27 září 2010

Čína překvapila vyšší fixací USDCNY v době oslabování dolaru

Oslabování dolaru v pátek uprostřed všeobecného výprodeje pokračovalo, jelikož silná data z Německa znovu podpořila ochotu riskovat. Německé průzkumy IFO byly obecně lepší, než se předpokládalo (podnikatelské klima 106,8 vs. 106,4, současné podmínky 109,7 vs. 108,7, ale očekávání 103,9 vs. odhadované 104), což signalizuje, že výrobci nekráčejí tak trnitou cestou, jak naznačovaly čtvrteční indexy nákupních manažerů. To umožnilo EUR posílit po počátečním poklesu až těsně nad 1,33 a poté následoval prudký odraz vzhůru. Tentýž pohyb bylo možno zaznamenat i jinde. USDCHF dosáhl nového rekordního minima, než z důvodu peněžních toků na konci newyorského obchodování došlo k určité korekci. USDJPY se po falešném poplachu v podobě spekulací o další intervenci během asijské seance držel na úrovni 84,0.

Pokud jde o údaje zveřejněné v USA, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby potvrdily posun k ochotě riskovat, když očištěná data přinesla velmi dobrý výsledek (meziměsíčně +2,0 % bez dopravních prostředků oproti očekávanému 1,0 % a nahoru revidovaným -2,8 % za minulý měsíc), i když prodeje nových domů nesplnily v srpnu meziměsíčně očekávaných 6,9 % (skutečný nárůst byl nulový, ale červencové číslo bylo revidováno na příznivějších -7,7 %). Wall Street tato data povzbudila a DJIA získal během dne 1,86 %. S&P vzrostl o 2,12 % a Nasdaq o 2,33 %.

Čína se odhodlala k relativně překvapivému kroku, když se poprvé od 8. září rozhodla fixovat jüan k americkému dolaru na nižší úrovni. Jedná se o první fixaci od zasedání FOMC minulý týden, přičemž USD za stejnou dobu oproti indexu klesl o 2,4 %. Se zostřujícím se napětím v americko-čínských obchodních vztazích (sněmovní rozpočtový výbor přijal v pátek svůj návrh zákona o omezení obchodování s Čínou a Čína zjevně v rámci odvetných opatření včera prohlásila, že zavede obrovská dovozní cla na americkou drůbež (až 105,4 %)) neodpovídá tento krok očekávané smířlivé předehře setkání Wena s Obamou minulý týden. Rizikový vzestup se trochu zmírnil, ale měnové páry si podpůrné úrovně udržely a akciové trhy zůstaly v klidu v černých číslech.

V Evropě odstartuje tento týden zveřejněním švédské obchodní bilance a výdajů domácností. Následovat budou informace o peněžní zásobě M3 v eurozóně a komentáře celé řady představitelů ECB. Severoamerická seance bude ve znamení indexů výrobní aktivity chicagského a dallaského Fedu.

0 komentářů: