23 ledna 2012

Děsivé údaje o zaměstnanosti v Austrálii zblízka tolik neděsí

19.1.2012
Navzdory dramatickým výsledkům zprávy o zaměstnanosti v Austrálii se většina měn obchodovala v Asii bez zásadních výkyvů.

Klíčová čísla zprávy o zaměstnanosti v Austrálii naznačila, že „ukázkové“ ekonomice se v prosinci dostalo řádné sprchy reality. Konsensuální odhady předpokládaly nárůst počtu pracovních míst za daný měsíc o 10 tis., nicméně hlavní údaj vyšel daleko hůře – naopak ubylo 29,3 tis. míst, což způsobilo rychlý pád páru AUDUSD o 30-40 bodů. Podrobnější pohled pod povrch hlavních údajů ovšem ukázal, že ve sledovaném období přibylo 24,5 tis. plných úvazků, což na druhou stranu převážil masivní úbytek 53,7 tis. míst na částečný úvazek. Díky tomu se propad AUD zastavil, ačkoli do momentu zveřejnění článku se jakýkoli pokus o odraz setkal s neúspěchem. Míra nezaměstnanosti se z dolů revidovaného údaje 5,2 % za minulý měsíc nezměnila, přičemž míra účasti na trhu práce klesla z 65,5 % na 65,2 %.

Pokud jde o zprávy odjinud, novozélandská míra inflace za 4. čtvrtletí neočekávaně poklesla, k čemuž přispěly nižší ceny potravin. Index spotřebitelských cen klesl čtvrtletně o 0,3 % a meziročně o 1,8 %, tedy méně, než ukazovaly prognózy, čímž se zároveň bez problémů udržel v 1-3% pásmu stanoveném Reserve Bank of New Zealand. Značnou část meziročního poklesu indexu spotřebitelských cen lze také přičítat výraznému zvýšení DPH z října 2010, které z této rovnice poněkud vypadlo. I tak ovšem dává příznivější klima RBNZ více prostoru k zachování nízkých úrokových sazeb nebo může dokonce podněcovat ke snahám o jejich další snižování.

EUR se pomalu, ale jistě šplhalo zpátky na včerejší maxima, jelikož trhy vedly v patrnosti zprávu zveřejněnou ve Financial Times, podle níž se jednání o zapojení soukromého sektoru do pomoci Řecku blíží k uzavření dohody, jež by zabránila bankrotu. Podrobnosti jsou stále ještě nejasné. Někteří navrhují, aby variabilní kupónová sazba začínala na 3 % a s blížící se splatností stoupla na 4,5 %. Jiní přicházejí s návrhem, aby průměrná úroková míra byla 4,25 % a pravděpodobné snížení dluhu se pohybovalo okolo 68 %.

Z hlediska rizika a souvisejících měn jsme včera byli svědky smíšené obchodní seance, v níž měli nakonec navrch býci. EUR šlo zpočátku dolů poté, co agentura Fitch oznámila snížení ratingu Itálie o dva stupně, avšak propad byl jen krátkodobý a zpráva, že Mezinárodní měnový fond chce zvýšit svou úvěrovou kapacitu o 500 mld. USD, vynesla EUR vůči dolaru poměrně rychle nad hladinu 1,28. Růst se nakrátko zastavil poté, co USA a Kanada oznámily, že další zapojení do financování MMF nemají v plánu. Setrvačnost a příznivější americká data nicméně přála rizikovému obchodování a newyorská seance uzavřela obchodování na maximech. GBP se dokázala oprostit od nezměněné míry nezaměstnanosti ve Velké Británii, která stále ještě dosahuje 17letých maxim, jelikož
změna počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhla jen 1,2tisícového nárůstu.

Co se týče USA, ceny výrobců byly v prosinci nižší (-0,1 % m-m z posledně uváděných +0,3 %), ale úrovně jádrových údajů byly vyšší (o 0,3 % m–m z +0,1 %). Průmyslová výroba přinesla mírné zklamání, když oproti všeobecně očekávaným +0,5 % vzrostla jen o 0,4 %, přičemž využití kapacit z posledně uváděných 77,8 % v souladu s prognózami stouplo na 78,1 %. Dobré zprávy přinesl index trhu nemovitostí NAHB, který se z 21 bodů vyšplhal na 25 bodů (oproti očekávaným 22 bodům), a vykázal tak nejlepší výsledky od června 2007, čímž podal další důkaz toho, že se americký trh s nemovitostmi patrně odráží ode dna. Wall Street na základě těchto dat zamířil výše, S&P eskaloval a poprvé od 28. července minulého roku uzavřel nad úrovní 1 300.

Více apatie, méně úsporných opatření - víra v Evropu se rychle vytrácí

23.01.2011 Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Během mé cesty do Madridu jsem zjistil následující:
Sarkozy byl v Madridu den přede mnou a když se ho ptali na snížení francouzského ratingu, třikrát odpověděl třem různým novinářům: “Nerozumím otázce, musíte ji upřesnit.” Zdejší novináři byli sice jeho arogancí udiveni, důležitější ale je, že Sarkozy jde pravděpodobně “stranou”. Ví, že s Marine Le Pen pravděpodobně prohraje - a tak potřebuje udělat a udělá něco zoufalého.

Ke Španělsku: vládne zde ta samá apatie, kterou jsem minulý rok pozoroval v Miláně. Zdá se, že lidé rok 2012 vzdali. I když …

   Více šetřit už nejde - lidé jsou rádi, že si vydělají 1000 eur měsíčně! Jak z toho můžete škrtnout 20 procent?
   Daně se zvedly - více jak milion lidí žije za méně než 400 eur měsíčně!!!
   Navíc stále slyším, že hlavní banky se zbavují lidí. Jedna velká banky prý začala dávat výpovědi lidem s velkými platy, jsou jsou například osobní bankéři.

To vše může skončit dvěma způsoby:

1.    Omezení dluhů skončí kolapsem růstu, rostoucí fiskální nerovnováhou a pádem akcií o 25/30 procent, což povede k “setkání kardinálů” , jehož výsledkem budou reálná opatření: kdo zaplatí účet a jak provedeme interní devalvaci chudých zemí Eurozóny spolu s projevem skutečné solidarity a fiskálních transferů (které zaplatí Německo!).
2.    Pokračování stávající hry - německá fiskální politika se postará o to, že bohatý sever bude ještě bohatší a chudý jih ještě chudší. Sociální nepokoje budou normální a Řecko opustí EU, následováno Portugalskem. Věci se vymknou kontrole a EU se rozpadne.
Voliči ztratili víru a ochotu potřebnou pro to, aby se současná situace, ve které se nachází EU a Eurozóna, dala napravit. Jedinou možností, která zbývá, je přijmout ztrátu. Buď jejím demokratizováním, například částečným znárodněním bank podle švédského bankovního modelu nebo destrukcí kapitálu dle Schumpetera.

Svět zkrátka nebude v roce 2012 generovat dostatečný růst na to, aby i přes efektivní úrokovou míru ve výši 1 procenta dokázal financovat obrovský dluh. Ekonomický vývoj bude hrát nadále důležitou roli navzdory nadějím, které vzbuzují dlouhodobé refinancující operace Evropské centrální banky a třetí kolo kvantitativního uvolňování v USA (prostřednictvím neomezených swapových linek v USD).
Ano, dlouhodobé refinancování zde je a bude v ještě větší míře, ale soukromý sektor se zmenšuje větší mírou, než jsou banky a vlády schopny ustát. Dostáváme se tak ke klasické teorii Irvinga Fishera: obrovské dluhy vedou k deflaci a ta nakonec k novému začátku.
Nikdy jsem si nebyl více jistý tím, že tato hra je jen pár měsíců nebo kvartálů před svým koncem, připravte se na setkání kardinálů!
Úvěrový cyklus je u konce. Věnujte pozornost tomu, jak se kapitál v roce 2012 soustředí na “nadějné obchody”, ale mějte na paměti, že můj oblíbený cyklický model je v silně přeceněném pásmu!

Source: StockCharts.com
Konečně, přesun kapitálu a úvěry vytvoří na poli akcií a úvěrů obrovské příležitosti. Buďte pohotoví, mějte dostatek hotovosti, ovšem nikoliv proto, že se obáváte budoucnosti, ale protože eroze cen vytvoří výrazné slevy, které povedou k dvouciferným výnosům po následující desetiletí.
Váš Steen

Rally na komoditách slábne

23.01.2012
Globální akciové trhy mají za sebou jeden z nejsilnějších začátků roku za několik desetiletí. Mizérie, která na trhu panovala v průběhu roku 2011, dočasně ustoupila stranou. Mnozí správci fondů se zásobami hotovosti na začátku roku zvolili defenzivní a konzervativní strategii a nyní zpoza roku hnali trh výše, protože pozornost se přesunula od problémů v Evropě k dobrým ekonomickým zprávám z Číny a USA.

Komodity se obecně této party neúčastnily. Index S&P GSCI, kde mají velkou váhu energetické komodity, přidal za uplynulý měsíc zdravá 2 procenta. Širší index DJ-USB zatím přidal pouze 0,3 procenta, přičemž silné zisky v sektoru kovů byly vyváženy ztrátami na obilninách. Část zisků vzal slabší dolar, na kterém investoři realizovali po rekordně velkých dlouhých pozicích zisky, zejména proti euru.

Rally na zlatě i přes slabší dolar slábne
Po růstu o 160 dolarů z prosincových minim si zlato v uplynulém týdnu vzalo oddychový čas a přidalo méně, než o kolik oslabil dolar. Silné akciové trhy připravily zlato o půvab alternativní investice. Čínský trh bude v následujících pár týdnech díky oslavám nového lunárního roku prakticky zavřený, takže trading ustane a poptávka by měla oslabit. Proto čekáme, že zlato má před sebou v následujících týdnech složitou cestu, na které ještě číhá dolar, který má po proběhlé korekci potenciál posilovat.

Také investoři do fondů ETF zvolili vyčkávací strategii. Čisté přílivy kapitálu do hlavních ETF fondů jsou od začátku roky navzdory růstu ceny o 160 dolarů negativní. To samé platí také o dlouhých spekulativních pozicích ve futures, kde došlo jen k mírnému růstu dlouhých čistých pozic, což naznačuje, že hedžové fondy se v tuto chvíli pohlížejí po jiných komoditách.


Technicky čeká zlato rezistence na 1670 dolarech, což je zároveň dno přecházejícího obchodního pásma a také trendová linie od zářijových maxim. Podporu tvoří 200denní klouzavý průměr na hodnotě 1642 a pak 1600 dolarů.

Ropa klesla, obavy z výpadku dodávek ustoupily
Obavy z přerušení dodávek poněkud ustoupily a ropa se obchoduje do strany. Odbory v Nigérii dosáhly dohody a Írán dal najevo, že je ochoten obnovit rozhovory se západními mocnostmi. Na začátku minulého týdne cena ropy rostla po zprávách, že Saúdská Arábie chtěl udržet cenu ropy okolo 100 dolarů za barel, což je o zhruba 25 dolarů více, než činil jejich předchozí oficiální cíl z roku 2008. Podle MMF vedou vyšší sociální výdaje v této zemi k tomu, že na vyrovnání rozpočtu je třeba ceny 80 dolarů, přičemž v roce 2008 to bylo 50 dolarů.

Mezinárodní energetická agentura oznámila že poptávka po ropě klesla v posledním čtvrtletí 2001 poprvé od finanční krize v letech 2008 a 2009. Důvodem je oslabování ekonomik, mírná zima na severní polokouli a vyšší ceny ropy. Ačkoliv současná cena ropy Brent je dostatečně vzdálena od svého maxima z roku 2008, v jiných měnách dostaneme odlišný obrázek, což pomůže objasnit negativní dopad na ekonomický růst, který zažíváme. Graf níže zobrazuje vývoj ceny ropy Brent v různých měnách měřeno od jejího maxima ze dne 3. července 2008.

Míří zemní plyn do propasti?
Měsíc trvající výprodej  se zvýšil ve chvíli, kdy se cena propadla pod úroveň tří dolarů. Od začátku roku ztratil zemní plyn 23 procent a jen za uplynulý týdne to bylo 13 procent. Pokles na desetileté minimum byl způsoben vysokým nárůstem produkce břidlicového plynu a extrémně mírnou zimou, což vedlo k rekordnímu stavu zásob. Trh je nyní extrémně přeprodaný a spekulanti jsou v krátkých pozicích, což může krátkodobě zvyšovat riziko obratu, zejména pokud dojde ke změně předpovědi počasí.

Průmyslové kovy chytily druhý dech
Sektor, který během roku 2011 nejvíce trpěl, se vrátil v plné síle. Defenzivní přistup k cyklickým komoditám se začátkem roku nevyplatil, protože se zlepšil výhled na čínský a americký hospodářský růst a situace v Evropě se více nezhoršila. Rally pomohly také naděje, že Čína brzy uvolní svou monetární politiku.

K pochopení silné rally na mědi se stačí podívat na spekulativní pozice. Předminulý týden drželi spekulanti čisté krátké pozice pouze u 7 z celkových 24 hlavních komodit obchodovaných na amerických burzách. A měď byla jednou z nich. Pokrývaní těchto krátkých pozic vedlo k silnému růstu na mědi i ostatních kovech. Kompozitní index kovů na LMEX přidal v lednu 10 procent.

Měď se vrátila na úrovně ze září 2011, což nyní vyvolává otázku o udržitelnosti této rally, zejména po té, co cena smazala polovinu loňského poklesu. Poslední data čínského indexu nákupních manažerů stále ukazují kontrakci, takže i když se stále v Číně očekává hladké přistání, otázkou je, zda to bude stačit pro udržení cen kovů na těchto vyšších úrovních.
Cena mědi pro nejbližší měsíc - zdroj: Bloomberg