09 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 09.07

Dobré ráno,

tak je tu konečně pátek a končí nám týden, který nedokážu popsat jinak než jako nezapomenutelný.
Noční obchodování ukázalo, že chuť k riziku, která na trzích převládá několik posledních dnů, zůstává na rtech obchodníků i nadále a že se ze všech obchodníků na měnových trzích nyní stávají obchodníci s akciemi, protože na akciových trzích vyhlížejí případné signály, které by jim ukázaly, kterým směrem se v obchodech s měnami vydat. Index S&P si drží své nedávné zisky a v jeho stopách se vydaly i asijské indexy, Nikkei vzrostl o cca 2,5 % a podobné nárůsty zaznamenaly i další asijské burzy. V noci byla v USA zveřejněna tolik očekávaná a tolik odkládaná zpráva o údajné manipulaci Číny se směnným kurzem juanu a jak se všeobecně víceméně očekávalo, zpráva ukázala na údajného viníka jen velmi mlhavě, pokud vůbec. Většinu případných argumentů, které ve zprávě mohly zaznít, samozřejmě umlčela preventivní reakce Číny v předvečer schůzky G20, a Američané si teď mohou jenom rozpačitě koumat nad tím, jak na viníka oficiálně ukázat…

Pokud jde o měny, jistě si dovedete dobře představit, že po měnových párech jako EUR, AUD, GBP a CAD i nadále přetrvává slušná poptávka, neboť DXY se dnes ráno nachází na velice důležité úrovni podpory 83,50/65, který protíná trendová linie, jejíž počátek lze vysledovat až do listopadu loňského roku. Co se stane, pokud bude úroveň podpory prolomena? Pokud to zjednodušíme, znamená to, že bychom měli očekávat útok na EURUSD na opční bariéry na úrovni 1,2750 a jejich prolomení a následně by mohlo dost pravděpodobně dojít k aktivaci stop příkazů na úrovni 1,2800, načež bychom se opět mohli vrátit trochu níže. Pokud jde o AUD, i po této měně je slušná poptávka, ovšem předtím, než bych vsadil na další nárůst, by muselo dojít k prolomení úrovně 0,8880/90. Takové prolomení je ale podle mého názoru na druhé straně dost pravděpodobné a v takovém případě bych svoji strategii přehodnotil a budu se snažit prodávat při prolomení další bariéry –budu ale muset být trpělivý, protože k prolomení podle mého názoru nedojde jedním rychlým pohybem.

GBPUSD se celkovém trendu trochu vzpírá – po větší část měsíce sice tento pár vykazoval značnou sílu, ale stále není schopen dostat se přes dobré nabídky (ochrana opcemi), které jsou nad úrovní 1,5230. Moje pozice vůči libře je už nějakou dobu celkově medvědí a cítím, že při čekání na celkový pohyb směrem dolů se i nadále vyplatí pohybovat se v pásmu, které se vytvořilo mezi 1,5220 a 1,5090. Nad úrovní 1,5240 jsou umístěny těsné stop příkazy, dokonce s možností, že prolomení, pokud k němu vůbec dojde, odhalí indikátor stop-and-reverse .

USDJPY byl v posledních dnech obchodování o něco zdravější, ale stále se obchoduje špatně a myslím si, že v dohledné době nic ani vzdáleně zajímavého nad úrovněmi 87,80/88.00 moci dělat nebudeme. USDCAD zůstává prozatím odhodlaně, ale očekával bych, že úroveň 1,0330 přibližně do začátku příštího týdne vydrží, je tu jen malá pravděpodobnost, že se podíváme dolů do oblasti podpory na úrovni 1,0280.

Dnešní den příliš údajů nepřinese, pozornost je zaměřena jen na Velkou Británii a Kanadu. Z Británie čekáme údaje o obchodní bilanci a indexu výrobních cen, z Kanady údaje o nezaměstnanosti a započatých výstavbách.

Je pátek a za to jsem vděčný, tak si jej nezkazte nějakým zbytečným hazardem.

S pozdravem,

Ken Veksler

0 komentářů: