektra stojí BoJ a RBA: BoJ pravděpodobně přijme další uvolňovací opatření, zatímco RBA zřejmě zvýší sazbu o 25 bazických bodů, alespoň podle trhů s úrokovými produkty, i když konsenzus to vidí 50 na 50.