01 října 2010

Měny si prošly volatilním závěrem měsíce/3. čtvrtletí

Včerejší konec měsíce a třetího čtvrtletí byl ve znamení volatility a mnoho měnových párů zažívalo prudké výkyvy. Hned na začátku obchodování oslabilo EUR v reakci na snížení dluhového ratingu Španělska agenturou Moody’s a na Irskem oznámené znárodnění Anglo Irish Bank. Jednotná měna ale prokázala svoji houževnatost a silně se odrazila, k čemuž přispěl čas fixací souvisejících se závěrem měsíce, které EUR přály. Nejnovější zprávy naznačující, že španělské údaje týkající se HDP možná byly poslední tři roky uměle navyšovány, EUR poněkud srazily, ale i tak jsme uzavírali na maximech za posledních 5 a půl měsíce. Také GBP prožívala jízdu na horské dráze, přičemž A. Posen poněkud zmírnil své výzvy k dalšímu kvantitativnímu uvolňování a svým kolegům ve Výboru pro měnovou politiku oznámil, že si svůj dosavadní názor možná nechá vymluvit. S koncem měsíce se obchodovalo ve velkých objemech, ovšem GBP se zastavila před úrovní 1,60 a poměrně vehementně ustoupila.

Pokud jde o zveřejňovaná data, konečná výše amerického HDP za 2. čtvrtletí byla revidována mírně směrem nahoru na mezičtvrtletních 1,7 % (v přepočtu na rok) namísto předchozích 1,6 %, ovšem všechny překvapil chicagský index nákupních manažerů (PMI). Jeho hodnota vystoupila z 56,7 bodů na překvapujících 60,4 bodů (i když index NAPM – Milwaukee se propadl z 59,0 na 50,0 bodů).

Mezitím týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly z 469 tis. revidovaných minulý týden směrem nahoru na 453 tis., což je nejnižší číslo od 10. července.

Teď, když jsme se už zbavili zkreslujících pohybů souvisejících s koncem měsíce, ještě chvíli potrvá, než zjistíme, zda se technické nastavení plynoucí z pohybů měn potvrdí či odmítne (viz Johnovy poznámky k tématu). Dnes byl čínský a hongkongský trh uzavřen, peněžní toky tak byly v Asii sporadické, ale přesto se nám dostalo série ekonomických údajů, abychom se nenudili. Míra nezaměstnanosti a index spotřebitelských cen v Japonsku víceméně splnily očekávání, ale čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu číslem 53,8 předčil odhady (už 19. měsíc po sobě se pohybuje nad hodnotou 50), čímž se při zvažování dalších pozic mírně upřednostnilo riziko.

Během evropské obchodní seance očekáváme německé maloobchodní tržby, výsledky indexu nákupních manažerů z většiny evropských zemí a Skandinávie jakož i míru nezaměstnanosti v eurozóně. Americká obchodní seance přináší americké osobní příjmy a spotřebu, michiganský index důvěry, index aktivity ve zpracovatelském průmyslu a cenový index spolu s výdaji ve stavebnictví. Ve Fedu promluví W. Dudley a Ch. Evans.

Vítejte ve Q4 (4. čtvrtletí)! .... nebo je to QE II (kvantitativní uvolňování č. 2)? .... nebo Q.E.D (quod erad demonstrandum)?

0 komentářů: