21 července 2011

Blog Kena Vekslera: Další den, další rozhodnutí EU, další summit; nic se ale nezměnilo

21.7.2011
Dosaženo dalšího rozhodnutí, další summit se má konat… A přesto se nic doopravdy nezměnilo. Jediné, k čemu jsou v poslední době tato rozhodnutí/prohlášení/summity dobrá, jsou investiční zprávy, které jemně ovlivňují trh okolo 50/70 bodů.
Stejně jako mnoho dalších jsem dnes ráno četl zprávu o tom, že se Merkelová a Sarkozy přes noc usnesly na druhém záchranném balíku pro Řecko (což mělo za následek 70-ti bodový výkyv u měnového páru EUR/USD). Jediná věc, která mě trošku zmátla je, že jsem si myslel, že již byl v plánu záchranný balíček č. 4 nebo 5 vzhledem k tomu, že druhý balíček prošel před pár týdny…Na druhé straně Atlantiku dal Obama  přednost krátkodobému řešení dluhového stropu před podstatným dlouhodobým snížením státního deficitu a odsunul (jen velice jemně) černý mrak možného krachu, který se již nějakou chvíli vznáší nad Amerikou. Konečné lhůty se musí samozřejmě ještě dohodnout, na což je čas až do deadlinu 2. srpna.
Čínská data byla smíšená až horší a způsobila obavy ohledně australského dolaru, kterému neprospěla ani slabší australská čísla. Nicméně měnový pár AUD/USD zatím vypadá odolně vzhledem k tomu, že australská centrální banka zatím stále hodlá sedět na zadku a nic nedělat. Zatím žádné snížení sazeb (díky západnímu paktu (Westpac), ale…
Trh momentálně očekává výsledky summitu, který začíná dnes ve 13:00 středoevropského času.
Dále nás čekají britské maloobchodní prodeje, týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA a zpráva z Philadelfského Fedu.
Co se týká hlavních měnových párů … je čím dál těžší vytvořit si během letního trhu jasný názor, v čemž hlavně brání političtí tvůrci…
Měnový pár EUR/USD dnes ráno vystopoval pokyny na úrovni 1,4280 a vzhledem k současnému tempu se určitě dostaneme nad úroveň 1,4300, kde je umístěno množství pokynů. Jediné, co zatím lze pozorovat, že obchodníci aktuálně tuto rally neobchodují, vědomě před vynesením výsledků ze summitu. V zásadě vzato je ale takovéto obchodování o nákupech fám a prodejích faktů; jedinou otázkou ovšem zůstává, co jsou tedy kruci ta fakta… myslím, že můžeme jednoznačně říci, že zítra ráno touhle dobou se bude tento měnový pár obchodovat na 1,4180.  
Co se týká GBPUSD, dá se čekat nárůst chuti riskovat a testování hranice 1,6250. Tomu bych se ale vyhnul a zkusil to hrát jinak, přes GBPCAD, který se dostal zpět do nákupního pásma mezi 1,5250 a 80. Stoploss bych umístil o cca  jednu cifru níže, cíl je na 1,5450/5500.
U AUDUSD se dá také čekat pohyb k 1,0800/30, ale to může být pokus z posledních sil. Zde může dojít k prodejům se stoplosem nad 1,0900. Směrem dolů se dá čekat otočka kolem 1:0630/50, možná níže.
USDJPY mohou odvážní a/nebo hloupí koupit kolem 78,50, ale od tohoto páru moc neočekávejte. U JPY bych preferoval spíš dlouhou pozici (jako vždy), ale spíš oklikou přes EUR.
Výsledková sezona se  pomalu chýlí ke konci a výsledky nebyly špatné. Akcie v USA tak vypadají relativně zdravě, ale je třeba vybírat. 

FX Update: Zraky jsou upřeny na summit EU – Francie s Německem našly společnou řeč

Andrew Robinson, 21. července 2011

Kromě toho se proslýchají příznivé zprávy o jednáních o dluhovém stropu USA

První zprávy z dnešního rána, podle kterých Francie a Německo dosáhly shody ohledně záchranného finančního balíku pro Řecko, byly další povzbuzující injekcí pro euro, takže pár EURUSD vystoupal na týdenní maxima a s ním se svezly i další rizikové měny. Žádné další podrobnosti ohledně této shody nejsou známy, nicméně představitelé zemí eurozóny se je dozví dnes na vrcholném jednání EU.

V pozdějších ranních hodinách se obchodování s rizikem opět propadlo poté, co čínský HSBC index PMI klesl poprvé v tomto roce pod hranici 50 bodů, na 48,9 z předchozích 50,1. To je považováno za signál, že čínská ekonomika v návaznosti na nedávná zvýšení sazeb a všeobecně zpomalující globální ekonomiku rovněž ztrácí dech. MMF navíc ve své výroční zprávě o Číně poznamenal, že inflace, realitní bubliny a nedostatečné měnové kontrolní mechanismy představují „významné riziko“ pro finanční a makroekonomickou stabilitu země.

Z dalších zveřejňovaných dat zmiňme japonskou bilanci obchodu se zbožím, která za červen vykázala po třech měsících první kladný výsledek, jak se postupně obnovuje výroba přerušená březnovým zemětřesením. Ačkoli vykázaný přebytek byl pouhých 70,7 mld. JPY, dalece předčil původní odhady. Vývoz již druhý měsíc v řadě vykazoval růst, nicméně meziročně došlo stejně k propadu, zatímco dovoz meziročně vzrostl o 9,8 %, což však bylo méně než očekávání.

Přes noc jsme zaznamenali zvýšenou aktivitu krotitelů rizika, které povzbudil pozitivní vývoj jak v jednáních o americkém dluhovém stropu tak o záchranném balíku pro Řecko.
 Americký prezident Obama ocenil plán šestice senátorů, jehož cílem je snížit schodek o 3,7 bilionů USD v průběhu 10 let, a francouzský ministr financí Juppé optimisticky prohlásil, že summit EU předvede trhům rozhodnost při řešení druhého záchranného balíčku pro Řecko a zamezí šíření problému. Dolar utrpěl v důsledku větší náklonnosti vůči riziku pokles a USDJPY sklouzl pod 79,0, a to i přes poněkud vyšší výnosy z amerických dluhopisů a komentáře ohledně kurzu JPY ze strany Japonska. CAD si udržel pevnou pozici díky vzestupu cen ropy a trh začal vyhlížet brzké zvýšení sazeb kanadskou centrální bankou. Podle zveřejněného zápisu se zasedání BoE neslo ve více jestřábím duchu, než se čekalo, když M. Weale s S. Dalem obhajovali zvýšení sazeb. Na zasedání se také částečně diskutovalo o možnosti pokračování programu odkupu aktiv.

Pokud jde o makrodata, z USA přišlo zklamání v podobě meziměsíčního poklesu prodejů existujících domů o 0,8 % (oproti očekávanému nárůstu o 1,9 %) a opožděná zpráva o spotřebitelské důvěře v eurozóně se propadla pod prognózovanou úroveň na -11,4 (v souladu se sentimentem, který již včera naznačovaly výsledky německého průzkumu ZEW). Seance na Wall Street uzavřela po včerejších ziscích téměř beze změny – index S&P odepsal 0,07 % a Nasdaq 0,43 %.

Dnes budou zraky všech upřeny k summitu EU a prvním podrobnostem o záchranném plánu. Investoři prozatím automaticky reagují nákupem rizika při jakýchkoli pozitivních zprávách, ale tento přístup již možná záhy odezní a navíc musíme vždy počítat se scénářem „kupuj na spekulaci, prodávej, když se potvrdí“. Z makrodat dnes očekáváme údaje o obchodní bilanci ve Švýcarsku, index PMI v Německu a v eurozóně, saldo běžného účtu platební bilance eurozóny a stav veřejných financí a maloobchodní tržby ve Velké Británii. Z USA se pak dozvíme týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, spotřebitelskou důvěru, index cen domů, předstihové ukazatele a index filadelfského Fedu. S prohlášením má vystoupit Ch. Evans z Fedu a B. Bernanke

20 července 2011

Už je to tu? …Měnové trhy v limbu před summitem EU

Přes noc jsme byli svědky volatilní seance. Trhy vytěžily drobná pozitiva z jednání o dluhovém stropu USA a vývoje v otázce finanční pomoci Řecku před důležitým čtvrtečním summitem EU. A. Merkelová upozornila, že od summitu nelze očekávat nic „velkého“ nebo zázračné řešení, i když irský premiér prohlásil, že doufá v komplexní řešení. EUR se vůči dolaru odrazilo až nad 1,42 (na krátko), dolar po návratu rizikového apetitu oslabil a CHF i nadále přicházel o část svých zisků z konce minulého a začátku tohoto týdne. Pokud jde o makrodata, výsledky průzkumu ZEW v Německu byly smíšené. Údaje týkající se aktuální situace jsou poblíž historických maxim a očekávání poblíž 18měsíčních minim – podivná kombinace, která naznačuje, že respondenti vidí budoucnost v tmavých barvách (nepochybně pod vlivem jednání o zadlužení eurozóny), ale v tuto chvíli zažívají dobré časy.
Realitní trh v USA přináší i nadále sérii lepších výsledků. Započatá výstavba vzrostla v červnu ve srovnání s předpokládanými 2,7 % meziměsíčně o 14,6 % a prognózy předčil také počet stavebních povolení. To spolu s lepšími vyhlídkami ohledně dluhového stropu USA a některými silnými čtvrtletními hospodářskými výsledky pomohlo Wall Street k nejlepšímu dni od března a k obecnějšímu nárůstu ochoty riskovat. Bank of Canada zachovala sazby beze změny na 1 %, ale v doprovodném prohlášení použila silnější jestřábí rétoriku, což signalizuje, že cyklus zpřísňování politiky by mohl začít spíše dříve než později. Na základě toho CAD překonal očekávání, čemuž pomohlo také oživení cen ropy až nad 98 USD za barel.
Asijská seance byla jednou z nejklidnějších za poslední dobu. I dnes bude zveřejněno málo údajů a vzhledem k nadcházejícímu summitu EU je obchodování utlumené. Co se týče zveřejňovaných údajů, australský předstihový ukazatel Westpac se poprvé od ledna propadl do negativního teritoria. Údaje o volných místech pro kvalifikované pracovníky DEWR zůstaly v červnu na stejné úrovni.
Jedinou další událostí, která stála za povšimnutí, byl projev P. Hoeniga z kansaského Fedu, zapřisáhlého kritika programu QE2 Fedu a nehlasujícího člena FOMC, který se nechal slyšet, že americká ekonomika poroste v několika nadcházejících letech mírným tempem (2,5-3,0 %). Znovu tvrdě zkritizoval program nákupu dluhopisů, který Fed nedávno realizoval, a označil jej za monetizaci dluhu ve výši 600 mld. USD. Svými prognózami růstu se P. Hoenig strefil přímo doprostřed prognóz Fedu na letošní rok, ovšem na spodní hranici rozpětí pro léta 2012 a 2013.
Evropa očekává ceny výrobců z Německa a zápis z jednání Bank of England. Více pozornosti pravděpodobně přiláká zápis z jednání BoE, který vyjasní, zda budou realizována další stimulační opatření (další špatná zpráva pro GBP).
Severoamerická seance přinese další informace z oblasti bydlení, a to údaje o prodeji existujících domů v USA za červen. Kanadská centrální banka by mezitím měla vydat zprávu o měnové politice, která je výsledkem včerejšího jednání o sazbách. Zveřejněny budou také kanadské velkoobchodní tržby a později pak informace o důvěře spotřebitelů v eurozóně.

19 července 2011

Vábení zlata

Ole S. Hansen, Senior Client Advisor

Když se mluví o zlatě, vyvolává to v lidech silné emoce, protože několikaletý růst cen zlata od roku 2000, který je zvláště markantní od roku 2009, rozdělil lidi na dvě skupiny – na ty, kteří zlato milují, a na ty, kteří ho nenávidí.
Je však bez debaty, že zlato odedávna hrálo zvláštní úlohu coby jedinečný nositel hodnoty. (Veškeré zlato na celém světě by se vešlo do krychle o hraně dlouhé 20 m.) Zlato nepůjde nikdy vytvořit, ačkoli se o to mnozí alchymisté snažili, a zlato nelze nikdy zničit, protože na rozdíl od stříbra a základních kovů není rozpustné v kyselině dusičné. Zlato je symbolem prosperity a přízně štěstěny a uchovává rodinné bohatství po celé generace.
V Římě kolem roku 0 n. l. si mohl římský občan za jednu unci zlata koupit celou uniformu. V roce 2011 si businessman může také koupit svoji „uniformu“ za jednu unci zlata, z čehož je vidět, že hodnota zlata se v průběhu staletí nezměnila.
Od finanční krize roku 2008 se investoři začali stále více poohlížet po alternativách k tradičním investicím, které představují dluhopisy a akcie. Pro zlato je tento přesun investic velice přínosný, protože jeho snadná dostupnost i jeho výhody ho přímo předurčují stát se stále oblíbenější investicí prakticky pro každého, drobným investorem počínaje a tím největším a nejprogresivnějším hedgovým fondem konče.

Podle investiční divize Barclays Capital vzrostly za poslední tři roky celkové investice do komodit o 265 mld. USD na 425 mld. USD. Hnacím motorem tohoto raketového růstu je zejména zlato, přičemž žlutý kov v současnosti představuje více než třetinu všech investic do komodit.

Co je tou hnací silou, která stojí za fenomenálním úspěchem zlata jako investice? Finanční krize roku 2008 otřásla důvěrou lidí ve finanční systém, protože centrální banky musely zaplavit trh hotovostí za supernízké sazby, aby vůbec udržely finanční instituce nad vodou. To odstartovalo býčí hon na komodity, protože investoři začali pátrat po hmotných aktivech s omezenou nabídkou, u nichž je tudíž vyšší šance, že si svoji hodnotu udrží. Zhruba ve stejné době ukončily důlní společnosti dosavadní praxi termínového prodeje své produkce, čímž značně okleštily nabídku na trhu.
Důsledkem těchto supernízkých sazeb byl nárůst inflace, což znamenalo, že návratnost aktiv s pevným výnosem, jako jsou např. dluhopisy, se dostala do záporu, protože jejich výnos byl nižší než míra inflace. Takový scénář je dobrý pro bezúročná aktiva, jako je např. zlato, protože při držbě zlata se cena ušlé příležitosti rovná nule.
Další důležitou změnou je chování centrálních bank, které v průběhu posledních dvou desetiletí až do nedávné doby byly hlavními prodejci zlata. Tato praxe však v roce 2009 ustala a v loňském roce se staly čistými kupci, protože rozvíjející se ekonomiky jako Čína, Rusko a Indie se snažily diverzifikovat své vnitrostátní rezervy za účelem jejich ochrany před vyšší inflací a potenciálním poklesem hodnoty dolaru.
Drobný investor tradičně investoval do zlata prostřednictvím šperků a akcií společností těžících zlato, zatímco institucionální investor do futures a fyzického zlata. V souvislosti s nástupem stále populárnějších veřejně obchodovaných fondů neboli ETF se však tento trh v posledních pěti letech otevřel všem.
Jedná se o veřejné investiční fondy, které se stejně jako běžné akcie obchodují na burze. Tyto fondy jsou pasivně řízeny, aby přesně odrážely výkonnost podkladového trhu. Rozdíl mezi výkonností těchto fondů a výkonností referenčního indexu je zde proto nízký, takže by s přihlédnutím k poplatkům měly poskytovat prakticky stejnou návratnost jako trh, od něhož jsou odvozeny. Růst zlatých ETF způsobil, že zlato a stříbro se stalo součástí portfolií mnoha nových investorů.
Během června a července jsme zaznamenali další eskalaci evropské dluhové krize, stejně jako tomu bylo přibližně ve stejnou dobu vloni, kdy začal vyplouvat na povrch zoufalý finanční stav řecké ekonomiky. Od té doby obdržely finanční podporu další země jako Portugalsko a Irsko a ratingové agentury pokračovaly ve snižování úvěrové bonity těchto zemí na periferii eurozóny.
Americká ekonomika zaznamenala ve stejné době větší zpomalení ekonomického růstu, než se očekávalo, a to zejména v důsledku růstu cen energií a dominového efektu březnového zemětřesení a tsunami v Japonsku.
Bude tedy vytrvalý růst pokračovat? Myslíme si, že bude, byť pomalejším tempem, než jak tomu bylo v roce 2010, kdy dosáhl téměř 30 procent, což je zhruba o 10 procent více, než je roční průměr za posledních deset let. Faktory, které jsou motorem růstu cen drahých kovů, stále přetrvávají a jejich vliv na ceny by měl pokračovat i ve zbývající části roku. Jakékoli korekce by měli využít kupci, a to buď centrální banky, nebo investoři, kteří pohlížejí na zlato jako na dlouhodobě ziskovou investici.
Zadlužení zemí eurozóny je i přes politickou vůli k nalezení řešení problémem a spolu s přetrváváním záporných reálných výnosů v některých ekonomikách bude zlatu poskytovat podporu. Předpokládáme, že zlato bude pokračovat v konsolidaci v pásmu 1 500 až 1 600 dolarů, ale v nadcházejících měsících upřednostňujeme růst případně až k úrovni 1 650.

18 července 2011

Zlato na novém rekordu díky obavám na obou stranách Atlantiku

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Komoditám se v uplynulých několika týdnech dařilo mazat červnový propad, během kterého došlo k redukci spekulativních pozic. Hlavní komoditní indexy jsou zpět v černých číslech a za uplynulé dva týdny zaznamenala zisk většina sektorů.

Stejně jako u ostatcích tříd aktiv, tak i komoditní obchodníci bedlivě sledují vývoj na obou stranách Atlantiku. Evropská dluhový krize v plném proudu a politici i centrální bankéři se snaží zabránit nákaze dalších zemí jako je Itálie, které trpí pod zřejmými útoky spekulantů. Americké vládě se nedaří prosadit zákon, kterým navýší dluhový strop, jinak hrozí riziko snížení ratingu a bankrotu. Uprostřed toho spolu svádí boj euro s dolarem a zatím neznáme vítěze.

Cena ropy se drží, rezervní kapacita klesá

Polovina ropy, kterou chtěla Mezinárodní energetická agentura uvolnit ze strategických rezerv, je už na trhu. Pokud bylo cílem snížit cenu ropy, tak to se zatím nepovedlo. Ropa Brent stojí 116 dolarů a cena se od uvolnění rezerv téměř nezměnila, naopak je na trhu stále cítit napětí díky nedostatku kvalitní ropy z Libye. Cena ropy WTI je níže, ale jako benchmark slouží právě Brent.

Forwardové ceny se příliš nemění díky obavám o rezervní kapacitu. Zvýšená poptávka ze strany rozvíjejících se zemí v následujících měsících a letech bude zatěžovat producenty i nadále. Mezinárodní energetická agentura (MEA) minulý týden zveřejnila zprávu, ve které v roce 2012 předpovídá růst spotřeby ropy o 1,47 milionů barelů denně na 91 milionu barelů. Připustila také, že vysoká cena ropy může předpověď snížit.

Cena ropy Brent je tento rok průměrně 111,40, tedy 39 procent nad průměrem roku 2010. To spolu s vyššími cenami potravin negativně ovlivňuje ekonomickou aktivitu domácností v západních zemích a představuje riziko dalšího poklesu.

Protože krize v Libyi stále není vyřešená, bude zajímavé sledovat, zda se MEA rozhodne uvolnit více než původně zamýšlených 60 milionů barelů. Rozhodnutí bude známé do 30 dnů po původním oznámení, což je tento pátek a spekulace budou do té doby ovládat trh.

Brent se zářijovým dodáním se obchoduje za 114 až 120 dolarů a trh věnuje pozornost vývoji ekonomické situace na obou stranách Atlantiku. Jakmile se prezident Obama dohodne s republikány na stropu pro výši zadlužení, dá se čekat, že trh obrátí pozornost znovu k evropské dluhové krizi a to bude znamenat podporu pro dolar, což znamená slabší podporu pro ropu.

Obavy z vývoje dluhů podporují zlato a stříbro

Zlato minulý týden vytvořilo nový rekord hned v několika měnách, protože těží z makroekonomického vývoje na obou stranách Atlantiku. Býkům na zlatě hraje do karet horšení situace v Evropě, možnost dalšího kola monetárního stimulu v USA a možného zhoršení ratingu.

Během posledních měsíců investoři část peněz ze zlata stáhli. To nyní zlatu pomáhá zpět výše, i když jsme v měsících, kdy je fyzická poptávka po zlatě tradičně slabá.

Máme za sebou devět ziskových dní v řadě a tak bych čekal určitou konsolidaci kolem 1550 USD, kde je podpora a na 1600 dolarech rezistence. Dokud se makroekonomická situace nezlepší, není důvod, aby růst ceny zlata nepokračoval. Pokud se zlatu podaří překonat 1600, může růst ceny pokračovat až na horní okraj růstového kanálu, tedy na 1680.

Také stříbru se daří profitovat na rally zlata, protože stříbro je stále významně pod maximy dosaženými v dubnu. Růstem překonalo zlato, ale nyní je uvězněno v pásmu 6ti dolarů. Rezistenci představuje 40 USD.

Ceny obilovin rostly díky silným fundamentům

Pokles ceny obilovin z konce června a začátku července se zastavil. Růstu cen pomáhají vysoké teploty a zvýšený export. Výprodej byl na trhu ještě umocněno spekulanty,kteří se ve spěchu stahovaly z trhu. Díky tomu je ale trh v lepší kondici a může tak lépe reagovat na fundamentální zprávy. Díky nim rostla ceny rýže a pšenice. Předpovědi počasí ukazují v USA na pokračující horké a suché počasí.

Rýže se vyšplhala zpět na úrovně z roku 2008

Cena rýže na burze v Chicagu v uplynulém měsíci přidala 13 procent. Důvodem je menší americká úroda a nejistota ohledně thajské politiky. Thajsko je největší exportér a pokud svým farmářům dí nízké ceny, může to zvednout ceny exportní, což by se projevilo v cenách světových. Odhad úrody v USA byl snížen z 7,55 milionů tun na 6 milionů tun díky suchu v Texasu a záplavám.

Rally na cukru se zpomalila

Cena cukru od květnových minim přidala 47 procent a ustálila se kolem 30 dolarů za unci. Ministerstvo zemědělství zveřejnilo zprávu, podle které jsou zásoby nižší, než by měly být. Dá se čekat, že cena bude náchylná k výkyvům, navíc většina podpůrných zpráv je už v ceně zapracovaná.

Zemní plyn jde nadále do strany

Po té, co cena znovu testovala 4 dolarovou hranici, došlo k prudké otočce zpět do středu pásma. Trh je uvězněn mezi očekáváním, že dojde k rychlému nárůstu zásob a mezi očekáváním vysokých teplot ve dvou třetinách USA, což má zpravidla za následek vyšší spotřebu. Navíc se blíží hurikánová sezóna, vývoj hurikánů se dá sledovat na www.nhc.noaa.gov .

Bavlna se vrací zpět k zemi

Cena dále klesala, protože obavy o vývoj počasí v USA převážily všeobecně lepší podmínky, které mohou světové produkci pomoct odrazit se od nízkých úrovní v sezóně 2010/2011.

FOREX UPDATE: Během událostmi nabitého asijského začátku nového týdne navlékl CHF žlutý trikot

Andrew Robinson

Během začátku asijského obchodování na burze převládla silná poptávka po CHF v celé řadě měnových párů, přičemž aktivace stop příkazů poslaly EURCHF dolů na nové rekordní minimum na úrovni 1,1365. Velice aktivní byly na Forexu taky všechny související měnové páry a někteří se domnívají, že tyto pohyby souvisely s refinancováním hypoték poskytnutých v CHF. Novozélandská inflace byla ve 2. čtvrtletí vyšší, než se očekávalo, a podle zveřejněných údajů vzrostla mezičtvrtletně o 1,0 % a meziročně o 5,3 %, což pomohlo NZD, jinak však vstup do nového týdne probíhal v poklidném duchu a k umírněné náladě přispěl také dnešní japonský svátek.

Pokud jde o data, nic dramatického se nedělo, britský index cen domů podle agentury Rightmove se meziměsíčně propadl o výrazných 1,6 %, což je první negativní výsledek v roce 2011, a podle zveřejněné zprávy se dá očekávat, že tlak na pokles cen vyvolaný sezónními faktory, nedostatkem financování na nákup domů a nízkou důvěrou kupců bude přetrvávat i v následujících měsících. Australský prodej motorových vozidel se odrazil od květnového revidovaného propadu o 7,5 % a zaznamenal v červnu nárůst o 1,3 %, což lze vysvětlit obnovením dodavatelského řetězce narušeného japonským zemětřesením. Singapurský vývoz vykázal v červnu minimální nárůst, neboť narušení dodavatelského řetězce a zpomalující globální ekonomika i nadále sužují tuto exportně orientovanou zemi. Vývozy vzrostly meziročně o 1,1 % oproti původně očekávaným 3,8 % a oproti revidovanému květnovému nárůstu o 7,6 %. Tento slabý výsledek byl zaznamenán i přesto, že se volatilnímu farmaceutickému sektoru v červnu dařilo lépe, neboť nejvíce utrpěly vývozy elektroniky.

Evropský kalendář událostí zeje prázdnotou s výjimkou zápisu z posledního zasedání švédské centrální banky Riksbank (zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů na 2,0 %) a Severní Amerika bude mít oči upřené na kanadské transakce s mezinárodními cennými papíry, americký příliv kapitálu TIC a index stavitelů domů NAHB.

V pátek se hlavní pozornost soustředila na zátěžové testy bank v EU. O rozruch se v průběhu obchodní seance postaraly protichůdné spekulace o tom, kdo testy prošel či neprošel. Konečné výsledky ukázaly, že v případě katastrofického scénáře (patřil by do něj i řecký bankrot?) neprojde osm bank, avšak znepokojivý počet bank by prošel jen s odřenýma ušima. AUD byl také v centru pozornosti, protože se stále více hovoří o tom, že RBA do prosince sníží sazby (některé snad už příští měsíc) a dále se jedná o velkém obchodu v oblasti fúzí a akvizic. Tyto zprávy způsobily propad kdysi silné měny na třídenní minima.

Index spotřebitelských cen v USA následoval trend nastolený předchozí den indexem cen výrobců, přičemž celkové číslo bylo kvůli nižším cenám energií mírně pod hladinou očekávání, kdežto jádrový údaj zůstal nezměněn. Index podnikatelské nálady NY Fedu údajem -3,76 (oproti očekávaným +5,0) prodloužil své slabší období a očekávání zklamala i průmyslová výroba a využití kapacit. Sérii slabých dat završil index spotřebitelské důvěry podle University of Michigan, který se propadl na nejnižší úroveň od března 2009, čímž potvrdil předpoklad, že růst ve 3. čtvrtletí začne z velice nízké úrovně, a zpochybnil výhled Fedu na oživení ve 2. pololetí. Wall Street zakončil nejhorší týden z posledních pěti kladným číslem, které však bylo spíše důsledkem hvězdných výsledků společnosti Google než nějakého obecného obratu k lepšímu.

Kromě makroekonomických údajů se tento týden pozornost zaměří hlavně na pokračující debatu ohledně amerického dluhového stropu (americký prezident B. Obama o víkendu prohlásil, že „už nemáme moc času“). Dále také můžeme před čtvrtečním summitem EU očekávat politické „zaujímání postojů“ k otázce Řecka. Německá kancléřka A. Merkelová už dopředu varovala, že se summitu nezúčastní, pokud se do jeho začátku nedosáhne dohody o výrazném zapojení soukromých investorů do plánu na pomoc Řecku.

Držte si klobouky, tenhle týden to může být pěkně divoká jízda ….