01 října 2010

Měny si prošly volatilním závěrem měsíce/3. čtvrtletí

Včerejší konec měsíce a třetího čtvrtletí byl ve znamení volatility a mnoho měnových párů zažívalo prudké výkyvy. Hned na začátku obchodování oslabilo EUR v reakci na snížení dluhového ratingu Španělska agenturou Moody’s a na Irskem oznámené znárodnění Anglo Irish Bank. Jednotná měna ale prokázala svoji houževnatost a silně se odrazila, k čemuž přispěl čas fixací souvisejících se závěrem měsíce, které EUR přály. Nejnovější zprávy naznačující, že španělské údaje týkající se HDP možná byly poslední tři roky uměle navyšovány, EUR poněkud srazily, ale i tak jsme uzavírali na maximech za posledních 5 a půl měsíce. Také GBP prožívala jízdu na horské dráze, přičemž A. Posen poněkud zmírnil své výzvy k dalšímu kvantitativnímu uvolňování a svým kolegům ve Výboru pro měnovou politiku oznámil, že si svůj dosavadní názor možná nechá vymluvit. S koncem měsíce se obchodovalo ve velkých objemech, ovšem GBP se zastavila před úrovní 1,60 a poměrně vehementně ustoupila.

Pokud jde o zveřejňovaná data, konečná výše amerického HDP za 2. čtvrtletí byla revidována mírně směrem nahoru na mezičtvrtletních 1,7 % (v přepočtu na rok) namísto předchozích 1,6 %, ovšem všechny překvapil chicagský index nákupních manažerů (PMI). Jeho hodnota vystoupila z 56,7 bodů na překvapujících 60,4 bodů (i když index NAPM – Milwaukee se propadl z 59,0 na 50,0 bodů).

Mezitím týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly z 469 tis. revidovaných minulý týden směrem nahoru na 453 tis., což je nejnižší číslo od 10. července.

Teď, když jsme se už zbavili zkreslujících pohybů souvisejících s koncem měsíce, ještě chvíli potrvá, než zjistíme, zda se technické nastavení plynoucí z pohybů měn potvrdí či odmítne (viz Johnovy poznámky k tématu). Dnes byl čínský a hongkongský trh uzavřen, peněžní toky tak byly v Asii sporadické, ale přesto se nám dostalo série ekonomických údajů, abychom se nenudili. Míra nezaměstnanosti a index spotřebitelských cen v Japonsku víceméně splnily očekávání, ale čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu číslem 53,8 předčil odhady (už 19. měsíc po sobě se pohybuje nad hodnotou 50), čímž se při zvažování dalších pozic mírně upřednostnilo riziko.

Během evropské obchodní seance očekáváme německé maloobchodní tržby, výsledky indexu nákupních manažerů z většiny evropských zemí a Skandinávie jakož i míru nezaměstnanosti v eurozóně. Americká obchodní seance přináší americké osobní příjmy a spotřebu, michiganský index důvěry, index aktivity ve zpracovatelském průmyslu a cenový index spolu s výdaji ve stavebnictví. Ve Fedu promluví W. Dudley a Ch. Evans.

Vítejte ve Q4 (4. čtvrtletí)! .... nebo je to QE II (kvantitativní uvolňování č. 2)? .... nebo Q.E.D (quod erad demonstrandum)?

Dnešnímu událostmi nabitému dni dominuje index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM

Včera jsme se dočkali třetího pokusu o prolomení úrovně 1150, který však nebyl úspěšný. Očekáváme tedy pohyb dolů a testování hladiny 1120.

Co se děje?
Každý vám jistě odpustí, když si budete myslet, že dnešek je „mezinárodním dnem indexů nákupních manažerů“. Výsledky indexů PMI se budou zveřejňovat po celém světě, ale největší pozornost na sebe nepochybně strhne americký PMI – index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM. Očekávání dozajista povzbudil včerejší chicagský index nákupních manažerů, který byl mnohem lepší, než se předpokládalo, na konci evropského obchodování nicméně došlo k výprodeji rizika.
Po obchodování v pásmu během včerejší americké seance dnes evropské akciové trhy otevřou se vší pravděpodobností asi o 0,4 % výše. Převážná většina obchodování v pásmu, jehož jsme v poslední době svědky, je způsobena spíše pojišťováním zisků, než že by trhem hýbaly fundamentální zprávy. Zaznamenali jsme několik pokusů o dosažení vyšších maxim, které však nebyly úspěšné, a to přimělo obchodníky chránit si své zisky. V posledních několika dnech jsme se také blížili konci měsíce a čtvrtletí, což znamená, že obchodníci na sebe nebrali žádné další riziko. Pokud nebude zveřejněna nějaká aktuální zpráva o určité ekonomické otázce, o které se dosud nediskutovalo, sledujte dnes a v příštím týdnu obchodování (chování cen), abyste si udělali představu o tom, kam trh v nejbližší době asi zamíří.

Trhy v přehledu
Největší pozornost na sebe dnes pravděpodobně strhne index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM, zvláště pokud bude odrazem včerejšího chicagského indexu nákupních manažerů. Chicagský index nákupních manažerů včera vykázal růst z 56,7 na 60,4. Index nových objednávek rostl v souladu s kompozitním z 55 na 61,4. Později se ale Milwaukee index nákupních manažerů v září propadl až na 50, oproti 59 v předchozím měsíci.
Na všechny evropské a americké indexy nákupních manažerů se ještě dnes podíváme, ale údaje z Číny již byly zveřejněny a vykazují vyšší míru ekonomického růstu než v minulém měsíci – nárůst z 51,7 na 53,8. To je nejvyšší údaj od květnové hodnoty 53,9. Indexy nákupních manažerů z Německa a eurozóny se pravděpodobně příliš měnit nebudou, neboť jde pouze o revizi již uveřejněných údajů.

Dnes budou také zveřejněny údaje o osobních příjmech a výdajích na osobní spotřebu v USA. Čekáme, že spotřeba vzroste více než příjmy, což znamená, že míra úspor v srpnu poklesla. Pokud tomu tak bude, není to právě to, co by americká ekonomika potřebovala. Je potřeba, aby spotřebitelé zpomalili svoji spotřebu a pokračovali ve splácení dluhu, který je v porovnání s příjmem stále příliš vysoký.
Kanadský hrubý domácí produkt meziměsíčně klesl o 1 % v souladu s konsenzuálním očekáváním. Trh s bydlením stahuje kanadskou ekonomiku dolů (nová výstavba v posledních čtyřech měsících klesala).


Akcie: Pohled zblízka
Včera byla potřetí testována úroveň 1150, ale znovu neúspěšně a opět se uzavíralo pod touto úrovní. Když trh něco zkusí dvakrát nebo víckrát a neuspěje, obvykle se pak pokusí o opak. Především bychom měli sledovat úroveň 1120 a možná i nižší, protože pohyby při stahování z úrovně 1150 by mohly být poměrně prudké. Mějte ale s tímto vývojem trpělivost, neboť se blíží výsledková sezóna a akcie mají tendenci v důsledku očekávání silné výsledkové sezóny posilovat. A ani tentokrát by to nemělo být jiné než obvykle.

30 září 2010

Obavy ze zadlužení států potlačují ochotu riskovat

Včera došlo k druhému neúspěšnému pokusu o prolomení hladiny 1150. Očekáváme pokles a testování hladiny 1120.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes nejspíše otevřou poklesem o cca 0,8 %, protože se na povrch zase dostává příběh zadlužení evropských států. Šíří se obavy, že se evropský růst zpomalí, a včerejší demonstrace proti vládním škrtům veřejných výdajů, které proběhly ve většině evropských metropolí, těmto obavám jenom nahrávají. Evropští voliči jsou podle všeho odtržení od reality, a můžeme tedy očekávat další stávky atd., když politici začnou seškrtávat výdaje ve snaze dostat veřejný dluh zpět na úroveň, která by se z dlouhodobého hlediska dala lépe zvládnout.

Trhy v přehledu
Přes noc pokračoval výprodej rizika na vlně nových obav v souvislosti se zadlužením veřejných financí. Agentura Moody’s včera snížila rating Anglo Irish Bank o tři stupně z A3 na Baa3. Také byla zveřejněna zpráva, že irská centrální banka poskytne bance další pomoc ve výši 5 mld eur.
Dnes v 13:45 sledujte chicagský index nákupních manažerů (září). Je to spolehlivý ukazatel zítřejšího indexu aktivity ve zpracovatelském průmyslu ISM. Index nových objednávek v srpnu rychle poklesl z 65 na 55. Jakkoli to stále ještě naznačuje expanzi, zároveň to odráží podstatné zpomalení její rychlosti.

Počet vydaných stavebních povolení v Austrálii ztratil v srpnu meziměsíčně dalších 4,7 %, zatímco červencový údaj byl přehodnocen z původních 2,3 % na 0,1 %. Index vydaných stavebních povolení se tak propadl o 22 % oproti nejvyšší hodnotě v březnu, a potvrzuje tak náš názor, že na australském trhu s nemovitostmi došlo k výraznému zpomalení.


Akcie: pohled zblízka
Včera došlo k druhému testování úrovně 1150, které se nepovedlo. Když trh něco vyzkouší dvakrát a neuspěje, obvykle se pokusí o pravý opak. Pro začátek bychom tak mohli uvažovat o hladině 1120 a možná i dál, protože zpětný kurs, který akcie mohou nabrat z úrovně 1150, by mohl být hodně výrazný.

Sněmovna reprezentantů schválila „čínský“ zákon, a hašteření v obchodních otázkách mezi Čínou a USA se tak ještě vystupňovalo

I když prodejní momentum u USD přetrvávalo i přes noc, nebylo nijak okázalé, protože významné hranice ve vzestupném směru zůstaly v případě celé řady měn nedotčeny. EURUSD se dvakrát pokusilo o prolomení hladiny 1,3650. Ta se však ukázala jako neproniknutelná, když se německá kancléřka A. Merkelová vyjádřila o nutnosti změn ve Smlouvě o EU ohledně nového krizového řízení. Prohlásila, že záchranný fond by neměl být trvalý a že věřitelé by na sebe měli v budoucnu brát větší riziko. GBP zaostávala za událostmi, když na ni měly stále vliv včerejší Posenovy mědvědí komentáře, a pár EURGBP v důsledku toho ještě stoupal. AUDUSD dosáhl svého vrcholu nad 0,97, ale po zveřejnění každoročního přehledu MMF, ve kterém se hovoří o tom, že AUD je poněkud nadhodnocený a že pravděpodobně dojde ke korekci jeho ceny, mírně oslabil. USDJPY konsolidoval svůj pokles pod 84,0, ale ztráty se omezily na 83,50, jelikož ministr hospodářství prohlásil, že v případě potřeby přijme Japonsko v otázce JPY rozhodné kroky.

Pokud jde o data z USA, přes noc se toho událo jen velmi málo – týdenní žádosti o hypotéku po 1,4% propadu minulý týden poklesly tentokrát o 0,8 %. Členové Fedu vystoupili v plné síle se svými názory, přičemž každý z nich se držel svých již známých jestřábích/holubičích tónů. Kocherlakota řekl, že Fed nediskutuje o USD v souvislosti s kvantitativním uvolňováním, Plosser uvedl, že další nákupy aktiv nejsou zapotřebí, jelikož nechápe, jaký by to mohlo mít dopad na krátkodobý výhled nezaměstnanosti. Potvrdil však, že růst se zpomalil a že inflace je utlumená. Lockhart řekl, že si není jist, zda je další uvolňování nutné, zatímco Rosengren vyzval k iniciativnější politice k zajištění určitého pokroku při dosahování cílů v oblasti inflace a nezaměstnanosti.

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh „čínského“ zákona, který tlačí na Čínu, aby zvýšila hodnotu jüanu (hlasování 348:79), což nyní umožňuje americkým společnostem podat obchodní stížnost, pokud mohou prokázat, že je slabý jüan přímo poškodil. Reakce ze strany Číny byla poměrně tlumená – ministerstvo obchodu (MOFCOM) upozornilo, že se jedná o porušení pravidel Světové obchodní organizace, a prohlásilo, že Čína nikdy nezískávala konkurenční výhodu prostřednictvím podhodnoceného jüanu. Ministerstvo dále uvedlo, že Čína je ochotná s USA spolupracovat na podpoře vyváženého bilaterálního obchodu, a zopakovalo, že jednostranné omezení obchodu nepomůže vzkřísit obchodní bilanci mezi Čínou a USA. Návrh zákona teď zamíří do Senátu, hrozí ale, že hlasování proběhne až po volbách v polovině funkčního období, které se budou konat 8. října. Čínská centrální banka (PBOC) zafixovala dnes ráno kurz USDCNY výše, a to i v prostředí slabého dolaru (upozorňujeme, že čínské trhy budou ode dneška až do pátku 8. října zavřené kvůli oslavám národního dne).

Navzdory tomu, že je dnes konec měsíce i čtvrtletí (a pololetí pro japonské společnosti), asijské trhy byly poměrně stabilní; očekávaný široký výprodej USD se (ještě?) neuskutečnil. Člověk z toho má dojem, že Asie je až po okraj naplněná krátkými dolarovými pozicemi a zdá se, že prostor pro otevírání dalších pozic je trochu přeplněný.

Evropské obchodování dnes čeká rušný den, dnešní údaje zahrnují celostátní ceny domů ve Velké Británii, německou nezaměstnanost, norské maloobchodní tržby a index spotřebitelských cen v eurozóně. Ze Severní Ameriky čekáme údaje o hrubém domácím produktu Kanady (za červenec) a USA (za 2. čtvrtletí), týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, chicagský index nákupních manažerů a vystoupení B. Bernankeho před bankovním výborem amerického Senátu.

29 září 2010

Kdo je na tom hůře? USD nebo EUR?

USD je slabý, protože svět je přesvědčen, že Fed je rozhodnutý v rámci boje proti riziku deflace a slabého růstu USD devalvovat. Poslední zasedání FOMC toto přesvědčení jenom podpořilo a napomohlo k oslabení USD, protože Fed se podle všeho chystá k dalším nakupům aktiv. Trh je zároveň také přesvědčen, že zbytku světa se bude dařit relativně dobře, což vytváří nebývale velký rozdíl v očekáváních.

Euro je poslední dobou mnohem silnější, což alespoň částečně plyne ze skutečnosti, že ECB ve srovnání s USA přijala poměrně málo opatření k posílení likvidity, a to i přesto, že nakupuje dluhopisy problémových zemí z periférie eurozóny, jako jsou Irsko či Řecko. V současné době se tedy zdá, že USD se potýká s mnohem vážnějšími problémy než euro; my však očekáváme, že tato situace by se v následujících měsících mohla změnit, zejména až trh zjistí, že růstová očekávání týkající se zbytku světa přinášejí jenom zklamání a že na americký scénář „decouplingu“ prozatím nedojde, i když ve vzdálenější budoucnosti se tento scénář na pořad dne nakonec dostat může.

Pokud jde o Evropu, stále relativně přísná politika ECB a potíže na periferii eurozóny spolu s hrozícím zpomalením poptávky po vývozu v jediné evropské zemi, které se daří dobře, tj. Německu, by mohly znamenat oslabení eura, jelikož ECB bude vzhledem k velmi slabým fundamentům nucena změnit svůj postoj, nemluvě už o zvláštních rizicích, které pro bankovní systém představuje problematika státních dluhů, již je třeba efektivně vyřešit.

Důsledky oslabení USD
Nejzávažnějšími důsledky dalšího oslabování USD jsou eroze hodnoty zboží vyváženého ze zemí, které jsou závislé na vývozu do Spojených států, a eroze hodnoty aktiv oceňovaných v dolarech – zejména rezerv centrálních bank. Situace je obzvláště palčivá v Číně, která má obrovské a rychle se znehodnocující rezervy v USD a která je závislá na exportních sektorech své ekonomiky. Pro americkou ekonomiku je slabší USD z krátkodobého hlediska určitým přínosem, jelikož přispívá ke snižování deficitu běžného účtu USA, což je problém, který je nutné v dlouhodobém výhledu řešit. Aby ve světě mohlo dojít k řádnému oživení, je třeba odstranit dlouhodobou nerovnováhu (nadměrná spotřeba v USA / nadměrné úspory a vývoz v Asii).

Fed zmírňuje očekávání ohledně QE2, zatímco BoE se na něj připravuje

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes pravděpodobně otevřou zhruba o 0,2 % výše, jelikož jsme se na konci včerejší americké seance dočkali jejich prudkého návratu. K vzestupu přispěla jednoznačně také spekulace, že Fed k záchraně ekonomiky nakoupí další dluhopisy. Včera byly také oznámeny hospodářské výsledky méně známé společnosti Walgreen. Ta je však největším americkým řetězcem lékáren a tento údaj povzbudil akcie zdravotnického sektoru. Tyto výsledky jsou důležité zejména v současné době, kdy panuje značná nejistota ohledně vyhlídek ekonomiky.

Trhy v přehledu
Během dneška, který je z hlediska ekonomických ukazatelů poměrně klidný, budou zveřejněny údaje o schválených hypotéčních úvěrech ve Velké Británii, údaje o důvěře spotřebitelů v eurozóně a švýcarský předstihový indikátor. V příštích dvou dnech bude kalendář živější – vrcholem bude páteční zveřejnění indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM.
Noc nám přinesla zajímavá čísla z Asie. Japonský průzkum Tankan nabídl smíšené výsledky. Zatímco jak výrobci (8 oproti předchozí 1) a nevýrobci (2 oproti předchozím -5) odpovídají, že aktivita se zvyšuje, výhled se dle obou skupin zhoršuje (-1 a -2). Čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (HSBC) se zvýšil již podruhé zase sebou, tentokrát z 51,9 na 52,9.
Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER) se možná rozhodl, že recese v USA skončila před 15 měsíci, ale občané a drobní podnikatelé stále zřetelně cítí, že jsme ještě v krizi. Index spotřebitelské důvěry Conference Board klesl zpět na 48,5, což je nejnižší hodnota od února. Zpráva ukazuje všestranné oslabování, neboť spotřebitelé říkají, že jak současná situace, tak očekávání jsou horší než před měsícem. Index současné situace je na úrovni 23,1 a od května vytrvale klesá. Index očekávání klesl z 72 na 65,4. To je dokonce pod průměrem dosahovaným v recesích od roku 1977, který je 68. Kromě toho nejnižší hodnotou, na kterou se spotřebitelská důvěra před Velkou recesí propadla, aniž by NBER ještě daný měsíc klasifikoval jako recesi, bylo 47,3 v únoru 1992.
Spotřebitelé tedy dávají hlasitě a zřetelně najevo, že stále panuje recese, ale jak je na tom výrobní sektor? Ještě stále roste? Richmondský Fed říká, že ne. Podle regionálního průzkumu, který je za poslední dva dny již druhý, aktivita v továrnách v richmondském regionu po sedmiměsíčním růstu opět klesá. Výrobní sektor v Richmondu ve 14 z posledních 16 měsíců opravdu rostl, dnešní údaje ale ukázaly v září nový pokles.

Akcie: Pohled zblízka
Držíme se našeho obecného předpokladu, že se u indexu S&P500 dočkáme dalšího testování úrovně 1150. Včera testována byla a uzavíralo se těsně pod touto důležitou úrovní. Dnes uvidíme s největší pravděpodobností další testování této úrovně, a pokud dojde k uzavření a zítra pak k otevření nad úrovní 1150, pak bychom měli očekávat útok na vyšší úrovně. Sledujte tedy dnes a zítra pohyby cen u indexu S&P500.

Výsledek testu Tankan Banky Japonska ukázal zlepšení situace

Dolar na včerejším retardéru zpomalil jen dočasně, protože během newyorského obchodování dále ztrácel půdu pod nohama. Slabá ekonomická data přicházející z USA a holubičí zpráva mozkového trustu (zpráva poradenské skupiny Medley doporučující Fedu oznámit v listopadu další kvantitativní uvolňování) napomohly podkopat support, který index doposud držel, a ten spadl na nejnižší hodnoty od začátku února. EUR zpočátku bojovalo se zvěstmi o chystaném snížení ratingu Španělska a také snížení ratingu slovinských bank agenturou Moody’s drželo riziko na uzdě. Přes to však poté, co se dolar rozhodl pokračovat ve svém sestupu, vyšplhalo EUR na svá 5měsíční maxima. GBP ve svém růstu zaostávala – trhy tak reagovaly na prohlášení A. Posena z BoE, že by britská centrální banka měla skoupit více aktiv, aby tak podpořila růst, což možná naznačuje, že BoE přijde v relativně krátké době se svojí vlastní verzí druhé vlny kvantitativního uvolňování.

Pokud jde o americká data, ceny domů v USA v červenci mírně oslabily, přičemž index cen domů S&P/CaseShiller meziměsíčně spadl o 0,13 %, což je o něco málo horší, než původně očekávaný pokles o 0,1 %. Odhady týkající se spotřebitelské důvěry v USA se v září škaredě zmýlily, protože měsíční index dle Conference Board se propadl ze srpnových revidovaných 53,2 na 48,5, což je nejnižší hodnota zaznamenaná od začátku roku 2009. Také týdenní index spotřebitelské důvěry ABC se nadále topí v nízkých hodnotách (-45 oproti -46 v minulém týdnu).

V Asii se hlavní událostí stal průzkum japonské centrální banky označovaný tankan za třetí čtvrtletí. Obecně aktuální hodnocení vychází lépe, než se očekávalo, nicméně důležitější je, že výhled na následující tři měsíce se v obou kategoriích propadem do negativních čísel zhoršil. Firmami předpokládaný vývoj USDJPY v druhé polovině roku se poněkud překvapivě oproti prvnímu pololetí téměř nezměnil, 89,4 oproti 90,2 před třemi měsíci. Při pohledu na aktuální úroveň tohoto páru se to zdá více než optimistické a k uskutečnění těchto předpokladů by se japonské ministerstvo financí a BoJ musely hodně snažit.

V Evropě nás čekají švédské údaje o spotřebitelské důvěře a průzkum hospodářských tendencí, z VB pak peněžní zásoba M4, schválené hypoteční úvěry a zadluženost spotřebitelů. Na dnešním programu je také spotřebitelská důvěra v eurozóně a švýcarské předstihové ukazatele. Americká seance bude očekávat týdenní počty žádostí o hypotéku v USA a z Kanady pak ceny průmyslových výrobků a surovin a index cen domů. Na drátě dnes bude celá řada osobností Fedu – Kocherlakota, Plosser a Rosengren – a trhy budou vyhlížet jakoukoli zmínku o další fázi kvantitativního uvolňování.

27 září 2010

Čína překvapila vyšší fixací USDCNY v době oslabování dolaru

Oslabování dolaru v pátek uprostřed všeobecného výprodeje pokračovalo, jelikož silná data z Německa znovu podpořila ochotu riskovat. Německé průzkumy IFO byly obecně lepší, než se předpokládalo (podnikatelské klima 106,8 vs. 106,4, současné podmínky 109,7 vs. 108,7, ale očekávání 103,9 vs. odhadované 104), což signalizuje, že výrobci nekráčejí tak trnitou cestou, jak naznačovaly čtvrteční indexy nákupních manažerů. To umožnilo EUR posílit po počátečním poklesu až těsně nad 1,33 a poté následoval prudký odraz vzhůru. Tentýž pohyb bylo možno zaznamenat i jinde. USDCHF dosáhl nového rekordního minima, než z důvodu peněžních toků na konci newyorského obchodování došlo k určité korekci. USDJPY se po falešném poplachu v podobě spekulací o další intervenci během asijské seance držel na úrovni 84,0.

Pokud jde o údaje zveřejněné v USA, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby potvrdily posun k ochotě riskovat, když očištěná data přinesla velmi dobrý výsledek (meziměsíčně +2,0 % bez dopravních prostředků oproti očekávanému 1,0 % a nahoru revidovaným -2,8 % za minulý měsíc), i když prodeje nových domů nesplnily v srpnu meziměsíčně očekávaných 6,9 % (skutečný nárůst byl nulový, ale červencové číslo bylo revidováno na příznivějších -7,7 %). Wall Street tato data povzbudila a DJIA získal během dne 1,86 %. S&P vzrostl o 2,12 % a Nasdaq o 2,33 %.

Čína se odhodlala k relativně překvapivému kroku, když se poprvé od 8. září rozhodla fixovat jüan k americkému dolaru na nižší úrovni. Jedná se o první fixaci od zasedání FOMC minulý týden, přičemž USD za stejnou dobu oproti indexu klesl o 2,4 %. Se zostřujícím se napětím v americko-čínských obchodních vztazích (sněmovní rozpočtový výbor přijal v pátek svůj návrh zákona o omezení obchodování s Čínou a Čína zjevně v rámci odvetných opatření včera prohlásila, že zavede obrovská dovozní cla na americkou drůbež (až 105,4 %)) neodpovídá tento krok očekávané smířlivé předehře setkání Wena s Obamou minulý týden. Rizikový vzestup se trochu zmírnil, ale měnové páry si podpůrné úrovně udržely a akciové trhy zůstaly v klidu v černých číslech.

V Evropě odstartuje tento týden zveřejněním švédské obchodní bilance a výdajů domácností. Následovat budou informace o peněžní zásobě M3 v eurozóně a komentáře celé řady představitelů ECB. Severoamerická seance bude ve znamení indexů výrobní aktivity chicagského a dallaského Fedu.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vytlačily akcie na vyšší úrovně

Témata
Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Nad očekávání dobré objednávky zboží dlouhodobé spotřeby spolu s prorůstovými komentáři manažera hedgeového fondu D. Teppera poslaly minulý pátek riziko prudce vzhůru. Na konci dne byl index S&P 500 o 2,1 % výše a dokonce ani nepříznivá zpráva o prodejích nových domů na tom nic nezměnila.
Předpokládáme, že ochota riskovat bude tento týden i nadále stoupat ve snaze dosáhnout hranice 1150, i když býci budou muset dnešek možná využít k tomu, aby po otevření evropských trhů nabrali dech. Očekáváme, že akciové trhy otevřou asi o 0,5 % výše.

Trhy v přehledu
Z dnešních údajů bude asi nejdůležitější index ekonomické aktivity chicagského Fedu (CFNAI). Ale i když tento ukazatel zřejmě trhy nijak významně nezahýbá, poskytne zajímavý pohled na americkou ekonomiku. Index je složen z 85 jednotlivých ukazatelů, včetně průmyslové výroby, aktivity ve zpracovatelském sektoru IS a počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru. Výsledek vyšší než 0 naznačuje, že ekonomika roste nad úrovní trendu.

Včera byla zveřejněna obchodní bilance Japonska za měsíc srpen, která ve srovnání s červencem vykázala menší přebytek – 589,7 mld. JPY oproti 594,8 mld. JPY. Mohou za to silný jen a celkové zpomalení momenta. Bude to mít negativní dopad na HDP za 3. čtvrtletí a šíří se zvěsti o tom, že se premiér Kan chystá navýšit stimulační opatření o 55 mld. USD.
Akcie minulý pátek pořádně nastartovaly vcelku solidní údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby v USA. Pozornost se soustředila na 2% meziměsíční růst dlouhodobé spotřeby očištěné o dopravu (oproti očekávanému 1 %), ale ještě důležitější je 1,6% nárůst dodávek civilního průmyslového zboží po revizi údaje z předchozího měsíce (0,1 % oproti původním -1,5 %). Toto bude mít vcelku pozitivní dopad na HDP za 3. čtvrtletí.


Akcie: pohled zblízka
Obecně jsme toho názoru, že dojde k opětovnému testování hladiny 1150 indexu S&P500.
Zatímco objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vyslaly minulý pátek riziko na novou cestu vzhůru, k celkově pozitivnímu sentimentu na trhu přispěl také manažer hedgeového fondu David Tepper. V zásadě prohlásil, že buď v nejbližších třech měsících dojde k dostatečnému posílení ekonomiky a spolu s ekonomikou budou posilovat i akcie, anebo ekonomika oslabí natolik, že přijde druhá vlna kvantitativního uvolňování, která také požene akcie nahoru.