24 července 2009

24/7 Ekonomický komentár - kúp, predaj, drž

Pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

Jak se podle vás bude dnes vyvíjet cena ropy a co na ni bude působit?
Na dnešek jsme připraveni na negativní sentiment, kdy za absence zpráv o zásobách nebo poptávce po ropě, bude ropa tažena obecným sentimentem, který je pro dnešek negativní. Čekáme tedy pokles cen ropy.

Zlato v současnoti ztrácí na ceně, jaký je důvod tohoto poklesu?
Zlato od 07/07 posílilo o 5% zejména taženo slábnoucím dolarem. Dolar sílí a my čekáme další posilování zlata, ale mírnější, na dnešek na 958.

Co dnes můžeme očekávat na eurodolarovém trhu?
Na dnešek lze očekávat zastavení rally posledních 10dní, navíc po negativních zprávách Amazon a Microsoft, a to by mělo poslat EURUSD dolů. Cílujeme na úroveň 1,4050.

EURCZK
Koruna včera včera posílila na nejsilnější úroveň v tomto roce, tažena výhradně pozitivním sentimentem světové ekonomiky. Trh nereaguje na žádná makrodata ČR.

24/7 John Hardy on Forex Markets

I really threw up my hands in frustration last night when USD broke to new lows – I have been looking for a break in this slow grinding USD sell-off an the market has not been cooperaing – but now at the close of the day we are getting a big reversal here as the USD turns stronger, supposedly on Microsoft earnings. I’m actually getting my hopes up that we have finally put in a bottom in the USD – though I would like to see some more confirmation here in the coming couple of days.
From a cyclical perspective it makes sense as Bernanke was just out with key testimony and equity markets are on an absurdly unsustainable charge that is most likely a short squeeze more than anything else: evidence abounds that high frequency trading houses have essentially taken over the market like a school of evil sharks and that lousy stocks are outperforming good ones. Company earnings are beating expectations in many cases, but they are still lower than for this quarter last year and they are beating based on austerity and productivity gains (fire an employee and make your scared remaining employees work harder = more profits per employee!).
Earnings are not rising on end demand. UPS was very honest last night about its visibility after a very ugly Q2, saying “we don’t see any convincing signs of firming, [though] it appears that things are flattening out” Also, the S&P500 action higher today occurred on the break of an upside-down head and shoulders formation neckline break that is now reversing after the close. This comes only a couple of weeks after everyone – including CNBC - was talking about the head and shoulders formation that saw a false downside break below 900 (and was immediately reversed to the tune of over 100 points). If markets have shown us anything of late, it is that technical breaks are not working…. Let’s see what the coming couple of days bring before we get too excited about this view. We’ll need to see EM assets and currencies lose their shine as well if this is to blossom into a bigger move.

23 července 2009

23/7 Co dnes čeká EURCZK?

Pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

EURCZK
MF ČR snižuje výhled růstu HDP v roce 2009 na -4,3% z dřívějších -2,3%. Miroslav Singer z ČNB v úterý řekl Reuters, že prostor pro debatu o dalším snížení úrokových sazeb se rozšířil s tím, jak celkovému obrazu hospodářství dominují protiinflační rizika.

EURCZK na předpovědi příliš nereagovalo, trh nezaujala ani aukce 10letých státních dluhopisů, z jejíhož prvního kola vzešel průměrný výnos 5,710%.

Saxo Bank upravuje svoji prognózu růstu HDP ČR na -4.9% v 2009 a -0.8% v 2010.

23/7 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, drž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Po zverejnení hospodárskych výsledkov Morgan Stanley a Wells Fargo sa akciové trhy posunuli na nižšie úrovne. Obidve banky utrpeli dosť výrazné straty z komerčných úverov, čo môže naznačovať další problémový bod americkej ekonomiky a to sú nehnuteľnosti využívané na podnikanie.

- Je isté, že takéto zmiešané výsledky budú ovplyvňovať aj dnešné obchodovanie s ropou.

- Na dnešný deň máme výhľad mierne pozitívny. Doporučujeme nákup po prelomení hranice 65,00 USD/barel s cieľom okolo 66,00.

Aký očakávate vývoj u zlata?
- Dnešný výhľad pre zlato je mierne pozitívny. Doporučujem nákup po prelomení hranice 956 USD/uncu s cieľovou cenou pri 964,00.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- Dnešné obchodovanie by mohlo byť ovplyvnené zverejnením hospodárskych výsledkov firiem Ford a American Express. V prípade Fordu si budeme môcť overiť, či spotrebitelia začali opäť nakupovať nové autá aj s vládnou podporou. Na druhej strane nám American Express naznačí aké majú spotrebitelia momentálne zvyklosti a aká je výška nesplatných dlhov na kreditných kartách.

- Doležité je aj sledovať dnešné zverejnenie údajov o predajoch domov v USA, ktoré by mohlo naznačiť či trh s nehnuteľnosťami už dosiahol dno. Očakávame mierny pokles predajov.

- Vývoj EUR/USD vnímame dnes mierne pozitívne. Vidíme testovanie úrovne 1,4250 – 1,4270. Doporučujeme nákup po prelomení hranice 1,4335. Ak by sa nič také nestalo, tak obchodovanie by mohlo zostať v pásme 1,4150 - 1,4250.

22 července 2009

22/7 Ekonomický komentár

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

CZK
- Po dosť prudkom pohybe EURCZK v júni, sa tento menový pár pohybuje v úzkom pásme. Je možné, že tento trend bude pretrvávať aj v nasledujúcich dňoch vdaka relatívne nízkej likvidite počas letných mesiacov a chýbajúcemu zverejňovaniu ekonomických dát.

Aký vývoj môžeme dnes očakávať na akciových trhoch?
- Akciové trhy sú pripravené otestovať a pravdepodobne aj prekonať januárové maximá.

- Hospodárske výsledky veľkých spoločností (FIAT, Boeing, Eli Lilly) by mali aj dnes potiahnuť akciové trhy vyššie a takisto aj ropu. Na druhej strane by sme mali sledovať aj údaje o nových objednávkach z EÚ a ceny domov v USA.

- Na dnešný deň máme výhľad mierne pozitívny. Doporučujeme nákup po prelomení hranice 65,53 USD/barel s cieľom okolo 67,23. Stop 64,70.

Zlato

- Dnešný výhľad pre zlato je mierne pozitívny. Doporučujeme nákup po prelomení hranice 950 USD/uncu s cieľovou cenou pri 958,20. Stop pod 946,60.

Aký vývoj dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- Po vystúpení šéfa FEDu pána Bernankeho pred americkým kongresom sa EUR výrazne zhodnotilo až nad úroveň 1,4250. Bola to trošku kuriozna situácia, ktorá akoby potvrdila, že FED a trhy by mohli mať rozdielny pohľad na expanzívnu politiku FEDu.

- Bernanke potvrdil, že FED bude pokračovať v expanzívnej politike aj v najbližšom období, pretože americká ekonomika je stále veľmi zraniteľná a nie je ešte správny moment pre tzv. Exit Strategies.

- Vývoj EUR/USD vnímame dnes mierne pozitívne. Podpornú úroveň vídime na úrovni 1,4180-90 ale stále sa pohybujeme v pásme 1,4100 - 1,4250.

21 července 2009

21/7 Ekonomický komentár "Kúp, predaj, drž"

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Americká ropa je teraz pod úrovňou 64 dolárov za barel. Ktorým smerom sa podľa Vás vydá dnes jej cena?
- V poslednych dňoch bolo obchodovanie s ropou silne ovplyvnené rastom akciových trhov. Tento trend by sa mal zachovať aj dnes.

- Akciové trhy vidíme posilňovať, kedze dnes zverejnené výsledky by mali byť lepšie než očakávané. To by malo posunúť aj ropu na vyššie úrovne.

- Na dnešný deň máme výhľad mierne pozitívny. Doporučujeme nákupy po poklesoch smerom ku 64,29 USD/barel s cieľom okolo 65,22.

Zlato sa včera dostalo na 6-týždenné maximum. Očakávate jeho dalšie zdražovanie?
- Aj po dosiahnutí maxima sme mierne pozitívne naladení. Pri zlate doporučujeme nákupy po poklesoch smerom ku 955 USD/uncu s cieľovou cenou pri 964.

Aký vývoj dnes očakávate na eurodolárovom trhu?

- Po výraznom vzraste akciových trhoch vidíme nárast záujmu investorov o rizikovejšie aktíva a tým pokles hodnoty USD.

- Trhy sa budú sústrediť hlavne na vystúpenie šéfa FEDu pán Bernankeho pred americkým kongresom, ktoré aj napriek zvýšenej volatile sprevádzajúcej jeho vystúpenie by nemalo výrazne ovplyvniť obchodovanie.

- Vývoj EUR/USD vidíme mierne pozitívne. Ak by EUR prelomilo hranicu 1,4250 tak môžeme očakávať posilnenie až na 1,4325 – 1,4340. Na druhej strane po včerajšom prelomení magickej hranice 1,42 je tu však aj riziko, že obchodovanie zostane v pásme 1,4100 - 1,4250.