17 července 2009

17/7 Ekonomický komentár

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Dnes bude opäť zaujímavé sledovať cenový vývoj ropy, ktorá včera výrazne klesla. Čo bude dnes ovplyvňovať obchodovanie s touto komoditou?
- Po včerajšom obchodovaní na akciových trhoch, ktoré skončilo v pozitívnom pásme budú ceny ropy aj dnes ovplyvnené vývojom USD a záujmom investorov o rizikovejšie aktíva.

- Ochodovanie na druhej strane začína ovplyvňovať rastúca nervozita zo stále neprichadzájúceho ekonomického oživenia reálnej ekonomiky a pravdepodobného vyhlásenia bankrotu spoločnosti CIT, veľkého poskytovateľa komerčných úverov v USA.

- Veľmi významnou udalosťou bude zverejnenie hospodárskych výsledkov firmy General Electric, hlavne ak zoberieme do úvahy jej obchodné aktivity po celom svete. To nám môže dať presný obraz o ekonomickom oživení v reálnej ekonomike v celosvetovom meradle.

Môžeme dnes očakávať nejaký zaujímavý vývoj aj na na eurodolarovom trhu?

- Po včerajšom zverejnení lepších ako očakávaných hospodárskych výsledkov spoločnosti JP Morgan, IBM a Google bol USD bol tlakom a znehodnotil oproti všetkým najdôležitejším menám.

- Trhy v posledných dňoch takmer ignorujú makroekonomické dáta a sústredujú sa len na zverejňovanie hospodárskych výsledkov. Posledné pozitívne správy s finančného sektora pomáhali rastu EUR, ale hranica 1,42 EURUSD sa zda byť neprekonateľná.

- Vývoj EUR/USD vidíme neutrálne až mierne negatívne. Môžeme očakávať miernu korekciu a obchodovanie v rozmedzí 1,4060 - 1,4190.

Bude dnes libra posilovať oproti svetovým menám?

- Po výraznejšom posilnení libry za posledných pár dní môžeme dnes očakávať korekciu.

- Dnešné bchodovanie s librou by mohlo testovať nižšie úrovne okolo 1,6300 - 1,6320, s rezistenčnou úrovňou na 1,6450 GBPUSD.

17/7 Wake Up Call

Co se děje?
· Trhy včera pokračovaly v růstu kvůli optimistickým výsledkům, chuti k riziku a v menší míře makro údajům; zejména údajům o podpoře v nezaměstnanosti (jobless claims) v USA. Domníváme se však, že samotné výše uvedené údaje nezpůsobují růst akcií a spekulujeme, že silný záchvat short squeeze pomohl dostat akcie výše.

· Důležitost makroekonomických údajů však účastníci akciového trhu odkládají, dokud neskončí období zveřejňování výsledků. Proto očekáváme, že se dnes budou akcie obchodovat níže kvůli neuspokojivým nefinančním zprávám společností. Další riziko poklesu u akcií dnes je koncem short squeeze, ke kterému došlo včera.

· Očekává se, že se ropa bude obchodovat v pásmu USD 60-62 s podporou od slabého USD. Resistenci poskytuje rostoucí nervozita, že k ekonomickému oživení nedochází.

16 července 2009

16/7 Ekonomický komentár

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Dnes bude opäť zaujímavé sledovať cenový vývoj ropy, ktorá včera výrazne klesla. Čo bude dnes ovplyvňovať obchodovanie s touto komoditou?
- Obchodovanie s ropou bude v najbližšom období ovplyvnené hlavne vývojom na akciových trhoch tj. zverejňovaním hospodárskych výsledkov firiem ako JP Morgan, Nokia, atd.

- Takisto určitý vplyv budú mať aj informácie o nižších zásobach tejto suroviny a raste čínskej ekonomiky podporenej obrovským stimulačným balíčkom.

- Na dnešný deň máme neutrálny výhľad. Dnešné obchodovanie vidíme v rozmedzí 60,50 – 62,50 USD/barel.

Bude dnes libra posilovať oproti svetovým menám?
- Po výraznejšom posilnení libry za posledné dva-tri dni dnes vidíme miernu korekciu. Obchodovanie by sa mohlo pohybovať v pásme 1,6325-1,6475. Odporúčame predávať po miernych zhodnoteniach.

Môžeme dnes očakávať nejaký zaujímavý vývoj aj na na eurodolárovom trhu?

- Po dobrých správach z amerických akciových trhov sme boli svedkami výrazného zhodnotenia EUR, ale hranica 1,42 je magická a nedarí sa ju prelomiť.

- Vyhlásenia Federal Open Market Committee verbálne podporili USD. Napriek veľmi zraniteľnej US ekonomike, nebude Committee uvažovat o žiadnych masívnych podporných opatreniach pretože tie by mali na trhy len obmedzený vplyv.

- Vývoj EUR/USD vidíme mierne negatívne. Po včerajšom zhodnotení predpokladáme drobnú korekciu a obchodovanie v rozmedzí 1,3980 1,4130.

16/7 Wake Up Call

Christian Blaabjerg, Hlavní stratég, Saxo Bank

  • Akciové trhy a VIX rostly při včerejším obchodování a třídenní oživení se dnes zastaví. S příliš mnoho údajnými zelenými výhonky, které se objevily v posledních třech dnech, zejména u zpráv o výsledcích, by VIX mohl signalizovat, že akciové trhy začínají být nervózní, sledujeme dnešní údaje o hlášených nezaměstnaných (Jobless Claims).
  • Hlavní index spotřebitelských cen (CPI) USA poklesl v červnu o 1.4% YoY, což podporuje náš názor o deflaci ve střednědobém a krátkodobém výhledu. I když to je dobrá zpráva pro americké spotřebitele, není to pozitivní pro americké dlužníky, protože to činí dluhy a úrokové platby relativně dražší.
  • Záznam z jednání FOMC z 24. června uveřejněný včera ukázal, že se očekává, že reálný HDP vzroste o 2.1-3.3% v roce 2010; což signalizuje konec recese.

15 července 2009

EKONOMICKÝ KOMENTÁR 15.7

Pripravil: Martin Kadlec, Saxo Bank

Dnes bude opäť zaujímavé sledovať cenový vývoj ropy, ktorá včera výrazne klesla. Čo bude dnes ovplyvňovať obchodovanie s touto komoditou?
- Včerajšie horšie ako očakávané údaje o nemeckej priemyselnej produkcii by nemali dnes výrazne ovplyvniť obchodovanie s ropou. Trhy budú sledovať dnešné zverejnenie údajov o priemyselnej produkcii a využití výrobných kapacít v USA a tie môžu mať na ropu vplyv.

Aký vývoj sa očakáva u ceny čierneho zlata?
- Na dnešný deň máme výhľad neutrálne pozitívny. Doporučujeme nákupy po prelomení hranice 60,35 USD/barel s cieľom okolo 60,90.

Aký vývoj sa očakáva u ceny zlata?
- Dnes sme jemne pozitívne naladení. Pri zlate doporučujeme nákupy po prelomení hranice 927,70 USD/uncu s cieľovou cenou 931,76.

Môžeme dnes očakávať nejaký zaujímavý vývoj na na eurodolárovom trhu?

- Obchodovanie na FX trhoch je stále pod vplyvom averzie k riziku. Trhy sa budú sústrediť hlavne na tzv Minútky z posledného zasadania Federal Open Market Committee, ktoré sa bude zaoberať aj odporúčaním alebo neodporúčaním dalších kvantitatívnych opatrení, čo by mohlo vytvoriť tlak na USD.

- Vývoj EUR/USD vidíme neutrálne. Podobne ako aj včera stále pokračuje obchodovanie vo veľmi úzkom pásme 1,3925-1,4025. Prelomenie úrovne 1.4050 vidíme pre EUR ako dosť obtiažne.

14 července 2009

EKONOMICKÝ KOMENTÁR 14.7

Pripravil: Martin Kadlec, Saxo Bank

Dnes bude opäť zaujímavé sledovať cenový vývoj ropy, ktorá včera výrazne poklesla. Čo bude dnes ovplyvňovať obchodovanie s touto komoditou?
- Obchodovanie s ropou je v posledných dňoch ovplyvnené negatívnymi informáciami o očakávanom pomalšom ekonomickom oživení svetovej ekonomiky
- neistotou spájajúcou sa so zverejňovaním hospodárskych výsledkov firiem
- a v neposlednom rade ohlásením väčšej regulácie obchodovania na komoditných trhoch, ktoré by malo znížiť počet spekulačné nákupy.

Aký vývoj sa očakáva od ceny ‘čierneho zlata’?
- Vzhľadom na faktory, ktoré som spomenul dnes vidíme obchodovanie s ropou neutrálne. Dnes doporučujeme nákupy po prelomení hranice 60.58 USD/barel s cieľom okolo 61.71.

Aký vývoj sa očakáva u ceny zlata?
- Dnes vidíme obchodovanie so zlatom neutrálne. Pri zlate doporučujeme nákupy po prelomení hranice 923 USD/uncu s cieľovou cenou 931 USD/uncu.

Môžeme dnes očakávať nejaký zaujímavý vývoj na na eurodolárovom trhu?
- Očakávané zlepšenie podnikateľskej nálady v Nemecku
- Väčšia chuť investorov nakupovať akcie, čo je pozitívne ovplyvnené dnešným zverejnením lepších než očakávaných hospodárskych výsledkov Goldman Sachs.
- očakávané zverejnenie údajov o nižšej inflácii vo Veľkej Británii
- Vývoj EUR/USD vidíme neutrálne. Stále pokračuje obchodovanie vo veľmi úzkom pásme.Veľmi dôležitá úroveň dnes bude 1.40. Celkovo obchodovanie očakávame na úrovni 1.3950-1.4050.