29 září 2010

Výsledek testu Tankan Banky Japonska ukázal zlepšení situace

Dolar na včerejším retardéru zpomalil jen dočasně, protože během newyorského obchodování dále ztrácel půdu pod nohama. Slabá ekonomická data přicházející z USA a holubičí zpráva mozkového trustu (zpráva poradenské skupiny Medley doporučující Fedu oznámit v listopadu další kvantitativní uvolňování) napomohly podkopat support, který index doposud držel, a ten spadl na nejnižší hodnoty od začátku února. EUR zpočátku bojovalo se zvěstmi o chystaném snížení ratingu Španělska a také snížení ratingu slovinských bank agenturou Moody’s drželo riziko na uzdě. Přes to však poté, co se dolar rozhodl pokračovat ve svém sestupu, vyšplhalo EUR na svá 5měsíční maxima. GBP ve svém růstu zaostávala – trhy tak reagovaly na prohlášení A. Posena z BoE, že by britská centrální banka měla skoupit více aktiv, aby tak podpořila růst, což možná naznačuje, že BoE přijde v relativně krátké době se svojí vlastní verzí druhé vlny kvantitativního uvolňování.

Pokud jde o americká data, ceny domů v USA v červenci mírně oslabily, přičemž index cen domů S&P/CaseShiller meziměsíčně spadl o 0,13 %, což je o něco málo horší, než původně očekávaný pokles o 0,1 %. Odhady týkající se spotřebitelské důvěry v USA se v září škaredě zmýlily, protože měsíční index dle Conference Board se propadl ze srpnových revidovaných 53,2 na 48,5, což je nejnižší hodnota zaznamenaná od začátku roku 2009. Také týdenní index spotřebitelské důvěry ABC se nadále topí v nízkých hodnotách (-45 oproti -46 v minulém týdnu).

V Asii se hlavní událostí stal průzkum japonské centrální banky označovaný tankan za třetí čtvrtletí. Obecně aktuální hodnocení vychází lépe, než se očekávalo, nicméně důležitější je, že výhled na následující tři měsíce se v obou kategoriích propadem do negativních čísel zhoršil. Firmami předpokládaný vývoj USDJPY v druhé polovině roku se poněkud překvapivě oproti prvnímu pololetí téměř nezměnil, 89,4 oproti 90,2 před třemi měsíci. Při pohledu na aktuální úroveň tohoto páru se to zdá více než optimistické a k uskutečnění těchto předpokladů by se japonské ministerstvo financí a BoJ musely hodně snažit.

V Evropě nás čekají švédské údaje o spotřebitelské důvěře a průzkum hospodářských tendencí, z VB pak peněžní zásoba M4, schválené hypoteční úvěry a zadluženost spotřebitelů. Na dnešním programu je také spotřebitelská důvěra v eurozóně a švýcarské předstihové ukazatele. Americká seance bude očekávat týdenní počty žádostí o hypotéku v USA a z Kanady pak ceny průmyslových výrobků a surovin a index cen domů. Na drátě dnes bude celá řada osobností Fedu – Kocherlakota, Plosser a Rosengren – a trhy budou vyhlížet jakoukoli zmínku o další fázi kvantitativního uvolňování.

0 komentářů: