09 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 09.07

Dobré ráno,

tak je tu konečně pátek a končí nám týden, který nedokážu popsat jinak než jako nezapomenutelný.
Noční obchodování ukázalo, že chuť k riziku, která na trzích převládá několik posledních dnů, zůstává na rtech obchodníků i nadále a že se ze všech obchodníků na měnových trzích nyní stávají obchodníci s akciemi, protože na akciových trzích vyhlížejí případné signály, které by jim ukázaly, kterým směrem se v obchodech s měnami vydat. Index S&P si drží své nedávné zisky a v jeho stopách se vydaly i asijské indexy, Nikkei vzrostl o cca 2,5 % a podobné nárůsty zaznamenaly i další asijské burzy. V noci byla v USA zveřejněna tolik očekávaná a tolik odkládaná zpráva o údajné manipulaci Číny se směnným kurzem juanu a jak se všeobecně víceméně očekávalo, zpráva ukázala na údajného viníka jen velmi mlhavě, pokud vůbec. Většinu případných argumentů, které ve zprávě mohly zaznít, samozřejmě umlčela preventivní reakce Číny v předvečer schůzky G20, a Američané si teď mohou jenom rozpačitě koumat nad tím, jak na viníka oficiálně ukázat…

Pokud jde o měny, jistě si dovedete dobře představit, že po měnových párech jako EUR, AUD, GBP a CAD i nadále přetrvává slušná poptávka, neboť DXY se dnes ráno nachází na velice důležité úrovni podpory 83,50/65, který protíná trendová linie, jejíž počátek lze vysledovat až do listopadu loňského roku. Co se stane, pokud bude úroveň podpory prolomena? Pokud to zjednodušíme, znamená to, že bychom měli očekávat útok na EURUSD na opční bariéry na úrovni 1,2750 a jejich prolomení a následně by mohlo dost pravděpodobně dojít k aktivaci stop příkazů na úrovni 1,2800, načež bychom se opět mohli vrátit trochu níže. Pokud jde o AUD, i po této měně je slušná poptávka, ovšem předtím, než bych vsadil na další nárůst, by muselo dojít k prolomení úrovně 0,8880/90. Takové prolomení je ale podle mého názoru na druhé straně dost pravděpodobné a v takovém případě bych svoji strategii přehodnotil a budu se snažit prodávat při prolomení další bariéry –budu ale muset být trpělivý, protože k prolomení podle mého názoru nedojde jedním rychlým pohybem.

GBPUSD se celkovém trendu trochu vzpírá – po větší část měsíce sice tento pár vykazoval značnou sílu, ale stále není schopen dostat se přes dobré nabídky (ochrana opcemi), které jsou nad úrovní 1,5230. Moje pozice vůči libře je už nějakou dobu celkově medvědí a cítím, že při čekání na celkový pohyb směrem dolů se i nadále vyplatí pohybovat se v pásmu, které se vytvořilo mezi 1,5220 a 1,5090. Nad úrovní 1,5240 jsou umístěny těsné stop příkazy, dokonce s možností, že prolomení, pokud k němu vůbec dojde, odhalí indikátor stop-and-reverse .

USDJPY byl v posledních dnech obchodování o něco zdravější, ale stále se obchoduje špatně a myslím si, že v dohledné době nic ani vzdáleně zajímavého nad úrovněmi 87,80/88.00 moci dělat nebudeme. USDCAD zůstává prozatím odhodlaně, ale očekával bych, že úroveň 1,0330 přibližně do začátku příštího týdne vydrží, je tu jen malá pravděpodobnost, že se podíváme dolů do oblasti podpory na úrovni 1,0280.

Dnešní den příliš údajů nepřinese, pozornost je zaměřena jen na Velkou Británii a Kanadu. Z Británie čekáme údaje o obchodní bilanci a indexu výrobních cen, z Kanady údaje o nezaměstnanosti a započatých výstavbách.

Je pátek a za to jsem vděčný, tak si jej nezkazte nějakým zbytečným hazardem.

S pozdravem,

Ken Veksler

Ekonomický komentář - 9/7

Komentář
• Spotřebitelské úvěry v USA v květnu znovu střemhlav padaly (-9,1 mld. USD) po obrovské revizi dubnových čísel směrem dolů (-14,9 mld. z 1,0 mld.), což zcela přesně dokumentuje, proč spotřebitelé v tomto ozdravování nepřevezmou – jak tomu bývá obvykle – štafetu od výroby, aby povzbudili růst, který nyní zpomaluje.
• V pondělí začne výsledková sezóna (Alcoa) a vzhledem k tomu, že analytici v posledních několika měsících upravovali výsledky za 2. čtvrtletí směrem dolů (především ve finančním sektoru), mohou společnosti překvapit jedině pozitivnějším výsledkem. Akcioví analytici například očekávají, že GS dosáhne stěží polovičních výsledků oproti 2. čtvrtletí 2009.
• Sledujte dnes údaje o nově započaté výstavbě v Kanadě. Trhliny se začínají objevovat na trzích s nemovitostmi v Číně, Austrálii a Kanadě, ale budou z nich mírné korekce nebo plnohodnotný krach?
• Akcie od uzavření evropských trhů vyskočily o 0,70 % a očekáváme další pozitivní den, jak se trh připravuje na další výsledkovou sezónu, ve které snad zaznamenáme více vítězství než ztrát.
Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Název Saxo Konsensus Předch.
V. Británie 08:30 Index výr. cen - výstup (meziměs.) (ČERVEN) 0,0 % 0,1 % 0,3 %
Kanada 11:00 Změna zaměst. / Míra nezam. (ČERVEN) 12,9 tis. / 8,0 % 20,0 tis. / 8,1 % 24,7 tis. / 8,1 %
Kanada 12:15 Započatá výstavba (ČERVEN) 190,3 tis. 189,1 tis.

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ Pokud se udrží nad 1,2670, je šance na test 1,2750, ale dole nejprve hrozí 1,2600.
USDJPY 0 Pokračuje v pomalém vzestupu, ale naráží na rez. na 89,0. Podpora 88,40.

EURJPY 0 Testuje rez. kanálu na 112,50. Nad ní zamíří k 113,30, jinak skluz zpět k 111,70.
GBPUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1,5120 pro opětovné testování 1.5250. Stop pod 1.5095.
AUDUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech k 0,8735 pro testování předch. maxima na 0,8860. Stop pod 0,8690.
USDCAD 0 Zdá se, že podpora pod 1,04 drží, přes den tedy pohyb v pásmu 1,0400-1,0480.

FX-opce Komentář
EURUSD Pásma u spotu se nadále zužují a objemy klesají. V noci nějaké nákupy ATM a EUR call,
což by mohlo naznačovat posílení spotu nad 1,27.
USDJPY Křivka se znovu dostává pod tlak, jelikož spot posiluje. Zdá se, že na trhu se vyplácejí
některé striky ve směru vzhůru s nízkým delta nad 90 do 1 týdne.
AUDUSD Prodejci dále stlačují front end objemy níže. 1m je nyní 15,3 % z předch. 15,7 % a jelikož
spot roste, gamma pravděpodobně nenalezne podporu.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při poklesech k 6050 a cílujeme na 6100. Stop pod 6026.
FTSE 0/+ Nakupujeme při poklesech k 5121 a cílujeme na 5163. Stop pod 5100.
S&P500 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1065 a cílujeme na 1075. Stop pod 1061.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0 Očekáváme další konsolidaci kolem 1200. Pásmo 1190-1210. Malé riziko opět. prolomení dolů k 1184.
Stříbro 0/- Významná rezistence na 18,05. Zde prodáváme v očekávání poklesu k 17,70, stop nad 18,15.

ROPA (CLQ0) 0 Očekáváme, že podpora na 75,45 vydrží, přes den tedy pohyb v pásmu 75,50-76,0.

08 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 08.07

Dobré ráno,
Budiž sláva vždy neohroženému a horkokrevnému AUD, který přes noc jasně předčil všechny ostatní, z větší části díky hvězdnému výsledku nezaměstnanosti, který zaznamenal pokles o 45,9 tis. nezaměstnaných oproti očekávaným pouhým 15 tis.; oficiální míra klesla z 5,2 % na 5,1 %. Rychlému a téměř skokovému nárůstu tohoto měnového páru pomohlo, že trh začal stagnovat a být samolibě krátký, takže vsadil na špatnou kartu a byl nucen pokrývat těžké krátké pozice. Trh je nyní očištěn od všech stop příkazů pro případ růstu (těžko si představit nějaké další příkazy většího objemu sedící nad úrovní 0,8780) a zóna mezi 0,8780 a 0,8830 se tak stává přechodným definujícím cílem, tzn. pokud vyklidíme nad těmito úrovněmi, trh bude ve správné pozici, aby zamířil zpět do starého pásma 0,8880 až 0,9330/50. Jinak bych rozumně očekával, že se u tohoto páru v nadcházejících dnech vše uklidní a pomalu zkoriguje směrem dolů.
Ochota riskovat jinak dostala zdravou vzpruhu, neboť akciové indexy poskočily nahoru, když index S&P prolomil rezistenci poblíž úrovně 1045 a přes noc zaznamenal maximum na futures kontraktech na úrovni 1062 a lehce se dotkl další úrovně rezistence na hodnotě 1065. Je tento pohyb udržitelný? Osobně si myslím, že ne, ale blíží se sezóna zveřejňování výsledků, takže si dovedu představit, že o akcie bude i nadále větší zájem vzhledem k očekávaným hvězdným výsledkům. Asijské indexy se jasně nechaly vést situací v USA a většinou přes noc vzrostly přibližně o 2 %. Index VIX pochopitelně zamířil dolů a opční trh obchoduje s menšími objemy. Není to významný pohyb, ale stačí k tomu, aby podpořil celkovou náladu na spotovém trhu.
Dnes očekáváme výsledky zasedání ECB a BoE. Ani jedno z nich pravděpodobně nepřinese žádné překvapení ohledně úrokových sazeb, trh by ale měl nervózně očekávat průvodní prohlášení/tiskovou konferenci J.-C. Tricheta. Téma diskuse by se mělo točit kolem připravovaných zátěžových testů a bezpochyby lze očekávat také nějaké to povzbudivé poplácávání po zádech v souvislosti s chabým výsledkem aukce tříměsíčních úvěrů z minulého týdne. Posledně zmíněné pravděpodobně dodá „důvěryhodnosti“ Trichetově rétorice ohledně „normálních“ úrovní likvidity na úvěrových trzích eurozóny. Pokud jde o dění ve Velké Británii, dnes se to sice nedozvíme, ale A. Sentence s nejvyšší pravděpodobností opět vyjádří svůj nesouhlas a nejspíš bude hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb, zatímco zbývající členové BoE se pravděpodobně spokojí s tím, že se v této záležitosti zdrží hlasování. Později během odpoledne nás samozřejmě čekají údaje z USA o počtu pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti, ohledně kterých skutečně odmítám spekulovat, protože oznámené údaje se mohou pohnout oběma směry, a dokonce i reakce trhu na ně může být opačná.
Pokud jde o měnové páry, v současné době je chuť k riziku pevně ve hře a vzhledem k tomu, že trhy jsou ve znamení ospalých letních dnů, budeme jen těžko bojovat s přílivem. Zároveň je ale také třeba mít na paměti mnohokrát opakovanou zkušenost, že chuť k riziku je velice ošemetná věc, která může vyvanout stejně rychle, jako se objevila. EURUSD má podle mého názoru dobré vyhlídky a rozhodně lze očekávat, že se alespoň ještě jednou pokusí zaútočit na pásmo 1,2670/80, přičemž existuje slušná šance (podle mého názoru), že toto pásmo prolomí, na ceně se následně začne projevovat uzavírání krátkých pozicí a měnový pár rychle zamíří k 1,2750. Raději se tomuto páru budu vyhýbat a počkám si, až se usadí prach.
Jak se zdá, GBPUSD podle všeho konečně dochází dech a vzhledem k tomu, že na úrovní 1,5230 sedí dobré nabídky značného objemu, očekávám během zítřka nebo v nejbližší době návrat dolů na úroveň 1,5080. I přes výše uvedené však k další korekci a poklesu povede pouze jasné prolomení hranice 1,4980 a uzavření pod ní. Prozatím tedy sázím na pohyb ve výše zmíněném pásmu, ovšem přikláním se spíše k poklesu.
USDJPY se posunul a nepřekvapilo, že většina měnových párů s JPY zaznamenala během pohybu, ke kterému došlo během nočního obchodování, nárůst. Stále mám pocit, že se celý tento pohyb vyřeší sám, a očekávám tedy, že se USDJPY nedostane do pásma 88,80/89,30, což povede k dalšímu pohybu směrem dolů, který bude definovat nové pásmo platné po zbytek tohoto měsíce, které bude pro nejbližší období ohraničené zespoda hodnotou 87,00.
USDCAD je stále uvězněn v pásmu, jehož horní hranice je pohodlně usazena na úrovni poblíž 1,0680, a při pohybu dolů si své krátké pozice vybírám okolo úrovně 1,0330.
Řeknu vám, že současný trh mě nijak netěší, protože najít nějaký obchod s dobrou relativní hodnotou je jako najít jehlu v kupce sena, tj. prakticky nemožné. Doporučuji obchodovat opatrně, a pokud se dokážete od obrazovky odtrhnout, rozhodně to udělejte, protože se zdá, že v následujícím přibližně týdnu můžeme čekat jenom trable.
S pozdravem,
Ken Veksler

Ekonomický komentář - 08.07

Komentář
• Zátěžové zkoušky eurozóny nebudou zahrnovat riziko státního bankrotu. Jinými slovy, nebudeme testovat přesně to, co znepokojovalo trhy v průběhu velké části roku 2010. Negativní scénář pracuje s odchylkou o 3 procentní body od dvouleté prognózy Evropské komise (eurozóna je teď v 4,6% poklesu ve srovnání s vrcholem před dvěma roky!).
• HDP eurozóny za 1. čtvrtletí zveřejněný včera odpovídal očekáváním (mezikvartální růst o 0,2 %), většina toho díky zásobám (1,0 %, což je větší skok než v USA ve 4. čtvrtletí 2009) a exportu (0,8 %). Slabší EUR by mělo zajistit solidní nárůst díky čistému vývozu i ve 2. čtvrtletí.
• Index Ivey PMI byl mnohem slabší než se čekalo, z květnové hodnoty 62,7 poklesl na 58,9 (Saxo: 62,1, konsensus: 63,5), a zejména zaměstnanost se prudce propadla z 58,1 na 53,6).
• Bank of England (11:00) a ECB (11:45) dnes vyhlásí sazby. Žádné změny sazeb neočekáváme, proto sledujte možné komentáře Tricheta ohledně iniciativ zaměřených na nápravu současné situace (kvantitativní uvolňování v nějakém bodě?).
• Včerejší australská data byla velmi dobrá, počet zaměstnaných vzrostl o 45,9 tis. (Saxo: 8,5 tis., konsensus 15 tis.).

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Název Saxo Konsensus Předch.
Velká Británie 08:30 Průmyslová výroba mezim. (KVĚTEN) 0,3 % 0,4 % -0,4 %
Německo 10:00 Průmyslová výroba mezim. (KVĚTEN) 0,9 % 0,9 %
USA 12:30 Nové / stávající žádosti o podporu v nezam. 460tis./4600 tis. 472tis./4616tis.

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ Rez. na 1,2670-80 prozatím odolává. Nakupujeme při poklesech k 1,2630, cíl 1,2750. Stop pod 1,26.
USDJPY 0 Průlom nad 88,10 bude znamenat vzestup, který je limitován úrovní 88,50-60 před obratem.

EURJPY 0 Může se dostat nad 112,0, ale support se posune výš na 110,80 pro horizontální obchodování.
GBPUSD 0/+ Oček. testování 1,5250. Nakupujeme při poklesech pod 1,52, stop pod 1,5150. Příští cíl 1,5330.
AUDUSD 0/+ Prolomení 0,8710 nyní poskytuje základnu. Bezprostřední rez. na 0,8755, ale cíl nad ní na 0,8820.
USDCAD 0 Pásmo se posouvá níž. Předpokládáme pohyb v pásmu 1,0450-1,5020.

FX-opce Komentář
EURUSD Ve čtvrtek a pátek můžeme zajímavě nakoupit EUR call v evropské seanci se striky v pásmu
1,2750-1,28 a front end RR. K začátku seance v NY se křivka stáčí dolů.
USDJPY Po včerejším výprodeji objemů se gamma obchoduje za slušné hodnoty, zejména když se spot
stále může propadnout pod 8700 a křivka vypadá strmě.
AUDUSD Objemy zahájily níže, ale poptávka se zlepšila, když se spot zase dostal pod 8500. Kupující
AUD put opcí stále dominují se striky kolem 8250 na 2-3 měsíce.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při poklesech k 6048 a cílujeme na 6100. Stop pod 6024.
FTSE 0/+ Nakupujeme při poklesech k 5055 a cílujeme na 5090. Stop pod 5037.
S&P500 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1053 a cílujeme na 1062. Stop pod 1049.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0 1210 jako dočasný vrchol. Pravděpodobně oscilace kolem 1200. Předpokládané pásmo 1194 – 1210.
Stříbro 0 Očekáváme, že se odraz zastaví poblíž 18,20. Pravděpodobný pohyb v pásmu 17,90-18,20.
ROPA (CLQ0) 0 Rez. na 75,0 odolává. Průlom pod 74,50 může urychlit pohyb znovu k 74,0, jinak pásmo 74,50-75,0.

07 července 2010

7.7. Komentář Kena Vekslera

Dobré ráno,

letní sezóna vládne a s ní chabé objemy a nevýrazné cenové pohyby. Samozřejmě s výjimkou EURUSD, který se pokusil (a na chvíli úspěšně) o dosažení Fibonacciho úrovně 1,2650 a včera se obchodoval až na maximu 1,2663, než začal pomalu klesat zase dolů. Akciové trhy vypadaly včera zajímavě asi tak 10 minut, když se S&P pokusil vystoupat na hladinu 1045.

A když se mu to nepodařilo, po celý zbytek seance sklouzával dolů na již známou úroveň 1025. Neschopnost prolomit tuto horní hranici je pro mě signálem, že se dočkáme ještě hlubšího propadu, a tak budu prodávat při vzestupech se stoplossy umístěnými nad úroveň 1055. To samozřejmě není celkově dobrým znamením pro trh rizikových aktiv, a koresponduje to tudíž s mou tendencí prodávat EURUSD.

Obchodníci si ale i v příštích dvou týdnech musejí zachovat objektivní přístup vzhledem k tomu, že nás čeká záplava rizikových událostí ze dvou samostatných, ale přesto příbuzných táborů. Nejprve tu máme už příští týden začátek americké výsledkové sezóny, která podle mého názoru musí přinést hvězdné výsledky, aby tento trh zvedla ze sedaček a vzbudila vůbec nějakou jeho pozornost.

Na druhé straně budou zveřejněny výsledky stress testů evropských bank. Pokud jsou tyto testy aspoň trochu seriózní, měli bychom opravdu lépe pochopit, jak špatně vypadá situace pro evropské banky a jaká je potřeba dalších kapitálových injekcí nebo jak dalece bude třeba banky zavírat. To by samozřejmě mělo negativní dopad na EURUSD a přispělo by to k jeho dalšímu prodeji při posílení.

Ani dnes kromě akcií s trhem nic moc hýbat nebude, protože dnešní kalendář je poloprázdný.

Můj pohled na ostatní páry zůstává poněkud zamlžený a na letním trhu je obtížné fakticky zjistit, kam se bude trh ubírat, ale i tak se podívejte níže, jak to vidím já:

GBPUSD zůstává na straně nabídky, ale prozatím v mezích pásma 1,5225/30 až 1,4980. Nejbezpečnější tak bude držet se přesně tohoto scénáře, s těsnými stoplossy z obou stran.

Pokud jde o EURUSD, čtěte výše, a pokud jde o úrovně, slyšel jsem o mírných stoplossech těsně pod úrovní 1,2560 a nákupních příkazech okolo 1,2520.
Páru USJPY je souzen pokles, ale možná když jen budete zpovzdálí sledovat, taky se nic nestane.

Pár AUDUSD pomalu nachází pevnější půdu pod nohama a propady jsou stále mělčí a mělčí. V průběhu dne zůstávám krátký, nicméně až s úrovní 0,8420/30 předpokládám konec dalších poklesů.

Tím by byl trh, který je oficiálně v režimu spánku, vyřízen.
Hodně štěstí a možná si raději místo sledování nezábavného trhu vyrazte na sluníčko.

S pozdravem

Ken Veksler.

7.7. FOREX Market Update

Rizikové měny zase v oblibě, ale na jak dlouho?
(7. 7. 2010)
Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank
Obrat v ochotě riskovat, který zaznamenala Asie včera odpoledne, pokračoval i během nočního obchodování, a to navzdory některým neuspokojivým údajům z USA.

Mezi pozitiva, která vedla k vzestupu chuti k riziku, patřily debata o velkých infrastrukturních projektech v západní Číně, což povzbudilo šanghajskou burzu (následně vyšlo najevo, že se jedná o starou zprávu, jelikož některé projekty již probíhají), úspěšná aukce španělských dluhopisů a optimističtější komentáře ze strany RBA.

Velké Británii dodal další vzpruhu průzkum BCC, který vykázal nejrychlejší růst ve službách za poslední dva roky a za 2. čtvrtletí předpokládá silný růst o 0,6-0,7 %.

Špatnou zprávou byl americký index nákupních manažerů ISM ve službách, který sklouzl z předchozích 55,4 na 53,8, což je poměrně dost pod očekávanými 55,0 Ještě více deprimující je, že komponent zaměstnanosti po květnovém vzestupu nad 50, kam se dostal poprvé od prosince 2007, klesl znovu pod tuto magickou hranici. To stačilo k tomu, aby Wall Street vyklidila svá maxima, ale i tak se jí podařilo po nedávném odrazu uzavřít v kladných číslech.

Dnešní údaje přinášejí finální hrubý domácí produkt eurozóny za první čtvrtletí a německé podnikové objednávky. Je možné, že uslyšíme nějaké novinky o plánech na stres testy bank v EU, neboť Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS) možná uveřejní metodiku, která se bude v těchto testech používat.

Ještě stále se diskutuje o tom, zda opravdu uveřejní jména bank, které se těmto stres testům podrobí (selektivita v tom nejlepším slova smyslu!). Regulátoři jistě stojí před úkolem vytvořit takové testy, které budou mít široký záběr a budou dostatečně přísné, aby je trhy respektovaly, ale ne tak tvrdé, aby velké množství bank propadlo.

Bude-li test příliš mírný, můžeme být svědky toho, jak bude euro sraženo ze svého současného býčího piedestalu.

V USA opět klidné obchodování, zveřejněny budou pouze týdenní údaje o žádostech o hypotéku. Z Kanady přijdou jen údaje o indexu nákupních manažerů Ivey za červen. Ve zbytku týdne se pozornost přesune na čtvrteční data o zaměstnanosti v Austrálii, spolu s výsledky pravidelných jednání BoE a ECB ve stejný den.

7.7. Výhľad pre EURUSD

- Po vcerajsich horsich datach z USA sa zda, ze FED tak skoro nebude zvysovat urokove sadzby. Ekonomicke data v poslednom obdobi hovoria, ze rast US ekonomiky sa spomaluje, co nuti FED ponechat sadzby na nizkych urovniach.

- Dnesny vyvoj by mohli negativne pre EUR ovplyvnit len horsie data o priemyselnych objednavkach z GE.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne pozitivny. Pasmo 1.2570-75 by malo limitovat straty pred dalsim narastom ku 1.2675 EURUSD. Stop pod 1.2525.